ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανοίγει η αυλαία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με σύνθημα δανεισμένο από τον Μ. Θερβάντες «Τρέλα δεν είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!», ξεκινούν το ταξίδι τους για φέτος τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα με πολλές δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά και με πλούσια δραστηριότητα προετοιμασίας.

Την αυλαία ανοίγουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Μενίδι, όπου το Μαθητικό Φεστιβάλ γίνεται σήμερα, από τις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο Αχαρνών. Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι ομάδες που συμμετείχαν στο αθλητικό τουρνουά μπάσκετ που είχε προηγηθεί, θα παρουσιαστεί θεατρικό σκετς αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη, θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Φώτη Ανδρικόπουλο.

Ακολουθούν αύριο, Σάββατο, άλλα πέντε Μαθητικά Φεστιβάλ σε Καισαριανή, Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Νίκαια και Πέραμα.

Στην Καισαριανή, το μαθητικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Π. Μακρή. Παιχνίδια, βράβευση των ομάδων που είχαν συμμετάσχει σε αθλητικό τουρνουά, χορευτικό, συζήτηση ενάντια στον πόλεμο και συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Στην Ηλιούπολη, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία από τις 6 μ.μ., με τουρνουά πινγκ πονγκ, συζήτηση και άλλες δράσεις ενάντια στον πόλεμο, θεατρικό σκετς, χορούς και συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.

Στο Μπραχάμι, οι εκδηλώσεις γίνονται στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, από τις 6.30 μ.μ., και θα περιλαμβάνουν παιχνίδια, βιντεοπροβολή, συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής του κόσμου, επιδείξεις παραδοσιακών χορών και συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων.

Περιήγηση στα τσιμέντα της Χαλκίδας για μαθητές ΕΠΑΛ διοργανώνεται την Τρίτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Φεστιβάλ
Περιήγηση στα τσιμέντα της Χαλκίδας για μαθητές ΕΠΑΛ διοργανώνεται την Τρίτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Φεστιβάλ
Αντίστοιχα, στο Πέραμα, το ραντεβού είναι στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων, με θεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βιντεοπροβολή, συναυλίες, παιχνίδια, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνεται και γραφική ύλη για τους πρόσφυγες μαθητές.

Στη Νίκαια, το Φεστιβάλ γίνεται στην πλατεία Σπάθα (Κουμπάκη) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικό από μαθητές του Κορυδαλλού, συζήτηση για το διαδίκτυο, αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, παρουσίαση μαθητικών εργασιών για την Παλαιστίνη, συζήτηση με πρόσφυγες από τη Συρία και συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.

Ολα τα Φεστιβάλ πλαισιώνονται με εκθέσεις, βιβλιοπωλεία, θεματικά περίπτερα, επιτραπέζια παιχνίδια, χώρους γκράφιτι και άλλες δημιουργικές γωνιές.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα έχουν μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ και σε αυτό το πνεύμα προετοιμάζονται και οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που την Κυριακή 1 Απρίλη οργανώνουν στα γήπεδα Τριανδρίας τουρνουά ποδοσφαίρου για μαθητές Γυμνασίου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Φεστιβάλ επίσης, η Μαθητική ΟΒ Χαλκίδας της ΚΝΕ οργανώνει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ περιήγηση την Τρίτη 3 Απρίλη, στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, να δουν από κοντά και να μάθουν «ποιοι και πώς λειτουργούν τις μηχανές». Το ραντεβού για την επίσκεψη είναι στις 11 π.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ.

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΠΕ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρέμβαση για το πάρκο της Μασσαλίας έξω από τη Νομική

Στην κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο του πεζόδρομου της οδού Μασσαλίας, έξω από τη Νομική Σχολή, αναφέρεται το Τομεακό Συμβούλιο ΝΟΠΕ της ΚΝΕ, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για ανοχή και συμβιβασμό με την κατάσταση που βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά στη σχολή μας: Εμποροι ναρκωτικών σουλατσάρουν ανεμπόδιστα, τοξικοεξαρτημένοι "σβήνουν" μέρα με τη μέρα από τη χρήση μπροστά στα μάτια μας, και όλα αυτά κάτω από τη μύτη όλων ανεξαιρέτως των αρμόδιων φορέων».

Το ΤΣ της ΚΝΕ απαιτεί κυβέρνηση, δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής και κάθε αρμόδιος φορέας του κράτους να πάρουν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση του πεζόδρομου της Μασσαλίας, την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών που γίνεται στο πάρκο και την ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και επανένταξης, αλλά και ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού φύλαξης της σχολής, χωρίς security και εργολαβίες, με ευθύνη του κράτους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση, ο δήμος Αθηναίων αλλά και η Κοσμητεία της σχολής μας κυριολεκτικά είναι άφαντοι μπροστά σ' αυτό το πρόβλημα. Αρκούνται στο να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, να υπόσχονται άμεσα μέτρα, τα οποία κανείς δεν βλέπει. Βέβαια, τα μέτρα τα οποία συζητούν όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά συνηγορούν στο να γιγαντωθεί, αφού προτείνουν δημιουργία δομών για ελεγχόμενη χρήση. Να συντηρείται δηλαδή η εξάρτηση, και μάλιστα υπό ιατρική επίβλεψη, άρα νόμιμα.

Οχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν λοιπόν το πρόβλημα, αλλά το αξιοποιούν για να εντείνουν περαιτέρω την αστυνόμευση στην περιοχή, κάτι που όπως η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει δεν δίνει λύση στο πρόβλημα», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Το ΤΣ της ΚΝΕ αναφέρεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών πρόληψης, στην καλλιέργεια της ανοχής στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση άλλων δυνάμεων στη σχολή, τονίζει: «Οι λογικές που ακούγονται από τις πλειοψηφικές δυνάμεις στα Διοικητικά Συμβούλια των σχολών μας, περί "εξαφάνισης" του προβλήματος από το χώρο μας και "τα άλλα ας τα λύσουν άλλοι", είναι απαράδεκτες. Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο που δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να ευχόμαστε να φύγει από τη γειτονιά μας, χρειάζεται όλοι μαζί να δώσουμε μάχες για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Η "ευαισθησία" για την εγκληματικότητα, που εκφράζουν αυτές οι δυνάμεις, είναι ένα καλό πρόσχημα για να δοθεί το ελεύθερο για την αστυνόμευση πλέον και μέσα στις σχολές, για την κατάργηση του ασύλου. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι εκφράζουν τέτοιες απόψεις μέσα στις σχολές του ΝΟΠΕ είναι αυτοί που μάχονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας και των ιδιωτικών επιχορηγήσεων των σχολών, για να γίνουν τα πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες. Η λύση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. (...)

Το θέμα είναι να παλέψουμε ενάντια στη ρίζα του προβλήματος. Είναι αναγκαία η δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς και η δημιουργία ειδικευμένου στις υποθέσεις ναρκωτικών σώματος δικαστών. Να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους, και για τους τοξικοεξαρτημένους να υπάρχει μόνο η "ποινή" της απεξάρτησης», σημειώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Συναυλία στο Πολυτεχνείο

Συναυλία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και τη χώρα μας που εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, διοργάνωσαν, την περασμένη Τρίτη, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη συναυλία, που ήταν αρκετά μαζική, ακούστηκαν τραγούδια για την προσφυγιά από φοιτητικό συγκρότημα, γράφτηκαν και ακούστηκαν αντιΝΑΤΟικά - αντιφασιστικά συνθήματα. Στο τέλος, οι φοιτητές του ΕΜΠ, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι και τη λευτεριά του Παλαιστινιακού λαού, τράβηξαν φωτογραφία κρατώντας τη σχετική αφίσα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση σήμερα

Σε νέα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου προχωρούν σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε προσυγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Κάλεσμα να δυναμώσει τώρα η πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι σε παλιά και νέα προαπαιτούμενα, ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες των σχολείων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Εδώ και τώρα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα εξισώνει τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων με προτεραιότητα τις άδειες μητρότητας. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των συμβασιούχων συναδέλφων για τη στέγαση, τη σίτιση και τη δωρεάν μετακίνησή τους», τονίζεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ μπροστά στη σημερινή συγκέντρωση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ επιπλέον τρίωρες έχουν κηρύξει ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χτες στην Αλεξανδρούπολη

Συγκέντρωση - διαμαρτυρία, μπροστά από το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί του Εβρου, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μέσα από τη ΓΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Γεώργιος Βιζυηνός». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, η Α' ΕΛΜΕ Εβρου και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ανακοινώθηκε και η συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ