ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απεργιακός συναγερμός για τις 16 του Απρίλη

Τη μάχη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο, για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Μια σειρά ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα πήραν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 16 του Απρίλη, καλώντας τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αποφασιστικά τη νέα σύμβαση της ντροπής που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να καταδικάσουν την πολιτική που επιβάλλει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και να την ανατρέψουν.

Απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία την επόμενη Πέμπτη, 3 Απρίλη, καλεί το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίαση για το σχεδιασμό και την οργάνωση της απεργίας. Ομόφωνα κατέληξε σε προκήρυξη απεργίας στις 16/4 και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Απόφαση για απεργία πήραν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και χτες, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Στην απεργία της 16ης Απρίλη συμμετέχει με απόφασή του και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ενώ με το ίδιο θέμα συνεδριάζουν, αύριο, τα Εργατικά Κέντρα Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Λέσβου, στις 2 Απρίλη τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αρτας και στις 3 Απρίλη η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και το ΕΚ Θεσπρωτίας. Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφή Επαγγέλματα (ΟΕΦΣΕΕ), όπως και τα Εργατικά Κέντρα Κω, Λευκάδας, Ρόδου και Νάουσας. Το σύνολο των ταξικών συνδικάτων καταρτίζει ήδη πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την κεντρική προκήρυξη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για την απεργία στις 16 του Απρίλη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη μάχη με απεργιακές επιτροπές και πλατύ άνοιγμα

Η κεντρική προκήρυξη για την απεργία

Η μία μετά την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κηρύσσουν απεργία για τις 16 του Απρίλη
Η μία μετά την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κηρύσσουν απεργία για τις 16 του Απρίλη
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008

 • Να απαιτήσουμε ικανοποιητικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ακυρώσουμε στην πράξη τους άθλιους όρους της Εθνικής Σύμβασης που συμφώνησε και συνυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους Βιομήχανους.
 • Να εμποδίσουμε, να ανατρέψουμε το νόμο Πετραλιά, τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τις λαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στον πολύμηνο αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου του ΠΑΜΕ από χιλιάδες εργαζόμενους μας βάζει μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τους ενημερώνουμε ότι το ταξικό κίνημα συνεχίζει τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργία που οργανώνουν ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες Σωματεία την Τετάρτη 16 Απρίλη 2008.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία και την κλιμάκωση αυτού του αγώνα.

Αναμετρούμαστε με την πλουτοκρατία, την αντιλαϊκή πολιτική, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αναμετρούμαστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση που γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική με τη λεγόμενη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη».

Σε συνθήκες αύξησης του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο αγώνας για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αποκτά μεγάλη σημασία για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Αποφασιστικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει το ξεπούλημα της Εθνικής Σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τους όρους της Εθνικής Σύμβασης, όπως έκαναν τα ταξικά συνδικάτα το 2006 και το 2007.

Η Εθνική Σύμβαση που υπογράφηκε με τις ευλογίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προβλέπει εξευτελιστικές αυξήσεις ένα (1) ευρώ την ημέρα για το 2008 και ένα (1) ευρώ την ημέρα για το 2009!

Καταδικάστε τις δυνάμεις της υποταγής και του συμβιβασμού.

Καταδικάστε τις δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ευθύνονται για την ανατροπή των δικαιωμάτων σας.

Θυμηθείτε ότι αυτές, οι ίδιες δυνάμεις υπέγραψαν την Εθνική Σύμβαση του 2006 με αύξηση 77 λεπτά του ευρώ και ευθύνονται για την κατάντια του κατώτερου μεροκάματου των 29,3 ευρώ μεικτά. Του κατώτερου μεροκάματου και του κατώτερου μισθού που θα φτάσουν την 1/1/2009 στα 31 ευρώ και στα 701 ευρώ (!) αντίστοιχα.

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μαζί τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μην εφαρμοστεί, να ανατραπεί ο αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά, που αυξάνει τα όρια ηλικίας, μειώνει τις συντάξεις, ενοποιεί τα Ταμεία για να καταργήσει δικαιώματα, αυξάνει το όριο ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, χτυπάει τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οι εξελίξεις που ζούμε υποχρεώνουν κάθε εργαζόμενο να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του δικομματισμού. Να μην παρασυρθεί από τα κόλπα του εντυπωσιασμού και της παραπλάνησης που χρησιμοποιούν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν μπορούν να κάνουν πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν μπορούν να τα βάλουν με την πλουτοκρατία.

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της. Συμμετέχει στην αντεργατική τακτική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, πρωτοστατεί στις αντι - ΠΑΜΕ επιθέσεις και σήμερα προσπαθεί να δικαιολογήσει την υπογραφή της άθλιας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με τον ισχυρισμό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε λάθος!!

Οργανωθείτε, συμβάλλετε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ, αλλάξτε τους συσχετισμούς δύναμης, ισχυροποιήστε το ταξικό κίνημα.

Ολοι στην Απεργία. Πλατύ άνοιγμα, για να μπούνε σε αυτόν τον αγώνα περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, περισσότεροι εργαζόμενοι.

Αυτή η επιλογή θα εμποδίσει τη νέα επίθεση που έρχεται και περιλαμβάνει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, νέα μέτρα για την κατάργηση των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την αύξηση - απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση του 5ήμερου στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, την ισοπέδωση του 8ωρου.

Ολοι στην απεργία, συγκροτώντας απεργιακές επιτροπές σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, αντιμετωπίζοντας δυναμικά την εργοδοτική τρομοκρατία.

ΠΑΜΕ
Να μη λείψει κανείς από τη σύσκεψη της Τρίτης

Στις 5.30 μ.μ., στο θέατρο «Ακάδημος»

Με αιχμή την οργάνωση της απεργιακής πάλης, την εκτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεων και το συνολικό σχεδιασμό της δράσης για το επόμενο διάστημα, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου διοργανώνει ανοιχτή - πλατιά σύσκεψη, μεθαύριο Τρίτη, 1 Απρίλη, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους συνδικαλιστές να πάρουν μέρος. Η σύσκεψη θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ιπποκράτους και Ακαδημίας) και η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία. Ανάλογη σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 2 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Διεκδικούμε
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά).
 • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
 • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
 • Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Αμεση καταβολή των οφειλών της εργοδοσίας και του κράτους στα Ταμεία. Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Πέντε (5) χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Προστασία της μητρότητας.
 • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.
 • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.
 • ΟΧΙ στην απελευθέρωση και στις ιδιωτικοποιήσεις της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών κ.ά. Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org