ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών

Να αναγνωρίσει η Ελλάδα την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα περιμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Ν. Μπερτό

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του Προσφυγικού, με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως: Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών. Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας». Τέλος, ρυθμίζονται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με το νομοσχέδιο αυτό δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», εντούτοις εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται και ορίζουν ως ασφαλή χώρα αυτή στην οποία: Δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων. Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω συνιστούν αυτό ακριβώς που λέει η κυβέρνηση ότι δεν κάνει, δηλαδή, αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Κάτι που επιβεβαίωσε και η Ν. Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, αφού χτες δήλωσε πως «η Κομισιόν περιμένει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». Σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο».

Η Ν. Μπερτό συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το διώξιμο των μεταναστών στην Τουρκία, πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (σ.σ. βάσει της φόρμουλας «ένας προς έναν») στις 4 Απρίλη. Πρόκειται για την απάνθρωπη ανταλλαγή προσφύγων με πρόσφυγες, αφού το σχέδιο της ΕΕ συνδέει κάθε προσφερόμενη θέση επανεγκατάστασης για έναν Σύρο πρόσφυγα στην ΕΕ με κάποιον άλλο Σύρο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα.

Η Ολγα Γεροβασίλη, χτες, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία 30.000 θέσεων πριν από τα μέσα Απρίλη, ενώ εξετάζει τρόπους εκκένωσης της Ειδομένης. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης ενισχύεται, ενώ σε ερώτηση για τον Γ. Μουζάλα περιορίστηκε στο ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη» και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου που εκκρεμεί. Σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Μάρδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέστησε «οποιαδήποτε διατύπωση εκ μέρους ημών να είναι προσεκτική, ούτως ώστε να μην αφήνει σημεία για παραποιήσεις, για παραπλανήσεις κ.λπ., όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει (το Προσφυγικό)».

Αστυνομική επιχείρηση

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες αντέδρασαν και όταν η Αστυνομία προσπάθησε να προχωρήσει σε προσαγωγή μιας γυναίκας, οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμηξαν και την έβγαλαν έξω. Η σιδηροδρομική γραμμή παρέμενε και χτες μπλοκαρισμένη για 11η μέρα, καθώς μια ομάδα των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη θεωρούν ότι έτσι ασκούν πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα. Νωρίτερα, άλλη ομάδα προσφύγων είχε προχωρήσει σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Επιπλέον, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έφτασαν χτες από την Τουρκία στη Λέσβο. Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος, «φιλοξενούνται» συνολικά 5.600 πρόσφυγες. Κάποιοι επιστρέφουν στο λιμάνι από διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες. Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί μένουν σε σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 50.364. Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (28.550).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, στη Λέσβο μέσα στο 2015 ήρθαν 500.000 πρόσφυγες, από τους οποίους τα ασυνόδευτα παιδιά έως 13 χρόνων ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι χτες είχαν φτάσει 537.

Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες στη Λάρισα

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των εκπαιδευτικών στους πρόσφυγες
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των εκπαιδευτικών στους πρόσφυγες
Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λάρισας και μαθητές βρέθηκαν την Κυριακή 27 Μάρτη στον καταυλισμό του Κουτσόχερου έξω από τη Λάρισα, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Μοίρασαν στα μικρά παιδιά των προσφύγων είδη γραφικής ύλης και ζωγραφικής (μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, κηρομπογιές) και παιχνίδια, που συγκεντρώθηκαν ύστερα από την ανταπόκριση εκπαιδευτικών στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Επαιξαν μαζί με τα παιδιά, ζωγραφίζοντας και κάνοντας χαρτοκοπτική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αναφέρει: «Θεωρούμε ότι η παραμονή των προσφύγων και ιδίως των εκατοντάδων μικρών παιδιών σε σκηνές, πέρα από το ότι δεν αποτελεί λύση, εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους. Χρειάζεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης (κρεβάτια, θέρμανση, νερό για μπάνιο και πλύσιμο ρουχισμού), με ταυτόχρονη εξασφάλιση της σίτισης και της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά και να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προσφυγόπουλων».

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για αδικήματα μέσω διαδικτύου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χτες νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για «το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και του προσθέτου πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, καθώς και μεταφορά στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών». Η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, επιχειρείται η καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως παιδική πορνογραφία, ρατσισμός, γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πνευματική ιδιοκτησία κ.ά., με αναγκαία ποινικά νομοθετικά μέτρα.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται πως σε κάθε κράτος - μέλος πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), των συγγενικών δικαιωμάτων, κ.λπ., ενώ πρέπει να ληφθούν ποινικά νομοθετικά μέτρα για τα αδικήματα της συνεργίας ή της ηθικής αυτουργίας στη διάπραξη οποιουδήποτε από τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στην επικύρωση της επίμαχης σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξάλλου, κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ πρέπει να λάβει τα νομοθετικά μέτρα που είναι αναγκαία για να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές του να ερευνούν και να έχουν πρόσβαση π.χ. σ' ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστή στο οποίο υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα υπολογιστή μέσα στην επικράτειά του.

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Σεισμός, μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 4.05 τα ξημερώματα της Τρίτης στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 86 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 330 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση, χωρίς να αναφερθούν ζημιές και τραυματισμοί. Ακολούθησαν αρκετοί σεισμοί μικρότερης έντασης.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Οργάνωση του αγώνα για το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου»

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια επιχειρηματιών - κυβέρνησης για την τσιμεντοποίηση, οικοπεδοποίηση και το ξεπούλημα του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσου», οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης - Σταυρούπολης - Ευκαρπίας, αύριο Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.

Στην ανοιχτή σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν οι μαζικοί φορείς της περιοχής, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σωματεία εργαζομένων και κάτοικοι.

Κέντρο κράτησης στον Σκαραμαγκά

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών θα στηθεί στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέσω του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το κέντρο. Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται, σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα. Το παραπάνω προκύπτει από διαγωνισμό που προκηρύσσεται και αφορά τη σίτιση αυτού του αριθμού των προσφύγων. Το ύψος της προμήθειας για τη σίτιση αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. Προθεσμία για την υποβολή προσφοράς είναι η 8η Απρίλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ