ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
Για δυνατούς λύτες

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα θα συνεκτιμηθούν και θα συνυπάρξουν στο εκλογικό αποτέλεσμα κατά την κρίση του κάθε ψηφοφόρου. Το τελικό ζητούμενο όμως είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα». «Οι εκλογές γίνονται για να βγει η κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται δευτερεύον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων». Το ένα είναι από το χτεσινό άρθρο του Πρετεντέρη και το άλλο από το χτεσινό κύριο άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών». Και είναι πράγματι «κουίζ για δυνατούς λύτες» να μαντέψεις το ποιος έγραψε τι. Αλλά όταν σε ενώνουν οι κοινές «αγωνίες» για το πώς θα υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα του κεφαλαίου, που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί υπηρετούν, καταλήγεις αργά ή γρήγορα και στα ίδια εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα, για να αποσπάσεις τη ...λαϊκή στήριξη. Ο λαός, που του βάζουν χρόνια τώρα το μαχαίρι στον λαιμό για να διαλέγει το τάχα «μικρότερο κακό», καταλήγοντας πάντα στο μεγαλύτερο, είναι ώρα να τους επιστρέψει τα κάλπικα διλήμματα, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό: Το πρωτεύον για εκείνον είναι πώς θα βρεθεί ο ίδιος πιο δυνατός απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της επόμενης μέρας, και όχι ποιος θα είναι μηχανοδηγός στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα.

Κριτήριο

Ως «κριτήριο» ψήφου ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε την «ετοιμότητα και δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων» από την επόμενη κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τις εκλογές. Την είδε βέβαια ο λαός και απ' την καλή και απ' την ανάποδη την «ετοιμότητα» αυτή, με όλες τις κυβερνήσεις: Στο Μάτι και στη Μάνδρα, στην πανδημία και στις φωτιές, στο έγκλημα των Τεμπών. Παντού ένα κράτος εχθρικό για τον λαό και μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων. Κυβερνήσεις και κόμματα που βλέπουν την ασφάλεια και τη ζωή του λαού ως «κόστος» και τις κρίσεις ως «ευκαιρία» για νέα αντιλαϊκά μέτρα, βάζοντας τις βάσεις για νέες τραγωδίες. Απέναντί τους βρέθηκε μόνο το ΚΚΕ, που σε κάθε τέτοια στιγμή μπήκε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Που με τις προτάσεις του φώτισε και φωτίζει τον δρόμο της διεκδίκησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, απέναντι στη «μονοφωνία» των αστικών κομμάτων, στην επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής από την κυβέρνηση και στο «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ. Την πείρα αυτή πρέπει να αξιοποιήσει ο λαός και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Πολύ περισσότερο που το «κριτήριο» αυτό δεν αφορά μόνο το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως όσα είναι μπροστά: Το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν σαπίζει ολοένα και περισσότερο, γι' αυτό θα γίνονται όλο και χειρότερες για τον λαό οι κυβερνήσεις, που του φορτώνουν τα σπασμένα των κάθε λογής κρίσεων.

Ξέρει αυτός

Σαν έτοιμος από καιρό ξεφούρνισε τη «λύση» για τα Ελληνοτουρκικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης: Να κάνουμε λέει μια «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Αιγαίο. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος. Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη σημερινή Β. Μακεδονία ήταν μια διευθέτηση ΝΑΤΟικής κοπής. Το ίδιο επιδιώκεται και στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου οι διαπραγματεύσεις για τα Ελληνοτουρκικά γίνονται σε «πλατφόρμα» ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιγε τον δρόμο για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια αντίστοιχη συμφωνία για το Αιγαίο στόχο έχει να θωρακίσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη συνοχή του απέναντι στους ανταγωνιστές Κίνα και Ρωσία. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξάλειψε τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία, ούτε βέβαια τους ανταγωνισμούς στη Βαλκανική. Αντίθετα, δημιούργησε νέες μελλοντικές εστίες εντάσεων και ανταγωνισμών. Το ίδιο θα γίνει και με οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία στο Αιγαίο, που θα περιέχει με βεβαιότητα το σπέρμα νέων, πιο επικίνδυνων ανταγωνισμών. Τέλος, μια τέτοια συμφωνία ανοίγει τον δρόμο και για συνεκμετάλλευση, πράγμα που άφησε ανοιχτό και ο Φίλης. Μαθημένος ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες αποστολές για την αστική τάξη και τους ατλαντικούς συμμάχους της, δεν χάνει ευκαιρία να τους κλείσει το μάτι, ότι ξέρει και πότε και πώς να προωθεί διευθετήσεις κρίσιμες για τα συμφέροντά τους στην περιοχή...

Το πρόσημο

Θα ήταν σπαρταριστό το θέαμα, αν δεν αφορούσε τις ζωές των εργαζομένων και των παιδιών τους. Ο λόγος για τις «αντιπαραθέσεις» ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενόψει των εκλογών. Στα πάνελ, για παράδειγμα, όταν η συζήτηση πάει στο θέμα που τους «καίει» όλους, δηλαδή στις κυβερνητικές συγκολλήσεις, γίνεται το «έλα να δεις»: Τα στελέχη της ΝΔ καλούνται διαρκώς να εξηγούν για ποιον λόγο συγκυβέρνησαν με το ΠΑΣΟΚ. Οι του ΠΑΣΟΚ γιατί συγκυβέρνησαν με τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. Οι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί συγκυβέρνησαν με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Και την ίδια στιγμή καλούνται να απαντήσουν αν είναι έτοιμοι για ...συγκλίσεις ώστε «να κυβερνηθεί η χώρα» μετά τις 21 Μάη ή μετά τις 2 Ιούλη. Μα δεν φαίνεται από τα παραπάνω ότι κάθε συνδυασμός είναι πιθανός, ότι όλοι τους είναι πανέτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να υπηρετείται η «σταθερότητα» που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι; Το μόνο που τους απομένει είναι το «πρόσημο» που θα μπει στη διαχείριση μιας βάρβαρης πολιτικής! Για τον λαό, όμως, αυτό που κρίνεται είναι το κατά πόσο θα βρεθεί σε καλύτερες θέσεις για να την αντιπαλέψει, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1944 Συγκροτείται στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας που τάσσεται υπέρ της ΠΕΕΑ.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ).

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστή». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ' ένα πικρό χαμόγελο την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατούμενούς του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ηταν 37 χρόνων. Μαζί του εκτελέστηκαν οι Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ