ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών η επαναλειτουργία των σχολείων

Αρκετά και μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων για μαθητές και εκπαιδευτικούς δημιουργούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τα εξής:

Σε δύο φάσεις η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

Στις 11 Μάη επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.

Στις 18 Μάη επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης και Δευτέρας Λυκείου και του Γυμνασίου.

Το διδακτικό έτος για Γυμνάσια και Λύκεια επεκτείνεται μέχρι τις 12 Ιούνη, ενώ η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτέμβρη.

Η ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιούνη για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιούνη για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί σύντομα, ενώ αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

«Ενδεχομένως» από 1η Ιούνη Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία η αναστολή λειτουργίας παρατείνεται και ίσως ανοίξουν την 1η Ιούνη, μόνο αν υπάρχει, σύμφωνα με το υπουργείο, η «απόλυτη βεβαιότητα» ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αν τελικά οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαναλειτουργήσουν φέτος, τότε ενδέχεται να παραταθεί το διδακτικό έτος έως τις 30 Ιούνη.

Εκ περιτροπής διδασκαλία

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη βδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις μέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Για τα μέτρα ατομικής προστασίας

Σύμφωνα με την υπουργό, στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται και καθαρισμός 2 φορές τη μέρα. Επίσης, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων, ενώ προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ, δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί), θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο και θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας - διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Από 18 Μάη τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ' Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μάη, ενώ τα τμήματα της Α', Β' Λυκείου και του Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μάη. Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Ειδικά Σχολεία και δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

Για τα Ειδικά Σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας, ενώ η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Από 18 Μάη ΙΕΚ και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Για τις 18 Μάη ορίστηκε η επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ, πάντα με τον περιορισμό των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. ενδιάμεση απόσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων, ενώ η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30ή Ιούνη ή 30ή Σεπτέμβρη, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Την ίδια μέρα (18 Μάη) θα γίνει η επανέναρξη της Μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Για το θεσμό της Μαθητείας, η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοέμβρη το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β' κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα με 1,5 μ. απόσταση και οι υπόλοιποι μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιούνη.

Τηλεκπαίδευσης συνέχεια για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Στα πανεπιστήμια θα συνεχιστεί κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, ενώ οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

Από τις 25 Μάη θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται διά ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.

Να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε συμβολική κινητοποίηση στο Σύνταγμα και συνέντευξη Τύπου

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών ενάντια στο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που έδωσε το υπουργείο Παιδείας σε διαβούλευση, με σκοπό να προωθηθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Μάη.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι, τα ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προχωρούν σε συμβολική κινητοποίηση στο Σύνταγμα και σε συνέντευξη Τύπου ενάντια στο νομοσχέδιο. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΔΟΕ: «Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, βρήκε τον τρόπο να φέρει ένα ακόμα αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα της Εκπαίδευσης. Αντίθετα, ορθώνει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των παιδιών να μορφωθούν, χειροτερεύει τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Πρόκειται για ενέργεια άκρως επιθετική. Κυβέρνηση και υπουργείο εκμεταλλεύονται την πανδημία ως ευκαιρία, για να περάσουν ριζικές αναδιαρθρώσεις που επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα σε βάρος της δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών. Απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο, έχουμε χρέος να αντιδράσουμε και να παλέψουμε με πολύμορφες δράσεις, προκειμένου να αποσυρθεί».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησαν σε πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στο νομοσχέδιο σε πάνω από 29 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές «να συνεχίσουμε τον αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και διάρκεια, να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης», και δίνει νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αγωνιστικές δράσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο έκαναν και χτες Σύλλογοι Γονέων στα Χανιά, ενώ και στην Πρέβεζα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν μαθητές έπειτα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πρέβεζας, έχοντας στο πλευρό τους φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και γονείς. Παράλληλα, οι μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρέβεζας ενημερώνουν τους συμμαθητές σε όλη την Ηπειρο με κείμενό τους με σκοπό τη συλλογή υπογραφών από μαθητές ενάντια στο νομοσχέδιο. Οι υπογραφές ξεπερνούν τις 1.000.

Εκδηλώσεις φοιτητών

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Συλλόγου Μαθηματικού Ιωαννίνων οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τα Μαθηματικά της πανδημίας». Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Κώστας Σιέττος (Πανεπιστήμιο της Νάπολης), διακεκριμένος για το έργο του στην κατασκευή μαθηματικών μοντέλων σχετικά με τη συμπεριφορά των πανδημιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams και η είσοδος θα γίνεται με χρήση του κωδικού 8zyotwr

Επίσης, ο Πολυχώρος Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, όλους όσοι θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για την ικανοποίηση των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών. Στο νέο κανάλι του Πολυχώρου στο YouTube, αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., οι ομάδες του Πολυχώρου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους αναβιώνοντας την 1η Μάη με την προβολή βίντεο, μέσα από μουσική, ζωγραφική και απαγγελία πεζών και ποιημάτων.

Οι χώροι λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων, θα ανοίξουν στις 4 Μάη για ατομική προσευχή και από 17 Μάη οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ