ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σε απόσταση «αναπνοής» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Μια «ανάσα» πριν από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο «λογαριασμός» θα είναι βαρύς για το λαό

Eurokinissi

Μια «ανάσα» πριν από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο «λογαριασμός» θα είναι βαρύς για το λαό
Σε καθεστώς εμπιστευτικότητας συνεχίζονται οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη νέα «επικαιροποιημένη» αντιλαϊκή συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα έρθει να «κουμπώσει» με το προς υπογραφή νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποτυπώνουν κλίμα αποφασιστικής «προόδου», ενώ ανεξάρτητα από το όποιο χρονοδιάγραμμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής». Παράλληλα, εντοπίζονται, κατά βάση, διαδικαστικού χαρακτήρα «προσκόμματα», όπως σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στις αναμενόμενες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα ψήφισης από τη Βουλή των επόμενων εφαρμοστικών νόμων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει λύση - πακέτο, σε συνδυασμό δηλαδή με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, την «επικοινωνιακή» διαχείριση της νέας συμφωνίας, καμουφλάροντας την πολιτική της με υποθέσεις ξένες όσο και εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, το «δημοσιονομικό πακέτο» - παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου, συρρίκνωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων - όπως ανοιχτά ομολογεί πλέον ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, φτάνει σε 2% του ΑΕΠ, ή σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεδομένα είναι πλέον οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, και βέβαια τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, γύρω από τα οποία υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εντοπίζουν μόνο ένα «μικρό ζήτημα» προς διευθέτηση.

Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζει σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται απόφαση σχετικά με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, σε μια εξέλιξη που αποτελεί το προανάκρουσμα της αντιλαϊκής συμφωνίας καταρχήν σε «τεχνικό επίπεδο», ακόμη και μέχρι το «άτυπο» Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, στις 7 Απρίλη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη».

Από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος, Α. Μπράιτχαρτ, απάντησε πως έχει υπόψη της το δημοσίευμα αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Παράλληλα, όπως φαίνεται, τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν και μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης», αυτή τη φορά με επίδικο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) και για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο μετά το 2018 και όπως όλα δείχνουν μέχρι το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει και η τρίτη στη σειρά «αξιολόγηση», ενδεχομένως από το φετινό καλοκαίρι, με φόντο την εξέλιξη του ΑΕΠ, την επίτευξη των δημοσιονομικών και των άλλων στόχων του αντιλαϊκού προγράμματος.

Δυναμώνει η φοροληστεία απέναντι στο λαό

Η νέα συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) αναμένεται στο εύρος των 5.900 ευρώ, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιβολή άμεσων φόρων σε λαϊκά εισοδήματα της τάξης των 420 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται «μείωση» του συντελεστή στο πρώτο κλιμάκιο στο 20% (από 22% σήμερα), γεγονός που δεν αναιρεί ούτε κατά κεραία την ενίσχυση της φοροληστείας, αντίθετα την ενισχύει.

Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα πληρώσει φόρο ύψους 420 ευρώ. Ταυτόχρονα, διόγκωση της φοροληστείας θα υποστεί ολόκληρη η γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων που βρίσκονται πάνω από το σημερινό αφορολόγητο (ξεκινά σήμερα στα 8.636 ευρώ) καθώς η βάση υπολογισμού θα ξεκινά από πολύ χαμηλότερα ποσά.

Τα παζάρια για το κρατικό χρέος

«Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ του Μαΐου 2016 προβλέπει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστούν και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», τόνισε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ίδια πηγή, σε συνέχεια πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό Τύπο, επισήμανε πως «θα αποφασίσουμε στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Αναπτυξιακό πρότυπο» στις προδιαγραφές του κεφαλαίου

Με την άμεση εμπλοκή των εγχώριων βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση του λεγόμενου νέου «παραγωγικού υποδείγματος», που βέβαια συζητείται και με την πλευρά των δανειστών του ελληνικού κράτους, παράλληλα με τα ζητήματα της «αξιολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και όπως υπογραμμίζεται σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, «καθοριστικό ρόλο» στην πορεία εξόδου από την κρίση θα «διαδραματίσουν η τόνωση των επενδύσεων και η ενίσχυση της βιομηχανίας». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, «στην κατεύθυνση αυτή συντάσσεται το κείμενο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα κληθεί να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με τη βιομηχανία να είναι ένας από τους κύριους πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος». Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται και η εκπόνηση ειδικής κλαδικής μελέτης που «θα αναδεικνύει τα πλεονέκτημα και τις δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των χημικών βιομηχανιών».

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε την αναθεώρηση των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί για την υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της περιοχής, να εκποιηθεί με αμφίβολα αποτελέσματα»...

Ο ΣΕΒ για το Brexit

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ και συνολικά βέβαια το ευρωπαϊκό βιομηχανικό κεφάλαιο θέτουν θέμα προστασίας των συμφερόντων τους με αφορμή την ενεργοποίηση της διαδικασίας για το Brexit και των κινδύνων που ενδέχεται να επιφέρει η τελική συμφωνία γύρω από τον όγκο των εξαγωγών τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, «η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά». Οπως τονίζουν, οι τυχόν επιπτώσεις αφορούν σε τομείς όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350 εκατ. ευρώ), τα χημικά (200 εκατ. ευρώ), τα τρόφιμα (350 εκατ. ευρώ). Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των εγχώριων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι της «Business Europe», όπου εντάσσεται και ο ΣΕΒ, επιζητούν λύσεις που θα «είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση». Καλούν επίσης τους διαπραγματευτές «να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών, να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να οργανώσουν ομαλή μετάβαση προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ