ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχει μάθει καλά να περνάει αντιδραστικά νομοσχέδια στα «μουλωχτά»

«Μανούλα» στο να περνάει τα αντιδραστικά νομοσχέδια στα «μουλωχτά» έχει αναδειχθεί η κυβέρνηση (φωτ. από τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου)
«Μανούλα» στο να περνάει τα αντιδραστικά νομοσχέδια στα «μουλωχτά» έχει αναδειχθεί η κυβέρνηση (φωτ. από τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου)
«Σκοινί κορδόνι» το έχει πάρει πλέον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που θέλει να ψηφίσει στην Ολομέλεια της Βουλής «εμβληματικές» αντιλαϊκές διατάξεις, με άλλα λόγια να κάνει «τη βρώμικη δουλειά» για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες κ.ο.κ., να τις περνάει σαν τον κλέφτη για να αποφύγει λαϊκές αντιδράσεις.

Από κει που ως αντιπολίτευση «έβγαινε στα κεραμίδια» κάθε φορά που οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να περάσουν στα «μουλωχτά» αντιδραστικά μέτρα, ως κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, άρπαξε τη σκυτάλη για να ακολουθήσει και μάλιστα με το παραπάνω, στα βήματά τους, τις ίδιες απαράδεκτες πρακτικές.

Από αυτήν την άποψη, δεν αποτελεί και καμιά έκπληξη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, με κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και με fast track διαδικασίες, το άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο σε βάρος της Παιδείας, προφανώς για να μην επιτρέψει στη νεολαία να εκφράσει... την ευγνωμοσύνη της για τα όσα «προοδευτικά» έφερε.

Αλλωστε, σαφές δείγμα γραφής είχε δείξει εξαρχής, όταν πέρασε από τη Βουλή και με διαδικασίες fast track, χειρότερες ακόμα και από την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», στις 23 Ιούλη του 2015 το δεύτερο πακέτο αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», για να φέρει στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, ξημερώματα και παραμονές Δεκαπενταύγουστου, το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ - ΔΗΣΥ), το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι και λίγοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή, όχι μόνο με τις fast track διαδικασίες, «νύχτα», ή με μορφή τροπολογιών «χωμένες» κάπου ανάμεσα σε δεκάδες ακόμα άρθρα και μάλιστα εκπρόθεσμες, αλλά και σε περιόδους όπως κατακαλόκαιρο ή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Η συνήθεια που έγινε... λατρεία

Στο «χούι» αυτό της κυβέρνησης, καθόλου τυχαία, πρώτα - πρώτα είναι τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία, αφού τα βασικά νομοσχέδια με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση τα έχει περάσει με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλειστά:

  • Κατακαλόκαιρο, με κλειστά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου του 2017 το νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό:

-- Πέρασαν και με τη θεσμική βούλα πια οι 3 κύκλοι σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - διά βίου εκμετάλλευσης, δηλαδή πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια για την ανεργία και την επανακατάρτιση.

-- Θεσμοθετήθηκαν επίσημα τα δίδακτρα, με τη μορφή τελών φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

-- Θεσμοθετήθηκαν τα νέα «Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας (ΑΣΑΕΕ)», που στοχεύουν στη «σύνδεση» των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Ενισχύθηκε δηλαδή η «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», που σημαίνει ιδρύματα - μαγαζιά, που αν δεν «βγαίνουν» οικονομικά θα κλείνουν ή θα υπολειτουργούν.

  • Ενα χρόνο μετά, την 1η Αυγούστου του 2018, και πάλι κατακαλόκαιρο, και πάλι με όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλειστά, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που μετά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέβλεπε έναν ακόμα γύρο συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Στην προκειμένη περίπτωση, το ΤΕΙ Ηπείρου και το ΤΕΙ Ιονίου καταργήθηκαν και εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονταν μια σειρά ακόμα αντιδραστικές ρυθμίσεις, που έσπρωχναν ακόμα βαθύτερα την Ερευνα στην εμπορευματοποίηση.
Υγεία... πλάι στο κύμα

3 Αυγούστου του 2017, δηλαδή και πάλι κατακαλόκαιρο, ψήφισε η κυβέρνηση μια από τις πιο εμβληματικές της μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Ηταν το νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση «ακρωτηρίασε» την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), προκειμένου να εξασφαλίσει «χώρο» και κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο αυτό θεσμοθέτησε:

-- Τον οικογενειακό γιατρό, δηλαδή ουσιαστικά τον «κόφτη», αφού αυτό που καλείται να διασφαλίσει είναι ότι ο ασφαλισμένος θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει το όριο των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών. Μάλιστα, σε περίπτωση που ξεπεράσει τα «όρια», προβλέπεται ποινή, καθώς από την ...«καλή διαγωγή» του θα κρίνεται η ανανέωση της σύμβασής του!

-- Τους «κόφτες» σε θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά θέματα, σε εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικές, παροχή φαρμάκων.

-- Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που ήδη νιώθουν στο πετσί τους οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή τις γνωστές πια μονάδες όπου ανά 10 με 12 χιλιάδες ασθενείς θα αντιστοιχεί ένας γιατρός, μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό υπάλληλο. Με τους τρεις, αν υπάρχουν, να καλούνται να καλύψουν, σύμφωνα τώρα πια με το νόμο, ανάγκες «πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, στην προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, στην κατ' οίκον νοσηλεία, στην εκτίμηση ψυχικών νόσων» και πολλά ακόμα! Κι όλα αυτά ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από προγράμματα ΕΣΠΑ, που όταν αυτά τελειώσουν θα αναλάβουν δήμοι και Περιφέρειες να φορτώσουν νέα βάρη στο λαό.

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδείχθηκε και με το άρθρο 28, που προέβλεπε τη λειτουργία του ΓΝ Νοσοκομείου Θήρας ως Ανώνυμη Εταιρεία, με πρόβλεψη για κίνητρα από το δήμο για τη στελέχωση του νοσοκομείου.

Οι... «Αη Βασίληδες» του κεφαλαίου

21 Δεκέμβρη 2017, δηλαδή 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή την επαίσχυντη νομοθετική ρύθμιση για την ποινικοποίηση της δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, ως «ιδιώνυμο» αδίκημα, δείχνοντας ξεκάθαρα πια την πρόθεσή της να βγάλει από τη μέση και το παραμικρό εμπόδιο για την αρπαγή της στέγης της λαϊκής οικογένειας από τις τράπεζες.

Με μια τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη, που κατέθεσε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη και φυλάκιση 3 ή 6 μηνών σε όποιον εμποδίσει πλειστηριασμό. Θυμίζουμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία, δίνοντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

3 Απρίλη του 2018, και πάλι Μ. Τρίτη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κατεπείγουσες διαδικασίες ψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις», απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια, στρώνοντας το έδαφος στους εφοπλιστές να καταφέρουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ ψήφισαν «παρών». «Υπέρ» το Ποτάμι.

Καλοκαιρινό μπαράζ προνομίων που λίγοι πήραν χαμπάρι

Στο «παλμαρέ» της κυβέρνησης, με τις ρυθμίσεις που πέρασε στα «μουλωχτά», είναι και το μπαράζ νομοσχεδίων που πέρασε το κατακαλόκαιρο του 2016, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου, με τα οποία νομοθέτησε μερικά ακόμα τρελά προνόμια για το κεφάλαιο. Συγκεκριμένα:

2 και 3 Αυγούστου, η κυβέρνηση ενσωμάτωσε Οδηγίες της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων στο «ψητό» των δημόσιων συμβάσεων σε όλα τα κράτη - μέλη. Θεσμοθετήθηκε ένα «τρελό φαγοπότι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέτρα που απελευθέρωσαν τη δράση τους στα δημόσια έργα, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση των μονοπωλιακών ομίλων στο ξεκοκάλισμα του κρατικού χρήματος σε όλη την ΕΕ. Οι Οδηγίες περιέχονταν σε δύο διαδοχικά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, τα οποία ψηφίστηκαν ως επείγοντα.

Με τις Οδηγίες αυτές έχουν αρθεί πλέον «γραφειοκρατικές» και διοικητικές διαδικασίες, ώστε ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος που εδρεύει σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ να μπορεί να συμμετέχει ανεμπόδιστα στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ή συμβάσεων παραχώρησης (ΣΔΙΤ) «αξίας» από 60.000 ευρώ, σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ. Νομοθετήθηκε ακόμα να μην υπάρχει καμία επίπτωση σε βάρος των επιχειρηματικών ομίλων, ακόμα και αν με υπαιτιότητά τους η αξία της σύμβασης αυξηθεί και κατά 50% πάνω από την αρχική συμφωνία και πως οι όποιες διαφορές των εταιρειών με την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Δημόσιο, θα λύνονται εξωδικαστικά. Ομως, και στην περίπτωση που η υπόθεση θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια, προβλέπεται να εκδικαστεί «εξαιρετικά γρήγορα» από «δικαστικούς σχηματισμούς» με «μικρές και ευέλικτες συνθέσεις»... Και βέβαια, όπου κοινοτικές Οδηγίες, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τις ψηφίζουν «με χέρια και με πόδια».

4 Αυγούστου 2016, με κατεπείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε την περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τη στρατηγική της ΕΕ, και την εξασφάλιση σίγουρης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το νομοσχέδιο είχε τίτλο «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετήθηκε το νέο σύστημα που ενισχύει το καθεστώς των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς Ενέργειας μέσω ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), το οποίο τελικά πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (είναι ο αγοραστής της Ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το σύστημα αυτό προβλέπει τη χρηματοδότηση των μονάδων αυτού του τύπου με σταθερά ποσά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Δηλαδή, παρέχει σίγουρα, διασφαλισμένα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονταν ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου. Ακόμα, περιέχονταν οι επικίνδυνες ρυθμίσεις για το πάρκο Τρίτση, που άνοιξαν την πόρτα για την ...αξιοποίησή του προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ