ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προχωράνε οι κοινές μπίζνες

Οι «Δρόμοι του Μεταξιού» και η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, σημαντικοί τομείς για νέα επιχειρηματικά κέρδη

Από τη συνάντηση στο Πεκίνο των Προέδρων της Κίνας και της Αιγύπτου
Από τη συνάντηση στο Πεκίνο των Προέδρων της Κίνας και της Αιγύπτου
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Η απόφαση για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» συνόδευσε τις εκατέρωθεν επισημάνσεις για την ανάγκη να προχωρήσουν οι κοινές επενδύσεις, με έμφαση δύο άξονες: Αφενός κατά μήκος των σύγχρονων «Δρόμων του Μεταξιού» (χερσαίου και θαλάσσιου), αφετέρου με επίκεντρο την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ που αναμένεται να δώσει ώθηση σε διάφορες μπίζνες σε μια σειρά κλάδους. Μάλιστα, ο Σίσι υπογράμμισε ότι το Κάιρο θα εξασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκές για την προσέλκυση ειδικά των κινεζικών εταιρειών. Ο Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται ειδικά για επενδύσεις σε έργα Υποδομών, ειδικά σιδηροδρομικών γραμμών όπου θα κινούνται σύγχρονα και πολύ γρήγορα τρένα, τούνελ κ.τ.λ. Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται και στον κλάδο των Logistics (Λοτζίστικς - αφορούν μεταφορά και αποθήκευση διαφόρων εμπορευμάτων), την κατασκευή πλατφορμών.

Ηδη, αναλυτές επισημαίνουν ότι «η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων προς τις αφρικανικές αγορές, εξαιτίας της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της». Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε πως το 2013, για πρώτη φορά, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 80% από αυτά να αφορούν κινεζικές εξαγωγές.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου που θα ασχοληθεί ειδικά με την ανάπτυξη της Ανανεώσιμης Ενέργειας. Ακόμα, υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής έρευνας.

Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές δυναμώνουν και τη συνεργασία τους σε άλλους τομείς. Σε Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών, υπογραμμίζεται ότι οι εδαφικές διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο, ότι υποστηρίζουν τη διαφύλαξη του ρόλου του ΟΗΕ στην επίλυση διεθνών ζητημάτων. Τόνισαν ακόμα την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνοντας ειδική μνεία στη συμμετοχή που πρέπει να έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, και από την Αφρική. «Η Αίγυπτος χρειάζεται έναν στρατηγικό εταίρο όχι απλά έναν επιχειρηματικό εταίρο, ενώ η Κίνα επιθυμεί να δημιουργήσει στρατηγικές οικονομικές εναλλακτικές στο φόντο της επιβραδυνόμενης οικονομίας διεθνώς», σημειώνουν αναλυτές.

Πριν αναχωρήσει από την Αίγυπτο, ο Σίσι είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις με την Κίνα «πολύ ιδιαίτερες, ισχυρές και σταθερές», ενώ επισήμανε: «Η Κίνα έχει ισορροπημένες πολιτικές και δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, κάτι που είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας της».

Προώθηση του παλαιστινιακού σχεδίου στον ΟΗΕ

Ενώ οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη βία στη Δυτική Όχθη δολοφονώντας, χτες, έναν 17χρονο Παλαιστίνιο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πρεσβευτών αραβικών χωρών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ξεκίνησαν χτες βράδυ με κεντρικό θέμα συζήτησης το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν νωρίτερα οι Παλαιστίνιοι, μέσω της πρέσβειρας της Ιορδανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ντίνα Κάουαρ, σε μία περίοδο όξυνσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, είχε προηγουμένως ανακοινώσει την υποβολή του σχεδίου απόφασης, με το οποίο ζητείται μεταξύ άλλων ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη σε μία τριετία, σημειώνοντας ότι εντός τρέχοντος 24ώρου (σήμερα, Τρίτη) θα υποβληθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης για το Παλαιστινιακό σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στον ίδιο κύκλο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων», που, όπως τόνισε, τις χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως εργαλείο για να βαθύνει την κατοχή.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση, αρνητική αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δήλωσε ότι σε περίπτωση που εγκριθεί το παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης «θα το απορρίψουμε εμείς επειδή το Ισραήλ αντιτίθεται σε συνθήκες που διακυβεύεται το μέλλον του».

Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου

Ωρες πριν, κοντά στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες έναν 17χρονο Παλαιστίνιο επειδή πετούσε πέτρες εναντίον τους μαζί με άλλους συνομηλίκους του. Αλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος τραυματίστηκε στη διάρκεια του ίδιου περιστατικού.

Από την Παρασκευή έως χτες, άλλοι τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι και μία 72χρονη γυναίκα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων κοντά σε εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε η σύλληψη άλλων 15 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ο 42χρονος Νάντερ Τζαφάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (DFLP), στη διάρκεια ελέγχου σε φυλάκιο Ισραηλινών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο 42χρονος συνελήφθη χωρίς απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας των ισραηλινών αρχών που είναι γνωστή ως «διοικητική σύλληψη» (σύλληψη χωρίς κατηγορίες για τουλάχιστον έξι μήνες...).

Κλιμάκιο υπουργών στη Λωρίδα της Γάζας

Στη Λωρίδα της Γάζας πάντως επικρατούν αναβρασμός και οργή για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ανοικοδόμησης της περιοχής, η οποία έχει καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό από τις ισραηλινές φονικές επιθέσεις του περασμένου καλοκαιριού αφήνοντας στο δρόμο περίπου 110.000 νοικοκυριά.

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο, εκ των οποίων μία έγινε σε απόσταση αναπνοής από κλιμάκιο οκτώ Παλαιστίνιων υπουργών που μετέβαιναν στην περιοχή από τη Δυτική Οχθη για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας (τη δεύτερη συνεδρίαση του είδους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης εδώ και περίπου έξι μήνες). Οι υπουργοί παραδέχθηκαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ανοικοδόμηση της Γάζας και εξέτασαν τρόπους για επίσπευσή της και εισαγωγή οικοδομικών υλικών.

Ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στην Τουρκία

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η χριστουγεννιάτικη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία το στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς» Κχαλέντ Μεσάαλ. Ο Μεσάαλ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εκφώνησε ομιλία στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπου χαρακτήρισε την Τουρκία «πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους» επειδή «μία δημοκρατική Τουρκία σημαίνει μία ισχυρή Ιερουσαλήμ, μία ισχυρή Παλαιστίνη».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Επαναληπτικές εκλογές στις 11 Γενάρη

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Σε δύο βδομάδες καλούνται εκ νέου στις κάλπες οι Κροάτες ψηφοφόροι καθώς κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων ήταν της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 11 Γενάρη ανάμεσα στον απερχόμενο κεντροαριστερό Πρόεδρο, Ιβο Γιοσίποβιτς, που πήρε 38,56%, και την υποψήφια της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» (HDZ), Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς που πήρε 37,11%.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις κάλπες διαμορφώθηκε στο 47,11%, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 3% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από μια πενταετία.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιβο Γιοσίποβιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών του δεύτερου γύρου, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμά του «προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση... περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, μια πιο ανεκτική Κροατία».

Από την πλευρά της, η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, απευθυνόμενη στους δικούς της ψηφοφόρους, υποστήριξε πως οι Κροάτες «ψήφισαν για αλλαγή», καταλήγοντας ότι «η Κροατία θα λάβει τη δίκαιη θέση της στην κοινότητα των πλούσιων δυτικών χωρών».

ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Αεροπορικές επιδρομές κατά ενόπλων της «Μπόκο Χαράμ»

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--

Διαστάσεις περιφερειακής κρίσης παίρνει πλέον η δράση χιλιάδων ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» καθώς δεν περιορίζουν πλέον τις επιθέσεις τους μόνο στη Βορειοανατολική Νιγηρία αλλά και στο γειτονικό Καμερούν, όπου περίπου 1.000 εξ αυτών πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο συντονισμένη επίθεση σε πέντε μεθοριακές πόλεις και χωριά καταλαμβάνοντας για ώρες το στρατόπεδο «Ασιγκάσια» του καμερουνέζικου στρατού.

Ο στρατός του Καμερούν απάντησε χτες με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο αρκετών δεκάδων εξ αυτών. Ανέκτησε ξανά τον έλεγχο του στρατοπέδου «Ασιγκάσια» και απώθησε τους ισλαμιστές στο νιγηριανό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πληροφοριών του Καμερούν, Ισα Τσιρόμα Μπακαρί, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ», που γίνονται ολοένα και πιο τολμηρές το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν «τη νέα στρατηγική της οργάνωσης με στόχο τη διάσπαση της προσοχής του καμερουνέζικου στρατού σε διαφορετικά μέτωπα ώστε να γίνει πιο ευπαθής σε άλλες, αιφνιδιαστικές επιθέσεις».

Η «Μπόκο Χαράμ» κλιμάκωσε τις ένοπλες επιχειρήσεις και βομβιστικές επιθέσεις κατά των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού το 2009, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους και βέβαια χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη μαύρη ήπειρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ