ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
«Συνέδριο» fast track, με νόθους και εργοδότες... σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο!

Οσο πιο μακριά από το βλέμμα και την κρίση των εργαζομένων τρέχει να κρυφτεί η συνδικαλιστική μαφία...

Σε όποιο τουριστικό θέρετρο και αν πάει να κρυφτεί, η συνδικαλιστική μαφία θα βρίσκει μπροστά της τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, όπως έγινε και στην Καλαμάτα
Σε όποιο τουριστικό θέρετρο και αν πάει να κρυφτεί, η συνδικαλιστική μαφία θα βρίσκει μπροστά της τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, όπως έγινε και στην Καλαμάτα
Σε έναν ακόμα χλιδάτο τουριστικό προορισμό θα καταλύσουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, ταξιδεύοντας και τρωγοπίνοντας πλουσιοπάροχα με χρήματα των εργατών, επιχειρώντας να ολοκληρώσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις τους για συνέδριο με νόθους και εργοδότες.

Μετά το θέρετρο στην Καλαμάτα, όπου τη... ζαχαρένια τούς χάλασαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η συνδικαλιστική μαφία αποφάσισε να επιχειρήσει να κάνει εκ νέου ένα τέτοιο «συνέδριο» - παρωδία, αυτήν τη φορά σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο και με διάρκεια μόλις μιας μέρας, την Πέμπτη 4 Απρίλη, ίσα ίσα για να στηθεί μια τέτοια κάλπη, όσο πιο μακριά γίνεται από τα μεγάλα εργατικά κέντρα, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

Ο νέος τόπος «διακοπών» ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπως είχαν προαποφασίσει παρέα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/Ομάδα Βασιλόπουλου. Η απόφασή τους είναι προκλητική για έναν ακόμα λόγο: Στα αστεία προσχήματα που εκστόμιζαν τις προηγούμενες μέρες για να δικαιολογήσουν την απόφαση η διάρκεια του συνεδρίου να είναι μόνο μια μέρα, επικαλούνταν... «λόγους περιστολής της σχετικής δαπάνης»!

Στην αντίπερα όχθη, τα εκλεγμένα με τη ΔΑΣ στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν κρυστάλλινες προτάσεις:

-- Πρότειναν το συνέδριο να γίνει στην Αττική, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου διατίθενται εντελώς δωρεάν υποδομές και ταυτόχρονα εξοικονομούνται μεγάλα ποσά από τη μετακίνηση των αντιπροσώπων.

-- Ζήτησαν να δοθούν τα στοιχεία για τον απολογισμό, το πόσο κόστισε η διαμονή στα χλιδάτα ξενοδοχεία της Καλαμάτας και ποιος είναι ο προϋπολογισμός για τη Ρόδο, χωρίς να πάρουν απάντηση.

-- Απαίτησαν να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ για να συζητηθούν τα ζητήματα που ανακύπτουν με τους νόθους αντιπροσώπους και τους εργοδότες.

Ολες οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν από τους εργατοπατέρες...

ΠΑΜΕ: Νέα εργατική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο στη Ρόδο

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε τα εξής:

«Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ - στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ανακοίνωσαν με προκλητικό τρόπο μια μεταξύ τους προσυμφωνημένη απόφαση. Να διεξαγάγουν ένα συνέδριο μιας μέρας, στις 4 του Απρίλη, σε ένα άλλο θέρετρο, αυτήν τη φορά στη Ρόδο, στο "Rodos Palace"!

Δεν δέχθηκαν να απαντήσουν σε κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ούτε στο αν θα συνεδριάσει η διοίκηση, για να τοποθετηθούν τα μέλη της διοίκησης πάνω στις σοβαρές αποκαλύψεις που είχαμε κάνει για νόθους αντιπροσώπους και εργοδότες μέσα στα συνδικάτα. Δεν έφεραν κανέναν απολογισμό για το συνέδριο που ήταν να γίνει στην Καλαμάτα, ούτε κανέναν προϋπολογισμό για το συνέδριο fast track, της μιας μέρας, στη Ρόδο.

Τους είπαμε ότι εμείς έχουμε εξαγγείλει συγκέντρωση για οπουδήποτε ετοιμάζονται να κάνουν ένα "συνέδριο" μαζί με νόθους και εργοδότες παρόντες. Διεκδικούμε και απαιτούμε ένα συνέδριο που θα είναι πραγματικό, εργατικό, με πραγματικούς εργαζόμενους.

Καταγγείλαμε και θέσαμε ερωτήματα στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ούτε γι' αυτό πήραμε απάντηση, για τα διάφορα Ινστιτούτα - επιχειρήσεις που έχει δημιουργήσει η ηγετική ομάδα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μέσα από τα οποία περνάνε εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει κανένας προϋπολογισμός και απολογισμός, κανείς δεν ξέρει πώς μπαίνουν και πώς βγαίνουν χιλιάδες χρήματα, πού πάνε. Ούτε γι' αυτά δώσανε απάντηση. Αντίθετα, εμμένοντας στη γνωστή τους τακτική, απειλούσαν με μηνύσεις που από ό,τι μας λένε έχουν δρομολογήσει απέναντι στους πραγματικούς συνέδρους, στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που αποκαλύπτουν το ρόλο και τη στάση τους και σήμερα. Απειλούν με μηνύσεις, με δικαστές, με εισαγγελείς.

Εμείς θα επιμείνουμε στον ίδιο δρόμο που έχουμε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα. Στη Ρόδο το συνέδριο; Στη Ρόδο, εκεί μαχητικά και θα διαδηλώσουμε και θα υπερασπιστούμε τη δυνατότητα να έχουμε συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Σχολιάζοντας τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, ο Γ. Τασιούλας σημείωσε: «Μπορεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να μην υπολογίζει τη σπατάλη των χρημάτων των ίδιων των εργαζομένων και να πηγαίνει από θέρετρο σε θέρετρο αλλά τα σωματεία που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ προτείναμε και νομίζουμε ότι είναι λογικό να γίνει το συνέδριο εδώ στην Αττική, εδώ όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης, και ιδιαίτερα στον Πειραιά, που και από άποψη συμβολισμού είναι σωστή αυτή η πρόταση γιατί συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, στην εργατούπολη του Πειραιά. Υπάρχουν υποδομές στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εντελώς δωρεάν, να μη σπαταλώνται λεφτά των εργαζομένων. Οι άνθρωποι της εργοδοσίας, ωστόσο, έχουν κάνει την επιλογή τους, μαζί με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, να φεύγουν μακριά από τους εργαζόμενους. Ομως, αυτό που φοβούνται θα το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, τους εργαζόμενους».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε την οργάνωση συγκέντρωσης στη Ρόδο, την Πέμπτη 4 Απρίλη, έξω από το ξενοδοχείο «Ρόδος Παλλάς», απευθύνοντας ιδιαίτερο κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα 1η Απρίλη, το ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δήμου Ρόδου, στο δημαρχείο, με θέμα «37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Εξω από τα σωματεία η εργοδοσία».

«ΓΣΕΕ TOURS»
Από την... «Ελίτ» στο... «Παλάτι»!

Ομορφα πράγματα... προπαντός «εργατικά»!

Από τα 5άστερα της Καλαμάτας...
Από τα 5άστερα της Καλαμάτας...
Τέτοιοι... «εκπρόσωποι των εργατών» να σου πετύχουν! Από θέρετρο σε θέρετρο, από 5άστερο ξενοδοχείο σε 5άστερο ξενοδοχείο τρέχει η συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, έτσι λίγο για να ξαποστάσει από τους ...σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Από την «Ελίτ» («Elite City Resort») στην Καλαμάτα, στο «Παλάτι» («Rodos Palace») στη Ρόδο... Με τα λεφτά των εργαζομένων και μακριά από αυτούς, τρωγοπίνουν και γλεντάνε μέσα σε πανάκριβα τουριστικά θέρετρα, με πισίνες... λιμνοθάλασσες, φοίνικες και ακριβοπληρωμένα φαγητά, σε μέρη δηλαδή που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων με τις οικογένειές τους δεν μπορούν ούτε απέξω να περάσουν!

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκλητικής χλιδής, οι εργατοπατέρες λογαριάζουν να νομιμοποιήσουν τα όργια νοθείας και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση, για να κρατούν ακόμα πιο σφιχτά το συνδικαλιστικό κίνημα υπό τον έλεγχο του κεφαλαίου. Ομως λογαριάζουν... χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους!


...στο 5άστερο της Ρόδου
...στο 5άστερο της Ρόδου
Βγάζουν μάτι η νοθεία και η ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας

Μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και μπροστά σε συνέδρια των Ομοσπονδιών πριν από αυτό, ο μηχανισμός της εργοδοσίας δούλεψε στο φουλ προκειμένου να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος: Νοθείες πέρα από κάθε φαντασία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των εργατοπατέρων, απευθείας συμμετοχή εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών σε «σωματεία» - μηχανισμούς, χωρίς καμία δράση και συλλογική διαδικασία.

Σ' αυτό το φύλλο, για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις πιο καραμπινάτες τέτοιες περιπτώσεις:

  • Το εργοδοτικό μόρφωμα με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Είναι φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα, χωρίς καμιά δράση, ωστόσο και στις τελευταίες αρχαιρεσίες (φθινόπωρο 2017), τις οποίες ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία υποδείκνυε στους εργαζόμενους να ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν («ψηφίστε όποιον θέλετε, όχι της ΔΑΣ!», έλεγε χαρακτηριστικά το εργοδοτικό «ραβασάκι»), ενώ τους συνόδευε και στην κάλπη! Στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη, πολλά από τα οποία εμφανίζονταν μάλιστα ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για την ΟΙΥΕ!
  • Αδελφάκι του παραπάνω μορφώματος ο λεγόμενος «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» (ΠΑΣΥΕ), που στις αρχές του 2019 διεξήγαγε «εκλογές» - παρωδία. Πανομοιότυπα, είναι ένα «σωματείο» - φάντασμα, η κάλπη του οποίου γυρίζει στα κρυφά σε πόλεις όλης της χώρας. Και εδώ ακολουθήθηκε ο ίδιος μηχανισμός παρέμβασης της εργοδοσίας, και εδώ διευθυντικά στελέχη ψήφισαν και έφερναν «καροτσάκι» εργαζόμενους μαζί τους στην κάλπη. Την επιμέλεια διεξαγωγής αυτής της παρωδίας είχε και πάλι ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, εργοδότες συμμετείχαν στα σωματεία του κλάδου, ψήφισαν στις αρχαιρεσίες και έχουν εκλεγεί και αντιπρόσωποι. Ο πρόεδρος και ο γγ της Ομοσπονδίας είναι μέλη του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κατέχοντας εκεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του ταμία! Στο πανελλαδικό κλαδικό σωματείο «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», έχουν ψηφίσει «πάνω από 100 αυτοαπασχολούμενοι ασφαλιστές και εργοδότες του κλάδου», π.χ. ιδιοκτήτες μεσιτικών ασφαλιστικών εταιρειών και... ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου!
  • Παράλληλα, οι εργατοπατέρες αξιοποιούν τις... «πατροπαράδοτες» μεθόδους νοθείας. Σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης των συνδικάτων, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό! Από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα όπως τα εξής: Αλεξάνδρειας, αύξηση ψηφισάντων 84%. Διδυμότειχο, αύξηση ψηφισάντων 255%. Κιλκίς, αύξηση 242%! Ακόμα: Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, αύξηση ψηφισάντων 45%. Φαρσάλων, αύξηση 52%. Αλμυρού, αύξηση 91%...
  • Και για το τέλος, μην ξεχάσουμε τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο, με τα δαιδαλώδη επιχειρηματικά πάρε - δώσε, ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης ΓΣΕΕ και γι' αυτό τον έχει τοποθετήσει υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της...Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org