ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αγωνιστικό, διεκδικητικό πλαίσιο πάλης

Βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα

Η ανώτατη εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών είναι ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για μια τέτοια εκπαίδευση, παλεύει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ η Πανσπουδαστική ΚΣ, προτάσσοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο που απαντάει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Η ΠΚΣ είναι η μόνη δύναμη μέσα στις σχολές που παλεύει αταλάντευτα ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, απαιτώντας:

 • Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 που οδηγεί σε αναγνώριση και ισοτιμία των ΚΕΣ με τα ΑΕΙ. Να μην καταργηθεί έμμεσα ή άμεσα το άρθρο 16 του Συντάγματος, που δεσμεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
 • Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ-ΤΕΙ και της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων μας.

ΑΠΑΙΤΕΙ:

 • Δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων σε κάθε μάθημα, χωρίς καμία περικοπή.
 • Διεύρυνση της φοιτητικής μέριμνας σε όλους τους φοιτητές ενάντια στα δάνεια και τις ανταποδοτικές υποτροφίες, στην απλήρωτη εργασία και τη μεταφορά του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.
 • Να μη συγκροτηθεί σε κανένα ίδρυμα 4ετές επιχειρηματικό σχέδιο, να μην προσληφθούν μάνατζερ - εντολοδόχοι των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια.
 • Να μην υλοποιηθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων και το Συμπλήρωμα Διπλώματος, που οδηγούν στη μετατροπή των σπουδών σε εξατομικευμένα προγράμματα κατακερματισμένων μαθήσεων, στη διασύνδεση των ΑΕΙ με τα ΙΕΚ και στην ισοδυναμία των πανεπιστημιακών σπουδών με την κατάρτιση και την εμπειρική μάθηση στις επιχειρήσεις.
 • Να σταματήσει κάθε ενέργεια υπονόμευσης του Ασύλου και αλλοίωσης της έννοιάς του. Η ευθύνη για την τήρηση του ασύλου πρέπει να ανήκει στη Σύγκλητο ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ και όχι σε ολιγομελείς και ελεγχόμενες επιτροπές και προπαντός σε ένα δυνατό και συνειδητό κίνημα φοιτητών, εργαζομένων και του αγωνιστικού τμήματος των πανεπιστημιακών. Να μην εφαρμοστεί το νέο σύστημα για την εκλογή οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, που επιχειρεί την υποκατάσταση της συλλογικής δράσης από ατομικές πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις.
 • Να μην καταρτιστεί κανένας εσωτερικός κανονισμός για πιο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων.
 • Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για να μπορούν οι φοιτητές απρόσκοπτα να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Οχι στις διαγραφές των φοιτητών που βρίσκονται στο πτυχίο, όχι στους νέους ταξικούς φραγμούς.

Παράλληλα, απαιτεί να αποσυρθούν και να μην εφαρμοστούν και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι (των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), αλλά και αυτοί που ακολούθησαν το νόμο - πλαίσιο, να μην προχωρήσει η πολιτική που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Μπολόνια μέσα στα ιδρύματα.

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Η πρόταση των δυνάμεων της ΠΚΣ είναι: Η αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, με υψηλό επίπεδο σπουδών και σύγχρονες υποδομές σε κάθε ίδρυμα (χωρίς κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, χωρίς σπουδές διαφορετικών ταχυτήτων). Πρόκειται για εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών, με σκοπό την καλλιέργεια και ανάπτυξη επιστημονικών - και μόνον - αντικειμένων, ώστε να παράγεται δυναμικό ικανό να συμβάλλει στην άνοδο του υλικού και πνευματικού επιπέδου του λαού μας, στη γενική ευημερία.

Παράλληλα, προτείνουν δημιουργία συστήματος δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Ειδικά για τα ΤΕΙ απαιτούν να αποσαφηνιστεί άμεσα ο ρόλος τους στην παραγωγή, και να μπει τέλος στη διαιώνιση της ανισοτιμίας τους στο διπλό σύστημα πανεπιστημιακή - μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Να ενταχθούν τα ΤΕΙ ή επιμέρους τμήματά τους είτε στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε στο σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες ανάπτυξης της επιστήμης.

 • Υψηλό επίπεδο σπουδών και σύγχρονων υποδομών (κτίρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, εξοπλισμός κλπ.) σε κάθε ίδρυμα, πλήρη ισοτιμία των ιδρυμάτων, των σχολών, των τμημάτων και των πτυχίων που απονέμουν.
 • Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο, που θα παρέχει ολοκληρωμένη επιστημονική ειδίκευση και πλήρη επαγγελματική επάρκεια. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για εργασία στο αντικείμενο σπουδών, χωρίς διαμεσολάβηση κανενός άλλου μηχανισμού διαπίστευσης της επαγγελματικής ικανότητας των αποφοίτων.
 • Εναν κύκλο προπτυχιακών σπουδών που θα οδηγεί σε πτυχίο ισοδύναμο με μάστερ και έναν κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών που θα οδηγεί αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.
 • Διδακτικό προσωπικό με ενιαίες εργασιακές σχέσεις, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
 • Κρατική χρηματοδότηση για την επαρκή κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και της εμπλοκής των επιχειρήσεων στις λειτουργίες τους. Κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις. Αμεση κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκών τμημάτων που ιδρύθηκαν με χρηματοδότηση του ΕΠΕΑΚ και υποχρεώνονται σε εκπτώσεις και περικοπές του προγράμματος σπουδών.
 • Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Κανένας φοιτητής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ! Δωρεάν παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων, που θα παράγονται με κρατική χρηματοδότηση σε κρατικά τυπογραφεία και θα διανέμονται έγκαιρα. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του πανεπιστημίου και όχι των ιδιωτών. Αμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικότερα, η φοιτητική μέριμνα να καλύπτει δωρεάν όλες τις ανάγκες του κάθε φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, των εκπαιδευτικών εκδρομών κλπ. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων π.χ. στα μεταπτυχιακά, στους αλλοδαπούς φοιτητές κλπ. Παροχή κρατικών υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων στους φοιτητές με ειδικές ανάγκες, αναγκαίων για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή.
 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Προϋπόθεση για υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση είναι η καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού σχολείου, που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε μαθητή πριν την επιλογή επιστημονικής ή επαγγελματικής ειδίκευσης.
Δουλειά και ζωή με δικαιώματα

Αναπόσπαστο κομμάτι του διεκδικητικού πλαισίου για τα δικαιώματα των φοιτητών και σπουδαστών στη μόρφωση είναι και οι απαιτήσεις που προβάλλει η ΠΚΣ στις σχολές για δουλειά και ζωή με δικαιώματα:

 • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.
 • Σταθερή εργασία με 7ωρο, 5ήμερο, τριανταπεντάωρο και μισθό που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
 • Καθολική δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση. Κανένας νέος ανασφάλιστος, να μην περάσει το κόστος ασφάλισης στις πλάτες μας, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση, δε θα γίνουμε η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα.
 • Ελεύθερο χρόνο σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαρκή ανάπτυξη του μορφωτικού - πολιτιστικού επιπέδου κάθε αποφοίτου, τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και την εξασφάλιση του δικαιώματος για κοινωνική ζωή και δράση.
 • Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού, χωρίς καμία προϋπόθεση από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Εξάωρη εργασία με αποδοχές οκταώρου. Αδεια με αποδοχές και κάθε είδους διευκόλυνση την περίοδο των εξεταστικών.

Είναι φανερό ότι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους φοιτητές - σπουδαστές. Γι' αυτό και οι δυνάμεις της ΠΚΣ παλεύουν σταθερά για τη σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και βιομηχάνων, για μόρφωση, εργασία και ζωή με δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org