ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αποκούμπι η αλληλεγγύη και η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης

Σήμερα στις 5.30 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη στη Μαγούλα για τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής των σεισμόπληκτων

Ενας μήνας συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από τότε που οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις, έως και 6,3 Ρίχτερ, και οι εκατοντάδες μετασεισμοί αναστάτωσαν τον νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ενας μήνας μετά και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στην τύχη τους...

Εκατοντάδες άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα ασφαλή στέγη και κοιμούνται σε σκηνές, αποθήκες και σπίτια συγγενών, αφού, ενδεικτικά, μόνο στο δήμο Ελασσόνας χρειάζονται επιπλέον 30 οικίσκοι και 20 τροχόσπιτα για δεκάδες οικογένειες και ταυτόχρονα η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου δεν έχει ανοίξει ακόμα. Δεν έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για το επίδομα που αφορά τις απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.

Μαζί με τα προηγούμενα και ενώ τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο, σοκάρουν οι καταγγελίες ότι τουλάχιστον 10 οικογένειες που πήγαν να πάρουν αυτό το επίδομα, διαπίστωσαν πως τους είχαν παρακρατηθεί μέχρι και 300 ευρώ λόγω χρεών για ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Μοναδικό αποκούμπι για τους σεισμόπληκτους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνουν από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας, με τη συγκέντρωση και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Την Παρασκευή, πάνω από 2,5 τόνους ελαιόλαδου παρέδωσε στα σεισμοπαθή χωριά του Δαμασίου και του δήμου Ελασσόνας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας. Οπως αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «οι συνάδελφοί μας, με τους οποίους δώσαμε και δίνουμε κοινούς αγώνες με τα δίκαια αιτήματά μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους ταξιδεύοντας με τα αγροτικά τους οχήματα εκατοντάδες χιλιόμετρα ώστε να φέρουν βοήθεια στους πληγέντες συνανθρώπους μας». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πέρα από τους κοινούς αγώνες δείχνει την αλληλεγγύη του στους συνανθρώπους μας μπροστά σε τέτοιες φυσικές καταστροφές και το επόμενο διάστημα θα σταλθεί βοήθεια και από άλλες περιοχές της χώρας μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Αντίστοιχα, στο Μεσοχώρι Ελασσόνας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα» για να παραδώσει στους σεισμόπληκτους τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν οι απόμαχοι της δουλειάς, μαζί με αντιπροσωπείες του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το Σάββατο στο Δαμάσι βρέθηκαν το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Με μια συμβολική κίνηση, 5 αυτοκίνητα ξεφόρτωσαν υλική βοήθεια και τρόφιμα ενώ μουσικοί που τόσες και τόσες φορές έχουν βρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γλέντια της περιοχής, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δώσανε δύναμη και θάρρος με τα τραγούδια τους, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας και διεκδίκησης.

Οργανώνονται οι σεισμόπληκτοι του δήμου Ελασσόνας

Την Κυριακή, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν: Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών - Οικοδόμων Ελασσόνας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, ο Σύλλογος Γυναικών Αμουρίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Πραιτωρίου, ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας, ο Σύλλογος Γονέων ΓΕΛ Ελασσόνας και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Μεσοχωρίου και Συκέας.

Εκεί, αφού συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και το πλαίσιο διεκδικήσεων, αποφασίστηκε να οργανωθούν αγωνιστικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, για την αποκατάσταση και τη στήριξή τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε να γίνει σήμερα στις 5.30 μ.μ. νέα σύσκεψη στη Μαγούλα, με στόχο τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής των σεισμόπληκτων και την παραπέρα οργάνωση του αγώνα.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής

Κινητοποίηση - αυτοκινητοπορεία χτες, που ξεκίνησε στην Πετρούπολη και κατέληξε στον Ασπρόπυργο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση - αυτοκινητοπομπή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση - αυτοκινητοπομπή
Με μία μεγάλη αυτοκινητοπορεία που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων την οποία έχουν συγκροτήσει περισσότεροι από 45 φορείς, κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας διαδήλωσαν χτες ενάντια στο έγκλημα που προωθείται στη χωματερή της Φυλής με τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΑ. Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας και ακολούθησε τη διαδρομή Πετρούπολη - Ιλιον - Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό - Ζεφύρι - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργος.

Νωρίτερα η Γωγώ Κουμουνδούρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κάλεσε σε ένταση του αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα και σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 5 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος (Λεωφ. Μεσογείων 119). Είπε: «Κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές φέρουν μεγάλες ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος στη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ. Ο λαός δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Οι κόρνες μας να μετατραπούν σε κραυγή οργής. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας, όλης της Αττικής, δεν θα ανεχτούν να ζουν με τον καρκίνο.

Διεκδικούμε να παρθεί πίσω η απόφαση να γίνει νέος ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα κάθε υποψήφιας περιοχής, με κριτήρια και προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο, με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Να επανατοποθετηθεί στη Συκή το Μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί

Την επανατοποθέτηση του Μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί το 1944 στη Συκή, το οποίο έχει «εξαφανιστεί», ζητά με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Βόλου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παραρτήματος, η εξαφάνιση του Μνημείου, που είχε εγκαινιαστεί το 2019, έγινε παραμονές της ιστορικής επετείου. Ζητά με ευθύνη της δημοτικής αρχής Νότιου Πηλίου να βρεθεί και να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν, καθώς και να πραγματοποιηθεί ειδική τελετή ώστε να αναδειχθεί σε όλο το πλάτος και το μήκος η ιστορική αλήθεια, να τιμηθούν οι αγωνιστές της Συκής που έδωσαν το αίμα τους.

Τέλος, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συμπορευτούν πάνω σε αυτό το πλαίσιο και να μην αφήσουν συμφέροντα, νοσταλγούς των ηττημένων των Β' Παγκοσμίου Πολέμου να παίζουν παιχνίδια πάνω στις πλάτες τους και να βιάζουν ασύστολα την ιστορική μνήμη.

Νέα καταγγελία κατά του Δ. Λιγνάδη

Το κατηγορητήριο του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη, που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, φαίνεται να διευρύνεται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δικαστικές αρχές έχουν καταγγελία και για τέταρτο βιασμό με δράστη τον γνωστό σκηνοθέτη - ηθοποιό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση κατέθεσε 24χρονος σήμερα άνδρας που, όπως είπε, βιάστηκε από τον Λιγνάδη όταν ήταν 17 χρόνων. Το συγκεκριμένο θύμα προσήλθε στην ανακρίτρια ως μάρτυρας. Ενώπιόν της όμως κατήγγειλε και τη δική του κακοποίηση.

Οπως έχει διευκρινιστεί, για την όποια νέα καταγγελία σε βάρος του Δ. Λιγνάδη θα ανοίγει νέα δικογραφία και η εισαγγελία θα διενεργεί προκαταρκτική έρευνα. Σημειωτέον, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική έρευνα που αφορούσε την τρίτη μήνυση σε βάρος του και ενδέχεται να ασκηθεί και νέα δίωξη για το κακούργημα του βιασμού. Σημειώνεται ότι ο μηνυτής είναι Ελληνας, δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και φέρεται να υποστηρίζει ότι ο γνωστός σκηνοθέτης - ηθοποιός τον βίασε στο σπίτι του το 2018, ενώ του έδειξε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και πορνογραφικό υλικό. Ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης αρνήθηκε και αυτήν την καταγγελία. Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στον εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, μάρτυρες - καταγγέλλοντες στην υπόθεση φέρεται να δέχονται απειλές με προφανή στόχο, όπως υποστηρίζεται, να σιωπήσουν. Ολα ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος του σκηνοθέτη - ηθοποιού, Αλ. Κούγιας, πρόσφατα ζήτησε και την εξαίρεση της ανακρίτριας από την υπόθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ