ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αποφασιστικότητα για ισχυρό Κόμμα ριζωμένο στα εργοστάσια

Ισχυρή Κομματική Οργάνωση σε όλους τους νομούς της Στερεάς, ριζωμένη στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής, σε στενή επαφή με το λαό και το κίνημά του. Με αυτό το σύνθημα, που εδράζεται τόσο στην εμπειρία και τις δυνατότητες, όσο και στην αποφασιστικότητα και τη διάθεση για συνέχιση της δράσης πιο μελετημένα, σχεδιασμένα και με σταθερότητα, έκλεισαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Στερεάς του ΚΚΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Χαλκίδα.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της ΚΕ.

Η γενική συμφωνία με την πολιτική και τη στρατηγική του Κόμματος, που επιβεβαιώθηκε από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ και τις συνδιασκέψεις, αλλά και ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε για το πώς μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αδυναμίες και προβλήματα, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τη διετία, μέχρι το 18ο Συνέδριο.

Τόσο η εισήγηση, όσο και οι ομιλίες των αντιπροσώπων, επικέντρωσαν την προσοχή στο πώς θα γίνει υπόθεση όλων των ΚΟΒ, όλων των κομματικών μελών, αλλά και των φίλων του Κόμματος, η καθημερινή δράση που θα συνδυάζει δημιουργικά το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν, πρώτα απ' όλα την εργατική τάξη (εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, Υγεία, Παιδεία, συνθήκες ζωής και πολλά άλλα), τη νεολαία, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τις γυναίκες. Πώς θα προβάλλεται η συνολική πρόταση του Κόμματος, πώς οι εργαζόμενοι και ο λαός θα βγάζουν πολιτική πείρα και θα προωθείται έτσι το Μέτωπο, μέσα από την αλλαγή συσχετισμού δύναμης και στη γραμμή της σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπωλιακά συμφέροντα, αλλά και τα κόμματα που τα υπηρετούν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Συνδιάσκεψη έβαλε συγκεκριμένους στόχους.

Η δουλιά στην εργατική τάξη

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι η δουλιά στα εργοστάσια έχει πρωταρχική σημασία για την ΚΟ. Και αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες μονάδες (ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ) αλλά και εκατοντάδες άλλες μικρότερες μονάδες, συγκεντρωμένες ιδιαίτερα στον άξονα Οινόφυτα - Θήβα, αλλά και στη Χαλκίδα και αρκετές γύρω από τη Λαμία.

Η προσπάθεια της ΚΟ την προηγούμενη διετία, με συνεχείς εξορμήσεις, απέδωσε αποτελέσματα, που μετρήθηκαν με μαζικοποίηση σωματείων, θετικά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες, στρατολογίες και στήσιμο εργοστασιακών ΚΟΒ. Ομως, η συνδιάσκεψη συμφώνησε ότι η προσπάθεια «πρέπει να αποκτήσει και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να συνδυαστεί με ολόπλευρη κινητοποίηση δυνάμεων παντού, στους τόπους κατοικίας, να ασχοληθούν με το ζήτημα όλες οι ΚΟΒ, άσχετα αν είναι κλαδικές ή εδαφικές, πόλεων ή χωριών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την εργατική τάξη παντού όπου ζει και κινείται». Εχοντας πλήρη επίγνωση ότι η δουλιά αυτή είναι «πολύ σύνθετη και απαιτητική, που με δυσκολία παρακολουθείται, ελέγχεται και πολύ πιο δύσκολα έχει συνέχεια, εξελίσσεται και ξανοίγεται ακόμα παραπέρα».

Η Συνδιάσκεψη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη δουλιά στη νεολαία της περιοχής και τα ζητήματα καθοδήγησης και βοήθειας στην ΚΝΕ, και πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη δουλιά στην αγροτιά, στους ΕΒΕ και τις γυναίκες, για τη δράση της ΚΟ στις μαζικές οργανώσεις και τα καθήκοντα στο μαζικό κίνημα, τα πλάνα για την κομματική οικοδόμηση. Επίσης με την ιδεολογική στήριξη της ΚΟ, γιατί «στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται ολόπλευρη δουλιά, για να ατσαλώνεται ο κομμουνιστής. Ιδεολογική, για να πείθεται για το δίκαιο του αγώνα, για το ξεπερασμένο του καπιταλισμού και την ανάγκη ανατροπής και αντικατάστασής του από το σοσιαλισμό. Πολιτική, για να αποδεικνύεται η δυνατότητα και η ρεαλιστικότητα αυτού του στόχου. Πρακτική δουλιά, γιατί αλλιώς δεν κατακτιούνται μικροί στόχοι που φέρνουν κοντύτερα τον τελικό στόχο και με τη σειρά τους οι μικρές επιτυχίες τροφοδοτούν την αισιοδοξία και τη μαχητικότητα».

Να αποδυναμώσουμε τη δικομματική εναλλαγή

Στην παρέμβασή του ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η συσπείρωση της ΚΟ με την πολιτική και τη στρατηγική του Κόμματος, τα βήματα που έκανε την προηγούμενη διετία, οι εμπειρίες που απέκτησε, αλλά και οι δυνατότητές της, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο σημείωσε ότι με αποφασιστικότητα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα, η δουλιά να μένει σε κάποια όργανα και να μη φτάνει στις ΚΟΒ, όπου συλλογικά πρέπει να οργανώνεται και να σχεδιάζεται και με τον ίδιο τρόπο να γίνεται και ο απολογισμός και η εξαγωγή συμπερασμάτων και εμπειριών. Είμαστε σε φάση, σημείωσε, που πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, προσέχοντας φυσικά τις λακκούβες και υπερπηδώντας τα εμπόδια που όλο και περισσότερα θα συναντάμε στην πορεία και γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μέτρων που παίρνουμε.

Ιδιαίτερη προσοχή, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, χρειάζεται στο εξής: Δεν πρέπει αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε σαν «κουτάκια». Η δουλιά μας στους εργαζόμενους πρέπει να γίνεται συνδυασμένα σε όλα τα ζητήματα. Να είναι πολύπλευρη και πολύμορφη. Να καταθέτουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας. Η εργατική τάξη πρέπει να βγάζει συμπεράσματα. Ετσι συνδυασμένα πρέπει να κάνουμε και τον απολογισμό και να εκτιμάμε την ποιότητα της δουλιάς μας. Δηλαδή: Πόσο θα έχουμε δουλέψει ολόπλευρα ώστε να βοηθήσουμε στην παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης, των διεργασιών που συντελούνται μέσα στον κόσμο. Τι δυνάμεις συσπειρώσαμε, σε διαφορετικούς τομείς και συνολικά για το Μέτωπο. Τι πετύχαμε στην ισχυροποίηση του Κόμματος, στην ισχυροποίηση των ΚΟΒ, στο στήσιμο νέων οργανώσεων, στην κομματική οικοδόμηση σε εργοστάσια και χώρους δουλιάς.

Αναφέρθηκε στις επερχόμενες μάχες που θα δώσει η ΚΟ: Στη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε με την καμπάνια για την Παιδεία, τα προβλήματα της εργατικής τάξης μπροστά στους αγώνες και την Πρωτομαγιά, το φετινό Φεστιβάλ που θα είναι Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΚΚΕ, τις εκδηλώσεις για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ, αλλά και στην ανάγκη εμβάθυνσης στα ζητήματα του σοσιαλισμού, ανεβάσματος του ιδεολογικού επιπέδου και της καθημερινής μελέτης και αξιοποίησης του «Ρ».

Αναφέρθηκε τέλος και στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα καθημερινής συνεχούς πολιτικής δουλιάς με τον κόσμο. Να βάλουμε ως κεντρικό ζήτημα την αποδυνάμωση του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής και της ισχυροποίησης του ΚΚΕ στην περιοχή, είπε. Να ξεμπλοκάρει μαζικά κόσμος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να μην χαθεί εγκλωβισμένος στα βοηθητικά κόμματα του συστήματος, στο ΣΥΝ ή στο ΛΑΟΣ. Να έρθει αποφασιστικά στο ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός για ριζοσπαστικές λύσεις, για τη λαϊκή εξουσία.

Στο τέλος της Συνδιάσκεψης εκλέχτηκε η νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής εκλέχτηκε ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Συνέχεια για το βιβλίο της Ιστορίας

Πολυσέλιδο κείμενο κριτικής για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού κατέθεσε χτες και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί μια σειρά παρατηρήσεις ιστορικών που καταδεικνύουν την αντεπιστημονικότητα του βιβλίου, αλλά έχουν προστεθεί επίσης και μια σειρά θέσεις με τις οποίες επιχειρείται να αποδοθεί στην Εκκλησία ένας ρόλος που ποτέ δεν είχε. Παρουσιάζεται, για παράδειγμα, σαν μάρτυρας ο Γρηγόριος ο Ε' ενώ είναι τεκμηριωμένη η αντίθεσή του στην Επανάσταση του '21.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε χτες και ο Μ. Θεοδωράκης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πως «επικράτησε η αντίληψη ότι αφού τέλειωσαν με μας τους ζωντανούς έχουν αρχίσει ν' ασχολούνται με τους πεθαμένους. Τελειώσανε με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ρήγα Φεραίο, το Αρκάδι, Μεσολόγγι και σύμβολα. Τους πείραξε η 25 Μαρτίου, γιατί όμως; Γιατί οι ελευθερωτές ήταν "αγράμματοι φουστανελάδες"».

Εμπειρίες από τη δράση

Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι το μοναδικό, αλλά το πιο ολοκληρωμένο. Εκεί υπήρξε μια έντονη συνδικαλιστική και πολιτική παρουσία της ΚΟ Φθιώτιδας. Συνεχής παρουσία στην πύλη του εργοστασίου, ομιλίες συντρόφων από το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία Μετάλλου, συχνές ανακοινώσεις και άλλο έντυπο υλικό. Εγγραφές και συμμετοχή στο κλαδικό σωματείο Μετάλλου. Συχνές επισκέψεις κλιμακίου του «Ρ» και του «902», ερωτήσεις στη Βουλή και επισκέψεις βουλευτών, επίσκεψη της ίδιας της ΓΓ της ΚΕ. Η κατάσταση θορύβησε εργοδοσία, τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Αρχισαν οι υποσχέσεις με στόχο τη διάσπαση των εργατών, η τρομοκρατία, οι απολύσεις. Στην υπηρεσία αυτών των δυνάμεων μπήκε και το επιχειρηματικό εργοδοτικό σωματείο της ΛΑΡΚΟ. Η επιχείρηση τρομοκράτησης και διάσπασης απέτυχε.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έγιναν στρατολογίες, ανανεώθηκε και πήρε άλλον αέρα η ΚΟΒ. Για πρώτη φορά ξεπεράστηκαν τοπικιστικές αντιλήψεις, συγκροτήθηκε δημοτικός συνδυασμός με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως επίσης και για τις νομαρχιακές εκλογές. Συγκροτήθηκε γυναικεία ομάδα της ΟΓΕ που στηρίζει με τη δουλιά της τον αγώνα των εργατών και την προσπάθεια του Κόμματος.

***

Θετικό παράδειγμα δουλιάς αποτελεί και ο τρόπος που αντιμετώπισε η ΚΟ το πρόβλημα στη «ΣΟΥΛΙΣ». Σε ένα εργοστάσιο που έκλεινε και οι δυνάμεις δέχονταν ισχυρές πιέσεις για άμεσες «ρεαλιστικές» λύσεις και απαντήσεις, που πάνω στους υπό απόλυση εργάτες είχαν πέσει βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχης, με «προγράμματα», με «λύσεις» και «λογικές» υποσχέσεις, η ΚΟ δεν υποχώρησε. Αποκάλυψε τις ευθύνες, πρόβαλε τις θέσεις του Κόμματος, έπεισε τους περισσότερους εργάτες για τη θέση μας, απέκρουσε τις μανούβρες του Εργατικού Κέντρου.

Ομως δεν κατόρθωσε να το κάνει ζήτημα για όλη την ευρύτερη περιοχή, δεν απευθύνθηκε και στις οικογένειες των εργατών, στις γυναίκες τους, δε βοήθησε την ΚΝΕ να πιάσει επαφή με τα παιδιά των απολυμένων.

***

Με το πρόβλημα των τεύτλων, η ΚΟΒ το είδε έγκαιρα, αλλά περιορίστηκε μόνο στον εντοπισμό του και σε ανακοινώσεις. Δεν ανέπτυξε δράση για αγώνες γιατί υπήρχε η λαθεμένη εκτίμηση ότι το πρόβλημα αφορά τους μεγαλοαγρότες. Οι άλλοι βρήκαν έδαφος και μπήκαν μπροστά, οργανώνοντας κινητοποιήσεις με λαθεμένο προσανατολισμό και αιτήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ