ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλωνίζει τη Βαλκανική για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μπίζνες του κεφαλαίου και σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια διαφήμισε ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή και στη Ρουμανία, όπου είχε διμερή συνάντηση με την Ρουμάνα ομόλογό του, Βιόριτσα Ντάντσιλα, ενώ το απόγευμα συμμετείχε στις εργασίες της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησής του είναι να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, οι ελληνικές «επενδύσεις» στη Ρουμανία και οι ρουμανικές στην Ελλάδα. Εστίασε επίσης στις λεγόμενες περιφερειακές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η περιφερειακή «συνεργασία» ενισχύεται μέσα από τα τριμερή, τετραμερή και πολυμερή σχήματα που «συμβάλλουν» και στην «ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών», ενώ σημείωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια «ιδιαίτερη δυναμική» στα Βαλκάνια και «αναδεικνύει ένα μοντέλο συνεργασίας», και για τα επόμενα επικίνδυνα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της περιβόητης «διασυνδεσιμότητας», βάζοντας στόχο να υλοποιηθούν «μεγάλα πρότζεκτ» στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, στις επικοινωνίες και την Ενέργεια, παραπέμποντας σε σχέδια π.χ. για τη διασύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, ή τον οδικό άξονα X (Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι).

Την Τρίτη στα Σκόπια

Σημειωτέον, την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται τα Σκόπια, επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, με πάνω από 70 επιχειρηματίες από τους κλάδους της Ενέργειας, των κατασκευών, των βιομηχανικών προϊόντων, των τροφίμων - ποτών και της «υψηλής τεχνολογίας». Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η κλειστή σύσκεψη με επιχειρηματίες που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους επιχειρηματίες να αδράξουν τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί η αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών και να παίξουν «ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας».

Κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Ζ. Ζάεφ, μετά το πέρας της οποίας θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Τ. Τζαφέρι, ενώ το απόγευμα Τσίπρας και Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε «επιχειρηματικό φόρουμ».

Τους στόχους κυβέρνησης και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ενέργειας περιέγραψε με σαφήνεια και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στάθηκε στις «διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία», την «ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη αλλά μπορεί να γίνει μεγαλύτερη» και την «επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «πέρα από τις διασυνδέσεις που θα φέρουν μεγάλο όφελος και στις δύο πλευρές, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις».

ΥΠΕΞ
Σπεύδει ξανά για διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή αναμένεται να αναδείξει ξανά ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ταξιδεύοντας την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην «επετειακή» Υπουργική Σύνοδο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, επ' ευκαιρία συμπλήρωσης των 70 χρόνων της δολοφονικής δράσης της λυκοσυμμαχίας.

Μεταβαίνει αρχικά στη Νέα Υόρκη, όπου τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Columbia με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια μέρα, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση «επιφανούς δεξαμενής σκέψης» - όπως λένε στο ΥΠΕΞ - με θέμα τον «ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», καθώς και τις σχέσεις ΕE - ΗΠΑ.

Την Τρίτη θα έχει άτυπη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, πρ. ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΝYU). Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα μετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, N. Ντιμιτρόφ, που διοργανώνουν οι διαβόητες δεξαμενές σκέψης «Atlantic Council», «German Marshall Fund» και «Munich Security Conference».

Το βράδυ θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση που παραθέτουν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, προς τιμήν των παριστάμενων υπουργών Εξωτερικών, ενώ την Πέμπτη, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εργασίες της επετειακής Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς και με ομολόγους του άλλων ΝΑΤΟικών χωρών.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο think tank «Transatlantic Leadership Network».

Η επίσκεψη Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, την Παρασκευή 5 Απρίλη, καθώς δρομολογούνται διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε αυτό το ζήτημα.

Πατριδογνωμόνιο
Κόντρα στους λύκους

Είναι δύο ειδών. Ο κίνδυνος. Καταρχάς ο φανερός. Υστερα ο ελλοχεύων, ο κρυμμένος στη λόχμη, στο δασοτόπι της ζοφερής καθημερινότητας.

Στην άγρια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ο φανερός κίνδυνος ήταν, είναι και θα είναι η ιδεολογική, πολιτική, κοινωνική και εντέλει στρατηγική ζημιά που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα αριστερά. Κι αυτό γιατί όλοι αναγνωρίζουν σχεδόν αβίαστα πως έπραξε και πράττει, εφαρμόζει κι επιβάλλει τις πιο δεξιές πολιτικές και μέτρα που δεν ονειρεύτηκαν οι προκάτοχές του κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.

Ξεφτίλισε αγώνες της εργατικής τάξης, κυριολεκτικά στρίμωξε την ώριμη οργή, την τρικυμία σε μια λεκανίτσα μωροφιλόδοξου οπορτουνισμού. Κι έτσι έφτασε να κυβερνήσει τη χώρα σαν καπετάνιος σε σπιρτόκουτο καράβι θεσμοθετώντας τη συντριβή των δικαιωμάτων κατά τις επιταγές του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων, των Βρυξελλών. Για λογαριασμό του Τσίπρα, του νεαρότερου δεινόσαυρου του καπιταλιστικού τσίρκου, εφάρμοσε στην εντέλεια τη μικροαστική αλαζονεία που κρύβεται στο ...ρητό «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη».

Κι η χώρα έγινε χωριό. Καθόλου γαλατικό, και χωρίς τον Αστερίξ, αφού το μαγικό φίλτρο λεγόταν ΑΝΕΛ. Και για να προστατευθεί αυτό το φίλτρο οι οπορτουνιστές έδειξαν τόση ανοχή στους χρυσαυγίτες με μοχλό τη δίκη, όση και υποταγή στους ιμπεριαλιστές με τη σπορά βάσεων απ' άκρου εις άκρο της χώρας κι αποκορύφωμα το διχαστικό δηλητήριο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απ' αυτήν τη στρατηγική και τακτική αναφύεται πλέον ο άλλος κίνδυνος, ο ελλοχεύων, που είναι το κατσίκωμα της Χρυσής Αυγής, του ναζιστοφασισταριού στην τρίτη θέση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτό το κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά, που τώρα δεν πείθει κανέναν όταν θέλει τάχα μου να στήσει μέτωπο αντιμετώπισής του.

Κοντολογίς ο ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε απέναντι στο φασισταριό όπως η ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοί της αποφασίζουν μέχρι και να απεργούν για να μην προβάλλουν χρυσαυγίτες, αλλά εις τας εθνικάς εορτάς, όπως την 25η Μαρτίου ενεστώτος έτους η... ολοζώντανη μετάδοση υπερκαλύπτει το διάγγελμα του προσφυγοφάγου Κασιδιάρη. Το ρημάδι το κουμπί δεν το πάτησε κανείς...

Ετσι έμεινε μια συζήτηση που μόνο το ΚΚΕ προσπαθεί να κρατήσει στο πολιτικό και βαθιά λαϊκό και πατριωτικό επίπεδο για να γκρεμιστεί απ' την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή, εδώ και τώρα και σ' όλες τις εκλογές, έχοντας διακρίνει το αγρίμι της σβάστικας καλά κρυμμένο στο πυκνό δασοτόπι των ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων.

Τα σκοτάδια περηφανεύονται για ψηλά ποσοστά στους νέους ως εικοσιπέντε ετών, σε μετρήσεις λιγότερο συζητημένες και φανερές. Γι' αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζονται οι μάζες με κομψευάμενες αναλύσεις του τύπου «ευτυχώς δεν δείχνει άνοδο η Χρυσή Αυγή» (!).

Ο αγώνας είναι διμέτωπος. Εξ ορισμού και πραγματικότητας. Απ' τη μια οι φανεροί συκοφάντες του κομμουνισμού κι απ' την άλλη οι φασίστες, το όπλο των αστών για έμπρακτο αντικομμουνισμό. Το σύνθημα για κόκκινη ψήφο παντού, και κυρίως η προτροπή στα νιάτα να είναι η πρώτη ψήφος τους κόκκινη σαν το αίμα που θέλουν να ζήσουν κι όχι να χύσουν, δεν είναι απλά προεκλογικά λόγια. Είναι μια στάση ζωής υπέρ του μέλλοντος και του ανθρώπου και της πατρίδας. Είναι μια γερή βάση και μια γενναία πράξη για να μην ψηφίζουμε και να μη ζούμε είτε ως άγριοι είτε ως εξημερωμένοι λύκοι στο μαντρί των αστών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για τα δάνεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica) και 9 κομματικά στελέχη (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την περίοδο 2005 - 2011, βρίσκονται στον κατάλογο των ονομάτων για τα οποία η Οικονομική Εισαγγελία με σχετική παραγγελία ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων. Η δίωξη αφορά απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ανά περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και ζητάει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης γι' αυτά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται. Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκείς εξασφαλίσεις γι' αυτά.

Η δικαστική έρευνα, που διενήργησαν οι εισαγγελείς Γ. Δραγάτσης, Γ. Καλούδης και Χρ. Ντζούρας, κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και ηθικής αυτουργίας σε αυτή (για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005 - 2011) και συγκεκριμένα για δάνεια που ξεπερνούν τα 250 εκατ. και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Σημειωτέον, πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, το 2017.

Οπως είναι γνωστό, η τροπολογία του 2013, των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ουσιαστικά έθετε την υπόθεση στο αρχείο με δύο προϋποθέσεις: Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών (επιτροπών πιστοδοτήσεων), που υπήρχαν, και να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Με βάση το πόρισμα Καλούδη, οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάση τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Ετσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελική άποψη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων (σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica) έχει καταστεί απαιτητό και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι «κόκκινα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ