Τακτικός αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε χτες ένα ακόμα διθύραμβο για το διχοτομικό σχέδιο που προετοιμάζεται στην Κύπρο, ζητώντας επί της ουσίας τη συναίνεση των πάντων σ' αυτό. Μέσα στα πολλά που γράφει, όμως, είναι και αυτό: «Ακόμα και στη σημερινή φάση του Κυπριακού, χάρη στη συναίνεση του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗΣΥ) και του ΑΚΕΛ, αποκλείστηκε η ιδέα κάποιων κύκλων οι διεθνείς εγγυήσεις να περάσουν στην ευθύνη του ΝΑΤΟ». Αν κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περί των εγγυήσεων «έπεσε» και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το πότε και ποιος έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για τον οποίο ο αρθρογράφος της «Αυγής» «στάζει μέλι», δεν δίνει στη δημοσιότητα ολόκληρη την πρότασή του για το θέμα των εγγυήσεων; Τι πραγματικά συζητιέται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, που θα αποτελέσει και το βασικό θέμα στη διάσκεψη για το Κυπριακό; Τέτοια ερωτήματα χρειάζεται να απαντήσει η κυβέρνηση, για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι ο λαός το πραγματικό περιεχόμενο της λύσης που προωθείται.
Ο Φλαμπουράρης διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει και του χρόνου το επίδομα που ονόμασε «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκτιμάει, επίσης, ότι «ο κόσμος έχει υπομονή» και πως «υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν». Ο Παππάς λέει ότι «θα πάρει χρόνο, αλλά τις πληγές θα τις κλείσουμε» και ο Ξυδάκης ότι το επίδομα που μοίρασε η κυβέρνηση σαν ψευτοπαροχή είναι «έκφραση της λαϊκής βούλησης». Ο ίδιος ξορκίζει το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές «τώρα που έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη». Από κοντά και ο Τσακαλώτος, ο οποίος σε άρθρο του χαρακτηρίζει «ζουρλομανδύα» το Σύμφωνο Σταθερότητας, που «θα οδηγήσει την Ευρώπη σε διάλυση». Αποκωδικοποιώντας τις παραπάνω δηλώσεις, προκύπτει το εξής μήνυμα από την κυβέρνηση στο λαό: «Κάνε υπομονή. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα ανακούφισης και ανάκτησης των απωλειών. Αρκεί να ξεφύγουμε από τη δημοσιονομική αυστηρότητα, που απειλεί την ίδια την Ευρώπη». Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια επιδιώκει η κυβέρνηση: Προσπαθεί να καθηλώσει το λαό σε στάση αναμονής, να τον συμβιβάσει με τη φτώχεια και τις ψευτοπαροχές της, να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι από την ανάκαμψη της οικονομίας θα ωφεληθεί ο ίδιος και να εξωραΐσει την ΕΕ, λέγοντας ότι με άλλη αναλογία στο μείγμα διαχείρισης μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Με τέτοια επιχειρήματα περιοδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη ανά την Ελλάδα και πρέπει ο λαός να τους δείξει ότι δεν τρώει το κουτόχορτο που του σερβίρουν. Πολύ περισσότερο, να μην τους δίνει το δικαίωμα να επικαλούνται τάχα την υπομονή του, ως απόδειξη σιωπηρής έστω στήριξης στην αντιλαϊκή τους πολιτική.
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις έδωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα μέσα που διαθέτει η Κοινωνική Ασφάλιση είναι πενιχρά, ωστόσο μπήκαν στέρεες βάσεις ώστε να εξασφαλίζονται και να καταβάλλονται οι συντάξεις». Αν και άλλαξε πόστο στην κυβέρνηση, ο Γ. Κατρούγκαλος φαίνεται πως δημιούργησε «σχολή» κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη μέθοδο της κατηγορηματικής διάψευσης οφθαλμοφανών πραγμάτων και την καλλιέργεια της λογικής του «μικρότερου κακού». Ετσι, οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας έχουν την ίδια αξία με όσα έλεγε ο Γ. Κατρούγκαλος πριν την ψήφιση του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, μέχρι να αποδειχτεί ότι οι συντάξεις, υπολογισμένες με το νέο τρόπο, είναι μικρότερες μέχρι και κατά 45% σε σχέση με αυτές που απέδιδε το παλιό σύστημα. Οσο για το από εδώ και πέρα, θυμίζουμε ότι ο πρόσφατος νόμος και οι εφαρμοστικές του εγκύκλιοι προβλέπουν τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, αλλά και των εισφορών των συνταξιούχων για το ΑΚΑΓΕ και τον κλάδο Υγείας, που δείχνει προετοιμασία για περικοπές, έστω κι αν προς το παρόν το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης δεν θα αλλάξει, αλλά θα αποδίδεται σαν «προσωπική διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι έχουν πλέον πείρα από τις γαλιφιές αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε να κουμπώνονται όταν ακούν «κατηγορηματικές» διαψεύσεις για νέες ανατροπές και περικοπές στο Ασφαλιστικό.
1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ». Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ από το 1958, τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» (1956, 1961), με το Βραβείο «Λένιν» (1971) και άλλες διακρίσεις.
1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).
1918 Συνέρχεται το 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) της Λευκορωσίας (30 - 31/12/1918).
1920 Το αστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Κομμουνιστική Νεολαία και τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μόνο στο Βελιγράδι συλλαμβάνονται 12.000 εργάτες.
1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για το σχηματισμό της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.
1944 Σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται στην περιοχή Ταμπούρια - Δραπετσώνα, ιδιαίτερα στο νεκροταφείο της Ανάστασης και στην Ευγένεια. O ΕΛΑΣ συμπτύσσεται, το βράδυ όμως αντεπιτίθεται ανακαταλαμβάνοντας τμήμα της Ευγένειας. Στα Εξάρχεια, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την κλινική Σμπαρούνη, που είχε οχυρωθεί από τον αντίπαλο. Το Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ δίνει εντολή για την ανασύνταξη της Ι Ταξιαρχίας και του ΙΙ/34 Τάγματος Κρόνου που είχαν συμπτυχθεί στο Λιόπεσι, μετά την ηρωική υποχώρηση από την Καισαριανή (σύνολο 750 άνδρες), για να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις «παρενόχλησης» του εχθρού στις ανατολικές συνοικίες. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει και τη Λευκάδα, αναγκάζοντας τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ να διαφύγουν (με βρετανικά πλοία) στην Κέρκυρα. Με σχετική του δήλωση, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλέα.
1944 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ρομέν Ρολάν (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1915).
1946 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Υπάτη.
1950 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).
1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του ενάντια στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση του λαού της πρώην ΓΛΔ. Ενώ η κριτική που ασκούσε για την ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του και ο διεθνής διασυρμός του με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».