ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Συμμαχία των εντίμων...

Η σκανδαλολογία, και μέσω αυτής η εντυπωσιοθηρία, συνιστά έναν πρώτης τάξεως αντιπερισπασμό στον οποίο συχνά - πυκνά καταφεύγει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του ή για να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχει». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέδειξε μια ακόμα χρησιμότητα του εν λόγω «εργαλείου», δηλώνοντας με αφορμή τη χτεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή: «Ζητούμενο είναι μια συμμαχία των εντίμων σε όλα τα επίπεδα ... Αν η αποψινή (χτες) συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή ...πέρα από την αντιπαράθεση... συμβάλει και σ' αυτό, θα είναι θετικό για τον τόπο. Αν απλώς παραμείνουμε σε ένα επίπεδο εντυπώσεων και οξύτητας και κομματικής κοκορομαχίας χωρίς να προχωράμε στο ζητούμενο, δεν θα προσθέσει τίποτα...».

Συμμαχία των εντίμων που θα υπηρετήσει την ανέντιμη, απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου. Μόνο που η «αγιαστούρα» δεν είναι ικανή να καθαγιάσει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, ούτε το εκμεταλλευτικό σάπιο σύστημα που αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον για σαπρόφυτα κάθε είδους.

Μνημείο...

Η ανακοίνωση στην οποία κατά πλειοψηφία κατέληξε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά είτε ένα έξοχο δείγμα τρικυμίας εν κρανίω, είτε ένα μνημείο κοροϊδίας.

Ετσι, απ' τη μια κατηγορεί την ΕΕ σαν υπαίτια για τη «συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή» επειδή «συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού», απ' την άλλη τής χρεώνει «χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής της» και την εγκαλεί επειδή δεν «αφιερώνεται στο σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή»!

Καταγγέλλει ότι «οι επεμβάσεις και οι πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική ενίσχυσαν την εδραίωση εξτρεμιστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή», την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έως το λαιμό χωμένη στα παιχνίδια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή.

... κοροϊδίας

Καταδικάζει την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και την ίδια ώρα προσάπτει στην ΕΕ «ακέραια την ευθύνη για την απουσία μιας γνήσιας, προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και συνευθύνης»! Υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, τη Συνθήκη της Γενεύης και το Προσφυγικό Δίκαιο», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαιρετίζει σαν θετική μια συμφωνία που συνιστά κατάφωρη παραβίασή τους.

Και κατόπιν όλων αυτών των ήξεις αφήξεις, καταλήγει διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ (...) θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λογική της Ευρώπης - φρούριο». Μόνο που το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» συνίσταται ακριβώς σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών, είναι αυτό που οδηγεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον εγκλωβισμό εντός Ελλάδας κ.λπ.

Διείσδυση και ανάφλεξη

Σύμφωνα με αναφορά των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο Ερεβάν, «Εκπρόσωποι της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW και της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία για χορήγηση δανείου 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ενεργειακής αυτάρκειας, εφαρμοζομένων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 14 προγράμματα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ύψους 500 εκ. ευρώ, στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της ανάπτυξης των ΜΜΕ και της οικολογίας. Την 1η Ιανουαρίου 2016 το χρέος της Αρμενίας προς την KfW ανήρχετο σε 189,9 εκ. δολ. και αντιστοιχούσε σε ποσοστό 4,4% του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας. Το συνολικό ύψος των γερμανικών επενδύσεων στην Αρμενία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 ανήλθε σε 62 εκατ. δολ., καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 100% έναντι του προηγουμένου έτους». Η διείσδυση γερμανικών και άλλων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες προχωρά, εξ ου και οξύνεται η κόντρα με αντίστοιχα ρωσικά κεφάλαια. Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα, δεν είναι διόλου τυχαία (ούτε ακίνδυνη) η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς υποστήριξη των τέτοιων συμφερόντων στον άξονα από Βαλτική έως Μαύρη Θάλασσα και από Καύκασο έως Ανατολική Μεσόγειο. Πεδίο ανάφλεξης, όπου σπεύδει να παράσχει υπηρεσίες και η ελληνική κυβέρνηση καλώντας αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δίνοντας βάσεις και υποδομές στη λυκοσυμμαχία.

Ερχονται επενδύσεις!

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση της «British American Tobacco», για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά. Τι ιδιαίτερο έχει, όμως, αυτή η «αξιολόγηση» και τι μέτρα προβλέπει, ώστε με το κλείσιμό της να «απογειωθούν» οι επενδύσεις; Ορισμένα από αυτά τα μέτρα (Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, Φορολογικό) τα έχουμε ήδη δει και άλλα θα ακολουθήσουν σύντομα (Εργασιακά, «αναπτυξιακός» νόμος κ.λπ.). Υπάρχουν και άλλα που θα τα μάθουμε εν καιρώ, όπως διευθετήσεις σε ζητήματα που αφορούν στη μοιρασιά της πίτας των επενδύσεων σε ανταγωνιστικά μεταξύ τους μονοπώλια, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Σημειώνουμε το γεγονός ότι όλα αυτά ειπώθηκαν σε εκδήλωση εταιρείας που επέλεξε την Ελλάδα «για να λειτουργήσει ως ευρύτερο περιφερειακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο» για τα προϊόντα της, σε συνεργασία με την «Cosco». Με ποιους εργασιακούς και άλλους όρους θα γίνει αυτή η επένδυση, δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να κάνει μια βόλτα στις εταιρείες logistics που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο, ή στις υποδομές για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1943 Συνέρχεται η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη ανταρτών και συγκροτείται το Στρατηγείο Ηπείρου του ΕΛΑΣ με τα Αρχηγεία: Τζουμέρκων, Γκραμπάλας - Καλαμά Σουλίου.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ). Το πρόγραμμά του περιελάμβανε: «Την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων από κάθε κρατική και κεφαλαιοκρατική επέμβαση και επιρροή στην εσωτερική τους ζωή, να καταργηθεί το σύστημα των διορισμών στις διοικήσεις των συνδικάτων, την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εργατών στα συνδικάτα τους, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργατών να εκλέγουν και να ελέγχουν τις διοικήσεις των συνδικάτων τους, την κατάργηση της υποχρεωτικής κράτησης της συνδρομής των εργατών προς τα συνδικάτα, να ξαναγίνουν τα συνδικάτα όργανα υπεράσπισης των άμεσων και των γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων».

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστή». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, 30 Μάρτη 1952, στις φυλακές της Καλλιθέας, ο δεσμοφύλακας με τον βασιλικό επίτροπο συνταγματάρχη Αθανασούλη φτάνουν στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Ο βασιλικός επίτροπος διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση, στην εκτέλεση. Στις 3.20, η φάλαγγα βγήκε από τις φυλακές για το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», στου Γουδή. Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ' ένα πικρό χαμόγελο την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατούμενούς του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ηταν 37 χρόνων.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος. Ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ