ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Ελντοράντο» σε συνθήκες «ενόπλου ειρήνης»...

Τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό εργαλείο την Ενέργεια, αναδείχτηκαν χτες σε συνέδριο με τίτλο «Η γεωπολιτική στο τρίγωνο Ανατολική Μεσόγειος - Δυτικά Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος και Ευρασία», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του υπουργείου Αμυνας, αναδείχθηκαν και οι αντιθέσεις που οξύνονται ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους, όπως ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ.

Ανοίγοντας, άλλωστε, τις εργασίες ο Χαρ. Παπασωτηρίου, διευθυντής του ΙΔΙΣ, μίλησε, μεταξύ άλλων, για αναβίωση των εθνικισμών το 2017 στα Δυτικά Βαλκάνια, που, όπως είπε, ξανάφερε στην επικαιρότητα την «ατζέντα ΝΑΤΟ» για την περιοχή, την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της εν λόγω περιοχής, όπου εντάσσεται και η επίλυση του Σκοπιανού, όπως σημείωσε. Στο ίδιο κλίμα, ο αντιναύαρχος Αλ. Διακόπουλος, διοικητής της ΣΕΘΑ, περιέγραψε γενικά την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή που παράγει περισσότερη αστάθεια από όση μπορεί να διαχειριστεί.

Ακολούθησε ειδική ενότητα με το βάρος να πέφτει στα Ενεργειακά της περιοχής και τις σχέσεις με την Τουρκία, όπου αναδείχθηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μέλη του ενεργειακού «Ελντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ο πρ. υπουργός Γ. Μανιάτης εστίασε στα 50 δισ. επενδύσεων που μπορεί να προσελκύσει η Ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Ολα αυτά, βέβαια, υπό το διαρκή κίνδυνο ανάφλεξης, λόγω ακριβώς των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τα κέρδη. Ο επίσης πρ. υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος ήταν σαφής μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την - κατά την ίδια ακριβώς ορολογία με τον Αμερικανό πρέσβη - «γεωπολιτικό μεντεσέ», που «δένει» 3 «υποσυστήματα» (Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Ανατολική Μεσόγειο) με τα Βαλκάνια. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι η Τουρκία διευρύνει την προώθηση των στρατηγικών της στόχων και ότι η κατάσταση αυτή δεν θα είναι κάτι το παροδικό, αλλά μια κατάσταση «ενόπλου ειρήνης», με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε...

Ισραήλ, Ιράν και η «πολύ σημαντική» Τουρκία

Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ξένων δυνάμεων.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ, Irit Ben-Abba, κατήγγειλε τη δράση του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία μέχρι και την Υεμένη. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν, που είναι επίσης «προβληματισμένες» από την ενίσχυση του Ιράν, προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη «διαλόγου» του Ισραήλ με αυτές τις χώρες του αραβικού κόσμου. «Δουλεύουμε πολύ σε αυτό μυστικά τα 2 χρόνια, όχι για να πάμε άμεσα σε μια συνθήκη ειρήνης μαζί τους αλλά για συνεργασία σε αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη Συρία είπε ότι μετά από όσα έγιναν εκεί ο Ασαντ θα ελέγχει μόνο ένα μέρος της χώρας του, θα υπάρχουν «ρωσική παρουσία» και «έντονη παρέμβαση» του Ιράν, με πρόθεση να βρει έξοδο στη Μεσόγειο. Οτι η «Χεζμπολάχ» σε λίγα χρόνια θα είναι η κύρια δύναμη στο Λίβανο. Οτι στο νότο, στην έρημο του Σινά, έχει περάσει και περνάει αυξανόμενος αριθμός μαχητών του ISIS από Συρία και Ιράκ, προκαλώντας ανησυχία σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «ναι μεν η Μέση Ανατολή ήταν πάντα μια πολύ προβληματική περιοχή, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες». Εξήγησε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ήδη εταίροι της χώρας της (δημοσιοποίησε εξάλλου ότι στις 8/5 στη Λευκωσία θα γίνει η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής), προσθέτοντας ότι εταίρος πιθανόν να καταστεί και η Αίγυπτος, π.χ. ότι μπορεί μελλοντικά να πάρει μέρος στο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία.

Πρόσθεσε, βέβαια, τουλάχιστον δύο φορές στις τοποθετήσεις της στο συνέδριο, ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και δεν μπορεί να μην την πάρει κανείς υπόψη, εκφράζοντας την ελπίδα στο μέλλον η Αγκυρα να καταστεί και εταίρος στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ. Αλλωστε, ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες βλέπουν ως πιο συμφέρουσα λύση τη διοχέτευση ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με αγωγούς από την Τουρκία.

Μπίζνες στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και χωρίς λύση

Για το Κυπριακό, η Irit Ben-Abba παρέπεμψε σε πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, οι γεωτρήσεις να προχωρήσουν, ακόμα και χωρίς συμφωνία επίλυσης, αλλά με σύσταση ενός ταμείου όπου θα μπαίνουν τα κέρδη και θα καθοριστεί αργότερα ποια πλευρά θα πάρει τι μερίδιο.

Από κοντά και η Βρετανίδα πρέσβειρα, Kate Smith, που είπε για την περιοχή ότι οι παλιές νόρμες και οι παραδοσιακές συμμαχίες ίσως δεν ισχύουν πια. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία εστιάζει στην ασφάλεια της περιοχής καθώς έχει συμφέροντα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στο Προσφυγικό, στην αποτροπή μετακίνησης τρομοκρατών, στις βρετανικές βάσεις, τονίζοντας εντέλει ότι η περιοχή κουβαλά γεωστρατηγικό βάρος, που θέλουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Ανοιχτή κόντρα με Ρωσία

Επ' αυτού, η Βρετανίδα πρέσβειρα σημείωσε ότι η ρωσική εμπλοκή στη Συρία συνοδεύτηκε με μετακίνηση στην περιοχή σημαντικών ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων και ότι προκαλεί ανησυχία η «αποφασιστικότητα» της Μόσχας να ταχθεί ανοιχτά ενάντια σε δυτικά συμφέροντα, να προβάλει την ισχύ και επιρροή της. Επανέλαβε ταυτόχρονα τους βρετανικούς ισχυρισμούς περί δολοφονίας από τη ρωσική κυβέρνηση του Ρώσου πρ. διπλού πράκτορα σε βρετανικό έδαφος.

Οι ισχυρισμοί της προκάλεσαν την αντίδραση λίγο αργότερα του α' γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Βλ. Πανασιούκ, ο οποίος ζητώντας το λόγο επιτέθηκε στην Βρετανίδα καταλογίζοντάς της «εξωφρενικούς», «απαράδεκτους» και «ανυπόστατους» χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του πράκτορα, όπως και ότι η Δύση ήταν αυτή που τα προηγούμενα χρόνια εξόπλισε τους ισλαμιστές, και «η Ρωσία επενέβη στην περιοχή για να σταματήσουν οι από μέρους τους σφαγές και αιματοχυσίες άμαχου πληθυσμού»...

Αιγαίο και Σούδα

Νωρίτερα, η Βρετανίδα έκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά ως ένα από τα αντίμετρα του ΝΑΤΟ στην αυξημένη ναυτική παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, στην ανάπτυξη με επίκεντρο το Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, χαρακτηρίζοντάς την «αιχμή του δόρατος» επιχειρησιακά για τη Συμμαχία στην περιοχή.

Παραπέρα εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξη που λαμβάνουν στη βάση της Σούδας, λέγοντας ότι στη «σημαντικότατη» αυτή υποδομή, από το 2013 και μετά σχεδόν τριπλασιάστηκε η ναυτική δραστηριότητα των Βρετανών εκεί, και διπλασιάστηκε η αεροπορική.

Στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Βρετανία είναι «φίλη» τόσο με την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, και κάλεσε σε διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που όπως υποστήριξε μπορεί να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία - συμπλήρωσε - μπορεί να φέρει οφέλη και στην κατεύθυνση διευθέτησης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λονδίνο είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές εντός ΕΕ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σε υλοποίηση προφανώς της γραμμής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διατηρηθεί προσδεμένη η Αγκυρα σε ευρωατλαντική τροχιά.

Ειδικά για το Κυπριακό, είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή του, που όπως εκτίμησε θα ξεκλειδώσει σημαντικές «ευκαιρίες» στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, των υποδομών. Υποστήριξε, άλλωστε, ότι η Κύπρος είναι ήδη φάρος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η επίλυση του Κυπριακού θα συνεισφέρει ακόμα περισσότερο σε ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο για τις 3 άμεσα εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία), αλλά και για πολύ περισσότερες στην ευρύτερη περιοχή.

ΛΑΡΚΟ
Προ των πυλών η έναρξη της ιδιωτικοποίησής της

Την παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ έκανε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στην επιχείρηση.

Ο υπουργός εμφάνισε την επιλογή αυτή ως υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται οριστική η απόφαση της ΕΕ του 2014 για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η ΛΑΡΚΟ, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Συμπλήρωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου επίλυσης του ζητήματος.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, βάση αυτού του διαλόγου θα είναι υφιστάμενα σχέδια για σπάσιμο της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια και ιδιωτικοποίησή τους.

Στο Μαξίμου ο επικεφαλής της «Deutsche Telekom»

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του εναπομείναντος 5% του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος της «Deutsche Telekom AG», Τ. Χέτγκες, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της DT αναφέρθηκε στο «επενδυτικό σχέδιο» του γερμανικού μονοπωλίου, ύψους 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που αποσκοπεί στην «ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G».

Ο Χέτγκες χαρακτήρισε την εξαγορά του επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ «ακόμη ένα δείγμα του καλού κλίματος που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, δήλωσε ότι η επένδυση της DT «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της».

ΝΔ
«Φρένο» για Σύνταγμα

Να βάλει φρένο στο διάλογο που άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και Κινήματος Αλλαγής και στις διεργασίες ανασύνταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού που τρέχουν από πίσω, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε χτες στην Φ. Γεννηματά, που με πρωτοβουλία της άνοιξε το όλο θέμα, για να της επισημάνει, κατά πληροφορίες, ότι δεν συμφωνεί με τη διαδικασία σε αυτήν τη φάση.

Οπως έλεγε αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη, «για τη ΝΔ δεν είναι του παρόντος. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις, που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα». Θέση που έχει λίγο - πολύ εκφράσει και ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Κατά πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά απάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια πενταετία για την αναθεώρηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ