ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα για ανοιχτές σχολές

Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 1η Απρίλη. Στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού για την Αθήνα

Από τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών τους, χωρίς αστυνομοκρατία και καταστολή.

Στην Αθήνα το νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για την Πέμπτη 1η Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπως είχε αποφασιστεί από πλατιά σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, στις σχολές αναπτύσσονται πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι Σύλλογοι φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και οι Σύλλογοι των εργαζομένων προχώρησαν σε κοινή σύσκεψη την Παρασκευή, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία και κατέληξαν σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις για το άνοιγμα των σχολών και να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Στο πλαίσιο αυτό έκαναν νέες παρεμβάσεις χτες στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο, κατήγγειλαν ότι η τελευταία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το νόμο, αρνούμενη, για ακόμα μια φορά, να συζητήσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και δήλωσαν πως συνεχίζουν με νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα, συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και νέα συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή.

Σε άλλες πόλεις

Το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, στο οποίο συμμετείχαν επίσης και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πορείας, αφού αυτή πέρασε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ενσωματώθηκαν και φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει πικετοφορία στη διοίκηση του Τμήματος. Η πορεία των φοιτητών κατέληξε στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, με τους φοιτητικούς συλλόγους να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την 1η Απρίλη, με νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ συνεχίζουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις αυτήν τη βδομάδα αλλά και σειρά άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που στόχο έχουν να ζωντανέψουν και πάλι τις σχολές, όπως προβολές ταινιών, διά ζώσης διαλέξεις και μαθήματα.

Τη σκυτάλη το Σάββατο πήραν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστημίου που προχώρησαν σε μουσική διαμαρτυρία στην Κέρκυρα, η οποία ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο του ψυχιατρείου και κατέληξε στη Σπιανάδα. Διασκευές τραγουδιών ακούστηκαν από τους φοιτητές στην πλατεία Σαρόκο, στην Ανουντσιάτα αλλά και στη Σπιανάδα, στέλνοντας το μήνυμα: Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές - Ούτε λόγος για πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

Σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 1η Απρίλη, στις 2 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου προχωρούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, απαιτώντας ανοιχτές σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξετάζει άνοιγμα σχολείων με «self-testing» αντί για ουσιαστικά μέτρα

Εχοντας αφήσει αναξιοποίητο το διάστημα των κλειστών σχολείων, χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αξιοποιώντας το εργαλείο των «self test» από μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε άλλη μια «αποθέωση» της «ατομικής ευθύνης».

Μιλώντας χτες στο «Μega», η Ν. Κεραμέως είπε πως σε συζήτηση με την Επιτροπή ειδικών την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο παρουσίασε το σχέδιό του για «άνοιγμα κατά προτεραιότητα για Λύκεια και Γυμνάσια», που έχουν μείνει περισσότερο καιρό κλειστά, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί. Σε ό,τι αφορά το «self-testing», ένα μέτρο που έχει γεννήσει μεγάλα ερωτήματα, ανέφερε πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα το κάνουν μία φορά τη βδομάδα (κάθε Δευτέρα) στο σπίτι και αν είναι θετικό θα ακολουθεί επιβεβαιωτικό τεστ, σημειώνοντας πως έτσι θα θωρακιστούν τα σχολεία.

Για το άνοιγμα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στην Επιτροπή των ειδικών, επανέλαβε ότι οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά και ότι εξετάζεται ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους μέσα στον Ιούνη, οπότε θα γίνουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ για τις προαγωγικές είπε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο η οποία έγινε γνωστή χτες το πρωί με καταληκτική προθεσμία το μεσημέρι της ίδιας μέρας, το υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν με τα αδιάθετα εμβόλια για την Covid-19. Την ανάγκη οργανωμένου και επαρκούς σχεδιασμού ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν στη διάρκεια της σχολικής περιόδου επισημαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με αφορμή την εγκύκλιο. «Ο εμβολιασμός για τον οποίο κάνουμε λόγο αυτήν τη στιγμή, θα γίνει με τα περισσεύματα, όσα και όπου υπάρχουν», σημειώνει και ζητά μεταξύ άλλων να δοθεί άμεση παράταση για την κατάθεση των υπεύθυνων δηλώσεων όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ερωτήματα για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας

Η εξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ, η στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό και η αναβάθμιση των υποδομών και των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση να αποτελέσει πανεπιστημιακό ίδρυμα, μία σειρά ζητήματα που απορρέουν από το ότι το Ιδρυμα παραμένει αδιαβάθμητο, τέθηκαν χτες κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής μίλησε για ζητήματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως η ύπαρξη διορισμένης διοίκησης και το ότι το οικόπεδο στην οποία ανήκει έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Σημείωσε πως με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργείου για νέο νόμο - πλαίσιο, η Σχολή κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε ίδρυμα παροχής καταρτίσεων, με δεδομένο και το ότι η παιδαγωγική επάρκεια που πρέπει να παρέχει η σχολή, είναι ήδη ένα εμπορεύσιμο εκπαιδευτικό προϊόν, κομμάτι της διευρυνόμενης αγοράς εκπαιδευτικών προϊόντων.

Να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Σχολή επιχείρησε ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ για τη μη ένταξή της στα Πανεπιστήμια, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Γαβρόγλου. Απέφυγε να μιλήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της Σχολής, επικαλούμενος τις διαβουλεύσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα το υπουργείο με τη διοίκηση της Σχολής, αφήνοντας - εμμέσως πλην σαφώς - ανοιχτά τα σενάρια που κυκλοφορούν για περαιτέρω υποβάθμιση της Σχολής.

Η πορεία της συγκεκριμένης Σχολής, όπως και άλλων, είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής στρατηγικής της ΕΕ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίζουν σε δευτερεύοντα θέματα, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική έχει συνέπεια σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχουν πολλά και διαβαθμισμένα Τμήματα, πτυχία και απόφοιτοι.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει την πρόταση της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Ελλάδας για τη μετατροπή της Σχολής σε Ανώτατη ή να εξετάσει το ενδεχόμενο της ένταξής της ως αυτόνομης στο ΕΚΠΑ.

ΤΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει αποχαρακτηρισμό οικοπέδου που προοριζόταν για σχολική στέγη

Πρόκληση για τον λαό της περιοχής χαρακτηρίζει η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την απόφαση της διοίκησης του δήμου να αποχαρακτηρίσει οικόπεδο (δίπλα στην «Αλυσίδα») που προοριζόταν για τη στέγαση των 17ου και 19ου νηπιαγωγείων και να το αποδώσει στους προγενέστερους ιδιοκτήτες του, με πρόσχημα ότι «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός».

Η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο (22/23 Μάρτη) λήφθηκε με ισχνή πλειοψηφία των συμβούλων της διοίκησης και τη στήριξη της ακροδεξιάς.

Τα δύο νηπιαγωγεία, σήμερα, συστεγάζονται με άλλα σχολεία. Μάλιστα το 17ο συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο, ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική και με ό,τι συνεπάγεται αυτό το στρίμωγμα για την ασφάλεια των παιδιών και την εκπαιδευτική λειτουργία.

Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «τα νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην περιοχή ελάχιστα καλύπτουν τις ανάγκες. Δεν μπορούν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στη συνοικία Χαριλάου των 22.831 κατοίκων (απογραφή του 2011) υπάρχει έλλειμμα δεκαέξι (16) αιθουσών νηπιαγωγείου απ' όσες κατ' ελάχιστον απαιτούνται».

Ετσι λοιπόν την ώρα που αποχαρακτηρίζει οικόπεδα που προορίζονται για σχολική στέγη, η διοίκηση του δήμου επιλέγει να στήνει kibo - «σαρδελοκούτια» στις αυλές των σχολείων που κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής.

Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει τις πολύ βαριές ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του δήμου. Καθώς όπως αναφέρει, «εδώ και 26 χρόνια (που το ακίνητο δεσμεύτηκε για σχολείο) πέρασαν κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχοι (Παπαγεωργόπουλος, Μπουτάρης, Ζέρβας), που δεν έκαναν το παραμικρό για να ολοκληρωθεί αυτή και άλλες αναγκαίες απαλλοτριώσεις που έχουν βαλτώσει και σήμερα κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό». Θυμίζει ότι την τελευταία 20ετία έχουν αποχαρακτηριστεί 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους, με τους 15 από αυτούς να αφορούν νηπιαγωγεία!

Απαιτεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, ακύρωση της απόφασης του ΔΣ για αποχαρακτηρισμό, να μη χαθεί κανένας δεσμευμένος χώρος που προορίζεται για τις ανάγκες του λαού, να προχωρήσουν όλες οι απαλλοτριώσεις για σχολική στέγη, πράσινο, ελεύθερους χώρους.

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΕΜΠ

Σε πλατιά συζήτηση γύρω από το ζήτημα της καταστολής και τη θέση του ΚΚΕ, με τίτλο «Δίνουμε τρόπο στην οργή - Οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία», καλεί η ΤΟ Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 1η Απρίλη, στην Πολυτεχνειούπολη, στις 5 μ.μ., μετά το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org