ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Υποκριτική «άγνοια»

«ΚΦΟΡ» και Ερυθρός Σταυρός «δεν ξέρουν τίποτα...» για τα στρατόπεδα εργασίας του «UCK» που έχει καταγγείλει η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στη «Δυναμική απάντηση 2000»

Associated Press

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στη «Δυναμική απάντηση 2000»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Από τις αρχές του μήνα, στο υπόμνημα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Εθνη καταγγελλόταν, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη παράνομων στρατοπέδων εργασίας, στα οποία βρίσκονται δεκάδες Σέρβοι που έχουν απαχθεί από άνδρες του «ΟΥΤΣΕΚΑ». Παρά τη δημοσιοποίηση μιας σοβαρής καταγγελίας, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και «ΚΦΟΡ» τηρούσαν «σιγήν ιχθύος». Ισως, απ' ό,τι φάνηκε γιατί οι καταγγελίες έπρεπε να γίνουν την περασμένη Δευτέρα και από την Επιτροπή («Παρατηρητήριο»;) του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα... Η απάντηση της ΚΦΟΡ; Οπως αναμενόταν διέψευσε -μετά από μεγάλη καθυστέρηση...- την ύπαρξη στρατοπέδων με Σέρβους κρατούμενους στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη «αδυναμία εξακρίβωσης πολλών σχετικών ισχυρισμών»! Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ακριβώς στάση επέδειξε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού...

«Δε γνωρίζουμε για τέτοια στρατόπεδα. Υπάρχουν πάρα πολλοί ισχυρισμοί για παράνομες κρατήσεις Σέρβων, αλλά εμείς δεν μπορέσαμε ποτέ να τους επιβεβαιώσουμε», απάντησε σχετικά ο επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στην Πρίστινα Αλεν Κόλι.

Νωρίτερα, ο Σέφκο Αλομέροβιτς, πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Νόβι Παζάρ, στο Σαντζάκ στη Νοτιοδυτική Σερβία, δήλωσε, σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα, στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «Beta» ότι υπάρχουν «έξι στρατόπεδα, στα οποία Αλβανοί κρατούν πολίτες σερβικής υπηκοότητας, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής». Σύμφωνα με τον Αλομέροβιτς, εκπρόσωποι της Επιτροπής του Ελσίνκι του Νόβι Παζάρ έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία σε αξιωματούχους της «KFOR» και του Ερυθρού Σταυρού.

Ομως, δεν ήταν μόνο ο εκπρόσωπος της ΔΕ του Ερυθρού Σταυρού Αλεν Κόλι που είπε πως «δεν έχει ποτέ λάβει τέτοιες πληροφορίες» από την Επιτροπή του Ελσίνκι. Χτες, και ο εκπρόσωπος της «KFOR» στην Πρίστινα, αντισυνταγματάρχης Χένινγκ Φίλιπ διέψευσε «την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων στο Κόσσοβο», υποστηρίζοντας ότι «έχουμε ξανακούσει και στο παρελθόν τέτοιους ισχυρισμούς, ερευνήσαμε, αλλά δε βρήκαμε τίποτε». Ο Φίλιπ ισχυρίστηκε ότι ούτε ο ίδιος ενημερώθηκε ποτέ από την Επιτροπή γι' αυτό το ζήτημα.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ έπαιρνε τον τίτλο του «ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για το ρόλο του στην επέμβαση στο Κόσσοβο...

Ομάδα Επαφής: «Αυτόνομο» το Κοσσυφοπέδιο και κάλπες το φθινόπωρο...

Υπέρ της αυτονομίας και όχι της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία που συναντήθηκαν προχτές στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην απόφαση 1244 του ΟΗΕ, που προβλέπει την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και έκριναν πως είναι «ουσιαστικής σημασίας» η προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή το ερχόμενο φθινόπωρο.

«ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία δεσμεύτηκαν να τηρήσουν το πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε επί λέξει η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό -Σεκρέ. Σύμφωνα με την ίδια, οι αξιωματούχοι της Ομάδας Επαφής δεν κατάφεραν να καθορίσουν ημερομηνία για ενδεχόμενη συνάντηση της ομάδας σε υπουργικό επίπεδο.

Αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κόσσοβο

Διπλωματική αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Απρίλη, με στόχο να καλέσει σε «συμφιλίωση τους Αλβανούς και τους Σέρβους» της επαρχίας...

Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του ΣΑ, πρεσβευτής του Μπαγκλαντές στα Ηνωμένα Εθνη, Ανουαρούλ Καρίμ Τσαουντχουρί, η αποστολή θα «κομίσει μήνυμα του Συμβουλίου προς τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κόσσοβο, για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες». Ο ίδιος τόνισε πως οι ακριβείς ημερομηνίες για την αναχώρηση της αποστολής δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη. Προεξόφλησε, εντούτοις, πως η αποστολή θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη.

«Ο πόλεμος είναι καρκίνος»...

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Πόλεμο και την Ενημέρωση, με βάση την εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου

Ιράκ - Γιουγκοσλαβία. Δύο χώρες, εκ των οποίων η μία είχε την εμπειρία ενός πολέμου στις αρχές της δεκαετίας, και η άλλη τις για 78 μέρες ΝΑΤΟικές επιδρομές στα τέλη του 20ού αιώνα. Και στις δύο, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ αμάχων... Οχι μόνον κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά τη «θεωρητική» λήξη του. «Σύμπτωση»; Και στην περίπτωση που τα «συμμαχικά» αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη εξαπολύουν τις επιδρομές τους στο Νότιο Ιράκ, και στην περίπτωση που τα ΝΑΤΟικά μαχητικά βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποιούνται βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου. Το μήνυμα και στις δύο περιπτώσεις, «Βομβαρδίστε τώρα, πεθαίνετε αργότερα»... Οπως καταγράφεται από τα ίδια τα γεγονότα, τα παιδιά που αργοπεθαίνουν έως σήμερα στα νοσοκομεία του Ιράκ από διάφορες μορφές καρκίνου, το «Σύνδρομο του Κόλπου» που ταλανίζει έως σήμερα δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες, που αργοπεθαίνουν εξαιτίας αυτής της νόσου, ή οι ήδη εμφανιζόμενες επιπλοκές στην υγεία των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου είναι αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των βομβών!

Μ' αυτές τις αναφορές στη χρήση των βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου, το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Βρετανού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ (εφημερίδα «Ιντεπέντεντ») «Ο πόλεμος είναι καρκίνος: Ρεπορτάζ από τους "δικούς μας" πολέμους» αποκτά νόημα. Ομως, ο Ρόμπερτ Φισκ, ένας από τους πιο έμπειρους πολεμικούς ανταποκριτές στη Μέση Ανατολή και στη Γιουγκοσλαβία, δεν είχε να πει μόνο για τα όπλα των βρώμικων πολέμων σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία. Είχε στο μανίκι του μία ενδιαφέρουσα, τρόπον τινά, αποκάλυψη. Αναφερόμενος στο βομβαρδισμό του κτιρίου της σερβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι στις 23 Απρίλη του '99, διέψευσε τους ΝΑΤΟικούς ισχυρισμούς πως η συγκεκριμένη επιδρομή έγινε, τάχα, γιατί ο κρατικός σερβικός σταθμός ήταν κέντρο της προπαγάνδας του Μιλόσεβιτς... Οπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, ο πραγματικός στόχος ήταν ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Πληροφοριών και στενός συνεργάτης του Προέδρου Μιλόσεβιτς, Αλεξάντερ Βούτσιτς!

Ο ίδιος το απέδειξε, παρουσιάζοντας στη χτεσινή εκδήλωση, φαξ που έλαβαν Γιουγκοσλάβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο οποίο ο υπουργός Βούτσιτς καλούνταν να παρουσιαστεί στην εκπομπή του του καναλιού «Λάρι Κινγκ Λάιβ», προκειμένου να μιλήσει στις 24 Απρίλη και ώρα 3.00 το πρωί, ώρα Βελιγραδίου, ελάχιστη, δηλαδή, ώρα πριν σημειωθεί η ΝΑΤΟική επιδρομή με τους πυραύλους ΚΡΟΥΖ στο κέντρο της σερβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι. Περίεργη σύμπτωση ή στημένο σχέδιο; Ο Βρετανός δημοσιογράφος σημείωσε πως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε αρνητική ανάμειξη με το όλο θέμα, «πράγμα», που όπως είπε, «εγώ το αποδέχομαι». Ωστόσο, διερωτήθηκε το εξής: «Το CNN αρνείται ότι έκανε κάποιο σφάλμα σ' αυτήν την υπόθεση, κάτι το οποίο αποδέχομαι. Δεν ξέρω, βέβαια, εάν κάποιος στην αμερικανική κυβέρνηση το έστησε κατά κάποιο τρόπο, προτρέποντας το CΝΝ ότι θα ήταν καλό να εμφανιστεί ο Βούτσιτς για να ακουστεί τι θα ήθελε να πει!.. Σίγουρα, πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το CNN ότι το κέντρο της σερβικής τηλεόρασης θα βομβαρδιζόταν. Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχαν πάρει και άλλα δορυφορικά κανάλια. Εάν ο κ. Βούτσιτς έδινε εκείνη τη συνέντευξη στο Λάρι Κινγκ Λάιβ θα ήταν σήμερα νεκρός!»

Ο Ρόμπερτ Φισκ επισήμανε στη συνέχεια ένα άλλο περιστατικό του δραματικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό σανατορίου στη Σουρντούλιτσα, ο Βρετανός δημοσιογράφος εξιστόρησε τις φοβερές εικόνες, που αντίκρισε σε νοσοκομείο της περιοχής, όταν μεταφέρθηκαν εκεί τα θύματα της επιδρομής. Ανάμεσά τους, ήταν και μία νεαρή 18χρονη κοπέλα, η Μιλένα. Ο ίδιος, αναζητώντας, αργότερα, τα ίχνη της δικής της δραματικής ιστορίας, ανακάλυψε πως η νεαρή Μιλένα ήταν μία από τους Σέρβους πρόσφυγες από την Κράινα της Κροατίας, οι οποίοι προ των επιδρομών φιλοξενούνταν σε σχολείο της περιοχής και κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταφέρθηκαν «για περισσότερη ασφάλεια» στο συγκεκριμένο σανατόριο. Ο Ρόμπερτ Φισκ είπε πως μετά από έρευνα ανακάλυψε πως στο ίδιο σανατόριο, τη μοιραία ώρα της ΝΑΤΟικής επιδρομής, φιλοξενούνταν σε άλλο όροφο του κτιρίου και Σέρβοι στρατιώτες. Κατά την άποψή του, όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του τον οδήγησαν στη θεωρία πως οι Σέρβοι πρόσφυγες από την Κράινα χρησιμοποιήθηκαν από το γιουγκοσλαβικό στρατό ως «ασπίδα» προστασίας από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Ο δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής, Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, πήρε ακολούθως το λόγο. Απευθυνόμενος στον προηγούμενο ομιλητή, παρατήρησε πως η όλη διάλεξη μάλλον δε θα έπρεπε να απευθυνόταν σε Ελληνες δημοσιογράφους, «οι οποίοι έκαναν πολύ καλύτερα τη δουλιά τους από πολλούς άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στη διάρκεια των επιδρομών». Παραδέχτηκε, μάλιστα, τον παράνομο και γκανγκστερικό χαρακτήρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, υπό την έννοια της παραβίασης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας (ως απάντηση σε σχετική ερώτηση) πως προτιμά «τον Αλ Καπόνε από τον Κλίντον»... Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας ίσως να μην είχαν γίνει, εάν η Γερμανία και η χώρα του, η Αυστρία, δεν είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διεθνή ΜΜΕ κάλυψαν τις εξελίξεις των επιδρομών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπελάδες για την κυβέρνηση Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ υπέστη σοβαρό πλήγμα χτες, καθώς στη μυστική ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της συγκυβέρνησης ψήφισε εναντίον της. Κατά ειρωνικό τρόπο, το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής προσφέρθηκε να «διασώσει» τον Ετσεβίτ, συναινώντας να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για να επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα «περάσει» μαζί ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα καθιστά δυσκολότερη την απαγόρευση κομμάτων.

Η ψηφοφορία (303-202) αποκάλυψε αδυναμία της τρικομματικής κυβέρνησης να συσπειρώσει τις δυνάμεις της (έχει 352 ψήφους συνολικά), και πιθανότεροι «αποστάτες» θεωρούνται από τον Ετσεβίτ οι βουλευτές του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ο Ετσεβίτ απέφυγε να πολώσει παραπέρα το κλίμα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης», τους Γιλμάζ και Μπαχτσελί - κυρίως τον τελευταίο.

Ενας από τους λόγους που ο Ετσεβίτ «ανησυχεί» είναι ότι αν ο Ντεμιρέλ αποχωρήσει από την προεδρία, οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις θα αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα θέσουν «σε κίνδυνο» τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ. Επίφοβο είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει ο Ντεμιρέλ και στην καθημερινή πολιτική, διεκδικώντας και πάλι την πρωθυπουργία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ