ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης στους νεολαίους Τσέχους κομμουνιστές

Η ΚΝΕ εκφράζει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή της στην ΚΕΝ Τσεχίας
Η ΚΝΕ εκφράζει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή της στην ΚΕΝ Τσεχίας
Η πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου της Πράγας να επικυρώσει προηγούμενη του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, που προέβλεπε την απαγόρευση της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας αποτελεί συνέχεια στον εντεινόμενο αντικομμουνισμό και στο «κυνήγι μαγισσών» που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο έχει απορριφθεί από τους λαούς. Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (τον Οκτώβρη 2006) απαιτούσε ουσιαστικά από την ΚΕΝ να απαλείψει από το καταστατικό και το πρόγραμμά της τις αρχές της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, υποστηρίζοντας παράλληλα το πρόσχημα ότι αποτελεί «οργάνωση πολιτών και δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή, όπου μπορούν να συμμετέχουν κόμματα και κινήματα»...

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου της ΚΕΝ (22-23 Μάρτη) και μόλις δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας.

Συνέδριο συνέχισης του αγώνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο της ΚΕΝ, το οποίο είχε σύνθημα «Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας της νεολαίας, για ειρήνη και σοσιαλισμό», συμμετείχαν εκατοντάδες εκπρόσωποι και καλεσμένοι, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας. Οι νεολαίοι κομμουνιστές, ωστόσο, και από το συνέδριό τους καταδίκασαν την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου και υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της νέας γενιάς - των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων - για την πάλη για το σοσιαλισμό. Σημείωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενάντια στην πολιτική της κοινωνικής καταστροφής της σημερινής τσέχικης κυβέρνησης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Ολο αυτό το διάστημα η διεθνιστική αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί προς την ΚΕΝ αποτέλεσε σημαντική στήριξη στους νεολαίους Τσέχους κομμουνιστές. Μια σειρά οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα μέσα στη χώρα, αλλά και πολιτικά κόμματα, νεολαιίστικες οργανώσεις, φορείς - μεταξύ άλλων και του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) - στο εξωτερικό εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με κινητοποιήσεις, καμπάνιες συγκέντρωσης υπογραφών και μέσω του διαδικτύου (π.χ. η πρωτοβουλία του ΚΚΕ στη διεύθυνση http://4ksm.kke.gr).

Στη χώρα μας δόθηκε το Σάββατο 22 Μάρτη δυναμική και αποφασιστική απάντηση στην απαγόρευση της ΚΕΝ από εκατοντάδες μέλη και φίλους της ΚΝΕ με την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την τσεχική πρεσβεία στο Ψυχικό. Οι διαμαρτυρόμενοι έδωσαν παράλληλα υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα και την έκφραση αλληλεγγύης στους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές, μέχρι να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη ενέργεια. Ενώ την προηγούμενη ημέρα, το ΚΚΕ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Τσέχο πρωθυπουργό, την οποία υπέγραψαν σύσσωμες η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων η κατηγορηματική καταδίκη της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία σηματοδοτεί «την ένταση της επίθεσης ενάντια στο κομμουνιστικό, εργατικό και νεολαιίστικο, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα». Παράλληλα, οι Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απόφαση «εντάσσεται στη γενικότερη αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία και την αντιιμπεριαλιστική δράση, την πάλη για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας» και «στρέφεται ευθέως ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Η δίωξη της πολιτικής έκφρασης και οργάνωσης, η ποινικοποίηση όποιας άποψης και δράσης δεν εναρμονίζεται με τις επιλογές της άρχουσας τάξης, όποιας άποψης και δράσης παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία, από την κυβέρνηση της Τσεχίας, χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δείχνει ξεκάθαρα τι αντιπροσωπεύουν η περιβόητη «δημοκρατία», οι «αρχές» και οι «αξίες» της ΕΕ.

Χρειάζεται με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στην ΚΕΝ, να καταδικάσουμε απερίφραστα τον αντικομμουνιστικό κατήφορο ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της απαγόρευσης της λειτουργίας της ΚΕΝ.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Να παρθεί πίσω η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας, τώρα!

Αφίσα της ΠΟΔΝ που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να καταργήσει το μέλλον»
Αφίσα της ΠΟΔΝ που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να καταργήσει το μέλλον»
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Τσεχία, όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας να θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) προκήρυξε νέα καμπάνια αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές. Με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Μετά από μερικά χρόνια, τελικά η τσέχικη κυβέρνηση κατάφερε να βρει τρόπο να εκτελέσει το στόχο της: η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας ανακηρύχτηκε παράνομη από δικαστήριο της Πράγας!

Αυτή η απόφαση είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο ιμπεριαλισμός δεν ανέχεται όλους αυτούς που τον πολεμούν, και, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου και της Ευρώπης, διώκει αυτούς που έχουν το θάρρος να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο - ειρηνικό, δημοκρατικό και δίκαιο, χωρίς στρατιωτικοποίηση, στρατιωτικές βάσεις και εκμετάλλευση.

Οπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες (Εσθονία, Πολωνία, Λιθουανία, Κροατία για να αναφερθούμε σε λίγα παραδείγματα μέσα στην Ευρώπη) έτσι και στην Τσεχία, ο ιμπεριαλισμός και οι μαριονέτες του (η τσέχικη κυβέρνηση) επιχειρούν να δώσουν στρεβλή εικόνα του τι είναι και τι θέλουν οι κομμουνιστικές, δημοκρατικές και προοδευτικές οργανώσεις, ώστε η βάρβαρη εκμετάλλευση των λαών να πετύχει χωρίς επακόλουθες πράξεις αντίστασης.

Είναι ζωτικής σημασίας για τον ιμπεριαλισμό να σταματήσει και να καταστρέψει όλους αυτούς που έχουν την ικανότητα να οικοδομήσουν ένα διαφορετικό κόσμο. Γι' αυτό το λόγο η παρανομία, η ποινικοποίηση και άλλες μορφές καταπίεσης χρησιμοποιούνται ως όπλο του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, αυτό αποτελεί δείγμα πως ο ιμπεριαλισμός εξασθενεί. Τα αυτόματα όπλα του, οι πύραυλοι, τα ισχυρά αεροσκάφη και οι βόμβες δεν είναι αρκετά πλέον να σταματήσουν τον αγώνα των λαών και της νεολαίας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή η επίθεση στρέφεται ενάντια σε μια νεολαιίστικη οργάνωση. Αυτό γίνεται επειδή ο ιμπεριαλισμός γνωρίζει πόση δύναμη έχει η νεολαία όταν οργανώνεται. Αποτελεί δύναμη του παρόντος και του μέλλοντος του αγώνα.

Η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει την απαγόρευση της ΚΕΝ είναι το τελευταίο επεισόδιο της ποινικοποίησης των Τσέχων νεολαίων κομμουνιστών, αλλά σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς είμαστε σίγουροι ότι με τον αγώνα της τσέχικης νεολαίας και το μεγάλο κύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης η απόφαση αυτή θα παρθεί πίσω!

Πρόγραμμα δράσης

Για να επιτευχθεί αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) καλεί τα μέλη και τις φιλικά προσκείμενες οργανώσεις να ενισχύσουν όλους τους δεσμούς αλληλεγγύης με την ΚΕΝ και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών:

  • Να διοργανώσουν συνεντεύξεις Τύπου όπου θα καταδικάζουν την κατάσταση.
  • Από τις 8 μέχρι τις 28 Απρίλη να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις με την προκήρυξη της ΠΟΔΝ (μεταφρασμένη στην κάθε γλώσσα).
  • Στις 28 Απρίλη να πραγματοποιήσουν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην απαγόρευση της λειτουργίας της ΚΕΝ σε κεντρικές τοποθεσίες. Αυτές οι διαμαρτυρίες δε θα πρέπει να γίνουν στις πρεσβείες ή στα υπουργεία Εξωτερικών, ωστόσο θα πρέπει να ενημερωθούν και να τους δοθούν φωτογραφίες και οι ανακοινώσεις.
  • Στις 29 Απρίλη να ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών σε κάθε χώρα, όχι μόνο μεμονωμένων ανθρώπων αλλά και νεολαιίστικων οργανώσεων.
  • Στα τέλη του Ιούνη (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα) να παραδοθούν οι υπογραφές στις πρεσβείες της Τσεχίας της κάθε χώρας. Την ίδια στιγμή, οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν στην Τσεχία θα παραδοθούν παρουσία μέλους της ηγεσίας της ΠΟΔΝ. Σε όλες αυτές τις ενέργειες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των συγκεντρωμένων υπογραφών από μεμονωμένους ανθρώπους και οργανώσεις.
  • Στα μέσα του Ιούλη, η ΠΟΔΝ θα αναπαράγει βίντεο με την περίληψη ολόκληρης της διαδικασίας, ως έκφραση αλληλεγγύης με την ΚΕΝ.

Η ΠΟΔΝ σταθερά πιστεύει ότι η οργανωμένη πάλη μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Ας μην περιμένουμε άλλο και ας δείξουμε στον κόσμο ότι ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να απαγορεύσει το μέλλον. Ας βροντοφωνάξουμε με μια φωνή: Πάρτε την πίσω, τώρα! Οχι στην απαγόρευση της ΚΕΝ! Ναι στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Μαζική καταδίκη της απαράδεκτης απαγόρευσης

Ψηφίσματα από φορείς του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών για τις διώξεις ενάντια στους Τσέχους κομμουνιστές
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών για τις διώξεις ενάντια στους Τσέχους κομμουνιστές
Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην ΚΕΝ Τσεχίας έχουν εκφράσει ήδη μια σειρά πανεπιστημιακοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι. Μέχρι τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν εκδώσει ψηφίσματα καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης απαγόρευσης της οργάνωσης των Τσέχων νέων κομμουνιστών είναι: ΑΣΟΕΕ, Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Γεωλογικού, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Νομικής και Φιλοσοφικής Αθήνας, Εστίας, Νομικής και ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Φυτικής Παραγωγής, ΠΤΔΕ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βόλου, Μαθηματικό, Φυσικό, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Επιστημών Τέχνης, Ιατρικής, Δασκάλων Νηπιαγωγών και Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταθέτει σχετικό ψήφισμα στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, καλώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις να τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα και ενημερώνει, παράλληλα, τους φοιτητές και σπουδαστές, καλώντας τους να αναλάβουν δράση και να μαζικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτό το διάστημα, προκειμένου να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απαγόρευση.

«Αυτή η επίθεση δεν αφορά μόνο τους νέους κομμουνιστές στην Τσεχία ή μόνο τους κομμουνιστές γενικά. Αφορά ολόκληρη τη νεολαία της Ευρώπης, γιατί συμπληρώνει και συνεχίζει μια ολοκληρωμένη επίθεση αυταρχικών και κατασταλτικών κανονισμών, που αποφασίστηκαν με πρόσχημα την τρομοκρατία, μνημονίων, περιορισμών και απαγορεύσεων, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν οι κυβερνήσεις να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνουν μεταξύ άλλων, στα ψηφίσματά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι που καταλήγουν απαιτώντας: Πάρτε πίσω την απόφαση για την απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας!

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και ο Δήμος Νίκαιας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ