ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση απάντηση

H κυβέρνηση επέλεξε το συντηρητικό δρόμο της κάλυψης των ονομαστικών δεικτών σύγκλισης και αρνήθηκε το δρόμο της πραγματικής σύγκλισης, με τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - (ΣΥΝ). Υπάρχει τέτοιος δρόμος;

ΗΣυνθήκη του Μάαστριχτ όριζε συγκεκριμένους δείκτες για τη λεγόμενη «σύγκλιση» των οικονομιών, οι οποίοι και δεν αποφασίστηκαν τυχαία. Ηταν η πτώση του πληθωρισμού, η μείωση των επιτοκίων, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και η μείωση του εξωτερικού χρέους, για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δείκτες αυτοί αποφασίστηκαν απ' όλα τα κράτη - μέλη, και είναι μονόδρομος σαν επιλογή για τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με την ΟΝΕ. Ο ΣΥΝ είναι μία απ' αυτές. Επιλέχτηκαν για να επιβάλουν την πολιτική που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα, δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και τομέων που κάτω από άλλες συνθήκες παρείχαν δωρεάν εμπορεύματα και υπηρεσίες, όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ. Αυτές οι αντιδραστικές, για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν στο όνομα της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων. Αντικειμενικά συνέβαλαν στη γιγάντωση του κεφαλαίου και των κερδών, και στη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

Ταυτόχρονα η μείωση του πληθωρισμού τέθηκε ακριβώς για να μειωθούν οι μισθοί, αφού η αύξηση του πληθωρισμού συνδέεται από την κυρίαρχη πολιτική με την αύξηση των μισθών, Ταυτόχρονα για την παραπέρα μείωση των μισθών επιβλήθηκαν και μια σειρά μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, (κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης). Ολ' αυτά επίσης ενισχύουν τους επιχειρηματίες. Τα δε χαμηλά επιτόκια, είναι μέτρο για πιο φτηνό χρήμα, για να αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες.

Αντικειμενικά, λοιπόν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος «σύγκλισης».

Βεβαίως ο ΣΥΝ, και όχι μόνο, πρότεινε χαλάρωση των κριτηρίων. Να ενταχτεί ως κριτήριο η μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, προτείνοντας παράλληλα την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολόγησης των χρημάτων, που «παίζονται» στο χρηματιστήριο και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η κύρια πολιτική αντιπαράθεσής του και όχι επί της ουσίας η ίδια η πολιτική για την ΟΝΕ, που καθορίζει με «σφιχτά» ή χαλαρά κριτήρια η Συνθήκη του Μάαστριχτ και κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Την ίδια πολιτική είχε και για τις ιδιωτικοποιήσεις, προβάλλοντας τις διαδικασίες, (δε γίνονται με διαφάνεια, το τίμημα είναι μικρό) και όχι εναντίωση σ' αυτές. Ετσι περιορίζει την πολιτική του σε στόχους και αιτήματα ψίχουλα, (αναδιανομή) για τους εργαζόμενους και δεν εναντιώνεται στην πολιτική για την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κλπ. Ή υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία, αλλά δεν αμφισβητεί το καθεστώς «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας.

Δεν έχει νόημα να προτάσσονται οι διαφορές στα ποσοστά των στόχων σύγκλισης και στους ρυθμούς που υλοποιούνται, αλλά η πάλη κατά των μέτρων συνολικά που προϋποθέτει και συνοδεύουν την ΟΝΕ. Και επειδή ο ΣΥΝ συμφωνεί με την ΟΝΕ, προτείνει μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών για το λαό, αλλά αυτό είναι ουτοπία, γιατί προτείνει μέτρα παραχώρησης από τους επιχειρηματίες μέρους των κερδών τους στα λαϊκά στρώματα. Μόνο που αυτό δυσκολεύει την ανάπτυξη του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα, αφού μειώνει τα κέρδη. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται τα κέρδη, αυτή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, για τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα να μειώνεται η φτώχεια για το λαό, η ανεργία κλπ. Επίσης, ακριβώς γι' αυτό το λόγο είναι παραπλάνηση για το λαό και η πραγματική σύγκλιση και ο προσανατολισμός διεκδικήσεων βελτίωσης της θέσης του, χωρίς ριζική εναντίωση στην ΟΝΕ και την πολιτική που την υπηρετεί.

Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 9 του Απρίλη

Σε εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε  ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας

Στις 9 του Απρίλη στέλνουν μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την υποτέλεια. Ο λαός και η νεολαία της χώρας μας στέλνουν μήνυμα πως δεν τους έχουν στο χέρι, δεν είναι εμπόρευμα, δεν αγοράζονται αλλά ούτε και πουλιούνται. Στις 9 του Απρίλη δίνουν ένα ακόμα αγωνιστικό «ραντεβού», κάνοντας ένα βήμα ακόμα μπροστά, ψηφίζοντας ΚΚΕ.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι νέοι κομμουνιστές, φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποίησαν συζήτηση - εκδήλωση στο αίθριο της σχολής, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. «Μη γίνεις συνένοχος, μην αφήσεις να χρησιμοποιήσουν την ψήφο σου», κάλεσε ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ περιφέρεια Αθήνας, τους φοιτητές της σχολής μιλώντας στην εκδήλωση.

Στο μεγάλο αγωνιστικό «ραντεβού» στις 9 του Απρίλη κάλεσε ο Ν. Σερετάκης όλους «όσοι συναντηθήκαμε στους δρόμους του αγώνα, στα ποτάμια της μαθητικής οργής, στα μπλόκα της αγροτιάς, στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, έξω από πρεσβείες, στα λιμάνια. Μαζί και στην κάλπη».

Παρότρυνε τους νέους να μη σταυρώνουν τα χέρια: «Πολύ θα ήθελαν να σε δουν άπρακτο, μίζερο, υποταγμένο. Μην τους αφήσεις να ασχολούνται αυτοί με τη ζωή σου, να ορίζουν αυτοί τη ζωή σου. Εχεις τη δύναμη στα χέρια σου. Χρησιμοποίησέ τη σωστά. Δυσκόλεψε την πολιτική τους. Ανοιξε το μέλλον σου».

Μιλώντας για την ανεργία είπε ότι η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως φυσικό φαινόμενο και ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν μια δουλιά, ενώ για τα «αδιέξοδα» στην παιδεία είπε ότι το 1/2 των μαθητών ρίχνονται στον Καιάδα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και σπρώχνονται προς τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ πονάει το κατεστημένο, την άρχουσα τάξη, ανησυχεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο», τόνισε, επισημαίνοντας επίσης ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ενωτική και ότι πρέπει «το αγωνιστικό ραντεβού να γίνει ακόμα πλατύτερο, που θα δώσει ώθηση προς όφελος του λαού και της νεολαίας. Να φέρουμε τα πράγματα στα μέτρα μας πριν εκείνα μας φέρουν στα δικά τους», κατέληξε.

Πρόταση διεξόδου από την κοινωνία της βαρβαρότητας

Στο 5ο Λύκειο Αμαρουσίου περιόδευσε η Λούλα Καρατζά, υποψήφια βουλευτής στη Β' Αθήνας

Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη παιδεία, για μια άλλη πολιτική για τους εργαζόμενους, συζήτησε χτες κατά την περιοδεία της στο 5ο Λύκειο Αμαρουσίου, η υποψήφια βουλευτής Β` Αθήνας του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά η οποία τόνισε την ανάγκη σε αυτές τις εκλογές να σταλεί μήνυμα καταδίκης της κοινωνίας της βαρβαρότητας στην οποία οδηγούμαστε, όπως τη χαρακτήρισε.

Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο στεγάζεται σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, εδώ και 6 χρόνια σε κοντέινερ (μάλιστα μέχρι πριν λίγο καιρό συστεγαζόταν εκεί και ένα γυμνάσιο) και περιμένει τη μεταστέγασή του σε μερικές μέρες. Στο γραφείο τους, οι καθηγητές ήταν απασχολημένοι με το να ετοιμάζουν τις βαθμολογίες όμως πρόθυμα άκουσαν και συζήτησαν για τις θέσεις του ΚΚΕ. Η υποψήφια βουλευτής αναφέρθηκε στο είδος του σχολείου που επιδιώκει να οικοδομήσει η «μεταρρύθμιση» και στην πρόταση ρήξης του ΚΚΕ. «Ο χαρακτήρας που επιδιώκουν να δώσουν στο σχολείο είναι αντί να βγάζει ελεύθερους πολίτες, να στριμώχνει τα παιδιά και εσάς. Τα παιδιά θα βγαίνουν από αυτό το σχολείο του σκληρού ανταγωνισμού, όπου ο διπλανός μαθητής είναι ανταγωνιστής, εξαγριωμένα», είπε απευθυνόμενη στους καθηγητές. Απαντώντας σε ερωτήσεις καθηγητών για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, περιέγραψε ένα σχολείο που θα οδηγεί σε ουσιαστικές γνώσεις, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις, με ρόλο ανθρωποκεντρικό που θα προετοιμάζει όλους τους αποφοίτους του, ν' ασκήσουν ένα επάγγελμα και θα καλλιεργεί τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών.

Τονίστηκε δε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για 12χρονο σχολείο δεν είναι πρόταση εκπαιδευτική αλλά πολιτική και συνδέεται με τις αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν στην κοινωνία προς όφελος του λαού. «Χωρίς έπαρση δηλώνουμε, ότι το ΚΚΕ ό,τι μπορούσε να κάνει το έκανε», είπε η Λ. Καρατζά στους εκπαιδευτικούς συμπληρώνοντας ότι το αντίπαλο δέος στο δικομματικό παιχνίδι είναι ο αγώνας, όχι μόνο με την ψήφο, αλλά ο αγώνας για όλα τα ζητήματα.

26 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές

Είκοσι έξι κόμματα θα πάρουν τελικά μέρος στις εκλογές της 9ης του Απρίλη από τα 34 που είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής στον Αρειο Πάγο. Εκτός της εκλογικής μάχης βρέθηκε το «Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών», το οποίο στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 1996 είχε πάρει ποσοστό περίπου 1%.

Οι Κυνηγοί «κόπηκαν» από το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, γιατί κατέθεσαν εκπρόθεσμα τη δήλωση των συνδυασμών τους στην Εισαγγελία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (μία ημέρα αφού είχε λήξει η προθεσμία). Ετσι, τώρα οι υποψήφιοι του «Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών» μπορούν να κατέλθουν μόνο ως ανεξάρτητοι στον εκλογικό στίβο, χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο και το έμβλημα του κόμματος.

Για τυπικούς λόγους (μη καταβολή παράβολου) δε θα πάρει μέρος στις εκλογές το «Ελληνικό Ευρωπαϊκό Κόμμα», ενώ άκυρες κρίθηκαν και οι δηλώσεις άλλων έξι κομμάτων «Λευκό», «Οικονομικά Δυσαρεστημένοι Ελληνες», «Ελληνικό Λευκό Κόμμα Σημερινής Ιδεολογίας», «Κοινωνική Μέριμνα», «Ανεξάρτητη Πολιτική Παρουσία» και «Δημοκρατικό Κόμμα». Τα έξι αυτά κόμματα «κόπηκαν», επειδή δεν κατέθεσαν συνδυασμούς.

Ετσι, τα 26 κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές είναι: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΔΗΚΚΙ, Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, ΚΚΕ Μ-Λ, ΟΑΚΚΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Αυτοδύναμο Κίνημα Εθνικής Πολιτικής, Εθνική Συμμαχία, Δημοσθένης Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι, Ολυμπισμός, Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα, Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα Φιλελευθέρων, Χριστοπιστία, Ενωση Κεντρώων, Κόμμα Εργαζομένων Ελλήνων - Ειρήνη - Δικαιοσύνη - Αγάπη - Ελευθερία - Θρησκεία - Πατρίδα - Οικογένεια, Πανελλήνιο Αμεσο Δημοκρατικό Κίνημα Ενεργών Πολιτών, Πρώτη Γραμμή, Πανελλήνιο Δημοκρατικό Κίνημα Ειρήνης, Ομοσπονδία Δημοκρατικών Κομμάτων και Κόμμα Ελληνισμού.

Παραλαβή δικαστικών διορισμών

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών οι δικηγόροι της Αθήνας που διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι, για την παραλαβή των διορισμών τους.

Παράλληλα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι για φέτος η ημερήσια αποζημίωση αυξήθηκε κατά 5.000 δραχμές και ανέρχεται στο ποσό των 30.000 δραχμών την ημέρα.

Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών περιφερειών Α' Αθήνας, Α' και Β' Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής και Α' και Β' Θεσσαλονίκης θα δοθεί αποζημίωση αυξημένη κατά μία ημέρα, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους της εκλογικής περιφέρειας Β' Αθήνας η εκλογική αποζημίωση αυξάνεται κατά δύο ημέρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ