ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - IIF
«Μανούλες» σε εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα

Κλιμακώνουν την προσπάθεια να πιει ο κυπριακός λαός αδιαμαρτύρητα το ποτήρι των μέτρων διαχείρισης της κρίσης

Κλίμα ωμού εκβιασμού του κυπριακού λαού, σε συνδυασμό με το ψευτοδίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», για να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που θα επιβάλει η κυβέρνηση της Κύπρου σε συνεργασία με την τρόικα, στήνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι μηχανισμοί τους.

Με ανακοίνωση του χτες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη, μετά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου από την ευρωζώνη ως μια πραγματική πιθανότητα» δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος».

Οι τεχνοκράτες του ΙΙF, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ανέφεραν ότι «η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη του» και σημείωσαν ότι «η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση, η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα». Μάλιστα, υποστήριξαν ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου, «δε θα έχει συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Ο Φ. Σάλτ, ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή ενός ανάλογου σχεδίου με «κούρεμα καταθέσεων» που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, σε άλλα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης «είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες ιδιαίτερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία ή στην Ιταλία».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ισχυρίστηκε ότι «η ΕΕ θα βοηθήσει τον κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία» και με στόχο να «πείσει» τον κυπριακό λαό να υποταχθεί στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ακολουθήσουν μέσω του μνημονίου, ισχυρίστηκε: «Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δάνειο μέχρι 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολλά χρήματα, πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Και αυτά τα χρήματα θα δοθούν με χαμηλά επιτόκια, πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με αυτά που η Κύπρος θα έπαιρνε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Κύπρος θα επωφεληθεί από την πιστοληπτική αξιοπιστία και τη χρηματοπιστωτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να «αναλάβει την ευθύνη της», πρόσθεσε ότι δε «φταίει η ΕΕ ή η Γερμανία» για την κατάσταση των τραπεζών στο νησί αλλά «η κακοδιαχείριση επί χρόνια και χρόνια» και κατέληξε ότι «αυτή η κρίση θα είχε γίνει με ή χωρίς το ευρώ».

Ανησυχούν σε Λουξεμβούργο - Σλοβενία

Εξάλλου, έντονη είναι η ανησυχία κυβερνητικών αξιωματούχων σε Λουξεμβούργο και Σλοβενία για μια πιθανή επανάληψη της συμφωνίας για την Κύπρο και σε άλλα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του κυπριακού παραδείγματος «θα ωθήσει τους επενδυτές στο να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ευρωζώνης». Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μάρκο Κράνγετς, απέρριψε τα σενάρια που θέλουν τη Σλοβενία να είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Σλοβενία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, οι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας «κατέχουν τοξικά δάνεια και ομόλογα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας». Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, η Σλοβενία χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ για να προχωρήσει σε ανακεφαλοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και τη δημιουργία «κακής τράπεζας», τα χρέη της οποίας θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραιάν Μπασέσκου, παρότι η χώρα του δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, αλλά στις «27» της ΕΕ, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «δε θα αποδεχθεί ποτέ μέτρα σαν εκείνα που συνοδεύουν το κυπριακό πακέτο».

Τα ζόρια στη διαχείριση μεγαλώνουν και σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, καθώς το έλλειμμα του 2012 διαμορφώθηκε επίσημα στο 4,8% του ΑΕΠ, αποκλίνοντας από το στόχο μείωση στο 4,5% που είχε θέσει η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε πέρυσι στο 90,2% του ΑΕΠ έναντι 85,8% το 2011. Σύμφωνα με τους Γάλλους αξιωματούχους, η απόκλιση οφείλεται στη οικονομικά πακέτα στήριξης που είχε δώσει το γαλλικό κράτος στη γαλλοβελγική τράπεζα «Dexia», που έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Αντίστοιχα αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, εμφάνισε και η Ολλανδία για το 2012 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε το 2012 στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ και το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε επίπεδο 71,2% επί του ΑΕΠ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Μυστικές συνομιλίες για το αέριο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal

Η επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας περιπλέκει το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή

ASSOCIATED PRESS

Η επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας περιπλέκει το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή
Η επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας, εκτός από το ζήτημα της Συρίας, «είχε και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο: την πιθανή εξαγωγή φυσικού αερίου διαμέσου της Τουρκίας», σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Η εφημερίδα επικαλείται Ισραηλινό διπλωμάτη με θητεία στην Τουρκία και υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία, με στόχο τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Με την επαναπροσέγγιση, ανέφερε ο Λιέλ, ανοίγει ο δρόμος γι' αυτήν τη συνεργασία. «Η Κύπρος καταρρέει οικονομικά και το Ισραήλ αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδιά του για εξαγωγή μέσω του νησιού», υποστηρίζει ο αξιωματούχος στην εφημερίδα. Οσον αφορά την τουρκική πλευρά, υποστηρίζεται ότι τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να τροφοδοτούν έναν αγωγό που περνά από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, με πινγκ - πονγκ δηλώσεων, Αθήνα και Αγκυρα προσπαθούν να χρεώσουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για τη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, με αιχμή και τους υδρογονάνθρακες του νησιού. Μετά την προχτεσινή δήλωση Νταβούτογλου, που ζητούσε είτε συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος, είτε μοιρασιά στα έσοδα, απειλώντας με διχοτόμηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος απάντησε με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, κατηγορώντας τον ότι «συνιστά αναχρονισμό να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο καθεστώς των εγγυήσεων που επεβλήθη με τις Συμφωνίες του 1959 - 1960» αναφορικά με την Κύπρο.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Κατ' αντιπαράσταση Μπίκας - Διώτης

Tην κατ' αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη αποφάσισε χτες η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να διευκρινιστεί ο βαθμός γνώσης και εμπλοκής στο θέμα του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του στην προανακριτική, ο Γ. Διώτης παρουσίασε αποσπάσματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, από τα οποία προέκυπτε ότι ο Κ. Μπίκας είχε ενημερώσει για το θέμα τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ στη δική του κατάθεση είχε υποστηρίξει ότι εάν μίλησε με τον Γ. Παπανδρέου θα ήταν για το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ και όχι για συγκεκριμένα ονόματα που περιέχονταν στη λίστα. Ο Κ. Μπίκας είπε ότι είναι ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην επαφή που είχε με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και την ενημέρωση του τότε υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

Νέα έκρηξη στο σπίτι του Γ. Κεδίκογλου

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη προχτές στις 11.41 το βράδυ έξω από την οικία όπου διαμένει ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργος Κεδίκογλου. Το ίδιο σπίτι είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και τον περασμένο Γενάρη. Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη νέα εμπρηστική επίθεση: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επικίνδυνη και ύποπτη εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ