ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Νέα άνοδος το Μάρτη

Συνεχίστηκε και το μήνα Μάρτη το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά. Οι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, μεταφέροντας έτσι το κόστος στις τσέπες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο πληθωρισμός το μήνα Μάρτη αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,9% - 3%, με πιθανότερο το δεύτερο, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 1999. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβρη του 1999 - μετά από συνεχή καθοδική πορεία - ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, είχε διαμορφωθεί στο 2%. Στο τέλος του χρόνου (Δεκέμβρης 1999) έκλεισε στο 2,6%, το Γενάρη του 2000 ανέβηκε στο 2,8% και το Φλεβάρη «τσίμπησε» κι άλλο και διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Η άνοδος του πληθωρισμού το τελευταίο εξάμηνο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές πετρελαίου, ενώ μέχρι το Σεπτέμβρη του 1999 είχαν ευνοϊκή επίδραση στον γενικό δείκτη, από το μήνα αυτό και στη συνέχεια παρουσίασαν μεγάλη άνοδο ακολουθώντας τη διεθνή τάση.

Το σίγουρο είναι ότι τις συνέπειες της πετρελαϊκής αυτής κρίσης, τις επωμίζονται στο ακέραιο τα λαϊκά στρώματα, τα οποία αγοράζουν ακριβότερα πλέον εμπορεύματα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα είδη διατροφής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο εξάμηνο έχουν παρουσιάσει άνοδο μεγαλύτερη από 7%.

Τα προβλήματα των ΕΒΕ δε λύνονται με... διαπιστώσεις

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του  πρόσφατου συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ «δεν  αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα» των ΕΒΕ

«Τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ, δεν αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα» των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ. Η επισήμανση αυτή γίνεται, διότι, αν και αποτελεί κοινό τόπο ότι η κατάσταση στο χώρο που δραστηριοποιούνται οι ΕΒΕ είναι από κρίσιμη έως δραματική, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις επέτρεψαν συνειδητά τις παράνομες εκλογικές διαδικασίες- προκειμένου να μειώσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ- αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνιστική πτυχή της Συνομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αυξημένης ανησυχίας και αβεβαιότητας για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις. Με έντονο τρόπο εκφράστηκε από τους συνέδρους ότι στα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, επιδείνωσαν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι μικρές επιχειρήσεις. Ομόφωνη ήταν η εκτίμηση ότι: Οι διαδικασίες της ΟΝΕ και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων παραγωγής και υπηρεσιών σε λίγα χέρια, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η μονοπώληση της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε η ανεργία, συνεχίστηκε η καταστροφή μεγάλου αριθμού φτωχών αγροτών με αποτέλεσμα οι άνεργοι και κατεστραμμένοι αγρότες να αναζητούν λύσεις και μια «θέση στον ήλιο» σαν μικροεπαγγελματίες, με συνέπεια τον υποδιπλασιασμό του εισοδήματος των ΕΒΕ, εργαζομένων, αγροτών».

Σχετικά με το ρόλο της «παγκοσμιοποίησης» και της «ΟΝΕ» και πώς επιδρούν αυτά στους ΕΒΕ η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει: «Ο προβληματισμός και η παραδοχή από τους συνέδρους, ότι η ΟΝΕ και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση στην πραγματικότητα δε χτίζονται για τα συμφέροντα των ΕΒΕ, αλλά αντίθετα αντιστρατεύονται την ύπαρξη των μικρών επιχειρήσεων. Το κλίμα αυτό δεν άλλαξε παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ που με τις τοποθετήσεις τους μακριά από τα προβλήματα βασικά στόχευαν να ενσωματώσουν και να εγκλωβίσουν στη λογική του εφικτού τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, ώστε να θεωρήσουν και να αποδεχτούν τελικά ως μονόδρομο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να μη διεκδικήσουν την ανατροπή της. Αυτή ήταν μια θετική πλευρά του συνεδρίου. Υπήρξε όμως και η άλλη αρνητική πλευρά του συνεδρίου που αντανακλά την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ όλο το προηγούμενο διάστημα που χαρακτηρίζεται ως εξής:

  • Υποχώρηση του αγωνιστικού διεκδικητικού αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος
  • Ενίσχυση των συμβιβαστικών τάσεων με ανάδειξη της λογικής των «υπηρεσιών» (ΚΕΚ, ΤΣΑ) με φιέστες, συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο», δημόσιες σχέσεις κλπ.
  • Συμπτώματα χαλαρότητας στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος που επέτρεψαν παράνομες και παράτυπες εκλογικές διαδικασίες».
Τεράστια τα προβλήματα

«Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης - συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ - ήταν το αδυνάτισμα του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου που εκφράζεται κύρια από τη ΔΗΚΕΒΕ και ενίσχυση του συμβιβαστικού πόλου που εκφράζεται κύρια από τις ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ και ιδιαίτερα από την ΠΑΣΚΕΒΕ, λόγω του δεσμού της με την κυβερνητική εξουσία

Ομως τα προβλήματα όπως:

  • Η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που βρίσκεται στην τελική φάση.
  • Η φορολογική αφαίμαξη η οποία συνεχίζεται με πιο έντονους ρυθμούς.
  • Η χρηματοπιστωτική στήριξη που δε λύνεται με μετοχές σε συνεταιριστικές τράπεζες αδύναμες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.
  • Η έλλειψη τεχνογνωσίας και πληροφόρησης που δε λύνονται με πρόχειρους σχεδιασμούς και με σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας, αλλά μέσα από προγράμματα ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
  • Τα προγράμματα που κύρια απευθύνονται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και δεν ωφελούν το μεγάλο αριθμό των μικρών επιχειρήσεων.
  • Η ανεργία των νέων που δεν είναι προσωπική υπόθεση.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων (μονοπώληση αγοράς, συγκέντρωση παραγωγής και υπηρεσιών σε λίγα χέρια, αθρόες εισαγωγές), αν δε θωρακιστούν με κλαδικές πολιτικές και συνεταιριστικοποίηση στα πλαίσια μιας αντιμονοπωλιακής πολιτικής, η οποία θα βάζει φρένο στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κρίνοντας τα αποτελέσματα η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει: «Η ΔΗΚΕΒΕ δε θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα τα οποία δε λύνονται μόνο με διαπιστώσεις, οι οποίες αν και αναφέρονται στις αποφάσεις του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ παραμένουν ανίσχυρες και αναποτελεσματικές, είναι μια επικίνδυνη αντίφαση και προάγγελος παραίτησης και αποστράτευσης αν δε συνοδεύονται από ενέργειες οι οποίες προωθούν το αγωνιστικό διεκδικητικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος που θα αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Τέλος η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι: «Οι αρνητικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δεν είναι αναπόφευκτες και τελεσίδικες, οι επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι με αγωνιστική ανάταση μπορούν να στρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό για να διεκδικήσει με αξιώσεις και αποτελεσματικά λύσεις των προβλημάτων, για να σταθεί ένα ισχυρό εμπόδιο στα νέα χειρότερα μέτρα που είναι προ των πυλών, για να υπερασπιστεί και να στηρίξει το εισόδημα και τη θέση εργασίας τους».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρατείνονται οι προθεσμίες

Παρατείνονται για το διάστημα 13 μέχρι 27 Απρίλη 2000 οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας, οι οποίες έληγαν προχθές (μετά από ανάλογη παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών).

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χ. Αλαμάνο, η υποβολή των δηλώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους, με αρχή για το ψηφίο 1 την 13η Απρίλη 2000 και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 27η Απρίλη.

Εξάλλου, σε εγκύκλιο που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται ότι το εισόδημα που αποκτά το φυσικό πρόσωπο από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν τηρεί βιβλία αν και είναι υπόχρεο, θα προσδιορίζεται μόνο εξωλογιστικά. Θα υπολογίζεται δηλαδή με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρών αμοιβών, ο οποίος όμως θα είναι προσαυξημένος κατά 40% επί των ακαθάριστων αμοιβών του. Σημειώνεται ακόμη ότι ο μέσος όρος των μοναδικών συντελεστών καθαρών αμοιβών, προσαυξημένος κατά 40%, ανέρχεται σε 66,85%.

Με την εγκύκλιο, γίνεται διαχωρισμός των φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών και όσων έχουν ατομικές επιχειρήσεις, σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά τους γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες και αναλυτές - προγραμματιστές. Γι' αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που δεν τηρούν βιβλία- αν και είναι υπόχρεοι- το καθαρό τους εισόδημα που προσδιορίζεται εξωλογιστικά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τις σταθερές επαγγελματικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 13 - 27 Απρίλη 2000 θα πρέπει επίσης να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2000 για όσους φορολογούμενους δηλώνουν και γεωργικό εισόδημα ή εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις και γι' αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Τέλος, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στον ερχόμενο Μάη.

Ακριβότερα τα καύσιμα

Ακριβότερα πουλιούνται από τα μεσάνυχτα τα υγρά καύσιμα κατά 0,40 δραχμές το λίτρο οι βενζίνες και 3,50 δραχμές το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης, όπως προκύπτει από τις ενδεικτικές τιμές που εκδίδει κάθε βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης. Με μικρή μείωση 2,10 δραχμών το λίτρο - που οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, λόγο της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών - θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org