ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκεί που «κυβερνά η αριστερά»

Το παράδειγμα της Κρατιδιακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας στην Ισπανία

Από παλιότερη κινητοποίηση νεολαίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση νεολαίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
Είναι γνωστή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρξει ανακούφιση μέχρι και λαϊκή ευημερία, όπως κατά καιρούς επικαλείται, από το σχηματισμό μιας «αριστερής κυβέρνησης», δηλαδή από μια κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται τον καπιταλισμό και θα λειτουργεί εντός του ευρωμονόδρομου. Ο «Ριζοσπάστης» έχει επανειλημμένως αποκαλύψει τι είδαν κι έπαθαν οι εργαζόμενοι με τις λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις στο Βερολίνο, στη Δανία, στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημοσιεύματα στην «Αυγή», επικαλέστηκε ως πρότυπο και την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, της Αυτόνομης Κοινότητας στην Ισπανία με 8 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για την κρατιδιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλη του 2012 και στην οποία συνεργάζονται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μαζί με την «Ενωμένη Αριστερά» (EA), το συνασπισμό στον οποίο συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, μέλος του προεδρείου του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ΕΑ, μάλιστα, διέσωσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, συγκροτώντας μαζί του κυβέρνηση, παρότι ο λαός του κρατιδίου το μαύρισε στις εκλογές αποδυναμώνοντάς το κατά 8,8% (από το 48,4% έπεσε στο 39,6%).

Αλλά ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανδαλουσία.

Αλίμονο σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» προβάλλουν ως παράδειγμα φιλολαϊκής πολιτικής την επιβολή «μέτρου ανταποδοτικότητας» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους. Η υπουργός Οικονομίας και Κατοικίας της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Ελ. Κορτές, είναι στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και όπως δήλωσε σε συνέντευξή της (8.12.13) στην «Αυγή»: «Η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι το δημόσιο δεν είναι δωρεάν. (...) Εχει ένα κόστος που το καταβάλλει όλη η κοινωνία». Ετσι η «κυβερνώσα αριστερά» καλεί όσους δεν μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο ή το ρεύμα προς την τοπική κυβέρνηση να δουλεύουν για την ανακαίνιση, ανοικοδόμηση κατοικιών, προκειμένου να... ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Η αντίληψη της ανταποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε όλο της το μεγαλείο με κριτήρια απελευθερωμένης αγοράς που καμιά κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, όποιο πρόσημο κι αν αυτή έχει, δεν μπορεί να ακυρώσει. Αυτό μπορεί να το επιβάλει βέβαια μόνο μια εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, που η κατοικία δεν θα είναι εμπόρευμα και θα εξασφαλίζεται η φτηνή λαϊκή και αναβαθμισμένη στέγη για όλους.

Ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ενωμένης Αριστεράς ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στις εξώσεις, αλλά δεν έχει σταματήσει να κάνει έξωση σε όσους δεν πληρώνουν στις κατοικίες που είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας εισάγοντας στην αναζήτηση τη λέξη «έξωση» εμφανίζονται, από το Μάη του 2012, 130 αναφορές. Εκατό και πλέον από αυτές έχουν να κάνουν με ειδοποίηση έξωσης λόγω μη πληρωμής ενοικίου για τις δημόσιες κατοικίες της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Αυτές οι εξώσεις παραμένουν υπόθεση ανοικτή παρότι η υπουργός Κατοικίας Ε. Κορτές, ορκίζεται ότι έχουν... παγώσει από τον περασμένο Ιούνη. Ανάλογα τερτίπια, άλλωστε, δε χρησιμοποιεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα που προτείνει αναβολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών, συντηρώντας την απειλή για κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών;

Για την απασχόληση των νέων... κι εδώ κουπόνια

Αλλά και στο πρόβλημα της ανεργίας, η «αριστερή» κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αποδεικνύει για ποιον τελικά δουλεύει. Εφαρμόζει το σύστημα με ένα κουπόνι 400 ευρώ το μήνα με διάρκεια ενός έτους που πριμοδοτεί τους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους. Το κουπόνι εργασίας είναι ένα ακόμα πριμ ζεστού χρήματος για τους επιχειρηματίες που αφαιρείται από το μηνιαίο μισθό που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν, παρέχοντάς τους τζάμπα εργατικό δυναμικό στο όνομα πάντα της «καταπολέμησης της ανεργίας».

Οσο για τα αποτελέσματα αυτής της λεγόμενης «πολιτικής ενεργητικής απασχόλησης», έχουν τόση επιτυχία όσο... και στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ανδαλουσία φτάνει το 36,37%, ενώ στην Ισπανία είναι στο 25,98%. O αριθμός των ανέργων στην Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 6.900 άτομα (+0,5%). Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις (πηγή: EPA) το τρίτο τρίμηνο καταγράφονται 1.447.300 άνεργοι στην Ανδαλουσία. Την τελευταία χρονιά, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 23.100, μια αύξηση της τάξης του 1,62%.

Ξεκληρίζοντας μικρομεσαίους αγρότες

Η Ανδαλουσία αποτελεί κρατίδιο με παραδοσιακά μεγάλη αγροτική παραγωγή. Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, ενώ την ίδια στιγμή δίνει προκλητικές επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, συγκεντρώνοντας την παραγωγή σε λίγα χέρια και για να λέμε ονόματα, στις αγροτοβιομηχανίες: «Casa De Alba», «Familia Arias» «Canete - Domecq», «Mario Conde».

Παιδεία: Απολύσεις και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Αλλά και στην Παιδεία παίρνονται ανάλογα αντιλαϊκά μέτρα. Προωθείται έτσι η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κι άλλες ρυθμίσεις που οδηγούν:

  • Στην απόλυση 5.000 εκπαιδευτικών (πάνω από 3.000 στις βασικές ειδικότητες γλώσσα/μαθηματικά).
  • Μετακινείται από τις εστίες του ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών και καθηγητριών με οριστική μετάθεση, ενώ αναγκάζονται να διδάσκουν περισσότερες ώρες και συχνά να κάνουν μαθήματα που δε σχετίζονται με την ειδικότητά τους.
  • Καταργούνται τα μικρά τμήματα και τα μέτρα στήριξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
Περικοπές και απολύσεις και στην Υγεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «κυβερνώσα αριστερά» δίνει τη χαριστική βολή και στον κλάδο της Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της Υγείας στην Ανδαλουσία χάθηκαν 7.027 θέσεις εργασίας. Από τις 12.406 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ισπανία στον τομέα της Υγείας, πάνω από τις μισές χάθηκαν στην Ανδαλουσία (7.027), σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου. Οι δε δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν την τελευταία 4ετία κατά 17% στην αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας, ενώ ο μέσος όρος στην Ισπανία γι' αυτήν την περίοδο ήταν 10,3%.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι αλωνίζουν οι επιχειρηματίες στην Υγεία. Το υπουργείο Υγείας έχει συμβάσεις (ιδιωτικά κεφάλαια που στηρίζονται με κρατική χρηματοδότηση) με 17 νοσοκομεία. Οσον αφορά τα νοσοκομεία ενδεικτικό είναι ότι τα μισά είναι ιδιωτικά. Ομως, όπως βέβαια δείχνει η πείρα, η απελευθέρωση και στις υπηρεσίες Υγείας κάνει και τα όποια κρατικά να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η δε Ανδαλουσία έχει το χαμηλότερο ποσοστό κλινών ανά 1.000 κατοίκους ανάμεσα στα κρατίδια της Ισπανίας.

Επίσης, η «κυβέρνηση της αριστεράς» προχώρησε στο διορισμό μάνατζερς και στην ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων όπως το «Κόστα ντελ Σολ», υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για να παραχωρήσει σε ιδιώτες την κρατική Κλινική της Γρανάδα. Στην Ανδαλουσία το 87% των μαγνητικών τομογραφιών γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Αποκτώντας εμπειρίες...

Πρόσφατα, η Ρ. Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είμαστε άπειροι στη διαπλοκή» ...Ας ρωτήσει τους συντρόφους της στην Ανδαλουσία για την πείρα της «κυβερνώσας αριστεράς», που, αφού διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, διακρίνονται για σειρά σκανδάλων διαφθοράς για «σπατάλη και την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος» στα οποία κατηγορούνται κυβερνητικοί σύμβουλοι μέχρι και δήμαρχοι της ΕΑ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

Αυτή, λοιπόν, είναι η «κυβερνώσα Αριστερά» στην Ανδαλουσία που, διαχειριζόμενη τον καπιταλισμό, ο λαός δοκιμάζεται βουτηγμένος στη φτώχεια και την ανεργία. Οπλισμένοι και με την ισπανική πείρα πλέον οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, έχοντας επίγνωση ότι και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε σε δήμους, συνδικάτα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να απορρίψει τα κελεύσματα περί αριστερής κυβέρνησης. Μπορεί να εμπιστευτεί, να στηρίξει το ΚΚΕ, να παλέψει αποφασιστικά μαζί του για να βάλει εμπόδια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ο ίδιος με την εξουσία του αφεντικό του πλούτου που παράγει.


K. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ