ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δυναμώνει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

Οπως και στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα στην τρόικα, σε «κακούς» πολιτικούς και τραπεζίτες

Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν χτες για δεύτερη μέρα στην Κύπρο

Eurokinissi

Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν χτες για δεύτερη μέρα στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με κορόνες για «αναλγησία της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο» προσπαθεί τώρα η κυπριακή κυβέρνηση να «νίψει τας χείρας της» για τα βάρβαρα μέτρα που συναποφάσισε στο Γιούρογκρουπ και τα χειρότερα που ετοιμάζει για το λαό μαζί με την τρόικα. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται στο νησί ο αποπροσανατολισμός με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε όσους άσκησαν διαχείριση στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια -όπως έγινε και στην Ελλάδα- να ξεστρατίσει η συζήτηση από τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις ευθύνες που έχουν τα αστικά κόμματα - διαχειριστές στη συντριβή του λαού.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο της Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις αξιώσεις που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα, ενώ έστρεψε τα πυρά του και στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες σε εκείνους που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του στο όνομα της «παραγωγικότητας» να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου τομέα.

Την ίδια στιγμή, σαν έτοιμες από καιρό, έρχονται στο φως καταγγελίες με ονόματα πολιτικών οι οποίοι φέρονται να έχουν διαγράψει δάνεια από το Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Τα ονόματα παραδόθηκαν στο γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ο οποίος θα προχωρήσει σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση». Το ύψος των δανείων που χαρίστηκαν είναι από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με δημοσίευμα σε ελληνικά ΜΜΕ- είναι η εταιρεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, που εμφανίζεται έως το 2014 να έχει συμφωνήσει να σβήσει δάνειο ύψους 5.8 εκατ. ευρώ, ο πρώην υπουργός Τίμης Ευθυμίου της κυβέρνησης Παπαδόπουλου με δάνειο ύψους 199.000 ευρώ και ο Αχιλλέας Κυπριανού, γιος του πρώην Προέδρου Δημοκρατίας, με δάνειο ύψους 1.285.000 ευρώ το Μάιο του 2011. Τα στοιχεία ωστόσο διαψεύδονται από τους ενδιαφερόμενους. Στη λίστα εμφανίζονται ονόματα πολιτικών, δημάρχων και άλλων δημόσιων λειτουργών. Δάνεια χάριζαν και οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.

Συντηρώντας το βολικό για το αστικό πολιτικό σύστημα κλίμα που διαμορφώνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης επανέλαβε χτες θέση της κυβέρνησης «για πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία», υποσχόμενος πλήρη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν ανήκουν.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα προκειμένου οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να μη διαγραφούν, αλλά να «απομειωθούν». Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, την Πέμπτη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Κύπριους φοιτητές

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους φοιτητές και τη νεολαία της Κύπρου στέλνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

«Στα τσακίδια τα μέτρα τους και τα μνημόνιά τους! Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε» δηλώνει η ΕΓ του ΜΑΣ και απαιτεί «όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές από την Κύπρο να έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές τους».

Το μήνυμα του ΜΑΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εκφράζουμε τη θερμή συμπαράστασή μας στους Κύπριους φοιτητές, για τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες μαζί με τους μαθητές, τον κυπριακό λαό και τη νεολαία. Εχετε την ολόψυχη αλληλεγγύη όλων των αγωνιστών φοιτητών και σπουδαστών στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η νεολαία της Κύπρου που σπουδάζει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Ελλάδας, με τις αγωνιστικές της παραδόσεις, έχει επάξια κατακτήσει μια θέση στο αγωνιστικό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα της Ελλάδας, έχει αποδείξει ότι δεν συμβιβάζεται.

Είμαστε περήφανοι, που σήμερα έχουμε διαλέξει το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε (...) Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και πρέπει να στοχεύει αυτούς που πραγματικά ευθύνονται. Τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ, των μονοπωλίων και τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Ολους αυτούς που υπερασπίζονται το σημερινό άθλιο σύστημα, με τις κρίσεις, με τη φτώχεια, με την εξαθλίωση. Ολοι αυτοί είναι απέναντι στους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, στους λαούς της Ευρώπης. Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους! Συνεχίζουμε μαζί σας»!

Δίπλα στις γυναίκες της Κύπρου η ΟΓΕ

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων

Την αλληλεγγύη της στο λαό και τις γυναίκες της Κύπρου εκφράζει η ΟΓΕ. Στο μήνυμά της προς την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) αναφέρει:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - Κυπριακής Κυβέρνησης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους χιλιάδες εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που απολύονται από τις τράπεζες που βάζουν λουκέτο.

Εχει αποδειχτεί ότι καμία διαχείριση της κρίσης με τα μονοπώλια να κυριαρχούν, να ανταγωνίζονται πώς θα μοιραστούν οι ζημιές και πώς θα μοιραστούν τους υδρογονάνθρακες στην περίπτωση της Κύπρου δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι προς όφελος των λαών.

Εχει αποδειχτεί ότι οι λύσεις που δίνονται με "μνημόνια" και "κουρέματα" τσακίζουν τα λαϊκά στρώματα σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων. Φέρνουν μόνο φτώχεια, ανεργία, μαύρη εργασία, χτύπημα εργασιακών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών που με αγώνες είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια και κάτω από την επίδραση των επιτευγμάτων των γυναικών στις σοσιαλιστικές χώρες.

Μονόδρομο για τους λαούς μας και για τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών αποτελεί η πάλη κατά των αντιλαϊκών μέτρων για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων για να πάρουμε τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας. Αυτόν τον αγώνα και εμείς οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας δίνουμε στη χώρα μας και σ' αυτόν τον αγώνα θα είμαστε δίπλα σας και για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ