ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φωτιές» ανάβει η αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν

Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν κατά της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν
Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν κατά της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν
Νέες «φωτιές» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανάβει η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα στρατηγικά Υψίπεδα του Γκολάν, που ανήκουν στη Συρία και τα οποία κατέκτησε το 1967 και προσάρτησε το 1981. Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ένωσε - στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη - συμμάχους και γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, καθώς αναγνώρισαν τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή, αλλάζοντας τους χάρτες και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Κίνα, Ρωσία, Ινδονησία, Κουβέιτ, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Νότια Αφρική αποδοκίμασαν την απόφαση των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τερματισμού της ισραηλινής κατοχής και της επιστροφής των εδαφών στη Συρία. Επίσης, στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων των δικών τους αστικών τάξεων, οι πρέσβεις Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Πολωνίας, Βελγίου και Γερμανίας τόνισαν ότι η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει για τα Υψίπεδα του Γκολάν και ότι παραμένουν «έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή».

Ο Τζόναθαν Κοέν, που ασκεί καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έπρεπε να αντιταχθούν στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και στο Ιράν, επειδή τάχα «το να επιτρέψεις τον έλεγχο της περιοχής από τα καθεστώτα Συρίας και Ιράν είναι σαν να κάνεις τα στραβά μάτια στις ωμότητες του καθεστώτος Ασαντ και στην κακόβουλη και αποσταθεροποιητική παρουσία του Ιράν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, απώτερος στόχος της κίνησης του Τραμπ είναι «η ισχυροποίηση και η εξασφάλιση συνέχισης της ισραηλινής κατοχής των αραβικών εδαφών», εκτιμώντας πως αποκαλύπτει προσπάθεια ανατροπής γεωπολιτικών δεδομένων και χαρτών της περιοχής. Μαζί του συμφώνησε ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προβλέποντας πως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν, η κυβέρνηση Τραμπ μένει να προχωρήσει και στην πιθανή προσάρτηση της Δυτικής Οχθης από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε πως αμέσως μετά τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο για τη συμφωνία του αιώνα» για τον δήθεν τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική των ΗΠΑ στο Γκολάν ενθάρρυνε κι άλλο την προκλητική βία των ισραηλινών αρχών, που πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή έως τα μέσα της βδομάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης. Επιπλέον, επέτρεψαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου να εξαπολύσει μεσοβδόμαδα νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, με στόχο ιρανικά στρατεύματα.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι μονόδρομος. Και για τον συριακό λαό, που διατράνωσε την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αναγνώριση της αρπαγής των Υψιπέδων του Γκολάν, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις στη Δαμασκό και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Και για τους Παλαιστίνιους, που εντείνουν αυτό το Σάββατο (Μέρα της Παλαιστινιακής Γης) τις κινητοποιήσεις κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη μαζικών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Απορρίφθηκε για τρίτη φορά η συμφωνία με την ΕΕ

Εντονες διεργασίες στα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα αλλά και στους κόλπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ προκαλεί η προοπτική του Brexit. Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να θέσει την Παρασκευή για τρίτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή το ήδη απορριφθέν σχέδιο συμφωνίας που έκλεισε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ για την αποχώρηση της χώρας (βάζοντας «στο ράφι» την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των μεταξύ τους σχέσεων) αποδεικνύει τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και τις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η υπόθεση, με δεδομένο και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων (Βόρεια Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία που παραμένει στην ΕΕ).

Την Παρασκευή έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και η συμφωνία απορρίφθηκε με 344 ψήφους έναντι 286. Στην προκειμένη περίπτωση, οδηγούμαστε ή σε άτακτο Brexit στις 12 Απρίλη (κάτι που απεύχονται κυβέρνηση και σημαντικό μέρος της Βουλής), είτε σε μεγαλύτερη παράταση από αυτήν για τις 22 Μάη, που θα επιβάλει τη διεξαγωγή ευρωεκλογών στη Βρετανία. Στην περίπτωση αυτή, θα επιδιωχθεί «λύση» μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος ή και πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν τη Δευτέρα 1η Απρίλη, σε νέα συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Η πρωθυπουργός πάντως, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους τις προσπάθειες για διατεταγμένο Brexit, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικό των διεργασιών είναι ότι η ανεξάρτητη ομάδα Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, που προέκυψε κατά τη διαδικασία συζήτησης του Brexit, υπέβαλε αίτηση για νέο πολιτικό κόμμα με την ονομασία Change UK - The Independent Group.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση των παραπέρα εξελίξεων, είναι σίγουρο πως τα λαϊκά στρώματα της Βρετανίας θα πληρώσουν το «μάρμαρο», αφού τα φιλομονοπωλιακά - αντεργατικά μέτρα θα συνεχιστούν.

Οι αναλύσεις διαφόρων ινστιτούτων πάντως εκτιμούν το κόστος κυρίως για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Το γερμανικό ινστιτούτο «Bertelsmann» αποτιμά σε περίπου 57,3 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος ενός Brexit άνευ συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος για την ΕΕ, μέσω της αύξησης δασμών και των συναλλαγματικών διαφορών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά επίσης ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 6%.

Μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας με την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ στις 10 Απρίλη. Επίσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ έχει ήδη κλείσει συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τα σχέδια ανατροπής συνεχίζονται

Με κινητοποιήσεις και το «όπλο» των διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο σαμποτάζ με κυβερνοεπιθέσεις (όπως είχε συμβεί στις 5 Μάρτη) αλλά και με επιθέσεις με πυρά σε εργοστάσια παραγωγής (όπως συνέβη την Πέμπτη), καλούσε για το Σάββατο 30/3 σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας. Ο αυτοανακηρυχθείς «πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, καλούσε σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, προβάλλοντας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και διατυμπανίζοντας την «επιχείρηση ελευθερία για τον τερματισμό της κατάχρησης της εξουσίας από τον Μαδούρο», τον οποίο εμφανίζει ως δικτάτορα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι αναστέλλει για 15 χρόνια τη δυνατότητα του Γκουαϊδό να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, λόγω του ότι κάνει ταξίδια στο εξωτερικό παρά την απαγόρευση και το κόστος τους δεν δικαιολογείται από τα έσοδα που δηλώνει ότι έχει, κάτι που σημαίνει ότι δηλώνει ψευδή στοιχεία. Αμεση ήταν η αντίδραση όσων στηρίζουν τη μαριονέτα, δηλαδή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους καθώς και της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η συμμαχία της Βενεζουέλας με τη Ρωσία και η παρουσία στη χώρα από τις 23 Μάρτη 100 Ρώσων στρατιωτικών είναι «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που εντείνει τις απειλές και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τον αχυράνθρωπό της και την «ελευθερία». Ο προφανής στόχος των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος του τεράστιου ορυκτού πλούτου και η ανάσχεση της επιρροής ανταγωνιστών όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλοι.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που συμμετέχει στις πατριωτικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων του λαού, που βιώνει την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, με ριζικές αλλαγές στην οικονομία, με χτύπημα των διαφόρων μαφιών επιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων, με το πέρασμα του ελέγχου της παραγωγής, της διανομής και του εμπορίου στην εργατική τάξη.

Συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ

Οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου της Κοινής Ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν ξανά κοινές προσεγγίσεις σε θέματα όπως οι εξελίξεις με τα Υψίπεδα του Γκολάν (δες σχετικό θέμα στη σελίδα), ενώ επαναβεβαιώθηκε η ισχύς της συμφωνίας για την πώληση ρωσικών «S-400» στην Αγκυρα. «Αυτή η συμφωνία ισχύει και συζητάμε πότε θα γίνει η παράδοση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Φυσικά, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και το Συριακό, με τον Λαβρόφ να εστιάζει στην κατάσταση ανατολικά του Ευφράτη (όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο) τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από κει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν... Επίσης, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κατάσταση που προέκυψε ιστορικά, πριν οι ΗΠΑ εισβάλουν στη συριακή επικράτεια... Εννοώ την επιστροφή αυτών των εδαφών στις αραβικές φυλές που ζούσαν εκεί για αιώνες...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νέο νομοσχέδιο, με στήριξη Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων, για να μην προχωρήσει η παράδοση των «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει από την αμερικανική «Lockheed Martin Corp». Οι υπογράφοντες την πρόταση νόμου εκτιμούν ότι «η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στα αμερικανικά αεροσκάφη και την αμερικανική τεχνολογία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, συνιστά σοβαρό κίνδυνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Βέβαια, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πρόθυμος εταίρος στην αντιμετώπιση μιας σειράς προτεραιοτήτων των ΗΠΑ σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ