ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στα μπλόκα

Κατά τόπους συσκέψεις για την οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες

Από τη συμμετοχή των αγροτών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη (φωτ. από Πρέβεζα)
Από τη συμμετοχή των αγροτών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη (φωτ. από Πρέβεζα)
Τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών ετοιμάζονται να βγάλουν στις 7 Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζοντας τις συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις που αποφάσισε για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στις 6 Δεκέμβρη, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας των μπλόκων, κλιμακώνεται η δραστηριότητα Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που παλεύουν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, διοργανώνεται κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας, προκειμένου να συζητηθούν και να καταληχθούν κοινές δράσεις, στην προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο επίπεδο του νομού.

Σύσκεψη - συγκέντρωση για την οργάνωση του συντονισμένου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς οργανώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 11/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα. Καλεί όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετέχουν μαζικά, όπως και τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των αγροτών, τονίζοντας ότι «ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς έχει στόχο την επιβίωσή μας και είναι υπόθεση όλων μας».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας καταγγέλλει τη φιέστα που οργάνωσαν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «Παμφθιωτικού Συντονιστικού» των αγροτών, «για να ζητιανέψουν την "κατανόηση" από φορείς της Περιφέρειας και βουλευτές που τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει και δεν έχουν καταργήσει τους νόμους που μας επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων και μας εξαθλιώνουν. Στόχος της φιέστας να μας δημιουργήσουν απογοήτευση, ψεύτικες ελπίδες και στάση αναμονής.

Συνδιοργανωτής της φιέστας ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που υλοποιεί τις καταστροφικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ και δε διεκδικεί ούτε ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε βασικά έργα υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά...) που θα έλυναν χρόνια προβλήματά μας.

Ολοι μαζί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η ΕΕ, που συνδιαμόρφωσε τα μνημόνια, καρατόμησε τις ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ, που πέταξε χιλιάδες μικροκτηνοτρόφους εκτός εξισωτικών αποζημιώσεων, που ζητάει να επιστρέψουμε τις αποζημιώσεις που κατακτήσαμε το 2009, που με τις επιλογές της έχουν πεταχτεί εκτός γεωργίας ένα εκατομμύριο από εμάς από την εποχή που ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ, είναι το "μάννα εξ ουρανού" για την αγροτιά με τα διάφορα προγράμματά της.

Για ποιους αγρότες "νοιάζονται" τελικά; Για εμάς τους μικρομεσαίους, που θέλουμε 99 ευρώ για να βάλουμε στην άκρη 100, ώστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Οχι. Γι' αυτό, το μόνο που ζήτησαν με αοριστίες, είναι μέτρα για να γίνουνε πιο ανταγωνιστικοί απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες και για την προστασία τους από τις εισαγωγές. Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είμαστε ούτε έμποροι ούτε εξαγωγείς».

Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ

Ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ για να τους καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους, έφερε αποτέλεσμα. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, μετά από διαδοχικές στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Νωρίτερα και κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, η εργοδοσία είχε ξοφλήσει το μισθό του Νοέμβρη και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα έχει καταβάλει και το μισθό του Δεκέμβρη.

Παράλληλα, στη διάρκεια της τριμερούς, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το «λοκ άουτ» που επέβαλε για «αντίποινα» στις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι ...δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της. Θυμίζουμε ότι το «λοκ άουτ» επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21/12, ως απάντηση στην απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων για δίωρες στάσεις εργασίας την ίδια μέρα και Γενική Συνέλευση, με αιχμή το αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων.

Δεν δίνουν Δώρο Χριστουγέννων σε μετανάστες

Την εργοδοσία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΒΟΚΤΑΣ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ, ΣΚΑΛΕΖΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν έχει δώσει επιλεκτικά το Δώρο Χριστουγέννων σε μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου, «στην επιχείρηση ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ είναι οκτώ μετανάστες συνάδελφοι που μέχρι τώρα μας έχουν καταγγείλει ότι δεν έχουν πάρει το Δώρο. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να είναι και άλλοι συνάδελφοι από αυτήν την επιχείρηση, αλλά και από τις υπόλοιπες (ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΣΚΑΛΕΖΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ) που είναι ιδίων συμφερόντων και ακολουθούν την ίδια ακριβώς τακτική. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να υπάρχουν οφειλές σε δεδουλευμένες αποδοχές από τους προηγούμενους μήνες, όπου και εκεί υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, σε Ελληνες και μετανάστες. Η εργοδοσία, κάνοντας διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, με το «διαίρει και βασίλευε», θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα όλων μας. Την απάντησή της και σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να την πάρει μέσα από τη δράση μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αυξήθηκε η συμμετοχή στις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εκλογές στο Σωματείο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Νομού Πρέβεζας. Στις εκλογές καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την ανεργία που τσακίζει τους εργαζόμενους του κλάδου. Η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ήταν η μόνη παράταξη που συμμετείχε με ψηφοδέλτιο. Συνολικά, στις εκλογές ψήφισαν 193 οικοδόμοι, από 154 στις προηγούμενες εκλογές. Για την αντιπροσώπευση στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, η «Ταξική Ενότητα» εκλέγει 8 αντιπροσώπους (από 6) καθώς και 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 2). Σε δελτίο Τύπου η παράταξη αναφέρει: «Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους, Ελληνες και μετανάστες, που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες και τους καλούμε, όπως και όλους τους συναδέλφους μας, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο. Να πάρουν μαζικά μέρος στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του για δουλειά για όλους με δικαιώματα, μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους, ενάντια στα σχέδια κατάργησης των ΒΑΕ και της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας του ΠΑΜΕ με το δραματοποιημένο παραμύθι «Η Λεύκα και το Αλογο» για παιδιά και το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι Γειτονιές του κόσμου». Το παιδικό έργο θα πλαισιώσει τις παιδικές γιορτές που έχουν ετοιμάσει στις 3 Γενάρη η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, στις 9 Γενάρη το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων και στις 10 Γενάρη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Παράσταση με τις «Γειτονιές του κόσμου» θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη στο Δήμο Χαϊδαρίου. Στη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ, στη χορωδία και στην ορχήστρα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι και νέες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, νοικοκυρές που αγαπούν τον πολιτισμό και θέλουν να πλαισιώσουν τις ομάδες.

Υπόδειγμα «ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2015 θα κλείσει με περίπου 26 εκατ. τουριστικές αφίξεις έναντι 25,4 εκατ. το 2014. Το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 22,47 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία ότι για το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια κ.ά.), το 2015 ήταν μια καθ' όλα επιτυχημένη χρονιά. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Τουρισμός προβάλλεται σαν «υπόδειγμα» της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση και για άλλους κλάδους, αλλά και σαν ένα από τα «βαριά χαρτιά» στην προσπάθεια να ανακάμψει συνολικά η οικονομία. Θα περίμενε όμως κανείς, σ' έναν κλάδο με τέτοιες επιδόσεις, κάπως καλύτερα να αμείβονται και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι, όμως, έτσι. Οπως έχουμε επανειλημμένως γράψει στο «Ριζοσπάστη», από το 1990 έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στα μεγάλα εποχικά ξενοδοχεία απασχολούνται «καραβιές» ολόκληρες με σπουδαστές των ΙΕΚ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάνουν θραύση, η απληρωσιά το ίδιο, οι μισθοί είναι αντίστοιχοι των συνθηκών δουλειάς, με τη βοήθεια και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Κάπως έτσι «βιώνουν» την ανάπτυξη του κλάδου οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ