ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για τους ανέργους

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου σε παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου σε παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καλεί τους μεταλλεργάτες να συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στο υπουργείο, διεκδικώντας τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους.

Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί μια σειρά αιτήματα για την ανακούφιση των ανέργων, όπως: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους μεταλλεργάτες. Απαγόρευση διακοπών ρεύματος σε οικογένειες με ανέργους. Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όλους 50%. Διαγραφή τόκων και πάγωμα όλων των μορφών δανείων στους ανέργους. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

Σχετικά με την κινητοποίηση και τους στόχους της, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημειώνει μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» τα εξής: «Χιλιάδες μεταλλεργάτες σε μια σειρά χώρους δουλειάς είναι απλήρωτοι για μήνες, αρκετοί από αυτούς δεν πληρώθηκαν το Δεκέμβρη ούτε το μισθό τους, ούτε και το Δώρο Χριστουγέννων. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που τα μεροκάματά τους όλη τη χρονιά μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Για όλους αυτούς και τις οικογένειές τους δεν υπάρχουν γιορτές. Το σπίτι τους παραμένει και αυτές τις μέρες το ίδιο παγωμένο, στο τραπέζι τους με το ζόρι υπάρχουν ακόμα και τα βασικά.

Το Συνδικάτο πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτήν την κινητοποίηση, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους ανέργους, αλλά και μια σειρά αιτήματα που αφορούν συνολικά την ανακούφιση των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποτελεί συνέχεια των αγώνων που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Δίνουμε συνέχεια στις διεκδικήσεις μας και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες κινητοποιήσεις, καθώς με τη νέα χρονιά οι μεταλλεργάτες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, θα βρεθούν μπροστά στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Με 17 απολύσεις «αποχαιρετά» τη χρονιά η ΛΑΡΚΟ

Αμεση αντίδραση από το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου της Φθιώτιδας, που καλεί αύριο σε Γενική Συνέλευση

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή και του κλαδικού Συνδικάτου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή και του κλαδικού Συνδικάτου
Πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» 17 απολύσεων μοίρασε χτες η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ σε εργατοτεχνίτες που δουλεύουν στην επιχείρηση μέσω εργολάβων, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας. Μέχρι χτες, κανένας εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει την απόλυσή του. Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του εργοστασίου.

Παράλληλα, το επιχειρησιακό σωματείο προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα, η μορφή των οποίων αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

Το Συνδικάτο, σε ανοιχτή επιστολή του προς τη Διοίκηση της επιχείρησης, επισημαίνει πως οι απολύσεις έγιναν «πέντε μέρες μετά τη συνάντηση στην οποία δεν μας αναφέρατε τίποτα, παρόλο που σας ρωτήσαμε, 10 μέρες μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ ότι "δεν πρόκειται να πειράξετε εργατοτεχνίτες", 15 μέρες μετά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς τα Σωματεία πως "η λέξη απόλυση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό σας", 20 μέρες μετά τις δεσμεύσεις για "εξασφάλιση των εργαζομένων" από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την προεκλογική παρέλαση κυβερνητικών βουλευτών στη ΛΑΡΚΟ, που φυσικά τάζανε λαγούς με πετραχήλια».

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους εργολάβους βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης του κλαδικού Συνδικάτου. Ετσι και στην πρόσφατη συνάντηση με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποί του έθεσαν για μια ακόμα φορά το αίτημα για κατάργηση του «δουλεμπορικού» καθεστώτος των εργολαβιών και απορρόφηση όλων των εργαζομένων (συντήρηση, φύλακες, λιμάνι, καθαρίστριες, καθαρισμοί, σταθεροί και έκτακτοι) από τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Επίσης, ζήτησαν την παρέμβαση της εταιρείας για τα απαράδεκτα ποσά που δίνονται από τους εργολάβους ως μισθοί, δώρα και επιδόματα, αλλά και για να ελεγχθεί κατά πόσο πληρώνουν τις προβλεπόμενες εισφορές στα επικουρικά ταμεία του κλάδου.

«Παιχνίδια» στις πλάτες των απολυμένων

Μια σοβαρή πλευρά των «παιχνιδιών» που παίζει η εργοδοσία στις πλάτες των απολυμένων, με ευθύνη της κυβέρνησης, αναδεικνύει η περίπτωση των πτωχευμένων εταιρειών «Φίλκεραμ - Τζόνσον» και ΒΙΟΜΕ.

Η «Φίλκεραμ» πτώχευσε το Σεπτέμβρη του 2011 αφήνοντας απλήρωτους τους 222 εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και πιστωτές. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης της «Φίλκεραμ», οι μέτοχοι πτώχευσαν ταυτόχρονα τη ΒΙΟΜΕ ΑΕ και την «Ιππόκαμπος ΑΕ», που ήταν της ίδιας ιδιοκτησίας και λειτουργούσαν εντός των εγκαταστάσεων της μητρικής «Φίλκεραμ».

Από τις τρεις εταιρείες, μόνο η πτώχευση της «Ιππόκαμπος» έχει εκτελεστεί. Η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ δεν προχώρησε, καθώς ορισμένοι από τους 75 εργαζόμενους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτοδιαχείριση του εργοστασίου και μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ εμπορεύονται σαπούνια και καθαριστικά. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα, ακόμη δεν έχουν απολυθεί (από το 2011), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο ανεργίας, ή να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε άλλα προγράμματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στους 222 απολυμένους εργαζόμενους της «Φίλκεραμ» οφείλονται μισθοί από το Μάρτη του 2011 και οι αποζημιώσεις των απολύσεων που τους δόθηκαν από τον «σύνδικο πτώχευσης» το Γενάρη του 2012. Συνολικά, η πρώην εργοδότρια εταιρεία χρωστάει σ' αυτούς 11 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ. Μέχρι τώρα, στα τέσσερα χρόνια των εκποιήσεων, έχει πουληθεί το 70% των κινητών περιουσιακών στοιχείων της «Φίλκεραμ», χωρίς ωστόσο οι απολυμένοι της να πάρουν έστω και 1 ευρώ.

Για να πάρουν τα λεφτά τους, ή έστω μέρος από αυτά, οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκποίηση του οικοπέδου - φιλέτου της εταιρείας, έκτασης 140 στρεμμάτων.

Ο πλειστηριασμός όμως αυτού του οικοπέδου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους πρώην συναδέλφους τους στην («αυτοδιαχειριζόμενη» πλέον) ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι διεκδικούν το διαχωρισμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ από την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ», ώστε το μεν οικόπεδο της ΒΙΟΜΕ να παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό τους, για να συνεχίσουν την «αυτοδιαχείριση», η δε κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ» να εκποιηθεί, για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοί της.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι της «Φίλκεραμ» ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία της ΒΙΟΜΕ και ότι για τα 140 στρέμματα να γίνει πλειστηριασμός «πακέτο». Μέχρι τώρα, έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες πλειστηριασμού, χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο, ευελπιστούν ότι στις 27 Γενάρη, που έχει οριστεί ο επόμενος πλειστηριασμός, θα βρεθεί αγοραστής που θα δώσει ικανοποιητικό τίμημα, ώστε να πάρουν κι αυτοί μέρος όσων τους οφείλει ο πρώην εργοδότης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο να παραμένουν όμηροι της εργοδοσίας και του κράτους οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ», ενώ και οι «συνεταιριστές» της ΒΙΟΜΕ δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει σαν «υπόδειγμα» στην οργάνωση της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» και σαν «πρότυπο» της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση παρενέβη για να αναβληθεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της «Φίλκεραμ», εντάσσοντας στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» - που τελικά αποσύρθηκε - διάταξη για εξάμηνη παύση των πλειστηριασμών του συγκεκριμένου ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό συντηρεί αυταπάτες στους «συνεταιριστές» ότι το εγχείρημά τους μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα σε συνθήκες καπιταλιστικού ανταγωνισμού και κυριαρχίας των μονοπωλίων, ενώ διατηρεί στον «αέρα» και τους απολυμένους της «Φίλκεραμ». Και, βέβαια, οι μεν στρέφονται ενάντια στους δε, ενώ τα συμφέροντά τους αντικειμενικά είναι κοινά απέναντι στον εργοδότη που τους απέλυσε και στο κράτος που του κάνει πλάτες.

Τελικά, ο μόνος κερδισμένος είναι η πρώην εργοδότρια εταιρεία, η οποία, αφότου κήρυξε πτώχευση, απαλλάχθηκε με τη στήριξη του κράτους από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους απολυμένους, είτε επέλεξαν το δρόμο του συνεταιρισμού, είτε κρέμονται από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων για να πάρουν έστω και λίγα απ' όσα τους χρωστάει ο πρώην εργοδότης...


Α. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ