ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με την απεργία της Πρωτομαγιάς συνεχίζουμε τη μάχη για να μην πληρώσει ξανά ο λαός

Συμβολικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας

Πιάνοντας το νήμα από τις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδίπλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απέναντι στην πανδημία και την κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα έχουν ριχτεί στη μάχη για την Εργατική Πρωτομαγιά, για την επιτυχία της απεργίας και για τις συμβολικές εκδηλώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα αύριο Παρασκευή 1η Μάη.

Με το σύνθημα «Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός», το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να υψώσουν τη γροθιά τους, να μην αποδεχτούν να ξαναπληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης. Με αυτό το περιεχόμενο, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, δυναμώνοντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους, όπως στην Αττική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θα γίνουν στο κέντρο της πόλης, σε Καλαμαριά και Εύοσμο.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, πλήθους σωματείων, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα αύριο Παρασκευή 1η Μάη.

Δεμένα θα μείνουν και τα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, με την απεργία που προκήρυξαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ μεταξύ άλλων 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό.

Απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να επιβάλουν «σιωπητήριο»

Τα συνδικάτα δίνουν ταυτόχρονα με ανακοινώσεις τους απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να επιβάλουν «σιωπητήριο» στους αγώνες, η οποία συνεχίστηκε με την απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει «μεταφορά» του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, με προσχηματικές επικλήσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας των υγειονομικών και του λαού, τα συνδικάτα που πάλεψαν ώστε η πανδημία του κορονοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους, αναδεικνύουν την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία καταφέρεται απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που σχεδιάζουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, ενισχύουμε την πάλη

«Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξαν ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό, που δίχως αυτούς δεν λειτουργεί τίποτε», τονίζει στην ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ. «Φάνηκε ξεκάθαρα», προσθέτει, «ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, στην Υγεία και στην Ερευνα, για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Εχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλους εργατοπατέρες, που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και τον ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν».

«Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα "έκτακτα" αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν», αναφέρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει:

«Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. (...) Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Δεν θα ξαναματώσουμε για να σωθούν τα κέρδη των λίγων!

Την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και ο ενιαίος αγώνας, για να μην ξαναματώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των λίγων, υπογραμμίζουν στα καλέσματά τους για την Πρωτομαγιά και τις συμβολικές κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Η ΟΒΣΑ

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) θα συμμετάσχει στις συμβολικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναματώσουμε για να σωθούν τα κέρδη των λίγων! Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, τους μαθητές. Συναντιόμαστε ξανά. Η προηγούμενη 10ετής κρίση μάς βρήκε πολλές φορές σε κοινή δράση. Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για το επόμενο διάστημα (...) Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Δεν δίνουν λύση στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα των εμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών για αργότερα. Δεν αλλάζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις. Ενα μήνα μετά την έναρξη των περιορισμών της πανδημίας, κανένας συνάδελφος δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από την περιβόητη οικονομική ενίσχυση. H νέα κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στη ζωή μας, η ύφεση που έρχεται θα φέρει πολλούς από μας μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Μόνη διέξοδος είναι η ενίσχυση της δράσης των σωματείων. Να πυκνώσουν οι γραμμές του κινήματός μας με νέες δυνάμεις. Να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης, που θα επιχειρήσει μία ακόμα φορά να φορτώσει τις συνέπειες της νέας κρίσης στις πλάτες μας, για να διευκολύνει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων».

Την ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ να ανοίξουν νέα σελίδα αγώνα υπογραμμίζουν επίσης σε καλέσματά τους για την Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί Θεσσαλονίκης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν μένουμε σιωπηλοί αλλά μαχητικοί, διεκδικητικοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε με τους αγώνες μας, την οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να δώσουμε δύναμη και προοπτική στις διεκδικήσεις μας, ώστε να γίνουμε πραγματικά οι αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και που σήμερα τον καρπώνεται μια ελάχιστη μειοψηφία. Να δώσουμε τη μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημά τους.

(...) Η κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν έχει πάρει για αγρότες και κτηνοτρόφους, πέρα από κάποιες παροχές σε μεγάλες επιχειρήσεις, που όμως δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων, και από κάποιες υποσχέσεις που έως τώρα όμως δεν έχουν εξειδικευτεί και εφαρμοστεί. Πλάι πλάι με τους εργάτες στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων (...) Με αισιοδοξία, στηριζόμενοι στην κοινή δράση, στη δύναμη της οργάνωσής μας και στο δίκαιο των αιτημάτων μας, διεκδικούμε και θα νικήσουμε!».

Η ΟΓΕ

Κάλεσμα στις γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, νέες μητέρες, φοιτήτριες και συνταξιούχους, μετανάστριες και πρόσφυγες, να τιμήσουν την Πρωτομαγιά δυναμώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Τα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζει, κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικά τα δεσμά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: Την ανασφάλεια για την υγεία, το εισόδημα και τη δουλειά, το ωράριο - «λάστιχο», τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής.

«Η λεγόμενη έξοδος από την καραντίνα σημαίνει στην πραγματικότητα για τις εργαζόμενες ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων "ευέλικτων" μορφών εργασίας», σημειώνει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Η "επόμενη μέρα" σηματοδοτεί τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει θεό την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι έγκυες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών παραμένουν κλειστά και στη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών».

Το ΜΑΣ

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, παίρνουμε δύναμη από τους ηρωικούς αγώνες του εργαζόμενου λαού όλου του κόσμου. Με ψηλά το κεφάλι παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην υγεία, στις σπουδές, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Δεν θα ξαναπληρώσουν οι οικογένειές μας, δεν θα υποθηκεύσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για να τη βγάλουν "καθαρή" οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των φοιτητών, των μαθητών και των οικογενειών τους, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία, εν μέσω καραντίνας έθεσε σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο, έδωσε ζεστό χρήμα στους εμπόρους της Εκπαίδευσης στήνοντας προγράμματα - φιάσκο για την "τηλεκατάρτιση" των επιστημόνων».

Απέναντι στην προσπάθεια να μονιμοποιηθούν τα δήθεν «έκτακτα» μέτρα, σημειώνει το ΜΑΣ, πρέπει «να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους (...) Να κάνουμε την επιστήμη και τη δυνατότητα που μας δίνει η συλλογική πάλη όπλο για να μη μείνει κανένας μόνος του μπροστά στα εμπόδια που υψώνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ