ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
Ας ξεκινήσει από αυτά

Πολλή κουβέντα γίνεται για την προσπάθεια, τάχα, της κυβέρνησης να βρει πόρους για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος και να μην περικόψει δήθεν άλλο τις συντάξεις. Μάλιστα, προβάλλεται ως «προοδευτική» λύση η επιβολή νέου φόρου, ή η απόδοση στο ασφαλιστικό σύστημα ενός μέρους των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες. Είναι φανερό ότι και στις δυο περιπτώσεις το «μάρμαρο» το πληρώνει ο λαός. Πάντως, αν «καίγεται» τόσο πολύ η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πόρους για το Ασφαλιστικό, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών από τη δεκαετία ακόμα του '50, που εξαϋλώθηκαν υπέρ του κεφαλαίου με τη διαχρονική παρέμβαση του κράτους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει πίσω στα Ταμεία τα 58 δισ. ευρώ, που ήταν οι απώλειες από τη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας την περίοδο 1951 - 1975. 'Η τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν οι απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών την περίοδο 1999 - 2002. 'Η τις τεράστιες οφειλές του κράτους από τη μη απόδοση της επιχορήγησης των Ταμείων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. 'Η τα 13 δισ. που χάθηκαν από το PSI. Κι αν τα παραπάνω της φαίνονται «βουνό», ας κάνει την αρχή, επιστρέφοντας σε πρώτη φάση το περίπου 1 δισ. ευρώ που έχασαν τα Ταμεία μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που φέρει ατόφια την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Η ... «μάχη» της κυβέρνησης

Οποιος έτυχε να ακούσει τις προηγούμενες μέρες τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, να μιλά για το πόσο ...σκληρή είναι η ...μάχη που δίνει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο. Τι είπε ο υπουργός; Δίνουμε - λέει - μια μάχη και θα την κερδίσουμε και αυτή. Οτι το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που θα έρθει, θα κατοχυρώνει τις κύριες συντάξεις και ότι γίνεται προσπάθεια η μείωση στις επικουρικές να περιοριστεί στο 15%-20%! Ναι, αυτή είναι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να μην κοπούν πολύ οι συντάξεις που ήδη έχουν κοπεί έως και 40% και που η ίδια τις έχει ήδη πετσοκόψει κι άλλο τον περασμένο Ιούλη. Η μοναδική πραγματική μάχη που δίνουν οι της κυβέρνησης, είναι αυτή για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την ανάκαμψη των κερδών τους. Και αυτή η πολιτική είναι ταυτισμένη με το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Ο υπερασπιστής των αδυνάτων

Υπερασπιστή των «αδύναμων οικονομικά στρωμάτων» χαρακτήρισε τον Β. Λεβέντη και το κόμμα του, την Ενωση Κεντρώων, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, δήλωσε ότι η Ενωση Κεντρώων εκφράζει «ενδιαφέρουσες θέσεις». Ο ...«υπερασπιστής των αδυνάτων» με τις «ενδιαφέρουσες θέσεις», όπως χαρακτηρίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τον Β. Λεβέντη, είναι αυτός που έχει καταθέσει προτάσεις για πιο σκληρό μνημόνιο, αξιώνει το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει ενδεχόμενο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, με την προϋπόθεση «να καμφθεί των συνδικαλιστών η δύναμη», δέχεται την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και χωρίς τσίπα λέει ότι «όσοι ενίστανται και επαναστατούν που δεν μπορούν να ζουν με 500, τους παρακαλώ να μου εξηγήσουν πώς ζει ο άλλος με μηδέν...». Είναι ο ίδιος που απαιτεί τη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, έως και την ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της κρατικής περιουσίας, από αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι αρχαιολογικούς χώρους. Και το κυριότερο, αυτές τις «ενδιαφέρουσες θέσεις», κατά την κυβέρνηση, τις θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για κυβερνητική συνεργασία...

Να τα (ξανα)πούνε;

Κάτι από χριστουγεννιάτικο παραμύθι για παιδιά θύμισαν οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, την πρώτη μέρα του ψεύτικου «διαλόγου» για την Παιδεία, που τα αστικά ΜΜΕ παρουσίασαν με πηχυαίους τίτλους του στιλ «14 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση», «κοσμογονία στην εκπαίδευση» και άλλα τέτοια. Δεν είναι μόνο η πρόκληση σε μαθητές - εκπαιδευτικούς και γονείς που παλεύουν με τα φοβερά προβλήματα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, αυτά ακούγονται περίπου κωμωδία. Δεν είναι που στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που κι αυτή η συγκυβέρνηση άφησε τα παιδιά τους εκτός παιδικών σταθμών, όλα αυτά ακούγονται το λιγότερο ως κακόγουστο αστείο. Το κυριότερο είναι ότι πίσω από τα «τρίπαχα» λόγια περί «σχολείου της πολιτισμικής - δημοκρατικής ανάτασης και της γενικότερης ανάπτυξης», κρύβεται ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο, διαφοροποιημένο ανάλογα με την τσέπη των γονιών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων που ο υπουργός προκλητικά βαφτίζει ανάγκες της κοινωνίας! Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι μηδέν (αριθμός 0) αναφορές στη δωρεάν Παιδεία, η ευθεία αναφορά ότι η χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης θα γίνεται «σε συνάρτηση πάντοτε προς την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών», τα πανηγύρια, αφού με άλλη κυβέρνηση η χρηματοδότηση... θα ήταν χειρότερη! Αλλά και οι αναφορές του για αξιοποίηση της «διεθνούς πείρας» και «αξιολόγηση του ΟΟΣΑ», όταν η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί γι' αυτές, υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο. Αποδεικνύοντας ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι μόνο τα χρόνια του σχολείου, αλλά το ποια οικονομία και κοινωνία θα υπηρετεί το σχολείο αυτό. Κι όσο γι' αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό διαλέξει τη μεριά του κεφαλαίου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ». Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ από το 1958, τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» (1956, 1961), με το Βραβείο «Λένιν» (1971), κι άλλες διακρίσεις.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).

1918 Συνέρχεται το 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) της Λευκορωσίας (30 - 31/12/1918).

1920 Το αστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Κομμουνιστική Νεολαία, καθώς και τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μόνο στο Βελιγράδι συλλαμβάνονται 12.000 εργάτες.

1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για το σχηματισμό της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται στην περιοχή Ταμπούρια - Δραπετσώνα, ιδιαίτερα στο νεκροταφείο της Ανάστασης και στην Ευγένεια. O ΕΛΑΣ συμπτύσσεται, το βράδυ όμως αντεπιτίθεται ανακαταλαμβάνοντας τμήμα της Ευγένειας. Στα Εξάρχεια, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την κλινική Σμπαρούνη, που είχε οχυρωθεί από τον αντίπαλο. Το Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ δίνει εντολή για την ανασύνταξη της Ι Ταξιαρχίας και του ΙΙ/34 Τάγματος Κρόνου που είχαν συμπτυχθεί στο Λιόπεσι μετά την ηρωική υποχώρηση από την Καισαριανή (σύνολο 750 άνδρες), για να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις «παρενόχλησης» του εχθρού στις ανατολικές συνοικίες. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει και τη Λευκάδα, αναγκάζοντας τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ να διαφύγουν (με βρετανικά πλοία) στην Κέρκυρα. Με σχετική του δήλωση, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλέα.

1944 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ρομέν Ρολάν (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1915).

1946 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Υπάτη.

1950 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξορίστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του ενάντια στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση του λαού της πρώην ΓΛΔ. Ενώ η κριτική που ασκούσε για τη ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του και ο διεθνής διασυρμός του με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org