ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Τα κομμένα ρεύματα σε λαϊκά σπίτια «τσαλακώνουν» την κυβερνητική προπαγάνδα

Αλλεπάλληλες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις Λαϊκών Επιτροπών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που μένουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας οφειλών στη ΔΕΗ ΑΕ, «τσαλακώνοντας» όλη την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα παχιά της λόγια με σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λόγω της τεράστιας επίθεσης στα εισοδήματά τους, αλλά και λόγω της ίδιας της απογείωσης των τιμολογίων ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση, αποτελούν πραγματική πρόκληση, την ίδια στιγμή που συγκυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ δίνουν «τα ρέστα τους» για να παρέχουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους...

Κυνηγούν με εισπρακτικές εταιρείες τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Ερωτήματα προκαλεί, μάλιστα, το ότι πολλές χρεωμένες οικογένειες είναι αναγκασμένες να παζαρεύουν τους όρους επανασύνδεσης και εξόφλησης με διάφορα δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες, στα οποία η ΔΕΗ έχει αναθέσει τη διευθέτηση των οφειλών. Προφανώς, η «διευθέτηση» περιλαμβάνει όλη την γκάμα των γνωστών πιέσεων που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ σχεδιάζει τη γενίκευση της αξιοποίησης εισπρακτικών εταιρειών στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του καθεστώτος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ηλικιωμένης στις Αχαρνές, η οποία έμεινε για τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα, έχοντας μάλιστα σοβαρά προβλήματα υγείας, που καθιστούσαν αναγκαία τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αποτέλεσμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης ήταν να δημιουργηθούν επιπλοκές στην υγεία της και να νοσηλευτεί με οξύ πνευμονικό οίδημα.

Στην προσπάθεια της οικογένειάς της να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, έπαιρναν την απάντηση από τη ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των 36 δόσεων, επειδή το χρέος έχει μεταφερθεί σε εισπρακτική εταιρεία! Ο δικηγόρος που επικοινωνούσε εκ μέρους της εταιρείας ζητούσε από την 72χρονη χαμηλοσυνταξιούχο των 400 ευρώ να δώσει προκαταβολικά 2.150 ευρώ από το συνολικό χρέος των 3.400 ευρώ και τα υπόλοιπα να αποδοθούν σε 12 δόσεις... Τελικά, μετά από χτεσινή παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, κανονίστηκαν οι 36 δόσεις και επανασυνδέθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στην ηλικιωμένη.

Παρόμοια ήταν και η περίπτωση ανάπηρου χωρίς εισόδημα στο Καματερό τον περασμένο Οκτώβρη, που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΔΕΗ, προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος και να μην κοπεί το ρεύμα, τον παρέπεμπε σε δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την εξόφληση των οφειλών. Και αυτή η περίπτωση είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Λαϊκής Επιτροπής Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που απέτρεψε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και διεκδίκησε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αντίστοιχη ήταν η περίπτωση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχή οικογένεια με ανάπηρο παιδί στην Παλλήνη, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο διακανονισμό και την απόδοση των απαιτούμενων 800 ευρώ. Η επανασύνδεση επιτεύχθηκε μετά από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Παλλήνης στη ΔΕΗ Κορωπίου.

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στα Γιάννενα

Με το ίδιο περιεχόμενο, παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, διεκδικώντας: Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στους άνεργους και στους απλήρωτους εργαζόμενους. Να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. «Η απελευθέρωση στην αγορά Ενέργειας, η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, αλλά και οι νόμοι που ψηφίστηκαν για να μη χάνει δεκάρα από τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν λύσει τα χέρια στην Επιχείρηση να προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο έθεσε και την περίπτωση οικογένειας ανέργων με παιδί μόλις δύο ετών, την οποία η ΔΕΗ απειλεί να αφήσει χωρίς ρεύμα. Ηδη συνεργεία έχουν προσπαθήσει να διακόψουν την ηλεκτροδότηση στο σπίτι της οικογένειας, κάτι που αποτράπηκε με την άμεση παρέμβαση σωματείων και φορέων.

Ειδικά για τους διακανονισμούς που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζει η ΔΕΗ, προβάλλοντας το «κοινωνικό» της πρόσωπο, το Εργατικό Κέντρο εξηγεί πως αυτοί «προϋποθέτουν την πληρωμή κάθε μήνα των λογαριασμών, πράγμα αδύνατο για τους ανέργους που κυριολεκτικά δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι, για τους απλήρωτους εργαζόμενους της αγοράς, για τους εργάτες που πληρώνονται με κουπόνια. Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά ματώνουν, η ΔΕΗ κάνει πρόσθετες εκπτώσεις και δωράκια στους βιομήχανους, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», καταλήγει.


Γιορτές και εκδηλώσεις για τα παιδιά

Κουκλοθέατρο...
Κουκλοθέατρο...
Με χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αποχαιρέτησαν τη χρονιά που φεύγει σωματεία, σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς σε όλη τη χώρα. Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους μεταφέρουν τις ευχές τους στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους και παράλληλα το κάλεσμα να πάρουν μέρος στους αγώνες του επόμενου διαστήματος, να δυναμώσουν και με τη δική τους συμμετοχή τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη.

Χτες, στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ οργάνωσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, όπου παρουσιάστηκε η παιδική παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Ψαροτρομάρας» από το θίασο «Κου-Κλο». Την παράσταση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και οι μικροί ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου, μαζί με τους γονείς τους.

Στα Χανιά, η εκδήλωση που οργάνωσαν σωματεία και φορείς της πόλης την Τετάρτη 28/12 βρήκε ανταπόκριση από γονείς και παιδιά. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Πινόκιο» από το θίασο «Κου-Κλο», συμμετέχοντας δραστήρια στην πλοκή της ιστορίας. Στη συνέχεια δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και δοκίμασαν τις λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει μέλη των σωματείων. Στο χώρο της εκδήλωσης τα σωματεία συγκέντρωσαν παράλληλα τρόφιμα, τα οποία προσέφεραν οι εργαζόμενοι, για τις οικογένειες των συναδέλφων τους που το έχουν ανάγκη.

...κατασκευές, αλλά και νόστιμες λιχουδιές στην εκδήλωση στα Χανιά
...κατασκευές, αλλά και νόστιμες λιχουδιές στην εκδήλωση στα Χανιά
Με πολύ κέφι πραγματοποιήθηκε και η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Μάλιστα, τη φετινή γιορτή διοργάνωσαν, για πρώτη φορά, οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου. Οι μικροί μαθητές χόρεψαν, έπαιξαν, αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους, γεμίζοντας την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με χαμόγελα και χαρούμενες φωνές.

Και με το νέο χρόνο...

Την Κυριακή 8/1, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με παιχνίδια, κατασκευές και θεατρική παράσταση.


ΝΑΤ
Σε ρότα εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου

Με αποφασισμένη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής παραπέρα ισοπέδωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ένταξη του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ, από 1/1/2017, ψηφίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου ο προϋπολογισμός του για το 2017. Οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τα διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη της διοίκησης του ΝΑΤ ψήφισαν ομόφωνα προϋπολογισμό που προβλέπει ετήσια έξοδα της τάξης των 177,5 εκατ. ευρώ. Από τα έξοδα αυτά, ούτε ευρώ δεν προορίζεται για τις συντάξεις των ναυτεργατών (γήρατος, θανάτου, ανικανότητας ή αναπηρίας), καθώς αυτές θα αποδίδονται - ψαλιδισμένες - από τον νέο φορέα.

Η ΠΕΜΕΝ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ και ο εκπρόσωπός της δεν πήρε μέρος σε αυτήν. Συγκεκριμένα, η ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το νέο έτος αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση (Ν. 4387/2016). Στο φόντο αυτό, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο ν. 4387/2016 φέρνει πρόσθετα δεινά στην Κοινωνική Ασφάλιση, τραγικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ, καθώς και νέα λεηλασία του εισοδήματος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. «Από τον Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σύνταξη στους ναυτεργάτες που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2017 προκλητικά προβλέπει έξοδα που υπερβαίνουν τα 177 εκατομμύρια, ποσά που στην ουσία προορίζονται για την εξυπηρέτηση του μηχανισμού των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», σημειώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, πως οι ναυτεργάτες, με τον πρόσφατο 9ήμερο απεργιακό τους αγώνα, «απαίτησαν την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου και πάλεψαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, των εφοπλιστών και του κεφαλαίου». Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι ναυτεργάτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε με καλύτερη οργάνωση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org