ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε ρόλο «σωτήρα» των πεινασμένων...

ΒΕΡΝΗ.--

Στην ανακοίνωση σύστασης «ομάδας εργασίας» με επικεφαλής τον ΓΓ του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης και την «αποτροπή κοινωνικής αναστάτωσης και ταραχών απαράμιλλης κλίμακας», προχώρησαν χτες οι επικεφαλής διεθνών υπηρεσιών του ΟΗΕ και του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου προφασιζόμενοι πως θα «ταΐσουν» τους πεινασμένους του πλανήτη. Σαν να μη φταίνε τα συνταγολόγια των «ελεύθερων αγορών» και τα μοντέλα καπιταλιστικής ανάπτυξης που επιβάλλουν, χρόνια τώρα, μεγιστοποιώντας τις οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες...

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη φιέστα της υποκρισίας που στήθηκε το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, έπαιξαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να ταΐσουμε τους πεινασμένους» καμώθηκε ο Μουν, ζητώντας 200 εκατ. δολάρια για την «υποστήριξη» αγροτών στις χειρότερα πληγείσες χώρες. Για τις συνολικές βασικές ανάγκες της στρατιάς των εκατοντάδων εκατομμυρίων πεινασμένων ζήτησε, για το τρέχον έτος, κάπου 755 εκατ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ισχυρίστηκε ότι ο οργανισμός θα διπλασιάσει τα αγροτικά δάνεια για την Αφρική ως το 2009 και ότι θα δώσει «γρηγορότερες και πιο ευέλικτες» χρηματοδοτήσεις για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπροσθέτως, απαίτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές επειδή τάχα αυτό θα φούντωνε περισσότερο την ακρίβεια... Η δυτικόφιλη ηγεσία της Ουκρανίας ανταποκρίθηκε άμεσα, ενώ υπηρεσία του ΟΗΕ στην Καμπότζη (όπου πεινά το 30% του πληθυσμού) ανακοίνωσε ότι σταματά την ημερήσια διανομή ρυζιού σε περίπου 500.000 μαθητές, λόγω έλλειψης πόρων...

ΚΟΥΒΑ
Με νέες δυνάμεις οι κομμουνιστές

ΑΒΑΝΑ.-

Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι εργασίες της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, όπου ανάμεσα στα άλλα αναλύθηκαν οι λειτουργίες και η δράση του Κόμματος, η ανάπτυξη της χώρας και το πολύπλοκο διεθνές σκηνικό. Παράλληλα αποφασίστηκε η διεξαγωγή του 6ου Συνεδρίου του Κόμματος το δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενώ εκλέχθηκαν 3 νέα μέλη στο ΠΓ.

Στην εισήγησή του ο β΄ γραμματέας της ΚΕ, Ραούλ Κάστρο, υπογράμμισε ότι το ΚΚ Κούβας έχει ενισχυθεί και έχει αποκτήσει παραπέρα εμπειρία κατά τη διάρκεια της «ειδικής περιόδου», αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται. Επιπλέον ανέφερε ότι θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «ο κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το ελλιπές, αλλά δίκαιο κοινωνικό μας σύστημα στη σημερινή πραγματικότητα, που γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και μεταβλητή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ραούλ Κάστρο ενημέρωσε για την απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους, να μετατραπούν οι θανατικές ποινές σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για μια ορισμένη ομάδα κρατουμένων και για άλλους 30 χρόνια.

Στο μεταξύ, η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε να αυξήσει από τον Μάη τις συντάξεις του 99% των συνταξιούχων και να δώσει αύξηση στους μισθούς του προσωπικού στον τομέα των δικαστηρίων και των δημόσιων κατηγόρων.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Με παρέμβασή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, ζητά να καταργηθούν «οι εξοντωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ με τον Νόμο Helms ? Burton που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Κούβας, παρά την διεθνή κατακραυγή όπως αυτή έχει εκφραστεί ακόμα και από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και συνεχίζουν να προκαλούν δεινά σε βάρος του κουβανικού λαού». Αναφερόμενος την Κοινή Θέση της ΕΕ απευθύνει το ερώτημα: «Σκοπεύει το Συμβούλιο να καταργήσει τις κυρώσεις του 2003 καθώς και την Κοινή Θέση της ΕΕ του 1996; Προτίθεται να ξεκινήσει έναν πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων και την επαναφορά συνεργασίας στη βάση του σεβασμού των κυρίαρχων επιλογών του κουβανικού λαού και του αμοιβαίου οφέλους;»

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Η ΕΕ ηγείται εκστρατείας για την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Ζιμπάμπουε με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 29ης Μάρτη. Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές απελευθέρωσαν 215 υποστηριχτές της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί προ ημερών. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ζήτησε «να γίνει σεβαστή... η βούληση για αλλαγή των πολιτών της Ζιμπάμπουε» παροτρύνοντας συνάμα τους γείτονες της νοτιοαφρικανικής χώρας «να πιέσουν για την αναγνώριση της εκλογικής νίκης της αντιπολίτευσης»...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Περιοδεία σε Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, με κύριο αντικείμενο τη διαδικασία απελευθέρωσης της Κολομβιανής πολιτικού γαλλικής καταγωγής Ινγκριντ Μπετανκούρ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη κατά της δικαστικής απόφασης αθώωσης τριών αστυνομικών που το 2006 είχαν «γαζώσει» με σφαίρες τον Σον Μπελ, έναν 23χρονο μαύρο, στην έξοδο μιας ντισκοτέκ.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία στο Μεξικό για να διαμαρτυρηθούν για ένα κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης που προβλέπει το άνοιγμα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex» σε ιδιώτες επενδυτές.

ΡΩΜΗ.-- Νέος δήμαρχος της Ρώμης είναι ο Τζιάνι Αλεμάνο, που σε νεότερη ηλικία συμμετείχε στη φασιστική οργάνωση Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα και στη συνέχεια διατέλεσε στέλεχος της «Εθνικής Συμμαχίας». Ο Αλεμάνο συγκέντρωσε το 53,6% των ψήφων έναντι 46,3% του λεγόμενου «κεντροαριστερού» αντιπάλου του Φραντσέσκο Ρουτέλι.

ΠΑΡΙΣΙ.- Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν, χτες, στη Μασσαλία ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια μείωσης κατά περίπου 11.000 των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των περικοπών του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μαθητές, σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

ΒΕΝΕΖΟΥΈΛΑ
Τελεσίγραφο προς τη «Σιδόρ»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τελεσίγραφο απέστειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προς τη διοίκηση της χαλυβουργίας «Ternium - Sidor» - της βιομηχανίας που πρόσφατα εθνικοποιήθηκε - να προσέλθει στην τελική διαπραγμάτευση για την εξαγορά της με «προσγειωμένες και πραγματικές» απαιτήσεις, αλλιώς η κυβέρνηση θα λάβει «δραστικά μέτρα»... Υπονοώντας ότι θα αποστείλει τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι ελεγκτές κατέγραψαν όλες τις δραστηριότητες της αργεντινο-ιταλικής κοινοπραξίας και καθόρισαν την αξία της σε 800 εκατομμύρια δολάρια και όχι ανάμεσα στα 3,2 και 4,8 δισ. που δηλώνει η εταιρεία και απαιτεί ως ποσό αποζημίωσης για την εθνικοποίησή της.

Τέλος, ο Ούγκο Τσάβες προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στη χώρα, «Alimentos Polar», εν μέσω της διεθνούς κρίσης εξαιτίας των ραγδαία αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και των σποραδικών ελλείψεων προϊόντων όπως το γάλα. Πρις λίγες ημέρες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατάσχεσε τρόφιμα που μετέφεραν φορτηγά οχήματα κατηγορώντας εταιρείες ότι σκόπευαν να τα αποθηκεύσουν, προκαλώντας τεχνητές ελλείψεις, ώστε να προβούν σε κερδοσκοπία και λαθρεμπόριο τροφίμων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Παρά την απαγόρευση συνεχίζει

ΠΡΑΓΑ.--

Η επίσημη αιτιολογία της απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας παραδόθηκε στη νεολαιίστικη οργάνωση την περασμένη Πέμπτη, 24 Απρίλη, από το Δικαστήριο της Πράγας με κύριο «επιχείρημα» την αντικατάσταση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής με την κοινωνική ιδιοκτησία, όπως παλεύει με βάση το πρόγραμμα της ΚΕΝ. Οπως τονίζει η ΚΕΝ, με ανακοίνωσή της, η απόφαση έρχεται «εξαιτίας της πεποίθησης της νέας γενιάς ότι είναι αναγκαίος ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία που δε θα βασίζεται στις καπιταλιστικές αρχές. Η επίθεση ενάντια στην ΚΕΝ αποτελεί ακόμα έναν απαράδεκτό τρόπο πολιτικής και ιδεολογικής χειραγώγησης που στοχεύει τους κομμουνιστές», στα πλαίσια του εντεινόμενου αντικομμουνισμού και του «κυνηγιού των μαγισσών».

Επισημαίνει το μαζικό και μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης τόσο μέσα στην ίδια την Τσεχία όσο και σε πολλές χώρες του πλανήτη που με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταδικάζουν την ενέργεια της τσεχικής κυβέρνησης και συμπαραστέκονται στους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές.

Η ΚΕΝ υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της νέας γενιάς - των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων - και για την πάλη της για το σοσιαλισμό, αγώνα που απαιτεί η διεθνής αλληλεγγύη να συνεχιστεί και να δυναμώσει παραπέρα.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Σάπια ... κοινωνία

ΑΜΣΤΕΤΕΝ.--

Αλλη μια συγκλονιστική υπόθεση, δείγμα κοινωνικής σαπίλας και παρακμής, έρχεται στο φως με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο 73χρονος Γιόζεφ Φριτσλ και αιμομείκτης κρατούσε επί 24 χρόνια φυλακισμένη την κόρη του (από 11 χρόνων) και την κακοποιούσε στο υπόγειο του σπιτιού του κοντά στην πόλη Αμστέτεν της Αυστρίας. Μετά την καταγγελία της κόρης του Ελίζαμπεθ, ο Φριτσλ αναγκάστηκε να ομολογήσει τις πράξεις του, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος DNA επιβεβαίωσε ότι είναι ο πατέρας των έξι επιζώντων παιδιών της, που τα τρία μάλιστα τα «υιοθέτησε» κιόλας, με επίσημο τρόπο, εμφανίζοντάς τα ως... απεσταλμένα από τη «χαμένη» κόρη του. Οι έρευνες για αυτή τη φρικιαστική υπόθεση συνεχίζονται και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ή επιβεβαίωση συνενοχής για τη σύζυγο του Φριτσλ, πράγμα μάλλον αδύνατο. Η εισαγγελία έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία δίωξης για παράνομη κράτηση, βιασμό και αιμομειξία του Φριτσλ.

Πάντως, το όλο γεγονός δείχνει πέρα από τη διαστροφή αυτών των ανθρώπων και την παθολογία μιας κοινωνίας. Η γειτονιά δηλώνει συγκλονισμένη και σοκαρισμένη ενώ θυμίζουμε ότι η υπόθεση είναι παρόμοια με την πριν από 2 χρόνια ιστορία της έφηβης Νατάσα Κάμπους που για 8 χρόνια κρατούνταν φυλακισμένη από γνωστό της οικογένειάς της.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Πάντα εδώ» είναι η κυβέρνηση για το διάλογο με τους κυβερνήτες των περιοχών που προωθούν τα δημοψηφίσματα αυτονομίας στις 4 Μάη, όπως δήλωσε ο υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεχουάνκα κατά τη συνάντηση που είχε χτες η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών (OAS), Ντάντε Καπούτο, από την Αργεντινή.

Εν αντιθέσει όμως με την κυβέρνηση του Προέδρου Μοράλες, οι κυβερνήτες των περιοχών και ειδικά της Σάντα Κρους «ξάφνιασαν» τον Καπούτο καθώς όπως τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όταν έφτασε και ζήτησε συνάντηση «του είπαν ότι πριν την Παρασκευή δε θα ήταν εφικτή, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως την Πρωτομαγιά, μία διαδήλωση κλπ.». Επίσης, ο Τσοκεχουάνκα τόνισε ότι δεδομένων των στοιχείων η συμμετοχή στα αποσχιστικά δημοψηφίσματα δεν πρόκειται να υπερβεί το 50%, γεγονός που αυτόματα τα ακυρώνει και ότι σε περίπτωση που η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% τότε θα πρόκειται για νοθεία εκ μέρους των τοπικών αρχών. Τέλος, φοιτητικές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις χτες στη Σάντα Κρους υπέρ της «Εθνικής Ενότητας της Χώρας» και ενάντια στα αποσχιστικά δημοψηφίσματα.

ΜΑΡΟΚΟ
Εργατικό ... έγκλημα

ΡΑΜΠΑΤ.--

Η μη ύπαρξη μέτρων και εξόδων ασφαλείας, η τακτική να κλειδώνουν όλες οι πόρτες κατά τη διάρκεια της εργασίας και η ελλιπέστατη συντήρηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού είναι οι λόγοι που προκάλεσαν την ανείπωτη τραγωδία στο εργοστάσιο στρωμάτων στην Καζαμπλάνκα την Κυριακή. Από τους 100 εργαζομένους, 55 σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ξέσπασε πυρκαγιά αλλά δεν είχαν διέξοδο διαφυγής, ενώ οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να μπουν στο φλεγόμενο κτίριο.

Ο ιδιοκτήτης και ο γιος του, που ήταν διαχειριστής, προφυλακίστηκαν υποστηρίζοντας ότι κλείδωναν τις πόρτες για ν' αποφεύγονται οι κλοπές υλικών από τους εργαζομένους. Οι αρχές διαβεβαίωναν για την απόδοση δικαιοσύνης, αν και είχαν, πολλάκις, αγνοήσει τις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, που κατέληξαν σε τραγωδία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org