ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζουν τη 48ωρη απεργία που ξεκινάει ανήμερα την 1η Μάη

Με συντριπτική πλειοψηφία επικυρώθηκε ο απεργιακός σχεδιασμός

Εργαζόμενοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Εργαζόμενοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν σε διάλυση την εταιρεία και τα δικαιώματά τους, εκφράστηκε και μέσα από τη μυστική ψηφοφορία, όπου με μεγάλη πλειοψηφία επικυρώθηκε η πρόταση του Σωματείου της Λάρυμνας για πέντε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ. Τώρα, οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκινά αύριο Πρωτομαγιά και θα συνεχιστεί το Σάββατο 2 Μάη.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα τρεις 24ωρες απεργίες, στις 15, 21 και 29 Μάη, με ετοιμότητα για παραπέρα κλιμάκωση. Τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Βοιωτίας, ενώ στα μεταλλεία της Εύβοιας η απεργία επεκτείνεται και την Κυριακή 3 Μάη.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα υπάρχει μαζική παρουσία απεργών στις πύλες του εργοστασίου, η οποία θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά και το Σάββατο, προκειμένου να περιφρουρηθεί η κινητοποίηση και να εκφραστούν η μαζικότητα του αγώνα, η συσπείρωση των εργαζομένων, η λαϊκή - εργατική αλληλεγγύη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσει η εκκαθάριση και να αποσυρθεί η κυβερνητική τροπολογία, να δοθεί κρατική χρηματοδότηση ώστε να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις, να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων, να μην εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών που ανακοίνωσε ο ειδικός εκκαθαριστής, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Κάλεσμα από το Συνδικάτο Μετάλλου

Την απόφαση για κλιμάκωση με νέες απεργίες χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας το λαό της περιοχής να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας και η εργατική τάξη. Μια επιχείρηση που λειτουργεί με την εργασία και το αίμα των εργαζομένων και του επιστημονικού τους προσωπικού. Μια επιχείρηση που έχει τεράστιες δυνατότητες εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης για το άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και προσφοράς τεράστιου πλούτου για το σύνολο του λαού.

Σήμερα η κυβέρνηση, ως συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε τον νόμο εκποίησης της εταιρείας και μέσα από αυτόν έχει σταματήσει τη λειτουργία στο εργοστάσιο, έτσι ώστε να πέσει το αντίτιμο. Σταμάτησε τη λειτουργία στα μεταλλεία Καστοριάς, σφραγίζοντας μια προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος.

Μέσα από τις περικοπές άρχισε να συρρικνώνει τους ήδη χαμηλούς μισθούς και στη συνέχεια, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία ή τις διαθεσιμότητες, θα συμπιέσει τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε ο νέος "γαμπρός" να βρει έμπειρους και φθηνούς εργαζόμενους για να διαλέξει.

Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σε καμία περίπτωση διαχειριστικό. Εκοψαν τις αποζημιώσεις, χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα συνολικότερα. Ο,τι θέλουν να περάσουν στη ΛΑΡΚΟ είναι η επόμενη μέρα για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. Σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ένας είναι ο δρόμος: Ο αγώνας».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν την ενότητά τους ενάντια στα «σχέδια διάσπασης και διχασμού που καλλιεργούν καλοπληρωμένοι και εξασφαλισμένοι παραγοντίσκοι», τονίζοντας ότι «αν δεν πάρουν πίσω τον νόμο - έκτρωμα, είμαστε όλοι εν δυνάμει άνεργοι».

Τονίζει τέλος ότι οι εργαζόμενοι «έχουν δέσμευση απέναντι στους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη», ενώ με αφορμή την έναρξη των κινητοποιήσεων αύριο Πρωτομαγιά, σημειώνει: «Αποδίδουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγου το 1886, του Μάη του '36, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων και βροντοφωνάζουμε: Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά».

ΟΒΣΑ
Να στηριχθούν οι μικροεπαγγελματίες της εστίασης

Αμεσα μέτρα διεκδικεί η Ομοσπονδία

Την ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών της εστίασης και του επισιτισμού, με άμεσα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Απευθυνόμενη στους επαγγελματίες της εστίασης και του επισιτισμού, εκφράζει την αλληλεγγύη της και επισημαίνει ότι η «επόμενη μέρα» της άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις θα πρέπει να βρει όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ «ενωμένους, μαχητές και όχι απογοητευμένους στη γωνία».

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

«Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και να επεκταθεί και το μήνα Μάη για όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς.

Αμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Αμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους.

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης - κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών - που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

  • Τα αιτήματα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της εστίασης μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς.
ΣΕΤΕΠΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο «Πόρτο Καρράς»

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς», που αλλάζει χέρια, κάνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής περνάει από την «Ολυμπιακή Τεχνική» του Κ. Στέγκου στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, μέσα από μια συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και με «προίκα» μια οικοδομική άδεια που δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης 526 νέων παραθεριστικών κατοικιών, μέσα στην έκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί «με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και φυσικά να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Επίσης, «να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και οποιεσδήποτε ενδεχόμενες οφειλές σε όλους τους εργαζόμενους».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην επαναπαύονται από τη στάση διαφόρων τοπικών και άλλων «παραγόντων» που προσπαθούν να αποπροσανατολίζουν και τονίζει: «Η συγκεκριμένη συναλλαγή, η οποία δεν είναι η μοναδική, εξελίσσεται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι πλήττονται άγρια από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Τελικά στην πράξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι όπως πάντα έτσι και σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή δεν έχουμε όλοι ούτε τις ίδιες αγωνίες ούτε την ίδια "μοίρα". Αλλοι "παίζουν" με τα εκατομμύρια και άλλοι παλεύουν για τις ζωές τους».

  • Ενα ακόμη μέσο στην παρέμβασή του προσθέτει το ΣΕΤΕΠΕ και συγκεκριμένα το blog του συνδικάτου (setepethess.webnode.gr/)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Εξοντωτικό χαράτσωμα των αγροτοκτηνοτρόφων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, με αφορμή τη νέα τιμολογιακή πολιτική άρδευσης στο δήμο, με την οποία εισήχθη ένα άδικο τεκμαρτό σύστημα τιμολόγησης, που εκτινάσσει το κόστος στα ύψη.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής τροποποιεί τα τέλη άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, προβλέποντας πως η βεβαιωθείσα χρέωση κατ' έτος, ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, και μάλιστα με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση! Με τον τρόπο αυτόν η δημοτική αρχή ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και εξωθεί τους παραγωγούς να αφήσουν απότιστες δεκάδες στρεμματικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου, και διαβάστηκε το ψήφισμα των συλλόγων. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Σαρανταπόρου, Ολύμπου, Βαλανίδας και Τσαριτσάνης, εκπρόσωπο από τον Αγροτικό Σύλλογο Ποταμιάς και τους προέδρους των Κοινοτήτων Μηλέας και Σαρανταπόρου, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελασσόνας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με δεδομένη την άρνηση της δημοτικής αρχής να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα, οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων αποφάσισαν να κλιμακώσουν με τη συλλογή υπογραφών στα χωριά.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανακοίνωση για τη ΔΕΠΑ

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΠΑ, που επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα επόμενα βήματα ιδιωτικοποίησης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορίνθου. Απαιτεί άμεση ένταξη όλων των «εργολαβικών» εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΠΑ με απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα. Καμία μετακίνηση στα νέα σχήματα χωρίς διασφάλιση των ειδικοτήτων και χωρίς να ληφθεί υπόψη η προτίμηση του εργαζόμενου. Προστασία όλων των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων. Επιχειρησιακή ΣΣΕ στον όμιλο ΔΕΠΑ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με αναβάθμιση των δικαιωμάτων τους κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ