ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Σερβίς θανάτου

Ενας 25χρονος νεκρός και έξι μαχαιρωμένοι σε συμπλοκές οπαδών πριν τον αγώνα γυναικών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το φάιναλ-8 του Κυπέλλου

Οι φόβοι όλων τελικά επιβεβαιώθηκαν. Και αποδείχτηκε και στην πράξη ότι με φιέστες και υψηλούς προσκεκλημένους από την Αγγλία, με κροκοδείλια δάκρυα, αλλά και με αυξημένα μέτρα καταστολής, το πρόβλημα της βίας στους αγωνιστικούς χώρους δε λύνεται. Και αυτό γιατί ο φανατισμός είναι συνώνυμο της λογικής της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και των συμφερόντων, που κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Ο δε χουλιγκανισμός υπάρχει ακόμα και σε αθλήματα της λεγόμενης δεύτερης κατηγορίας προτίμησης, όπως το βόλεϊ γυναικών. Ετσι, ένας 25χρονος άνθρωπος έχασε τη ζωή του (φέρεται οπαδός του Παναθηναϊκού), ενώ άλλα έξι άτομα μαχαιρώθηκαν και νοσηλεύονται στο ΚΑΤ σε επεισόδια πριν τον πρώτο προημιτελικό για το φάιναλ-8 του Κυπέλλου, που άρχισε χτες στο κλειστό της Παιανίας, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (3-2 σετ). Οπαδοί των δυο ομάδων (χωρίς να έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια) συνεπλάκησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου (έχοντας εφοδιαστεί με μαχαίρια, λοστούς, καδρόνια, πέτρες και μολότοφ) λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να χάσει τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα αφού ήδη μαχαιρωμένος προσπάθησε να απομακρυνθεί. Αλλοι έξι δέχτηκαν χτυπήματα με μαχαίρι, από τους οποίους οι δύο φέρουν σοβαρά τραύματα (η ειρωνεία είναι ότι ένας εξ αυτών είναι παίκτης της τοπικής Μαρκό, ο οποίος φορούσε πράσινη φόρμα). Ας σημειωθεί εδώ ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για το πρωτάθλημα στην έδρα του Ολυμπιακού, στου Ρέντη, είχαν συμβεί έκτροπα (χωρίς παρουσία «πράσινων» οπαδών), με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ήδη τεταμένο. Με την κλήρωση των αγώνων λίγες μέρες πριν ο φόβος για αντίποινα και συμπλοκές μεγάλωσε, αλλά οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και της Αστυνομίας ήταν καθησυχαστικοί. Εκτός από το θάνατο του οπαδού και τους τραυματισμούς είχαμε και εκτεταμένες υλικές ζημιές τόσο στην περιοχή γύρω από τη Λ. Λαυρίου (καταστράφηκαν τρία καταστήματα και δύο ΙΧ) όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Η εμφάνιση της Αστυνομίας στο χώρο έγινε κατόπιν τηλεφωνημάτων από τους κατοίκους της περιοχής, που έντρομοι έβλεπαν τα όσα συνέβαιναν. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ακόμα και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

  • Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τα όσα συνέβησαν διεξάχθηκε κανονικά ο δεύτερος προημιτελικός μεταξύ Μαρκόπουλου και Ηρακλή Κηφισιάς (3-2) και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης, είχε απειλήσει με διακοπή εάν συμβεί το παραμικρό.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του για το νεκρό 25χρονο και τη βία στον αθλητισμό, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την αγανάκτησή μας για το θάνατο ενός 25χρονου νέου και το σοβαρό τραυματισμό άλλων μετά από τα επεισόδια οπαδών πριν από τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

Θλίψη για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη υποκρισία γύρω από το θέμα της βίας στον αθλητισμό!

Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο.

Ο πραγματικός ένοχος είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, είναι η με κάθε τρόπο στήριξη από τις κυβερνήσεις των ομαδαρχών - μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σε αυτό το έδαφος, σε τελική ανάλυση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται οι οργανωμένοι ιδιωτικοί στρατοί - "σύνδεσμοι" που προωθούν τα συμφέροντα των κάθε λογής εταιρειών και κυκλωμάτων που λυμαίνονται το χώρο.

Η οργανωμένη βία είναι ένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και ας σταματήσει να τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την προώθηση νέων αντιδραστικών μέτρων, για τη γενίκευση της παρακολούθησης και των φακελωμάτων.

Η υποκρισία τους είναι ολοφάνερη: Οταν η Αστυνομία είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη και επιτίθεται επανειλημμένα ενάντια στους νέους - φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους - που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αφήνει ανενόχλητες τις "αρματωμένες" συμμορίες των "οργανωμένων" να αλωνίζουν στις λεωφόρους της Αθήνας και να δίνουν ραντεβού θανάτου.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα!

Καλούμε τους νέους να αγωνιστούν μέσα από τους μαζικούς τους φορείς ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης, να παλέψουν για την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού αθλητισμού, για τη δημιουργία νέων χώρων άθλησης και φυσικής αγωγής και τη δωρεάν χρήση τους μαζί με τους υπάρχοντες».


ΚΚΕ
Ευθύνες σε όσους στηρίζουν τον αθλητισμό - εμπόρευμα

Ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που σαν συνέπειά του έχει τη βία, κάνει λόγο η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν τον αγώνα γυναικείου βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού -Παναθηναϊκού.

«Ο ένας νεκρός και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι, αποτέλεσμα της οργανωμένης βίας που αναπτύσσεται στον χώρο του αθλητισμού, καταδεικνύει τη μεγάλη υποκρισία και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που εδώ και χρόνια στηρίζουν την εμπορευματοποίηση και τον ενεργό ρόλο επιχειρηματιών "χορηγών".

Η βία στον χώρο του αθλητισμού δεν οφείλεται σε κάποιους "ανεγκέφαλους" όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματίες. Οφείλεται σε αυτούς που "δημιουργούν" και χρησιμοποιούν τους "ανεγκέφαλους" σε αυτούς που εκμεταλλεύονται-λυμαίνονται τον αθλητισμό και τις ομάδες, για να θησαυρίζουν και να προωθούν τα συμφέροντά τους.

Αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του αθλητισμού σημαίνει πρώτα απ' όλα αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησής του, διώξιμο των επιχειρηματιών, σπάσιμο των πολύμορφων κυκλωμάτων που διατηρούν.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η κύρια αποστολή της αστυνομίας είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι του ποινικού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που σήμερα είχαμε απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από τα γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα, "ένοπλες" και οργανωμένες "συμμορίες" κυκλοφορούν ανενόχλητες στους δρόμους της Αθήνας.

Το ΚΚΕ καλεί τους φίλους του να ξεσηκωθούν κατά των υπευθύνων για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα στον αθλητισμό. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, την κατάργηση της εμπορευματοποίησης οποιασδήποτε μορφής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ