ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Ακόμα πιο δυνατοί προχωράμε μπροστά!

Motion Team

Ηταν μια μεγάλη απεργία. Μια πετυχημένη εργατική κινητοποίηση. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών τους συνδικάτων και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και έδωσαν τη μάχη για τις νέες κλαδικές συμβάσεις. Μάχη για το μεροκάματο, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία και την Παιδεία. Εξω από τα εργοστάσια και τα γιαπιά, στις πύλες των μεγάλων επιχειρήσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι και ειδικά νέοι εργάτες περιφρούρησαν την απεργία τους. Σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες και χιλιάδες αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία, κόντρα στο κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, απαίτησαν αυτά που τους ανήκουν.

Η επιτυχία της απεργίας, που κήρυξαν οι 8 ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, 13 εργατικά κέντρα και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, οι μαζικές συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 πόλεις, ο παλμός, η αποφασιστικότητα και τα συνθήματα των απεργών - διαδηλωτών μαρτυρούν τους γερούς δεσμούς της εργατιάς με τα ταξικά συνδικάτα. Ηταν ψήφος εμπιστοσύνης στη γραμμή της ταξικής πάλης, της αναμέτρησης με την εργοδοσία, την αντιλαϊκή πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το σύνθημα που βροντοφώναξαν σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις έδινε το στίγμα των καιρών: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές!».

Αυτό το «μέτωπο αγώνα», ενάντια στην κυβέρνηση και το συμβιβασμό, υπηρέτησε η χτεσινή εργατική κινητοποίηση, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τις βαθιές ρίζες των ταξικών συνδικάτων στους χώρους δουλιάς, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την ακτινοβολία του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση αυτή είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση. Πρόκληση προς όλα τα ταξικά συνδικάτα και τους συνειδητούς εργάτες, ο πήχης των απαιτήσεων να μπει ακόμα πιο ψηλά. Να γίνει ακόμα πιο συστηματική, ακόμα πιο μεγάλη η προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής τάξης, την όξυνση των αγώνων και της ταξικής πάλης, την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η χτεσινή απεργία ήταν ένας σταθμός στην πολύχρονη και πολύμορφη δράση των ταξικών δυνάμεων. Ηταν βήμα συσπείρωσης πλατύτερων δυνάμεων στη γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, πάνω στη βάση του ταξικού διεκδικητικού πλαισίου που το ΠΑΜΕ προβάλλει. Με τον «αέρα» αυτής της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, με την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε στη διάρκεια της προετοιμασίας της, με τη φλόγα των νέων εργαζομένων που μπήκαν στον αγώνα, οι ταξικές δυνάμεις προχωράνε μπροστά. Ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά οργανώνουν την πάλη για τις κλαδικές συμβάσεις, δυναμώνουν την παρουσία τους σε όλα τα μέτωπα, προετοιμάζονται για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2007.

Επίθεση - πρόκληση των ΜΑΤ

Απάντησαν με χημικά στην απαίτηση μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να αποχωρήσουν μπροστά από τα γραφεία της ΚΟΑ μετά τη χτεσινή πορεία

Τη λύσσα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της ενάντια στους εργατικούς αγώνες και την πρωτοπορία τους, αλλά και τη συντονισμένη απόπειρα να τρομοκρατηθεί το λαϊκό κίνημα, φανερώνει η απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσαν χτες σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, αμέσως μετά τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.

Ανδρες των ΜΑΤ, με πλήρη εξοπλισμό, είχαν διαταχθεί προκλητικά μπροστά στην είσοδο των γραφείων, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμουνιστών απεργών, που εκείνη την ώρα επέστρεφαν από την πορεία. Οταν στελέχη του Κόμματος απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, εκείνοι απάντησαν με τη χρήση χημικών, επικαλούμενοι εντολές της ηγεσίας τους.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση και σημειώνει: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την ηγεσία της Αστυνομίας στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας που έκανε η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ δεν είναι πειστικές. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε ότι η αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί με στόχο τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη για την προκλητική επίθεση και την απαράδεκτη ενέργεια των δυνάμεων καταστολής, αφού συνεχώς και αδιαλείπτως καλλιεργεί κλίμα κατά των κινητοποιήσεων, δίνει άλλοθι και δικαιολογεί κάθε πράξη αστυνομικής βίας».

Πρώτη επιτυχία

Οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο Τελεφερίκ Πάρνηθας γνώρισαν χτες για μια ακόμη φορά από πρώτο χέρι την αξία του συντονισμένου, ανυποχώρητου ταξικού αγώνα. Αργά το απόγευμα, και μετά την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να υπογράψει με το συνδικάτο επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία προβλέπει αυξήσεις 9% για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, καθώς και την ικανοποίηση άλλων θεσμικών αιτημάτων που έθετε το σωματείο.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι παρέμειναν σύσσωμοι έξω από τις πόρτες της επιχείρησης, περιφρουρώντας αποφασιστικά την απεργία τους. Λίγες ώρες αργότερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η επιχείρηση μια μέρα πριν την απεργία, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Οι εργοδοτικές απειλές και οι εκβιασμοί δεν έπιασαν τόπο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην πρώτη γραμμή η μάχη για ανθρώπινους μισθούς

Συμμετέχοντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις και για ανθρώπινους μισθούς πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, εναντίον των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και διεύρυνε και ενίσχυσε η ΝΔ. Ολη μαζί η εργατιά πρέπει να δώσει μάχη εναντίον της εργοδοσίας, που θέλει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να εμπεδώσει το βάρβαρο καθεστώς ατομικών συμβάσεων ή διμερών συμβάσεων κατά τόπο δουλιάς, που σημαίνει ότι η εργατική δύναμη θα γίνει ακόμα πιο φτηνή, πιο εκμεταλλεύσιμη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ