ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Καθημερινές πολύμορφες παρεμβάσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Μία μέρα μετά την πετυχημένη μέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς και μπροστά στην Πρωτομαγιά, συνεχίστηκαν και χτες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια σειρά από κλάδους.

Στάση εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα πραγματοποιήθηκε το πρωί από το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και τα Σωματεία Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία στο όνομα της πανδημίας δίνει πακτωλό χρημάτων στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, την ίδια στιγμή που μοιράζει ψίχουλα στους εργαζόμενους και τους ανέργους. «Μπορεί να φοράμε μάσκα λόγω των συνθηκών, αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης, βιομηχάνων, εφοπλιστών και εργολάβων», τόνισε.

Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των Σωματείων για κινητοποιήσεις στα υπουργεία για τη στήριξη των ανέργων και για τη συσπείρωση των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, κλιμάκιο του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε περιοδεία στην «ΕΚΜΕ ΑΕ». Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά και τις συμβολικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τις νέες θυσίες που ζητούν κυβέρνηση και κεφάλαιο με αφορμή την επικείμενη οικονομική κρίση. Να δώσουν οι ίδιοι ζωντάνια στο Συνδικάτο τους και μέσα από τις γραμμές του να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

Παρεμβάσεις στους λιμενεργάτες

Παρέμβαση και στη βραδινή βάρδια προχτές στις προβλήτες της COSCO
Παρέμβαση και στη βραδινή βάρδια προχτές στις προβλήτες της COSCO
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προχτεσινής μέρας δράσης, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, εκτός από τις ημερήσιες δράσεις, πραγματοποίησε εξόρμηση την ώρα της βραδινής βάρδιας.

Στη διάρκεια της παρέμβασης στους εργαζόμενους μίλησαν ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Νίκος Μπαρμπατζάς, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου για το ζήτημα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο λιμάνι, η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει: «Ο χώρος του λιμανιού αυτήν τη στιγμή αποτελεί μία από πιο μεγάλες περιοχές πιθανής μετάδοσης του ιού (...) Οι εργαζόμενοι στα πλοία εργάζονται χωρίς να έχει γίνει καμία απολύμανση».

«Οι COSCO, D-PORT και τα αρμόδια υπουργεία είναι υπεύθυνα άμεσα να μας ενημερώσουν», σημειώνει το Σωματείο, σχετικά και με τις φήμες που κυκλοφορούν για την ύπαρξη πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού που δεν ανακοινώνονται επίσημα.

«Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες», προσθέτει. «Εργαζόμαστε χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και προστασίας που ανακοινώνονται για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόσο στην απόσταση που πρέπει να διατηρείται όσο και στην παροχή σε μάσκες, γάντια».

Η ΕΝΕΔΕΠ προβάλλει σειρά αιτημάτων για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, διεκδικεί να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κ.ά.

Για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, απαιτώντας μέτρα προστασίας και στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου. Η παρέμβαση του Σωματείου ολοκληρώθηκε με εξόρμηση στους εργαζόμενους των δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι συνδικαλιστές με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης παρουσίασαν τη δραματική κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο και κατέθεσαν τα αιτήματα δεκάδων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό - Τουρισμό για τη στήριξη των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων «Belvedere» ζητά η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου.

«Σχεδόν 1,5 μήνα μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, χιλιάδες συνάδελφοι παραμένουν εκτός οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης, χιλιάδες συνάδελφοι έκαναν Πάσχα χωρίς ούτε ένα ευρώ. Μεταξύ αυτών και οι 81 εργαζόμενοι των ξενοδοχείων "Royal" και "Imperial Belvedere"», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Οπως εξηγεί, «στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι κλήθηκαν στις 16 Μάρτη να υπογράψουν την απόλυσή τους, πριν καν ανακοινωθούν τα περιοριστικά μέτρα για τα ξενοδοχεία. Μάλιστα η επιχείρηση φρόντισε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, αφού χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους άλλαξε μονομερώς και παράτυπα τις ημερομηνίες λήξης των συμβάσεων για να λήγουν στις 16 Μάρτη. Ετσι, οι 81 συνάδελφοι έμειναν έξω από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, ενώ η επιχείρηση όχι μόνο τους άφησε ξεκρέμαστους, αλλά και με την προστασία των κυβερνητικών μέτρων δεν υποχρεούται καν να τους επαναπροσλάβει όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία».

Η Επιτροπή Αγώνα με συνεχείς παρεμβάσεις στη διεύθυνση διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ την περασμένη Τρίτη, με αφορμή τη μέρα δράσης, έκανε παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματά της. Ο επόμενος σταθμός στη δράση της είναι η απεργία και οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

Συνέντευξη Τύπου από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά έδωσε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η Πρωτομαγιά στις συνθήκες της πανδημίας, στις οποίες οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε χώρους δουλειάς όπου δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας. Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να γίνουν μόνιμα τα «έκτακτα» μέτρα που καταστρατηγούν το ωράριο και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά το λογαριασμό. Τιμώντας την 1η Μάη, όπως σημείωσε, το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει συμβολική εκδήλωση με αυστηρή τήρηση των απαραίτητων μέτρων.

Η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να αγωνιστούν για τα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης.

Τέλος, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ότι η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας και διεκδίκησης απέναντι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, είναι απόφαση των συνδικάτων και των εργαζομένων, ξεκαθάρισε, και δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση να «μεταφέρει» τις σχετικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε άλλη ημερομηνία.

ΠΑΜΕ
Κατάθεση στεφάνων σε Πολυτεχνείο και Καισαριανή

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνια αύριο Παρασκευή 1η Μάη στις 10.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο και στις 11.30 π.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης, «τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης ματωμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ