ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα σε περίπτωση νέων κυρώσεων

Ρίχνει «γέφυρες» ο Τραμπ

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ που υποσχέθηκαν ομαλή μετάβαση εξουσίας, αφού αυτό που προέχει είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης ανεξαρτήτως διαφορετικών τακτικών

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ που υποσχέθηκαν ομαλή μετάβαση εξουσίας, αφού αυτό που προέχει είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης ανεξαρτήτως διαφορετικών τακτικών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει ν' αφήσουν πίσω την ένταση που έχει προκληθεί γύρω από την υπόθεση των ηλεκτρονικών υποκλοπών κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη, πρότεινε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος και στελέχη του κόμματος, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσουν και να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν (νέες) κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Πιστεύω ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας πολύπλοκη. Στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των υπολογιστών, κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά».

Δήλωσε επίσης «άγνοια» για τις προχτεσινές δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έχει υποστηρίξει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή «κυβερνο-επιθέσεις».

Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός πως μόλις τρεις βδομάδες πριν τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φερόταν αποφασισμένη να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της Μόσχας με αφορμή τις (αναπόδεικτες επί του παρόντος) κατηγορίες για εμπλοκή της Μόσχας σε ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά πολιτικών οργανισμών και προσώπων στις ΗΠΑ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα που φέρεται πως έχει ήδη εγκρίνει ο απερχόμενος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι επιδιώκουν την επιβολή οικονομικών περιορισμών, την απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων, τη διαρροή πληροφοριών ώστε να έρθουν σε δύσκολη θέση Ρώσοι αξιωματούχοι ή ολιγάρχες. Προβλέπουν, επίσης, και την επιβολή περιορισμών σε Ρώσους διπλωμάτες, εντός των ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η Ρωσία αρνείται επίμονα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα και Δημοκρατικών γερουσιαστών, προκαλώντας τους είτε να τους αποδείξουν, είτε να σιωπήσουν. Μάλιστα, την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα είχε απειλήσει ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίμετρα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν νέους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας.

Ο Τζιμ Λιούις, ειδικός σε θέματα ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο στο εξειδικευμένο κέντρο (Center for Strategic and International Studies), τονίζει ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι αποτελεσματική, κυρίως επειδή ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Τραμπ, θα είναι δύσκολο να τις ακυρώσει, αλλά κι επειδή προκαλούν δυσκολίες στη Ρωσία. «Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι σαν να έχεις μία σφραγίδα αποβράσματος στο μέτωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιούις, αναφορικά με το διεθνή αντίκτυπο των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

ΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Εξετάζονται εφτά σενάρια

Με την ολοκλήρωση της βασικής φάσης των ερευνών σε ό,τι αφορά την ανεύρεση τμημάτων του μοιραίου «Τουπόλεφ» («ΤU-154») που κατέπεσε τα Χριστούγεννα ανοιχτά των ακτών του Σότσι, οδηγώντας στο θάνατο 92 ανθρώπους, περιλαμβανομένου και του 8μελούς πληρώματος και των 64 μελών του θρυλικού μουσικοχορευτικού συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ» που μετέβαιναν στη Συρία, ανακοινώθηκε επίσημα ότι περισυνελέγησαν 13 μεγάλα τμήματα του αεροσκάφους και πάνω από 2.000 μικρότερα. Επίσης έχουν περισυλλεγεί 19 σοροί θυμάτων και 230 ανθρώπινα μέλη, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Συνεχίζεται η αποκωδικοποίηση των δύο καταγραφέων των στοιχείων της πτήσης, των λεγόμενων «μαύρων κουτιών», ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση με συμπεράσματα για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου. Οι πληροφορίες που διαρρέουν σε μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται όμως. Αυτό που βεβαιώνεται είναι ότι κάτι ξαφνικό συνέβη στο αεροσκάφος ούτε 2 λεπτά μετά την απογείωση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σότσι, όπου ανεφοδιάστηκε για να συνεχίσει το ταξίδι του από τη Μόσχα στη Λαττάκεια της Συρίας.

Η μόνη επίσημη ανακοίνωση είναι αυτή του Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής ασφαλείας της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος προΐσταται και της επιτροπής διερεύνησης της τραγωδίας, που είπε ότι εξετάζονται τουλάχιστον 7 σενάρια για το τι συνέβη, από το ανθρώπινο λάθος, την τεχνική δυσλειτουργία (διέρρευσε πρόβλημα στα πτερύγια πλοήγησης), μετατόπιση του ανέμου και πρόσκρουσης πτηνών, έως την εσκεμμένη ενέργεια. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «η πτήση διήρκεσε περίπου 70 δευτερόλεπτα. Το μέγιστο ύψος που καθορίζεται με βάση τα ληφθέντα στοιχεία πτήσης ήταν περίπου 250 μέτρα και η ταχύτητα, περίπου 360-370 χιλιόμετρα την ώρα» και «δεν υπήρξε έκρηξη εντός του αεροσκάφους». Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ένας τύπος τρομοκρατικών ενεργειών. Θα μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση - επαφή μηχανικού τύπου με εξωτερικό αντικείμενο, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την τρομοκρατική ενέργεια». Με τα έως τώρα δεδομένα, οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι δεν φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εκδοχή.

Ισραηλινο-παλαιστινιακές αντιδράσεις μετά την ομιλία Κέρι

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την πεποίθηση πως είναι εφικτή μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Ισραηλινούς εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θέτοντας ως βασικό όρο τον άμεσο τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας Εβραίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, ανταποκρινόμενος στην προχτεσινοβραδινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σημείωσε πως η λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης είναι δυνατή εφόσον οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αποφασίσουν να εφαρμόσουν όσα έχουν υπογράψει σε προηγούμενες συμφωνίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του επέκρινε την ομιλία του Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις εξηγήσεις που έδωσε για την πρόσφατη αποχή των ΗΠΑ σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέτρεψε την καταδικαστική έκδοση απόφασης για τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς. Είπε πως δεν ήταν ισορροπημένη και κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό πως προσέφερε υπηρεσίες «στην εκστρατεία τρομοκρατίας που υποκινείται από Παλαιστίνιους». Επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και πως θέλει να επιλύσει τις διαφορές μαζί τους «όπως έκανε στο παρελθόν και με άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία».

  • Η γενική εισαγγελία του Ισραήλ φέρεται πως έχει διατάξει τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών ερευνών για ποινικά αδικήματα σε βάρος του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, εκ των οποίων η μία περίπτωση θεωρείται «ιδιαίτερα βαριά και έχει τεκμηριωθεί με διάφορα στοιχεία», μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 10. Αλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ποινική έρευνα περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και δόλιες οικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στην αγορά τριών γερμανικών υποβρυχίων.
ΕΕ
Αντιφατικές δημοσκοπήσεις στο φόντο διεργασιών

Διαδικτυακή σφυγμομέτρηση της εταιρείας WIN/Gallup International, που έγινε στο διάστημα 25 Νοέμβρη με 7 Δεκέμβρη, με δείγμα 14.969 ατόμων, κατέγραψε ότι στα περισσότερα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ η υποστήριξη στην Ενωση είναι υψηλότερη από 60%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», η δημοσκόπηση κατέγραψε διάφορες αντιφατικές τάσεις, χωρίς όμως να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τη διατύπωση των ερωτήσεων, των εναλλακτικών απαντήσεων κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, ένα 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα εμφανίζεται να πιστεύει ότι η χώρα τους πηγαίνει σε «λάθος κατεύθυνση». Το ίδιο ποσοστό στη Γαλλία φτάνει το 82%, στην Ιταλία στο 79%, στη Γερμανία στο 62%.

Από την άλλη μεριά, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι στις 15 χώρες όπου έγινε η έρευνα μόλις το 36% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν έξοδο από την ΕΕ, από 33% που ήταν το ίδιο ποσοστό πέρυσι. Σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο το ποσοστό αυτό φέρεται να έχει μειωθεί από πέρυσι. Σε Φινλανδία και Ελλάδα αυξήθηκε, στο 40% από 29% και 46% από 38%, αντίστοιχα.

Οι δημοσκοπήσεις που αφορούν το μέλλον και τη συνοχή της ΕΕ πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, στο φόντο διαφόρων ενδοαστικών διεργασιών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πολλές μερίδες του κεφαλαίου σε Γαλλία, Ιταλία αλλά και άλλα κράτη προκρίνουν διαφορετικές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας τους, υπό την επίδραση των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των διαφωνιών ως προς το μείγμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ