ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2014
Σελ. /40
Ξεδιάντροποι!

Ξεδιάντροποι! Μόνο αυτό μπορεί να πει κανείς. Αναφερόμαστε σε όσες αθλιότητες και προβοκατόρικα «ανώνυμα» σχόλια γράφτηκαν σε ιστοσελίδες όπως ο «Εργατικός Αγώνας» (εργολαβία ο αντι-ΚΚΕδισμός) και «iskra» του Λαφαζάνη, με αφορμή το θάνατο του σ. Τάκη Τσίγκα. Το αντι-ΚΚΕ μένος τους δεν έχει όρια. Αποδεικνύουν όμως και το πραγματικό ήθος τους, δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο των δικών του ανθρώπων. Τους διαβεβαιώνουμε ότι το ΚΚΕ, το Κόμμα που ο σ. Τάκης υπηρέτησε ως στέλεχος μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το αγγίζουν κατηγόριες, υπαινιγμοί και κακοήθειες, ούτε των συνήθων «ανώνυμων» ούτε των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, που μας το παίζουν «φίλοι», προσπαθώντας να κρύψουν το ρόλο που έπαιξαν ενάντια στο Κόμμα την κρίσιμη περίοδο 1989-1991, να κρύψουν όμως και το σημερινό τους ρόλο ως «αριστερό άλλοθι» στη γραμμή αστικής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ...

Δίνουν αναφορά στους αστούς

«Η κατασκευή του διπολισμού ανάμεσα στη δεξιο-Ακροδεξιά από τη μια και τη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς από την άλλη αφήνει μεγάλες δυνατότητες στον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, με πρόταγμα την κατάργηση του Μνημονίου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτή η αναγκαία προοπτική δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού και του διεφθαρμένου οικονομικού συστήματος, που σήμερα επανέρχονται με τεχνητή αυτοπεποίθηση ως... εθνικοί πρωταθλητές! Είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν ως υπεργολάβοι συμφερόντων που εισβάλλουν με την υποστήριξη της τρόικας. Και αναγνωρίζουν στον Σαμαρά την ύστατη ευκαιρία διάσωσής τους». Τι θέλει να πει η «Αυγή» (28/3/2014) με αυτό το απόσπασμα; Οτι όλες οι επιδιώξεις για την ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς» από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας είναι αποτυχημένες, επειδή η σοσιαλδημοκρατία συντάχτηκε με τη «δεξιά» και την τρόικα. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλύψει το «κέντρο», «τη δημοκρατική παράταξη» και να αντικαταστήσει δηλαδή τη σοσιαλδημοκρατία. Πασχίζουν, δηλαδή, αγωνιωδώς να πείσουν τους αστούς ότι είναι χρήσιμοι. Αυτό να καταλάβει ο λαός και να τους γυρίσει την πλάτη...

Καλλιεργεί αυταπάτες

«Το θέμα του γάλακτος δεν είναι μικρό (...) έχει να κάνει με το εάν η χώρα θα έχει παραγωγική υποδομή, δηλαδή εάν θα διατηρήσει τις μικρές, κυρίως, αλλά και μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και, κατά συνέπεια, τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων ή και χιλιάδων εργαζομένων. Το τρίτο ζήτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας στην ύπαιθρο και την πρωτογενή παραγωγή (...) Τελικά, θα έχουμε πρωτογενή παραγωγή σε αυτή τη χώρα; Θα έχουμε κτηνοτροφία; Θα έχουμε γαλακτοβιομηχανία; Δυστυχώς, οι λύσεις που η κυβέρνηση προωθεί από κοινού με την τρόικα οδηγούν τόσο στην καταστροφή του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας όσο και στην καταστροφή της απασχόλησης (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές γάλακτος. Αυτό που θα κάνει όμως είναι να δώσει κίνητρα και να παράσχει στήριξη στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, καθώς και στην εγχώρια βιοτεχνία και βιομηχανία γάλακτος» (από συνέντευξη του Δ. Στρατούλη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη βδομάδα στο ΜΕΓΚΑ). Υπόσχεται κίνητρα στη γαλακτοβιομηχανία. Χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους κτηνοτρόφους, αφ' ενός γιατί η γαλακτοβιομηχανία για την οποία κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ αγόραζε το γάλα τους μπιρ παρά, αφ' ετέρου γιατί η ΕΕ που έχει θεό ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ποσοστώσεις, τους οδηγεί να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει τους εργαζόμενους και τους φτωχούς κτηνοτρόφους ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους βιομήχανους που θα τα υπηρετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κοροϊδία άνευ προηγουμένου...

Κοροϊδία χωρίς όρια

Το ΔΣ του Ταμείου Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) στελεχώνεται από εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς είναι «αυτοδιαχειριζόμενο». Πριν από λίγο καιρό, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισαν από κοινού να κηρύξουν διαγωνισμό για την πρόσληψη εργαζομένων στο Ταμείο. Βάσει αυτής της απόφασης, στο διαγωνισμό θα είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο παιδιά εργαζομένων και συνταξιούχων στην Εθνική Τράπεζα, στο Ταμείο και στους Συλλόγους Εργαζομένων. Την απόφαση καταψήφισαν μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Προχτές, σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, καταγγέλθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, με το επιχείρημα ότι στερεί το δικαίωμα της συμμετοχής σε όσους είχαν τα προσόντα, ανεξαρτήτως συγγένειας. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι ένας από αυτούς που κατήγγειλαν το διαγωνισμό ήταν ο συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ζώης Πεπές. Σα να μην είχε στηρίξει η παράταξή του την απόφαση αυτή, δήλωσε: «Αποφάσισε να κάνει διαγωνισμό μόνο με παιδιά συναδέλφων. Κάτι απαράδεκτο, όταν το 60% των νέων ανθρώπων είναι χωρίς δουλειά»! Η κοροϊδία των εργαζομένων και του λαού, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για λίγες παραπάνω ψήφους, δεν έχει όρια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1943 Συνέρχεται η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη ανταρτών και συγκροτείται το Στρατηγείο Ηπείρου του ΕΛΑΣ με τα Αρχηγεία Τζουμέρκων, Γκραμπάλας - Καλαμά Σουλίου.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ). Το πρόγραμμά του περιελάμβανε: «Την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων από κάθε κρατική και κεφαλαιοκρατική επέμβαση και επιρροή στην εσωτερική τους ζωή, να καταργηθεί το σύστημα των διορισμών στις διοικήσεις των συνδικάτων, την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εργατών στα συνδικάτα τους, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργατών να εκλέγουν και να ελέγχουν τις διοικήσεις των συνδικάτων τους, την κατάργηση της υποχρεωτικής κράτησης της συνδρομής των εργατών προς τα συνδικάτα, να ξαναγίνουν τα συνδικάτα όργανα υπεράσπισης των άμεσων και των γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων».

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστή». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατουμένους του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», το Γουδή.

Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ' ένα πικρό χαμόγελο την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ηταν 37 χρόνων.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ