ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πόρισμα - «ξέπλυμα» των ευθυνών κυβέρνησης και Περιφέρειας

Δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρώτο πόρισμα για τις πλημμύρες του Νοέμβρη στη Δυτική Αττική

Η επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων για τις καταστροφές συνεχίζεται...

Eurokinissi

Η επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων για τις καταστροφές συνεχίζεται...
Ενάμιση μήνα μετά τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, με τους 23 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, οι κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, των Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων, για το ότι δεν υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, αποκαλύφθηκαν με τρόπο τραγικό, παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί επιχείρησαν να συσκοτίσουν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες για την καταστροφή. Φαίνεται όμως ότι αυτή η προσπάθεια να συγκαλύψουν το μέγεθος του εγκλήματος και την ουσία δεν έχει σταματήσει.

Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκε ένα πρώτο πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για τις αιτίες της καταστροφής, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδίδει το σύνολο των ευθυνών στο Δασαρχείο Αιγάλεω αλλά και στη ...γραφειοκρατία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι μια υπηρεσία που υπάγεται στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών και οι προϊστάμενοί του προτείνονται από στελέχη της κυβέρνησης και διορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Ετσι, είναι πολύ λογικό, όσα από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να προβάλουν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής ως αιτίες της καταστροφής, να τα περιγράφει τώρα, με μεγαλύτερη ανάλυση, το πόρισμα των υφισταμένων τους ελεγκτών.


Copyright 2017 The Associated

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα αιχμηρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Στο πόρισμα καταλογίζονται στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψη των επιθεωρητών, ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου, όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη (...) Ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η δημοπράτηση του μελετηθέντος έργου είναι αποκλειστικά γραφειοκρατικός».

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα ιστορικό για την υπόθεση, που καταγράφει τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει στην περιοχή (π.χ. αυθαίρετο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας και αυθαίρετα κτίσματα, όπως γήπεδα, αλλά και μία περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος επιχείρησης, όταν είναι γνωστό ότι στην περιοχή μεγάλες μονάδες επιχειρηματιών έχουν κατασκευαστεί με άδειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, από την εκάστοτε κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις περιφέρειες, διαχρονικά. Στη συνέχεια καταλήγει στο συμπέρασμα που προαναφέραμε, «φωτογραφίζοντας» ως κύριο υπεύθυνο για το ότι δεν έγινε ένα αντιπλημμυρικό έργο το Δασαρχείο.

Εκστρατεία απόκρυψης των πραγματικών αιτιών

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή των πλημμυρών, κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα, αστικά Μέσα Ενημέρωσης ξεκίνησαν μια άθλια εκστρατεία απόκρυψης των πραγματικών αιτιών της καταστροφής. Μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν για αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων και φρόντιζαν να «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνους τους ανθρώπους που έφτιαξαν αυθαίρετα σπίτια για να βάλουν μέσα την οικογένειά τους. Αυτή η λογική είναι ένα εύπεπτο για το λαό άλλοθι, για να κουκουλώσει την υπόθεση.

Και είναι όλοι αυτοί που από κοινού:

-- Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων, φυσικά χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-- Επέτρεψαν, νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ' αυτά, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους από οδικά έργα.

-- Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη.

-- Αντί για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου, βασικού παράγοντα για την αποτροπή ή την άμβλυνση πλημμυρικών φαινομένων, υιοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία. Εξαιρούν από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές. Δάση δίνονται στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

-- Αντί για την προστασία των ελεύθερων χώρων, προχώρησαν στην τσιμεντοποίησή τους, αλλά και σχεδιάζουν κτίσιμο σ' αυτούς ολόκληρων πόλεων, όπως το Ελληνικό.

Το όποιο πόρισμα βγήκε τώρα ή θα βγει στο μέλλον δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό ένοχο. Κι επειδή βροχές, πλημμύρες και σεισμοί θα έρθουν και θα ξανάρθουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Αγώνας που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Κ. Πασ.


ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα στο πλευρό των πληγέντων

Η Ελένη Χόνδρου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη διανομή βοήθειας από ταξικά σωματεία στους πληγέντες
Η Ελένη Χόνδρου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη διανομή βοήθειας από ταξικά σωματεία στους πληγέντες
Τα ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοέμβρη στη Δυτική Αττική. Ολο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα, έδειξαν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη που κορυφώθηκε αυτές τις γιορτινές μέρες.

Ετσι, την περασμένη Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, για πολλοστή φορά, εκπρόσωποι ταξικών σωματείων πήγαν στη Μάνδρα για να δώσουν είδη πρώτης ανάγκης που αγόρασαν από το υστέρημά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τρόφιμα, φρούτα, αλλά και υλικός εξοπλισμός όπως ρούχα, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής. Η συγκεκριμένη βοήθεια είχε προέλθει από την επαρχία και συγκεκριμένα ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών των ταξικών σωματείων Καβάλας και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Την ίδια μέρα, βοήθεια έφτασε και από τους δήμους Καισαριανής και Πάτρας.

Η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας, που βρέθηκε στην περιοχή, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τη νέα πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων και φορέων του Θριασίου.

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων για τη διανομή βοήθειας εν μέσω των γιορτινών ημερών αποτελεί μια συνέχεια της δουλειάς που κάνουμε από τη μέρα της πλημμύρας και μετά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες της Μάνδρας. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει καν προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές, αφού είναι και μεγάλο το κόστος και οι άνθρωποι που επλήγησαν αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Τα χρήματα που δίνονται από το κράτος είναι με το σταγονόμετρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διάφορες προφάσεις ώστε να μη δοθούν. Κάτι που επιδεινώνει περισσότερο τα προβλήματα του κόσμου της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ήρθε πάνω στα μνήματα των νεκρών της περιοχής από την πλημμύρα, για να εξαγγείλει τα περίφημα σχέδια ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής. Μια κίνηση που για μας είναι εμπαιγμός πάνω στην αγωνία του λαού».

Από τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Μάνδρας από ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου, την περασμένη Πέμπτη
Από τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Μάνδρας από ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου, την περασμένη Πέμπτη
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επίσης έτυχε θερμής υποδοχής και αρκετοί απ' όσους παραβρέθηκαν στην τελευταία διανομή βοήθειας, ευχαρίστησαν τα μέλη των σωματείων και έκαναν ειδική αναφορά στη συνολική παρουσία που είχαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής.

Σημειώνεται πως πριν από αυτό είχαν υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από ταξικά σωματεία. Είναι χαρακτηριστικό πως 48 ώρες μετά τη φονική πλημμύρα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και εργαζόμενοι από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Φιλαδέλφειας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Νίκαιας - Ρέντη, Ιλίου και Αμαρουσίου βρέθηκαν στην περιοχή της Μάνδρας, με εργαλεία, φτυάρια και μηχανήματα, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και μαγαζιά. Επίσης, τις κρίσιμες και δύσκολες πρώτες μέρες, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που ζούσαν δύσκολες ώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ