ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή 14 Απρίλη η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο Μαραθώνα. Τερματισμός και συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε μαζική συμμετοχή στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα την Κυριακή 14 Απρίλη, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο, αξιοποιώντας τη λεγόμενη "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" (PESCO). Απαιτείται διαρκής πάλη παίρνοντας υπόψη ότι η αιτία των επικίνδυνων εξελίξεων που στοιχίζουν ακριβά στους λαούς είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών».

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα σε νέους και νέες, εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, με τη συμμετοχή τους στη Μαραθώνια Πορεία «να εκφράσουμε τη δική μας, τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να καταδικάσουμε το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, να καταδικάσουμε την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ένταση της πάλης για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας. Εξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια - Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον

ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις οργανώνει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 30 - 31 Μάρτη, με αφορμή τα 70χρονα του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδό του στις 4 Απρίλη. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στο Πάρκο Λαφαγιέτ, απέναντι από το Λευκό Οίκο και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Την Κυριακή το ΠΣΕ θα οργανώσει μαζί με το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, Διεθνή ΑντιΝΑΤΟική Διάσκεψη στις ΗΠΑ, στην εκκλησία St. Stephen Episcopal Church (1525 Newton St., NW, Washington D.C.). Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και ο δήμος Χαϊδαρίου καλούν στο αφιέρωμα που διοργανώνουν για τον Νίκο Μπελογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την εκτέλεσή του, το Σάββατο 30 Μάρτη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Αυλωνίτης, ποιητής - συγγραφέας. Απαγγελίες θα κάνει ο Χάρης Μελητάς, ποιητής. Θα συμμετάσχει το μουσικό σύνολο «Ικαρία - Τρόπος».

ΜΑΘΗΤΕΣ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η Δευτέρα 1η Απρίλη

Σε κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις προχωρούν τη Δευτέρα 1η Απρίλη οι μαθητές, ενάντια στο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 12.30 μ.μ. και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Κάλεσμα σε Σωματεία και Ομοσπονδίες της Βορειοδυτικής Ελλάδας να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 31/3 στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με στόχο να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα και να αποφασιστούν κοινές αγωνιστικές δράσεις.

Συνελεύσεις σωματείων

Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και τον σχεδιασμό της δράσης τους οργανώνουν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 31/3, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής την Κυριακή 31/3, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος).

-- Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών την Κυριακή 31/3, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Τύπου (Αριστοτέλους 11-15, πλατεία Βάθης, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) τη Δευτέρα 1/4, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ