ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Στον Ολυμπιακό ο πρώτος λόγος

Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Β. Σπανούλης στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Eurokinissi

Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Β. Σπανούλης στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ
Τις... ισορροπίες στην κορυφή αποκατέστησε ο Ολυμπιακός, που στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής για την Α1 επικράτησε του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με 81-75, στο πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» για το φετινό πρωτάθλημα και το δεύτερο μεταξύ τους στη σεζόν (αφού έχει προηγηθεί και ο προημιτελικός του Κυπέλλου). Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» ρέφαραν ουσιαστικά το στραβοπάτημά τους στην Κηφισιά και υποχρεώνοντας τους «πράσινους» στην πρώτη τους ήττα ισχυροποίησαν τη θέση τους στην κορυφή. Εχοντας κορυφαίο παίκτη τον Βασίλη Σπανούλη (20 π.) ο Ολυμπιακός ανέβασε ρυθμούς κυρίως στο β' μέρος, όταν και μετέτρεψε το ρευστό 42-40 υπέρ του στο ημίχρονο σε 58-45 στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός με μπροστάρη τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη αλλά και τις πολύτιμες βοήθειες των Σλότερ κάλυψε τη διαφορά μειώνοντας σε 61-57 λίγο πριν το 30'. Με το ίδιο σκηνικό εξελίχθηκε και η τελευταία περίοδος αφού οι «ερυθρόλευκοι», χάρη και στις ενέργειες του Ντάρντεν, πήραν ξανά σοβαρό προβάδισμα (70-57), ωστόσο οι φιλοξενούμενοι βελτιώνοντας και πάλι την άμυνα και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση από τον Γιάνκοβιτς μείωσαν και πάλι σε 76-70 κάνοντας ντέρμπι το τελευταίο τρίλεπτο. Η ευστοχία στις βολές και οι σωστές επιλογές σε άμυνα και επίθεση έδωσαν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να κρατήσει τελικά τη νίκη.

Κατά τ' άλλα στα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής ξεχωρίζει η επικράτηση της ΑΕΚ επί του Ρεθύμνου με 85-77 έχοντας κορυφαίο τον μόλις 24 ωρών παίκτη της (αποκτήθηκε την Παρασκευή) Βρετανό Μενσά Μπονσού (23 π., 14 ριμπάουντ) αλλά και την πολύτιμη συμβολή του Ινγκλις (24 π.). Σπουδαίας σημασίας νίκη για τα δρώμενα στην ουρά πήρε και ο Πανιώνιος που νίκησε εκτός έδρας τον Πανελευσινιακό με 70-68. Το ίδιο ισχύει και για τον ΚΑΟΔ που πήρε βαθμολογική ανάσα έπειτα από τη σημαντική εκτός έδρας επιτυχία επί της Κηφισιάς με 79-78. Δυσκολεύτηκε αρκετά αλλά τελικά απέφυγε τα χειρότερα ο ΠΑΟΚ και πέρασε αλώβητος από τη Ρόδο νικώντας τον Κολοσσό Ρόδου με 69-67. Τις νίκες στις έδρες τους πέτυχαν και οι Απόλλων Πάτρας και Αρης επί των Κόροιβου Αμαλιάδας (77-72) και Τρικάλων (91-60) αντίστοιχα.

  • Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 21, Παναθηναϊκός 19, Ρέθυμνο 18, Αρης 16, ΑΕΚ 16, Κηφισιά 16, Απόλλων Π. 16, ΠΑΟΚ 16, Πανελευσινιακός 15, Κολοσσός Ρόδου 15, ΚΑΟΔ 15, Τρίκαλα 14, Πανιώνιος 14, Κόροιβος 14. Ο ΠΑΟΚ έχει δύο αγώνες λιγότερους και από έναν Παναθηναϊκός και Αρης.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Πρόωρο... ποδαρικό για ΠΑΟ

Λίγο πριν το φινάλε του 2014 καλείται να κάνει ο Παναθηναϊκός το...ποδαρικό του στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκα, αφού βάσει του προγράμματος οι «πράσινοι» υποδέχονται σήμερα στο ΟΑΚΑ την Μακάμπι Τελ Αβίβ (21.45 ΝΕΡΙΤ) για τον 5ο όμιλο. Κόντρα σε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της διοργάνωσης και βασική του αντίπαλο στις διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, το «τριφύλλι» θέλει να ανοίξει νικηφόρα τους αγώνες για τη β' φάση του θεσμού και να μείνει αήττητος εντός του οίκου του. Κάτι που, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης για το στόχο της πρόκρισης στην οκτάδα. Μ' αυτά και μ' αυτά πλέον, οι «πράσινοι» διά στόματος και του τεχνικού τους Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχουν αφήσει πίσω την ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα και επικεντρώνονται στη σημερινή αναμέτρηση. Οπως τόνισε ο Μαυροβούνιος προπονητής, πρώτος στόχος της ομάδας στο ΤΟΠ-16 είναι να κρατηθεί το αήττητο στο ΟΑΚΑ, ενώ μετέπειτα οι όποιες εκτός έδρας επιτυχίες να αποτελέσουν το σημαντικό εφαλτήριο για να έρθει η πρόκριση. Ο ίδιος δεν φάνηκε να προβληματίζεται για τη δύσκολη αρχή, που περιλαμβάνει την αναμέτρηση με την ομάδα από το Ισραήλ, ωστόσο χαρακτήρισε την Μακάμπι ένα σπουδαίο σύνολο που χρήζει σημαντικής προσοχής σε όποια κατάσταση και εάν είναι. Ως κλειδιά της αναμέτρησης ο Ιβάνοβιτς χαρακτήρισε την πίεση στην κυκλοφορία της Μακάμπι, την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση σε αυτόν τον τομέα και τον έλεγχο των ριμπάουντ. Οσον αφορά την αποστολή της ελληνικής ομάδας σε αυτήν εντάχθηκε κανονικά ο Σλότερ, αφού διαπιστώθηκε πως το πρόβλημα στον ώμο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Για τον ίδιο όμιλο, είναι και το άλλο παιχνίδι που θα γίνει σήμερα μεταξύ της Γαλατάσεραϊ και Ζαλγκίρις (21.45), ενώ το κύριο μέρος της ομάδας της πρώτης αγωνιστικής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 2 Γενάρη όπου θα αγωνιστεί και ο Ολυμπιακός (εκτός με την Μάλαγα για τον 6ο όμιλο).

ΒΟΛΕΪ - Α1
Συνέχισαν νικηφόρα οι συγκάτοικοι

Χέρι χέρι στο ρετιρέ της βαθμολογίας συνέχισαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αφού στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής επικράτησαν στις έδρες τους του Φοίνικα Σύρου με 3-1 και της Κηφισιάς με 3-0, αντίστοιχα, χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μάλιστα το παιχνίδι στου Ρέντη διακόπηκε για 40 λεπτά λόγω διακοπής του ρεύματος. Σπουδαία νίκη για τη μάχη για μία θέση στην πρώτη τετράδα πέτυχε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, που επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 3-0. Αλλα αποτελέσματα: ΑΕΚ - Παμβοχαϊκός 0-3, ΜΕΝΤ - Ορεστιάδα 3-1, Αρης - Λαμία 3-0. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 26, ΠΑΟΚ 26, Εθνικός Αλ. 22, Κηφισιά 18, Παναθηναϊκός 17, Φοίνικας Σύρου 17, Παμβοχαϊκός 15, ΜΕΝΤ 12, Ορεστιάδα 12, Αρης 8, ΑΕΚ 6, Λαμία 1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προς την έξοδο ο Αφελάι

Στην πόρτα της εξόδου από τον Ολυμπιακό φέρεται να βρίσκεται ο Ιμπραχίμ Αφελάι, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από το χτεσινό περιστατικό στην προπόνηση των «ερυθρολεύκων». Ο Ολλανδός παίκτης συνομίλησε με τον τεχνικό της ομάδας, Μίτσελ, και μετέπειτα γυμνάστηκε μόνος του, κάτι που σημαίνει ότι δεν βρέθηκε κάποια άκρη με τις διαφωνίες που υπήρχαν τον τελευταίο καιρό μεταξύ παίκτη και τεχνικού τιμ. Σημειώνεται πως πρόσφατα ο Ισπανός προπονητής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί ούτε ο ίδιος ούτε ο σύλλογος να συμβιβαστεί με τη νοοτροπία του 28χρονου παίκτη και πως δεν πρόκειται ποτέ να πιέσει τον οποιονδήποτε παίκτη να παίξει στον Ολυμπιακό. Οπως δείχνει και το τελευταίο περιστατικό το χάσμα είναι δύσκολο να γεφυρωθεί και ο παίκτης εκτός απροόπτου θα αποτελέσει παρελθόν για τους Πειραιώτες. Την ίδια ώρα σενάρια φέρουν την ελληνική ομάδα να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Τόμας Ροτζίνσκι (με πιθανότερο τον δανεισμό του) της Αρσεναλ αλλά και του Πορτογάλου αμυντικού Ρικάρντο Κόστα.

ΔΙΕΘΝΗ
Επιστροφή Τόρες στην Ατλέτικο

Μετά τις περιπέτειες σε Αγγλία (Λίβερπουλ, Τσέλσι) και Ιταλία (Μίλαν) ο Φερνάντο Τόρες, έπειτα από 11 χρόνια, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη καθώς υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2016 με την ομάδα που τον ανέδειξε, Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ισπανός επιθετικός είχε παραχωρηθεί φέτος από την Τσέλσι στη Μίλαν ωστόσο η πρόθεση της ιταλικής ομάδας να εντάξει στο δυναμικό της τον Αλέσιο Τσέρτσι της Ατλέτικο την υποχρέωσε να προβεί στην απόκτηση του Τόρες (μέσω μεταγραφής) και να τον δώσει στη συνέχεια στους «Ροχιμπλάνκος». Οι τελευταίοι ανακοίνωσαν και επίσημα την επιστροφή και τη συνεργασία μέχρι το 2016. Ο Τόρες ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ατλέτικο και το 2007 μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ.

ΑΓΓΛΙΑ: Το εντός έδρας στραβοπάτημα της δεύτερης στη βαθμολογία Μάντσεστερ Σίτι, που έφερε ισοπαλία 2-2 (αν και προηγήθηκε 2-0) με την εκ των ουραγών της βαθμολογίας Μπένλεϊ ήταν το γεγονός που ξεχώρισε στη 19η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο. Σκούρα τα βρήκε και η πρωτοπόρος Τσέλσι με την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής Σαουθάμπτον, η οποία την υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1, ενώ Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμειναν στο 0-0 στο ντέρμπι που έγινε στο Λονδίνο. Αλλα αποτελέσματα: Νιούκαστλ - Εβερτον 3-2, Γουέστ Χαμ - Αρσεναλ 1-2, ΚΠΡ - Κρίσταλ Πάλας 0-0, Χαλ - Λέστερ 0-1, Στόουκ - Γουέστ Μπρόμιτς 2-0. Η βαθμολογία: Τσέλσι 46, Μάντσεστερ Σίτι 43, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 36, Σαουθάμπτον 33, Αρσεναλ 33 κ.τ.λ.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ
Ενα βήμα πιο κοντά στη διάλυση

Ενα ακόμη βήμα πιο κοντά στον υποβιβασμό βρίσκεται πλέον η Νίκη Βόλου αφού η Super League ανέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τον προσεχή αγώνα με τον ΟΦΗ για τη 17η αγωνιστική, που πρόκειται να διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (3-4 Γενάρη). Οι «κυανόλευκοι» του Βόλου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν και στη φυγή του πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας, Α. Πάτση, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα θολή ακόμα και για το μέλλον της. Σημειώνεται πως σε περίπτωση ακόμα μιας αναβολής, βάσει κανονισμού, η ομάδα υποβιβάζεται, ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα χρειαστεί. Και αυτό γιατί οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους ανθρώπους της Νίκης την ερχόμενη Δευτέρα να προχωρούν στη διάλυση της ΠΑΕ και τον υποβιβασμό της στη Γ' Εθνική από τη νέα χρονιά. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ομαδικές προσφυγές για τους παίκτες της ομάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ