ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνίες για «γενική εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις

Η συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν φαίνεται να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων

Η ανακατάληψη από το συριακό στρατό του Χαλεπίου διαφοροποιεί και τις διπλωματικές εξελίξεις
Η ανακατάληψη από το συριακό στρατό του Χαλεπίου διαφοροποιεί και τις διπλωματικές εξελίξεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την υπογραφή τριών συμφωνιών με κεντρικό στόχο την εφαρμογή μίας γενικής εκεχειρίας στη Συρία, που προγραμματίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα, 30/12, μετά τα μεσάνυχτα (Πέμπτης προς Παρασκευή) και την πραγματοποίηση επικείμενων ενδο-συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνεργασία με τους εταίρους του σε Συρία, Τουρκία και Ιράν, έπειτα από πολυήμερες σύνθετες διαπραγματεύσεις.

Τα έγγραφα των τριών συμφωνιών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Πούτιν περιλαμβάνουν: α) Εκεχειρία ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και ένοπλες οργανώσεις, εκτός από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και το πρώην «Μέτωπο Νούσρα». β) Πακέτο μέτρων για τον έλεγχο της εκεχειρίας. γ) Διακήρυξη σχετικά με την ετοιμότητα των ενδιαφερόμενων πλευρών να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση της σύρραξης. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες αυτές, που τις χαρακτήρισε «αποτέλεσμα κοινής δουλειάς με συμμάχους» της Μόσχας στην περιοχή, είναι «εύθραυστες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και βοήθεια ώστε να διατηρηθούν και να ενισχυθούν».

Παράλληλα, ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, λέγοντας πως συμφωνεί με την πρόταση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για «μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», συνεχίζοντας «οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, μεταδίδοντας ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του στρατού, σημείωσε πως η συμφωνία της γενικής εκεχειρίας κατέστη δυνατή «μετά τις νίκες και τις προελάσεις των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιπλέον, ο Αχμαντ Ραμαντάν από τον αντιπολιτευόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της οργάνωσής του στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα συμμορφωθεί με αυτήν, «αλλά θα αμυνθεί εάν δεχτεί επίθεση». Πρόσθεσε ότι ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» θα συμμετάσχουν στη συμφωνία εκεχειρίας και πως επίσης «θα είναι έτοιμοι για αντίποινα εφόσον η συμφωνία παραβιαστεί από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του».

Ρόλο για ΗΠΑ, Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου βλέπει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη γενική συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα πως η Αίγυπτος θα συμμετάσχει στις ενδο-συριακές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν που αναμένεται να γίνουν τις πρώτες βδομάδες του Γενάρη (δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία). Πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιορδανία και το Ιράκ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και αυτές στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία «σε επόμενα στάδια».

Υπογράμμισε ότι γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις με Ιρανούς και Τούρκους αξιωματούχους για τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, αρχικά δίχως τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου (όπως γινόταν έως πρότινος στα παζάρια διαπραγμάτευσης στη Γενεύη της Ελβετίας), τονίζοντας πως είναι ευπρόσδεκτη η κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφού αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, υπογράμμισε ότι στη συμφωνία «γενικής εκεχειρίας» συμμετέχουν δυνάμεις του συριακού στρατού και περίπου 65.000 Σύροι αντικαθεστωτικοί από διάφορες οργανώσεις, πλην αυτών που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε νωρίς χτες το πρωί στις συμφωνίες για εκεχειρία και συνομιλίες στην Αστάνα, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Ιράν σε αυτές. Διευκρίνισε ότι το Ιράν θα ενεργήσει ως εγγυητής για τη στάση της συριακής κυβέρνησης και των Λιβανέζων Σιιτών μαχητών της «Χεζμπολάχ» που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού. Ζήτησε με αυτή την αφορμή την απομάκρυνση των μαχητών της «Χεζμπολάχ» από τη Συρία...

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις κατηγορίες έναντι των ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων ΥPG στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατικές», να παραπονεθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια κοινή επιχείρηση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» στην πόλη Αλ Μπαμπ της Συρίας και ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν υποστήριξη από αέρος στις εκεί επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού παρά τις συμμαχικές τους σχέσεις εντός ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν προτού ανακοινωθεί πως ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προχτές βράδυ στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στο νότιο τμήμα του Αλ Μπαμπ. Δεν αποσαφηνίστηκε, ωστόσο, άμεσα αν οι βομβαρδισμοί αυτοί πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό της Ρωσίας με την Τουρκία...

Μοιράζουν σφαίρες «επιρροής»

Νωρίτερα, πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» από τη Μόσχα ανέφεραν ότι οι συμφωνίες Ρωσίας - Ιράν και Τουρκίας για τη Συρία έχουν χωρίσει τη χώρα, άτυπα, σε ζώνες «περιφερειακής επιρροής» και ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, θα παραμείνει Πρόεδρος «για μερικά χρόνια», ώσπου να εκλεγεί στη θέση του αργότερα κάποιος άλλος «λιγότερο πολωτικός Αλαουίτης».

Σε αδρές γραμμές, το «Ρόιτερς» υποστηρίζει ότι η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας θα επέτρεπε στη Συρία την περιφερειακή αυτονομία στο πλαίσιο κάποιου τύπου ομοσπονδίας υπό τον έλεγχο του Ασαντ. Επιπροσθέτως, Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται επί του παρόντος να έχουν άρει την απαίτησή τους για ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ, θεωρώντας σημαντικότερο το στόχο καταπολέμησης των τζιχαντιστών και στη συνέχεια των Κούρδων.

Στην ίδια ανάλυση εμφανίζεται και ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα, Τόνι Μπρέντον, που αναφέρεται στις δυναμικές προσπάθειες της Ρωσίας για επάνοδο στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα σε ρόλο μεγάλης δύναμης, θυμίζοντας πως «έχουμε ξεχάσει ότι η Ρωσία συνήθιζε να παίζει στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυσαρέσκεια Ερντογάν για «υποκρισία» μελών του ΝΑΤΟ

Ενώ ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP εκφράζει ανησυχία για πιθανή συνεργασία Αγκυρας - Δαμασκού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη δυσαρέσκειά του για την «αντι-τρομοκρατική» στήριξη που το ΝΑΤΟ προσφέρει στην Τουρκία εξέφρασε ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή βράβευσης του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ «πρέπει να βάλουν στην άκρη την υποκρισία και να αποφασίσουν αν σύμμαχός τους είναι η Τουρκία ή κάποιοι τρομοκράτες στη Συρία». Αφού διατύπωσε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ στάθηκε εντελώς αδιάφορο απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ερντογάν επανέλαβε και τις κατηγορίες απέναντι στο διεθνή (υπό τις ΗΠΑ) «συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας», ότι δε στηρίζει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού αλλά και ότι μέλη του συνασπισμού προσφέρουν όπλα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. όπως οι Κούρδοι της Συρίας PYD και YPG), παραθέτοντας διάφορες πλευρές του «προβληματισμού» της Αγκυρας για τη στάση συμμάχων της από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Αγκυρα, σημείωσε: «Η Τουρκία εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα στη Συρία. Στο κοντινό μέλλον, θα καθίσει επίσης στο ίδιο τραπέζι με τον αλ-Ασαντ υπό την προστασία της Ρωσίας. Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον αλ-Ασαντ ενάντια στο ISIL (σ.σ. Αραβικό ακρωνύμιο για το «Ισλαμικό Κράτος») σε Ράκα, αλ-Μπαμπ και αλλού. Θα σφίξουν και τα χέρια με τον αλ-Ασαντ».

Ενώ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν, ο Κιλιντσάρογλου υπογράμμισε: «Πήγαν στη Μόσχα υποχρεωτικά και υπέγραψαν τη συμφωνία (για τη Συρία). Τώρα θα πάνε και στην Αστάνα και θα υπογράψουν κι άλλη συμφωνία. Εχει γίνει καθαρό πως ο μόνος ηγέτης στην περιοχή είναι η Ρωσία». Μιλώντας για τη «χειρότερη ήττα στην εξωτερική μας πολιτική», συνέχισε ως εξής: «Αν και η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία, παραμένει μόνη στις μάχες κατά του ISIL στη βόρεια Συρία... Γιατί είναι μόνο οι δικοί μας στρατιώτες στο πεδίο της μάχης; Γιατί δεν μας υποστηρίζουν;... Αν δεν μας προσφέρουν (οι Ρώσοι) χερσαίες δυνάμεις, γιατί διστάζουν να μας προσφέρουν αεροπορική κάλυψη; Γιατί έχουμε συμφωνία μαζί τους αλλά μένουμε ακόμα μόνοι στο πεδίο των μαχών;».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εκκλήσεις του νέου γενικού γραμματέα

Την ελπίδα πως ΗΠΑ και Ρωσία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, εξέφρασε χτες σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο SIC ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες, λίγα 24ωρα πριν αναλάβει το νέο του πόστο την Πρωτοχρονιά.

Ο Γκουτέρες παρομοίασε τον πόλεμο στη Συρία με «καρκίνο παγκόσμιας κλίμακας», σημειώνοντας ότι ο πόλεμος δεν προκαλεί μόνο βάσανα στο συριακό λαό, αλλά πυροδοτεί «βίαιες αντιδράσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Σε άλλο σημείο εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «το συντομότερο δυνατόν», δηλώνοντας «αποφασισμένος» να έχουν έναν «εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», όπως συνάντησε προ εβδομάδων τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ