ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
«Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με αγώνα και οργάνωση καζάνι δεν θα μείνει»

Αυτό διαμήνυσαν με μαζικό συλλαλητήριο εργαζόμενοι, μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι της εργατούπολης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πέραμα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πέραμα
Μαζικό συλλαλητήριο έγινε χτες το μεσημέρι στο Πέραμα, ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών που «ξαναζωντάνεψαν» από τις μπίζνες και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που «τρέχουν» και στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή με τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την αβάντα της δημοτικής αρχής.

Εργαζόμενοι της πόλης, μαθητές από τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής, μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γονείς τους, πλημμύρισαν την πλατεία Ηρώων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαμηνύοντας με τα συνθήματα και τα πανό τους τη διάθεσή τους για συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της μάχης. Στο πλευρό τους ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Το σύνθημα του αγωνιστικού συναγερμού σήμανε η Ενωση Γονέων Συλλόγων Περάματος και αμέσως ανταποκρίθηκαν μια σειρά ακόμα συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, όπως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματεία όπως αυτά των εργαζομένων του δήμου Περάματος, των Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», γυναικείοι σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις και εκπολιτιστικοί σύλλογοι.

«Βόμβες» στις αυλές των σπιτιών για τα κέρδη των πολυεθνικών

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ειρήνη Καλαϊτζή, η οποία κατήγγειλε ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της περιοχής βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη της επαναλειτουργίας των καζανιών, μετά από δύο δεκαετίες διακοπής της χρήσης τους, που είχε επιβάλει ο λαός του Περάματος με τους αγώνες του. Οπως επισήμανε, η επαναλειτουργία των καζανιών είναι μέρος του επενδυτικού σχεδίου της «Cosco», η οποία έχει κατασκευάσει προβλήτα καυσίμων και θέλει συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για να την τροφοδοτούν. Εκανε σαφές ότι «ξεκινάμε μια μάχη που θα είναι δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια. Βέβαια ο περαμαϊκός λαός έχει πείρα από μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει στην περιοχή, με αφορμή είτε τα καζάνια είτε άλλα ζητήματα, όπως τον Αρμό, την κατασκευή σχολείων, ελεύθερους χώρους κ.λπ.». Το αίτημα «όχι στα καζάνια του θανάτου», συνέχισε, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρόκειται για την ενεργοποίηση 114 «βομβών» μέσα στις αυλές των σπιτιών και δίπλα σε σχολεία όπου φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές.

Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία των καζανιών συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μαίνονται ανάμεσα στα μονοπώλια για τις υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές, τόσο της χώρας όσο και των χωρών στη γύρω περιοχή, εγκυμονώντας απροσδιόριστους κινδύνους σε βάρος των λαών, και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας, των φονιάδων των λαών, με τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκο, κεκλεισμένων των θυρών, στο δημαρχείο.

Τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στα καζάνια είναι συνυφασμένος με την οργάνωση της πάλης για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, για κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί η «ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που ξαναζωντανεύει τα καζάνια, προϋποθέτει φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Είναι αλληλένδετος με τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή μας. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας», προειδοποίησε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλ. Πατίδης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Β. Βατίστας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Χρ. Καραμαλίκη, η οποία, αναφερόμενη στα δήθεν μέτρα ασφαλείας που διατείνονται ότι θα ληφθούν, σημείωσε πως «καλά κάνουμε και δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη», υπενθυμίζοντας τους νεκρούς σε χώρους δουλειάς, όπως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», γιατί στο κυνηγητό του κέρδους τα μέτρα ασφαλείας είναι «κόστος».

Με συνθήματα όπως «Ρύπανση, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες και στα σχολειά μας πέφτουνε σοβάδες», «Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με αγώνα και οργάνωση καζάνι δε θα μείνει», οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία που κατέληξε στα καζάνια. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ωστόσο πλήθος άλλων ρυθμίσεων και τροπολογιών που την επισκιάζουν, όπως η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας σε σημείο ώστε να έχει πρόσβαση ακόμα και στα αρχεία συλληφθέντων στα κράτη που είναι μέλη της, ακόμα και σε DNA.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας επέλεξε να φέρει και άλλες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκιάζοντας τη σύμβαση - που κατά βάση έχουν αντιδραστικό περιεχόμενο - δείχνει πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της για τα ζητήματα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και παράλληλα πόσο κουτοπόνηρη είναι η σκέψη της να τσουβαλιάσει και άλλες ρυθμίσεις», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Ειδικά για τη σύμβαση, που αποτελεί το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι «έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί παρά τα όποια θετικά στοιχεία όχι μόνο δεν αποτελούν από μόνα τους σαφή εγγύηση για την εφαρμογή τους στην πράξη, αλλά επί της ουσίας ακυρώνονται από τη συνολικότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών».

Υπενθύμισε «την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία κρίνεται νόμιμη η απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση BANKIA το 2013 στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Την απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων που δικαίωσε την εργοδοσία για την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Την απόλυση συνδικαλίστριας από την επιχείρηση "Σαβοϊδάκης" στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία τόλμησε να εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών. Τις εργαζόμενες που πετάχτηκαν στην ανεργία από την επιχείρηση "Καρυπίδης" και τώρα αντιμετωπίζουν μηνύσεις, τραμπουκισμούς από τη νέα εργοδοσία και την κρατική καταστολή. Τις εργάτριες της SELECTA στην Ξάνθη που, παρά τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν σωματείο και σήμερα οι δικαστικές αρχές προσπαθούν να ακυρώσουν την απόφασή τους» κ.ά.

«Αυτή είναι - επισήμανε - η αντεργατική βαρβαρότητα και η κοροϊδία της ΕΕ που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και η όποια προστασία της μητρότητας. Ποια από τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; Κανένα! Και δεν αντιμετωπίζονται διότι δεν περιλαμβάνονται στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνεχίζοντας να αναδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων τόνισε ότι «δεν γίνεται κουβέντα για τη βία των επεμβάσεων Ηνωμένων Πολιτειών, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί τις γυναίκες και τα παιδιά τους να αφήσουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στην κόλαση της προσφυγιάς και των κυκλωμάτων trafficking». Και τι να πει η κυβέρνηση όταν «έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών σχεδιασμών με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων».

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε να γίνουν δεκτές οι τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο. Αφορούν: Η μία στον περιορισμό της αξιοποίησης του γενετικού υλικού και ανάλυσης του DNA αποκλειστικά στις περιπτώσεις που θα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα με χρήση βίας ή έγκλημα που στρέφεται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η δεύτερη στην κατάργηση του «τρομονόμου», δηλαδή του άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και οι οποίοι έχουν ταφεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ή και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πριν τους δοθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού τους στη χώρα μας και ανάκτησης της ιθαγένειάς τους.

Ο υπουργός Στ. Κοντονής αναφέρθηκε μόνο στην τρίτη, λέγοντας ότι θα εξετάσει κάποιες λεπτομέρειες για να τη φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Εκ παραδρομής

Στο χτεσινό ρεπορτάζ για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή γράφτηκε εκ παραδρομής ότι η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη «τις επόμενες μέρες μιλάει με τον Δήμου και μεταξύ άλλων τον συμβουλεύει να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί...». Το σωστό είναι ότι η εν λόγω «μιλάει με τον Αποστόλου και μεταξύ άλλων τον συμβουλεύει να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μην συλληφθεί...».

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος του 15μελούς του 3ου Γυμνασίου Περάματος, Ξάνθος Γερμανάκος. Τόνισε: «Σήμερα αποφασίσαμε έπειτα από συζητήσεις με τους μαθητές, Γενικές Συνελεύσεις, να συμμετάσχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση που μας κάλεσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων με θέμα "Αντίσταση στην επαναλειτουργία των καζανιών του θανάτου". Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από αυτό εξαρτώνται οι ζωές μας. Τα καζάνια στεγάζονται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δίπλα από συνολικά 4 σχολεία με πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανάμεσα στα οποία είναι το δικό μου. Η επαναλειτουργία θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια, στην υγεία, αλλά και την αισθητική, επειδή μαζί με τα καζάνια υπάρχει στόχος εγκατάστασης μηχανών μεγάλης όχλησης, δηλαδή θα παράγουν υπερβολικά μεγάλο θόρυβο.

Τη στιγμή που σε πολλά σχολεία πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι, όπως έγινε στο 3ο, ή δεν υπάρχει καλό γήπεδο για το μάθημα της γυμναστικής και γενικά τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ακόμα και για την ασφάλεια του κτιρίου, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αγχώνει εμάς και τους γονείς, γιατί θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ