ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στις 27 Απρίλη η Σύνοδος Βορρά - Νότου

Κινητικότητα σε πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, που συναντήθηκαν χτες σε μεθοριακό χωριό της Β. Κορέας
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, που συναντήθηκαν χτες σε μεθοριακό χωριό της Β. Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, που όπως ανακοινώθηκε χτες θα γίνει στις 27 Απρίλη. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων και ενώ εντείνονται οι διεργασίες σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία, καθώς ενδεχόμενες συνομιλίες για τη «διευθέτηση» του κορεατικού ζητήματος θα αναζωπυρώσει ευρύτερα τόσο γεωπολιτικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, όσο και προσπάθειες συμβιβασμών, με συνέπειες για όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού και όχι μόνο.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τσο Μιγιούνγκ - γκιόν, μέλος της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε ότι έγινε «επαρκής ανταλλαγή απόψεων» για την ατζέντα της Συνόδου και «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ετοιμαστούν με τρόπο που θα επιτρέψει ειλικρινείς και εγκάρδιες συζητήσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα συνεχιστούν συζητήσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας, εστιάζοντας σε θέματα γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, τη σταθεροποίηση της ειρήνης και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», τομείς άλλωστε που - όπως διευκρίνισε και ο Τσο - θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής.

Από τη μεριά της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Σον Γκβον, επικεφαλής της κρατικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις διακορεατικές σχέσεις, χαιρέτισε τον προγραμματισμό της Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι αυτή «παρέχει τεράστιες προσδοκίες και νέα ελπίδα για ολόκληρο το έθνος, που επιθυμεί ειρήνη για την Κορεατική Χερσόνησο». Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκτίμησε ότι τις τελευταίες 80 μέρες σημειώθηκαν «ιστορικά γεγονότα άνευ προηγουμένου», αναφερόμενος και στις επαφές που έγιναν στο περιθώριο των Χειμερινών Αγώνων στη Νότια Κορέα.

Η όξυνση των διεργασιών γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο - που είναι σίγουρο ότι δεν επηρεάζονται ούτε και αφορούν μόνο τις «ισορροπίες» σε αυτήν - αποτυπώνεται και στις συναντήσεις που συνεχίζονται σε μια σειρά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συναντήσεις που σχετίζονται φυσικά και με την πιθανή Σύνοδο ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, μέχρι τα τέλη Μάη.

Πυρετώδεις σχεδιασμοί

Πάντως, οι εξελίξεις στη Χερσόνησο αναμένεται να απασχολήσουν και την επίσκεψη που θα κάνει τις επόμενες βδομάδες στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Να σημειωθεί ότι η στάση της Ιαπωνίας είναι ενδεικτική του πόσο θα περιπλακούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, με μοχλό τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Μετά τις ανησυχίες που ο Αμπε εξέφρασε στο κοινοβούλιο σχετικά με το αν το περιεχόμενο της συνάντησης Κιμ - Τραμπ θα είναι αυτό που ουσιαστικά εξυπηρετεί και την «εθνική ασφάλεια» της Ιαπωνίας, η ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν» μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα της ότι το Τόκιο είχε συντάξει σχέδιο σύγκλησης μιας Συνόδου Αμπε - Κιμ, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στη διασφάλιση πρωταγωνιστικού ρόλου στις όποιες εξελίξεις, μεταξύ άλλων και στις μπίζνες που θα «ανοίξουν». Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από τη Βόρεια Κορέα η μόνη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της, η Ιαπωνία θεωρείται το μόνο έθνος που μπορεί να της παράσχει οικονομική στήριξη» και συμπληρώνεται ότι το Τόκιο εξετάζει ήδη την παροχή 20 έως 50 δισ. δολαρίων στην Πιονγιάνγκ ως «οικονομική αρωγή», από τη στιγμή που εξομαλυνθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Η ίδια εφημερίδα επικαλούνταν κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία αρχές Ιούνη δεν αποκλείεται να γίνει τελικά μια συνάντηση Αμπε - Κιμ.

Στο μεταξύ, στη Σεούλ βρέθηκε χτες ο κρατικός σύμβουλος της Κίνας, Γιανγκ Ζιετσί, συζητώντας με τη νοτιοκορεατική ηγεσία τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ, στο πρώτο ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τέλος, αμέτοχη δεν μένει ούτε η Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε χτες ότι «η Ρωσία δραστηριοποιείται με στόχο την ενδυνάμωση των θετικών τάσεων σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και γύρω από αυτήν. Ιδιαίτερα εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τη διοργάνωση μια σειράς συναντήσεων με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων χωρών, που θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα πολύ σύντομα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σχεδιασμοί για το κεφάλαιο, όχι για το λαό

Το «νέο όραμα» για την Κεντρική Μακεδονία και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, συμπληρώνοντας τα όσα είχαν ήδη πει στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτονόητα, τα «οράματα» κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για την ανάπτυξη της περιοχής «κουμπώνουν» απόλυτα. Κοινός παρονομαστής είναι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο Μεταφορών και Ενέργειας, σε ευθεία σύνδεση με τα ενεργειακά, γεωπολιτικά και άλλα σχέδια που προωθούν στην περιοχή ΗΠΑ και ΕΕ, ανταγωνιστικά προς άλλα κέντρα, κυρίως προς τη Ρωσία. Ετσι, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας», αλλά τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως «μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης». Για να αποδώσει όμως αυτό το σχέδιο, πρέπει να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια των ανταγωνιστών του. Γι' αυτό η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, που λειτουργεί ανασχετικά στην επιρροή της Ρωσίας και ταυτόχρονα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την ΕΕ να ανταγωνιστεί τα σχέδια της Κίνας, που χαράσσει στα Βαλκάνια μια βασική αρτηρία του «νέου δρόμου του Μεταξιού».

***

Στη δική του ομιλία, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στη «φρέσκια, σύγχρονη αντίληψη της "Κεντρικής Μακεδονίας - Πρωτεύουσας της Εξωστρέφειας" όλης της χώρας», σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουμε, σε μια εποχή ευρύτατων γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών αλλαγών, που συμβαίνουν και εδώ, στην περιοχή μας. Αυτός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος, διαχρονικά της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Να έχει τα μάτια και το μέτωπό της στραμμένα έξω». Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο περιφερειάρχης είχε πει νωρίτερα ότι «έχουμε μπροστά μας μια χειροπιαστή, ρεαλιστική δυνατότητα. Δεν πρόκειται για μια ακόμα αναπαραγωγή της παλιάς, κακοδιατυπωμένης και ξεπερασμένης λογικής περί "Θεσσαλονίκης - Πρωτεύουσας ή Μητρόπολης των Βαλκανίων"». Είναι φανερό ότι η ελληνική αστική τάξη αντιλαμβάνεται «το κάλεσμα των καιρών» από τις ανακατατάξεις που προωθούνται «με φωτιά και σίδερο» στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας νέα δεδομένα, όπως η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας κ.ά. Αντιλαμβάνεται, επίσης, τον διαχρονικό ρόλο της Β. Ελλάδας σαν «μεντεσέ» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων στα Βαλκάνια και σ' αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να τον αναβαθμίσει, συμμετέχοντας χωμένη έως τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Και, βέβαια, σ' αυτόν το στόχο διατάσσεται όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό, χωρίς διακρίσεις.

***

Ο περιφερειάρχης, στην ομιλία του, εκθείασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία. Οπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια καταλυτική εξέλιξη. Είναι υπόθεση, πλέον, μηνών η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Για πρώτη φορά στην ιστορία, καταργείται πλήρως το χερσαίο ενδοευρωπαϊκό σύνορο και δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, που αναμένεται να εκτοξεύσει τις οικονομικές και επενδυτικές δράσεις και να πολλαπλασιάσει τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες». Σ' αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «Mega plan» της σύνδεσης του Δούναβη με τον Αξιό και στην ανάγκη να επιταχυνθεί η δημιουργία ενός Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης, από το οποίο διεκπεραιώνεται ούτως ή άλλως ένα μεγάλο μέρος του εφοδιασμού και του εμπορίου προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων. Ο κύβος ερρίφθη. Μόνο που η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο λαό. Αντίθετα, προϋποθέτει, από τη μια, τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής και, από την άλλη, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, το κεφάλαιο δεν δικαιολογεί καμιά αναστολή. Οπως είπε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από «τον τολμηρό, τον δρόμο της αυτοπεποίθησης, που θα ανοίξει νέες προοπτικές» για το κεφάλαιο, αλλά θα βάλει σε νέες, μεγαλύτερες περιπέτειες το λαό...


Κ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ