ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Με απεργία απαίτησαν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

«ΕΒΓΑ»
«ΕΒΓΑ»
Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, κορυφώθηκε χτες το απόγευμα η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με αιχμή το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης με την περιφρούρηση της κινητοποίησης σε μια σειρά χώρων δουλειάς. Συνεχίστηκε με εξορμήσεις, παρεμβάσεις και πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν θέση στον αγώνα για τις Συμβάσεις, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν και απεργιακές συγκεντρώσεις.

Την αλληλεγγύη τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν με μηνύματά τους η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις FNAF (Γαλλία), USB (Ιταλία), Zhanartu (Καζακστάν), CTP (Κονγκό), PLF (Πακιστάν).

Στην Αττική

Στην Αττική, οργανώθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις στα εργοστάσια της «ΕΒΓΑ», της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και της «TASTY», στα οποία η απεργία άγγιξε καθολικά ποσοστά, στη «ΦΑΓΕ», όπου καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, καθώς και σε άλλους χώρους.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε το απόγευμα από την Ομόνοια, πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, στην είσοδο των οποίων είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές - Αυξήσεις στους μισθούς, Συμβάσεις κλαδικές», ήταν το σύνθημα στο πανό της Ομοσπονδίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) ΤΕΙ Αθήνας.

«Με τη σημερινή απεργία και κινητοποίηση κάνουμε σαφές στον ΣΕΒ, στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα εργασιακά δικαιώματά μας», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην Ομόνοια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την κινητοποίηση, με προσπάθεια παρεμπόδισης της εισόδου συνδικαλιστών σε χώρους δουλειάς, με την προσπάθεια να προσθέσει επιπλέον μέρες παραγωγής, όπως επιχείρησε, χωρίς να το καταφέρει, στην «ΕΒΓΑ», με ιδεολογήματα ότι οι επιχειρήσεις «δεν μπορούν» να δώσουν αυξήσεις. Επισήμανε ακόμη ότι σε αυτήν την προσπάθεια είχε πρόθυμους συμμάχους τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τη ΓΣΕΕ μέχρι τις πλειοψηφίες των διοικήσεων σε μια σειρά από σωματεία του κλάδου.

«Το επόμενο διάστημα θα "οργώσουμε" τους τόπους δουλειάς και τα εργοστάσια, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και τρόπους ώστε να μπουν περισσότερες νέες δυνάμεις και σωματεία στη μάχη για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, για να σπάσουν ο φόβος, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και η τρομοκρατία», τόνισε.

«Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
«Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, σε σύντομους χαιρετισμούς τους, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, και ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».

Σε Βοιωτία και Εύβοια

Από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η απεργιακή μάχη στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στο Σχηματάρι, ενώ η περιφρούρηση συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία στον συγκεκριμένο χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εργοδοσία της «Coca - Cola» έχει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα ποτά. Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους στην ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση του διαχωρισμού σε «παλιούς» και «νέους», ενώ η επιτυχία της απεργίας έδωσε απάντηση και στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που είχε διαφωνήσει με την κινητοποίηση.

Ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 80% άγγιξε η απεργία στην επιχείρηση «Vitis Grapes» («Σκουλούδης»), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφηκαν και σε άλλους χώρους, όπως σε «Νηρέα», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Κελαϊδίτης ΑΕ».

«Coca - Cola» - Σχηματάρι
«Coca - Cola» - Σχηματάρι
Παράλληλα, δεν έλειψαν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να «σπάσει» ή να υπονομεύσει την απεργία. Στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα» στην Καστέλα επιστρατεύτηκε στέλεχος της επιχείρησης από την Αθήνα για να βάλει τους εργαζόμενους για δουλειά, ενώ παράλληλα στο χώρο βρέθηκαν και πάλι αστυνομικές δυνάμεις που κάλεσε η εργοδοσία. Στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» η εργοδοσία μετέφερε τη μέρα σφαγής από την Πέμπτη στην Τετάρτη, αλλάζοντας παράλληλα τα προγραμματισμένα για προχτές ρεπό των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά σημαντικός αριθμός εργαζομένων αρνήθηκαν την αλλαγή αυτή και δήλωσαν χτες απεργοί.

Σε άλλες πόλεις

Στο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μύθος» στη Θεσσαλονίκη έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή των εργατών του εργοστασίου στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μαζί τους βρέθηκαν και απεργοί από την ΠΕΛΟΠΑΚ, όπου το πρωί βρέθηκε κλιμάκιο του σωματείου. Καθολική ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ» («Vivartia») στο Πλατύ Ημαθίας, όπου για σήμερα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας κόντρα στα εργοδοτικά σχέδια για εργολαβοποίηση τμημάτων.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλους της ΟΓΕ), ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Οσον αφορά τη συμμετοχή στην απεργία, αυξημένα ποσοστά, γύρω στο 60%, καταγράφηκαν στα εργοστάσια «ΦΑΓΕ» και «ΤΡΙΚΚΗ».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στην Κρήτη, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου βρέθηκε το πρωί έξω από εργοστάσια του κλάδου. Πραγματοποίησε συγκέντρωση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και μηχανοκίνητη πορεία, η οποία με στάσεις σε διάφορες επιχειρήσεις ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την ανάγκη να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση. Η συγκέντρωση κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, όπου κατατέθηκε υπόμνημα με το αίτημα για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ.

Παρέμβαση στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «ΒΙΚΗ» στην Αρτα έγινε χτες το πρωί από το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό σωματείο της περιοχής.

Συνεχίστηκαν οι μαχητικές συγκεντρώσεις σε πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Γιάννενα και Αρτα συνεχίστηκαν χτες οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε πόλεις όλης της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, με αιχμή την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στην Πάτρα

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από συνδικάτα της Πάτρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της πάλης που δίνουν δεκάδες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα της περιοχής για ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Δυναμική παρουσία στη συγκέντρωση είχε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, που έδωσε χτες τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας του κλάδου.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Στάθης Μακρίσης, αντιπρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, και ο Βασίλης Κωσταδήμας, μέλος του ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΤΕΦ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών του νομού, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Σε Γιάννενα και Αρτα

Συγκέντρωση για τις Συλλογικές Συμβάσεις έγινε χτες και στα Γιάννενα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Δούβλης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ και εργάτης στην επιχείρηση «Πίνδος». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Μπαλακέρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα ΚΤΕΛ, ενάντια στις απολύσεις της εργοδοσίας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από τα «Market In», δείχνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει να συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης», τους οποίους αρνείται να πάρει πίσω στη δουλειά η νέα εργοδοσία, παρά και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Συγκέντρωση έγινε και στην Αρτα, στην πλατεία Κιλκίς, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων, που βρίσκονταν χτες σε απεργία. Ανάμεσά τους, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Φυτοτεχνική Ξυλογιάννη», οι οποίοι βρίσκονται «στο πόδι» ενάντια στις απολύσεις που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φοβούμενη τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, η εργοδοσία κράτησε χτες την επιχείρηση κλειστή. Το δικό τους «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΠΡΥΚΑΤ ΑΕ» (εργολαβίες Γαντζούλα), οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες και έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους με απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βασίλης Βάσιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, και ο Βασίλης Παπαρούνης, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απεργία για το δικαίωμα στη δουλειά

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
Απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτώντας οριστική διασφάλιση της ύπαρξης και λειτουργίας του και μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται 3.500 εργαζόμενοι σε 875 δομές, οι οποίοι για 15 χρόνια απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις!

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους εξέφρασε, μιλώντας στη συγκέντρωση, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης, την αλληλεγγύη στον αγώνα και τα αιτήματά τους εξέφρασαν, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, οι Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γγ της ΠΟΕ ΟΤΑ, Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και Κώστας Δημουλάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου και εργαζόμενος στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος στο αίτημα για διασφάλιση του προγράμματος και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, απάντησε ότι... υπάρχει πρόβλημα με τους «θεσμούς» και πρέπει να γίνει συζήτηση! Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ορίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ΚΕΔΕ.

Στο περιθώριο της συνάντησης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τη μισθοδοσία τους για τα έτη 2018 και 2019, εκτός από το πρώτο τρίμηνο του 2018. Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι σε όσους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα δεν θα τους δοθούν, ενώ όσοι έχουν πληρωθεί θα πρέπει να τα επιστρέψουν! Στο άκουσμα της εξέλιξης, τα ΔΣ των Σωματείων προχώρησαν σε κατάληψη του 3ου ορόφου του υπουργείου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, απαιτώντας να εγκριθεί άμεσα η μισθοδοσία για όλους τους μήνες. Χάρη στην αντίδρασή τους, ο γγ του υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση.

Στη συγκέντρωση που συνεχιζόταν έξω από το υπουργείο όσο διαρκούσε η κατάληψη, παραβρέθηκε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, ενώ απαίτησε από την κυβέρνηση «να διασφαλίσει τη δουλειά των 3.500 εργαζομένων στο Πρόγραμμα και τις υπηρεσίες στους δεκάδες χιλιάδες μοναχικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όποιες άλλες αποφάσεις και να διασφαλίσει την πλήρη και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διακοπές στη μισθοδοσία και το χρόνο υπηρεσίας».

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου έχει προκηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και καλεί στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Διεκδικεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν θα απολυθούν και θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Χτες, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις απολύσεις και την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Παύση δίωξης σε βάρος των συνδικαλιστών της «Ολυμπος»

Το 5μελές Εφετείο Λάρισας προχώρησε χτες σε παύση της ποινικής δίωξης, λόγω παραγραφής, σε βάρος των τεσσάρων συνδικαλιστών της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», Π. Λιόλιου, Β. Τσερβούλη, Κ. Καλέτσιου, Ν. Βλαχόπουλου, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, για την οργάνωση απεργίας στο εργοστάσιο στις αρχές του 2012. Η απεργία είχε γίνει επειδή η εργοδοσία κατάργησε την κλαδική ΣΣΕ, μειώνοντας έως και 53% τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων, ενώ αφαίρεσε και πολλά άλλα δικαιώματα (ειδικότητες, τριετίες κ.λπ.). Αφού επέβαλε επιχειρησιακή σύμβαση, ισοπέδωσε στα 751 ευρώ τους μισθούς και στα 586 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Από τότε, απομόνωσε τους συνδικαλιστές από το υπόλοιπο προσωπικό, τους σέρνει στα δικαστήρια και δεν τους επιτρέπει να μπουν στο χώρο εργασίας τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΣΦΕΕ

Κινητοποίηση στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σωματεία και χώρους δουλειάς από την Αττική και τη Βοιωτία. Αίτημα αιχμής είναι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στη βάση όσων έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα, με αυξήσεις, ισχύ για όλους τους εργαζόμενους και επαναφορά με νόμο της ΕΓΣΣΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της διοίκησης του ΣΦΕΕ, έγινε καθαρό ότι οι φαρμακοβιομήχανοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να μην υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ και να πηγαίνει πίσω ακόμη και η συζήτηση για αυτήν. Επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι, όπως και οι μεγαλοεργοδότες των άλλων κλάδων, θεωρούν βάση τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, τα οποία συνυπέγραψε για άλλη μια φορά χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ... Παράλληλα, είναι εμφανής η απόπειρα των φαρμακοβιομηχάνων να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να απολαμβάνουν ακόμη περισσότερα προνόμια.

Χαρακτηριστικά, ενώ η ΟΕΦΣΕΕ έχει στείλει εδώ κι ένα μήνα συγκεκριμένη πρόταση για διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ για το 2018, ο ΣΦΕΕ με διάφορα προσχήματα δεν έχει δώσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η Ομοσπονδία απέσπασε τη δέσμευση ότι μεταξύ 16 - 20 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί κι άλλη συνάντηση, όπου ο ΣΦΕΕ θα φέρει την πρότασή του.

Η Ομοσπονδία καλεί σε οργάνωση και ενίσχυση της συμμετοχής στον αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ.

Την Κυριακή 1η Απρίλη το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Πειραιά και Νήσων θα πραγματοποιήσει εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Νέα κινητοποίηση σήμερα στο «Athens Ledra»

Σε συγκέντρωση στο χώρο του ξενοδοχείου προχωρούν σήμερα Παρασκευή, στις 2 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο πρώην «Athens Ledra», συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Μετά την απροθυμία των νέων ιδιοκτητών να συναντηθούν μαζί τους, σε ανάλογη κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σήμερα ξανά στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Με τις πρωτοβουλίες τους κάνουν ξεκάθαρο το αίτημά τους το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει με όλους τους εργαζόμενους και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι αυτό να γίνει πράξη.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους για επιστροφή στη δουλειά, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν «στον αέρα» πριν από δύο χρόνια όταν η τότε εργοδοσία (οικογένεια Παρασκευαΐδη) είχε αιφνιδιαστικά αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησης, έχουν δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Τουρισμού, τα οποία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης τις προηγούμενες μέρες.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ