ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Προτείνει «εθνική συνεννόηση» στην παρούσα Βουλή

Icon

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε χτες βράδυ να ανιχνεύει σημεία όπου μπορεί να επιτύχει συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το πώς διαχειρίζεται το χώρο της δικαιοσύνης και γενικότερα την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, τα προεκλογικά του ψέματα.

Αλλωστε, από την αρχή ακόμα της εισήγησής της, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή σχετικά με όλα τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Παραπέρα, απηύθυνε ερώτημα στον πρωθυπουργό γιατί δεν συμφωνεί με την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν στην οικονομία από το 2002 έως σήμερα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε, άλλωστε, περίπου παραπονούμενη προς τον πρωθυπουργό, γιατί επί κυβερνήσεων όπου μετείχε το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφιζε νομοσχέδιά τους περί διαφάνειας κ.λπ.

Εξάλλου, επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ για το γεγονός ότι επιλέγουν την «πόλωση». Παραπέρα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να οδηγήσει «τη χώρα με ασφάλεια σε έξοδο από την κρίση» και τον κάλεσε να παραιτηθεί, την ίδια ώρα επέμεινε για «εθνική συνεννόηση» και «λύση» από την παρούσα Βουλή, όπου τα κουκιά δεν βγαίνουν αν δεν μετέχει με τις έδρες του το πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για διαπλοκή

Eurokinissi

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα τεκταινόμενά της στο χώρο της Δικαιοσύνης, απευθύνοντάς της ψόγο για «προσπάθειες (...) να ελεγχθεί η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία», που, όπως είπε, «δεν είναι τωρινές», παραπέμποντας και σε αντίστοιχα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ.

Είπε, εξάλλου, ότι το «πρόβλημα» της κυβέρνησης «ήταν και είναι "η διαπλοκή των άλλων", και η λύση του είναι η ενίσχυση των σχέσεων διαπλοκής με όσους δηλώνουν πρόθυμοι να σας υπηρετήσουν».

Κάνοντας μια σειρά προτάσεις για διασφάλιση της «ανεξαρτησίας» της Δικαιοσύνης, ζήτησε και «θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων», ενώ δεν παρέλειψε να θίξει κι άλλες πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης όπως ότι «ο κόσμος υποφέρει και πονά», ότι «υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό», ότι «καθυστερεί η αξιολόγηση», ότι «θα κοπούν οι συντάξεις» κ.ά.

Τέλος, έβαλε στην κυβέρνηση ερώτημα πόσον καιρό θα επικαλείται ως «άλλοθι» ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν διεφθαρμένες, ώστε να παίζει «κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας», αναπαράγοντας κι αυτός τη γραμμή ότι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύονται ανίκανοι να διαχειριστούν τα ζητούμενα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με τις χούφτες «στάχτη» σκανδάλων στα «μάτια» του λαού

Eurokinissi

Τη «ρομφαία» της κάθαρσης ανέσυρε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να σηκώσει κουρνιαχτό συγκάλυψης της σύμπλευσης της κυβέρνησής του με τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης στην υλοποίηση μιας πολιτικής, που, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τσακίζει το λαό.

Παράλληλα, όχι μόνο συσκότισε τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι σύμφυτα με το σύστημα που υπηρετεί και ο ίδιος, αλλά πρόβαλε την αγωνία των αστικών επιτελείων για «την κατάσταση που έχει διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τη Δικαιοσύνη, αλλά και με το πολιτικό σύστημα» και διαβεβαίωσε ότι «αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης έχουμε σκοπό και σχέδιο να αποκαταστήσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει «στρατηγικό σχέδιο για ανεξάρτητη, ισχυρή και προστατευμένη δικαστική εξουσία» από παρεμβάσεις «όχι μόνο ή κυρίως πολιτικές», αλλά «κι απ' την ολιγαρχία του χρήματος». Για αποκατάσταση του κύρους ενός θεσμού «βαθύτατα ταλαιπωρημένου από σκάνδαλα, συγκαλύψεις κι από ένα δαιδαλώδες νομικό σύστημα».

Παράλληλα, θέτοντας ουσιαστικά θέμα... μέτρου στις παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου («πάντοτε υπήρχαν παρεμβάσεις και ασκούνταν πιέσεις στη Δικαιοσύνη, όμως την τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου χάθηκε κάθε έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά...), απαρίθμησε σειρά νομοθετικών ενεργειών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που στοιχειοθετούν, όπως είπε, παρεμβάσεις τους στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες κατηγορίες που απευθύνουν στην τωρινή κυβέρνηση τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τις απέκρουσε λέγοντας: «Η στάση που υιοθετούμε απ' την πρώτη στιγμή δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, συνιστά νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη άσκηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης».

Προανήγγειλε συνέχεια της σκανδαλολογίας, καταφύγιο βολικό για το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, κάθε φορά που νιώθει την «ανάσα» της λαϊκής δυσαρέσκειας στο «σβέρκο» του, όπως τώρα που νέα μέτρα πολλών δισ. η κυβέρνηση πετάει στην παραφορτωμένη πλάτη του λαού. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν τράπεζες με κόμματα και ΜΜΕ (αυτό που όρισε ως «απόλυτο τρίγωνο της αμαρτίας»), η οποία - όπως είπε - θα έχει έτοιμο το πόρισμά της έως τα τέλη του Μάη.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ελέγχους σε δικογραφίες που έχουν φτάσει στη Βουλή, σύσταση επιτροπής για την «επαναδιαπραγμάτευση» του συμβιβασμού με τη «Ζήμενς» κ.λπ.

Προέτρεψε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει αποστάσεις απ' τον συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά Κ. Παπασταύρου και να δώσει εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη ΝΔ ένας εξ όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Καβγάς με την κυβέρνηση διεκδικώντας ρόλο εναλλακτικής για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, άνοιξε όλη τη βεντάλια του δικομματικού καβγά, επιχειρηματολογώντας πάνω στην ανικανότητα και την αδυναμία - όπως επέμεινε - της κυβέρνησης να «τρέξει» ζητούμενα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για αναθέρμανση της οικονομίας τους, στρατηγικός στόχος όπου συγκλίνουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ απευθύνεται πρώτιστα στα τμήματα της αστικής τάξης αλλά και των «διεθνών συμμάχων» της με στόχο να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οπως είπε, άλλωστε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είναι «κατηγορούμενος» για θέματα όπως η «εικόνα διάλυσης της οικονομίας» και «περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», η «απομόνωση» της χώρας σε Βαλκάνια και Ευρώπη.

Επέμεινε, δε, ότι ο πραγματικός λόγος που πήρε την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός για τη χτεσινή συζήτηση περί της Δικαιοσύνης ήταν να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, από θέματα όπως η ανεργία, η υπερφορολόγηση, η «διάλυση της Παιδείας», η «τραγική κατάσταση της Υγείας», τα «κλειστά βόρεια σύνορα και ορθάνοιχτα τα ανατολικά», δείχνοντας τάχα ευαισθησία για τα λαϊκά προβλήματα, όταν με πρόσχημα αυτά αυτοπροβάλλεται ως ικανότερος διαχειριστής της πολιτικής ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα δεν μπήκε μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά υπό επιτροπεία», εκφράζοντας το φόβο μερίδας των ντόπιων ομίλων ότι χάνουν θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό. Οτι στη «δήθεν διαπραγμάτευση (σ.σ.: με τους δανειστές και εταίρους τους) γινόμαστε πάλι θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο: Κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα». Οτι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογη και για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που δεν έκανε στην «πραγματική οικονομία». Να, λοιπόν, που εκφράζει την πρεμούρα του για γοργή εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων ενίσχυσης του κεφαλαίου, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδυνατεί να το κάνει.

Πρόσθεσε ότι «ανίκανη κι αναποτελεσματική η κυβέρνηση με μόνη ανησυχία τη νομή της εξουσίας», «υπό κατάρρευση, αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκάλεσε, πετά λάσπη στον ανεμιστήρα», εξ ου και εστιάζει σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, για να εμφανιστεί καλύτερη από τους προκατόχους τους.

Σε αυτό το φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να υπερασπιστεί το σχετικό έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ, και έκανε σαφές ότι η τέτοια κοκορομαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επαναληφθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παραπέρα, εμφανίστηκε περίπου απογοητευμένος γιατί, όπως είπε, προσπάθησε ο ίδιος να καλλιεργήσει κλίμα συνεννόησης με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν την ήθελε. Ισως έστειλε έτσι κι ένα σήμα σε κέντρα που τον καλούν να συναινέσει με την κυβέρνηση σε βασικά προτάγματα του κεφαλαίου, ότι δεν φταίει ο ίδιος που αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, και παρουσιάζοντας εαυτόν ως ικανότερο να ηγηθεί της υπόθεσης αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, είπε ότι «η χώρα απαιτεί καλό καπετάνιο με σχέδιο, όραμα και θέληση» και ότι «η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει Ελληνίδες και Ελληνες», βασικά να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου.

Τέλος, αποφεύγοντας να ζητήσει ανοιχτά εκλογές, κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Συγκεκριμένα, είπε: «Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση (σ.σ.: με σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την τωρινή σύνθεσή της), να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός».

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
«Ευχές» στην κυβέρνηση... επίθεση στη ΝΔ διεκδικώντας τη «δεξιά» της

Η ευθεία επίθεση στη ΝΔ και η εμφάνιση λίγο - πολύ της κυβέρνησης ως «αρχάγγελου της κάθαρσης», ήταν τα κύρια στοιχεία της ομιλίας του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, δείχνοντας ότι διεκδικεί τη δική του θέση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και ότι επιδιώκει να προσελκύσει το πιο ...δεξιό τμήμα της «κεντροδεξιάς» παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Μιχαλολιάκος ξεκίνησε την τοποθέτησή του από τους «δεσμούς» που συνδέουν την οργάνωσή του με τη ΝΔ. Ετσι, με αφορμή την αναφορά που είχε κάνει πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας ότι η Χρυσή Αυγή είναι «πολιτικός επίγονος των δοσίλογων των κατοχικών κυβερνήσεων», ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε με νόημα ότι «στο κάτω κάτω η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή το 2012, οι πολιτικοί επίγονοι των δοσίλογων τι ψήφιζαν μέχρι τότε;», εννοώντας προφανώς ότι οι χρυσαυγίτες ψήφιζαν τη ΝΔ.

Επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη όσον αφορά την προφυλάκιση των μελών της Χρυσής Αυγής, αναμασώντας τα γνωστά περί σκευωρίας, ενώ τον Κυρ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε, ανάμεσα στα άλλα, ότι καλύπτει πρόσωπα της «λίστας Λαγκάρντ».

Οσον αφορά δε την κυβέρνηση την κάλεσε να πάρει θέση σε αυτά, δίνοντας όμως και τις πρέπουσες εξηγήσεις για τον Ψυχάρη, ενώ ευχήθηκε να συμβάλει για «να διαλυθεί η διαπλοκή»!

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ρεσιτάλ σκανδαλολογίας για να καλύψει τη στρατηγική του κεφαλαίου

Στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάλεσε να «ξεκαβαλικέψει από τη διαπλοκή», συγκέντρωσε τα πυρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, βλέποντας προφανώς στο κόμμα αυτό έναν «ανταγωνιστή» όσον αφορά τη διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, στο φόντο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε ότι «θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι τέλους», «η κυβέρνηση θα μείνει ζωντανή» κ.λπ., ενώ ολοκληρώνοντας το... «μάζεμα» όσων έλεγε τις προηγούμενες μέρες για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, έκανε λόγο χτες για «ένα λεκτικό λάθος»...

Κατά τ' άλλα, επιδόθηκε ως συνήθως στην παράθεση πλήθους εγγράφων και δημοσιευμάτων για να καταδείξει σκάνδαλα από τη «Siemens» μέχρι τα υποβρύχια, δηλαδή το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που είχε ανατεθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ όσον αφορά στο τελευταίο εστίασε την επίθεσή του στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Πυρά εξαπέλυσε και ενάντια στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι απεμπόλησε τα όσα πρέσβευε όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς και τα μνημόνια, «και προσκύνησε για να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο».

Σε αντιστοιχία με το «τρίγωνο της αμαρτίας» που ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «συμμορία εκδοτών, επιχειρηματιών και πολιτικών».

Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για το «διά ταύτα», ότι για τα φαινόμενα που καταγγέλλει ευθύνεται το σύστημα της εκμετάλλευσης που και αυτός υπηρετεί. Χαρακτηριστικά, στα όσα είπε π.χ. για το θέμα των υποβρυχίων, δεν είπε ούτε μία λέξη για αυτό καθαυτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων...

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Θέλει ισχυρή κυβέρνηση για να υπηρετεί καλύτερα το κεφάλαιο

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη συγκεκριμένη συζήτηση, για να διασώσει τη θέση και την κυβέρνησή του. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε ως «σουπιά που πετάει μελάνι» για να σωθεί, επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει την πρότασή του για μια «οικουμενική κυβέρνηση 240 εδρών», ώστε να έρθουν επενδύσεις.

«Αν υπάρξει μία κυβέρνηση σταθερή που είναι στο ευρώ και την Ευρώπη και θα ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα μέσα σε δύο μήνες η χώρα θα επανέλθει σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς», ανέφερε, εξηγώντας ότι η... εμμονή του στην οικουμενική αφορά τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ είναι εγκλωβισμένοι ο μεν πρώτος από «κάποιους υπουργούς που του λένε προχώρα και ό,τι γίνει», ο δεύτερος «από ορισμένους θερμοκέφαλους που λένε άσε τον Τσίπρα να καταρρεύσει για να έρθουμε εμείς» και δεν βλέπουν «το καλό της χώρας».

Εκτίμησε πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πιέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης», ενώ έδωσε «δίκιο» στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο - κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με τις γενικότερες διεργασίες - λέγοντας ότι «εγώ είμαι σύμφωνος να ελέγχει τη Δικαιοσύνη και να μαθαίνει. Δεν είμαι σύμφωνος με τη ΝΔ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ