ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με «άρωμα» από τα παλιά άνοιξε η προεκλογική εκστρατεία

Δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, συνοδευόμενες από κίβδηλα διλήμματα και κάλπικες προσδοκίες προς το λαό

«Μαζί με το λαό» ο ΣΥΡΙΖΑ... για την «πλατιά συναίνεση» στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Μαζί με το λαό» ο ΣΥΡΙΖΑ... για την «πλατιά συναίνεση» στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου
Από κίβδηλα διλήμματα και κάλπικες προσδοκίες προς το λαό, δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και ανέξοδους λεονταρισμούς ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή θα συντίθεται η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε καθαρό, εγκαινιάζοντάς την, χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών κάλεσε το λαό να επιλέξει «το δρόμο που μας οδήγησε στην κοινωνική τραγωδία και στην εθνική ταπείνωση» ή «το δρόμο της μεγάλης αλλαγής» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως είπε, ξεσκονίζοντας χρεοκοπημένα παλαιοΠΑΣΟΚικά συνθήματα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέκλεισε διαδικασίες συναίνεσης μετεκλογικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε κάθε διάλογο και κάθε συνάντηση με τους πολιτικούς του αντιπάλους» και λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη συναίνεση πραγματικότητα. «Θα είναι η πλατιά συναίνεση, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η πλατιά συναίνεση για την αληθινή διαπραγμάτευση. Θα είναι η πλατιά συναίνεση στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας σινιάλο στο ίδιο το κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι θα εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση στην πολιτική στήριξης της ανάκαμψής του.

Σε ένα ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης (δηλαδή, την καπιταλιστική κρίση και το δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου) επικέντρωσε τις ευθύνες σε όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ότι με «συνειδητά λάθη και παραλείψεις έριξαν την Ελλάδα στα βράχια». Απείλησε τους Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Αντ. Σαμαρά με αποκαλύψεις, φτάνοντας να καλέσει τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης να μην τολμήσουν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας κανένα έγγραφο και «ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα»! Τα 'βαλε φραστικά με την «καθεστωτική διαφθορά» και το «καρκίνωμα της διαπλοκής», με «αντιλήψεις και πρακτικές που μας οδήγησαν ως εδώ», όπως άλλωστε επανειλημμένα έχουν κάνει και άλλοι διεκδικητές της αστικής διακυβέρνησης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρότυπο οι εξίσου αντιλαϊκές κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας

Σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στην αστική τάξη τις προθέσεις του, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε όσους υπονομεύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και την οικονομία, διαβεβαίωσε ότι πρότυπό του αποτελούν χώρες όπως «η Γαλλία και η Ιταλία», που «έχουν κατοχυρώσει να μην εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ανέφερε ότι «το πολιτικό έδαφος είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες» και καμάρωσε πως «οι σημερινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση».

Δεν παρέλειψε να καθησυχάσει ότι εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους» και να απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας σε όσους αποδέχονται το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το στόχο για διαπραγμάτευση των όρων ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στη χώρα.

Επανέλαβε, τέλος, ότι «οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας» και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη ώστε «να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα».

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία», παινεύοντας τους βουλευτές που δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς, πιέσεις και μεθοδεύσεις, όπως είπε. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το αποτέλεσμα σαν εναρμόνιση των βουλευτών με τη λαϊκή βούληση για αλλαγή πολιτικής, επαναλαμβάνοντας αυταπάτες τις οποίες το κόμμα του καλλιεργεί, όπως ότι «σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας».

Πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος καλά κρατούν οι αντιδράσεις διαφόρων ομάδων, που νιώθουν να απειλούνται απ' όσους συνωστίζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι η συνεργασία με δυνάμεις που έβαλαν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού. Στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης μια σειρά στελέχη προσκείμενα στη μειοψηφία αρθρογραφούν σχετικά, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και προειδοποιώντας την ηγεσία πως μπορεί να απωθήσει «αριστερούς» ψηφοφόρους.

ΔΗΜΑΡ
Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα ημερών μοιάζει να είναι η ανακοίνωση της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για συμμετοχή στελεχών της στα ψηφοδέλτια που συγκροτεί η Κουμουνδούρου, με πρώτο και καλύτερο τον Φ. Κουβέλη, για τον οποίο πολλά ακούγονται, όπως ότι προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των στελεχών που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας, παρότι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συνηγορούν υπέρ της.

Χτες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που «επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να επισπεύσει την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών». Κι αυτό γιατί - όπως είπε - έφερε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία, αν και γνώριζε ότι στη βάση της πολιτικής της δεν μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. Ο Φ. Κουβέλης έσπευσε να ενισχύσει τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές αποτελούν «αφετηρία εξελίξεων που θα κάνουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα».

Η Αγ. Κωνσταντίνου δεν άφησε ασχολίαστη και τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου στο κομμάτι που την αφορούσε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «κόμματα και πολιτικοί παράγοντες που ακροβατούν μεταξύ συντηρητικών πολιτικών και διεκδίκησης αντιπολιτευτικού ρόλου, δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα στη ΔΗΜΑΡ περί πολιτικής σαφήνειας»...

ΠΟΤΑΜΙ
Η ... διεύρυνση φέρνει γκρίνια

Μετά τον Σπ. Λυκούδη, κι άλλοι παράγοντες της αστικής διαχείρισης βλέπουν το Ποτάμι ως τον «προσφορότερο χώρο»...

Eurokinissi

Μετά τον Σπ. Λυκούδη, κι άλλοι παράγοντες της αστικής διαχείρισης βλέπουν το Ποτάμι ως τον «προσφορότερο χώρο»...
Σαν «όχημα» για την επανείσοδό τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές φαίνεται να βλέπουν το Ποτάμι μια σειρά παράγοντες της αστικής διαχείρισης, στελέχη μέχρι πρότινος άλλων κομμάτων. Ταυτόχρονα, και το νεότευκτο σχήμα του Στ. Θεοδωράκη αντιμετωπίζει αυτού του είδους τη «διεύρυνση» σαν αναγκαία συνθήκη, για να εξασφαλίσει τέτοια θέση μετά τις εκλογές που θα του επιτρέψει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις ακόμα και στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ετσι, μετά τον Σπ. Λυκούδη, με τον οποίο ανακοινώθηκε ήδη η συνεργασία, μια θέση στα ψηφοδέλτιά του φέρεται να διαπραγματεύονται άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Κατερίνα Μάρκου και η Νίκη Φούντα, ο Γρ. Ψαριανός, ο Α. Παπαδόπουλος, η Αννα Διαμαντατοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης, ο Π. Τατσόπουλος κ.ά.

Ο ...συνωστισμός προκαλεί ωστόσο εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο Ποτάμι από στελέχη που αντιδρούν στον επικείμενο παραγκωνισμό τους και τον σχεδόν βέβαιο εξοστρακισμό τους από την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι διαφωνούντες επικαλούνται την αρχική υπόσχεση του Στ. Θεοδωράκη ότι το κόμμα του δεν θα αντλήσει στελέχη από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, ενώ διαφωνούν και με το ύφος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί δυνάμει σύμμαχό τους.

Ταυτόχρονα, το κλίμα επιβαρύνουν και μια σειρά από οργανωτικά προβλήματα, μιας και σε πολλούς νομούς καταγράφεται αδυναμία συγκρότησης οργανώσεων και εξεύρεσης υποψηφίων βουλευτών.

Δίνοντας το στίγμα της συνεργασίας, ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε στον «Αθήνα 9.84», ότι «...κι εμείς επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το Ποτάμι, γιατί θεωρούμε ότι ο χώρος είναι προσφορότερος, για να κυοφορηθούν μεγάλες πρωτοβουλίες».

ΑΝΕΛ
Θέλουν ρόλο σε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση διεκδικεί ο Π. Καμμένος, τάζοντας ταυτόχρονα στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ μερίδιο από τη διαχείριση της εξουσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξερχόμενος χτες της Βουλής μετά την ψηφοφορία όπου δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων, ζήτησε «να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Οι ΑΝΕΛ ήμασταν ρυθμιστές και θα είμαστε οι εγγυητές. Για μας οι κόκκινες γραμμές δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ζητάμε εθνική ενότητα όλων των δυνάμεων του τόπου», συμπλήρωσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ