ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Το συμφέρον του κεφαλαίου ενώνει τα αστικά κόμματα

Οι αστοί πολιτικοί που τα ...βρήκαν στη Σουηδία
Οι αστοί πολιτικοί που τα ...βρήκαν στη Σουηδία
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Τα αστικά κόμματα στη Σουηδία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η λεγόμενη «Συμφωνία του Δεκεμβρίου», που περιλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα «Μετριοπαθείς», το Αγροτικό Κέντρο, τους Φιλελεύθερους και Χριστιανοδημοκράτες, προχώρησαν σε συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας, υποτίθεται για να απομονώσουν το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες Σουηδίας» και έτσι αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές, που ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, είχε εξαγγείλει για τις 22 Μάρτη 2015.

Ορισμένα δε αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την εξέλιξη σε αντιπαραβολή με την Ελλάδα προβάλλοντας τη Σουηδία ως ένα παράδειγμα χώρας, όπου «οι πολιτικοί συνεννοούνται για το εθνικό συμφέρον». Η ουσία, πάντως, σε αυτή τη συμφωνία στη Σουηδία είναι ότι οι αστοί, που μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τακτικές, και οι οπορτουνιστές (όπως το Αριστερό Κόμμα, μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που δίνει ανοχή στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση) τα βρίσκουν μια χαρά στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό που πρυτανεύει είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και βέβαια αυτοί που θα πληρώσουν αυτή την επιλογή είναι τα λαϊκά στρώματα, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν να χάνουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στο διά ταύτα, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του το Σάββατο δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, που μάλιστα θα ισχύει και την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, 2018 - 2022, ώστε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση να δίνει ανοχή στην κεντροαριστερή κυβέρνηση και να διατηρηθεί, όπως είπε, «η παράδοση της συναίνεσης στη χώρα».

Θυμίζουμε ότι στις 3 Δεκέμβρη ο προϋπολογισμός του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού δεν είχε εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς οι «Δημοκράτες» της Σουηδίας (με 12,9% στις τελευταίες εκλογές και 49 έδρες) είχαν στηρίξει τον προϋπολογισμό της κεντροδεξιάς και είχαν προβάλει το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, όπου θεωρούν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι πολύ χαλαρή. Σύμφωνα με τη «συμφωνία κυρίων», έως τον Απρίλη θα εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός της κεντροδεξιάς, και μετά η κυβέρνηση μειοψηφίας της κεντροαριστεράς θα καταθέσει «διορθωτικό προϋπολογισμό».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Επιστράτευση εργαζομένων στις αερομεταφορές

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επέβαλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατά των εργαζομένων στις αερομεταφορές, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP και είχαν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 27 και 30 Δεκέμβρη.

Αρχικά 12 συνδικάτα εργαζομένων είχαν προκηρύξει απεργία αλλά μετά την επιστράτευση τα 10 συνδικάτα υποχώρησαν και προέτρεψαν τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά, υποκύπτοντας στην «επιχειρηματολογία» της κυβέρνησης να μην υπάρξει αναστάτωση και ματαίωση εν μέσω γιορτών. Οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ηγεσίες των συνδικάτων, πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις στις 14 Γενάρη.

Το Πορτογαλικό ΚΚ κατήγγειλε την επιστράτευση ως παράνομη και αντιδημοκρατική απόφαση ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δέκα εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε εργατικό «δυστύχημα» σε εργοτάξιο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το «Σινχουά», οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υποχώρησαν μεταλλικά υποστυλώματα. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο χώρο λυκείου που βρίσκεται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου Τσινγκουά.

ΡΩΜΗ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις ακόμα αγνοούνταν, χτες, μετά από σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων στα ανοικτά του ιταλικού λιμανιού της Ραβένας, στην Αδριατική θάλασσα. Οι δύο νεκροί ήταν ναύτες από το 11μελές πλήρωμα του εμπορικού πλοίου «Gokbel» υπό τουρκική σημαία, το οποίο συγκρούστηκε (και μετά ναυάγησε) με το υπό σημαία του Μπελίζ εμπορικό πλοίο «Lady Aziza». Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν μόλις δυο χιλιόμετρα από την ακτή, σε συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μόνο το τελευταίο διήμερο, πολεμικά και εμπορικά ιταλικά πλοία «διέσωσαν» πάνω από 1.300 μετανάστες, ανθρώπους από Συρία και Αφρική που η ειρήνη και ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών ανάγκασαν να φύγουν από τις πατρίδες τους.

ΣΕΟΥΛ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διαρροή αερίου σε έναν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στη Νότια Κορέα. Η διαχειρίστρια εταιρεία (Korea Hydro & Nuclear Power» - KHNP) ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη δεν έχει καμιά σχέση με την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο ίδιος σταθμός την περασμένη βδομάδα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) απελευθέρωσαν την Παρασκευή τον αιχμάλωτο στρατιώτη Κάρλος Μπεσέρα Οχέδα, που κρατούνταν μετά από μάχη πριν την εκεχειρία επ' αόριστον που στις 20 Δεκέμβρη ανήγγειλαν οι αντάρτες. Βέβαια, οι αντάρτες σημείωσαν ότι αν δεχτούν επίθεση από τον κυβερνητικό στρατό θα απαντήσουν. Η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος αρνείται να συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός, πριν προχωρήσουν στο θέμα αυτό οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται στην Αβάνα της Κούβας για πάνω από 2 χρόνια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας «Virgin Atlantic» πραγματοποίησε χτες αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου έπειτα από σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα τροχοδρόμησης που το ανάγκασε να κάνει στροφή και να επιστρέψει στη Βρετανία, ενώ είχε απογειωθεί με προορισμό τις ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο NPR δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κάποτε» οι ΗΠΑ να ξανανοίξουν την πρεσβείας τους στο Ιράν, σημειώνοντας εντούτοις ότι η περίπτωση της συγκεκριμένης χώρας είναι διαφορετική από εκείνη της Κούβας χαρακτηρίζοντας την τελευταία «χώρα μικρή που δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ».

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Την προσπάθεια ένοπλων ισλαμιστών (μεταξύ των οποίων είναι και ομάδες που υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος») να καταλάβουν στρατηγικές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη μετά την καταστροφή 850.000 βαρελιών αργού πετρελαίου έπειτα από τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε το Σάββατο σε πέντε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Σίντρα, κατήγγειλε την Κυριακή στο Κάιρο ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ντέιρι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Παραδόθηκε το Σάββατο στην περιοχή Γκέντο της Σομαλίας ο Ζακαρίγια Ισμαήλ Αχμεντ Χέρσι, στέλεχος των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» που είχε αποστασιοποιηθεί από την οργάνωση και ήταν επικηρυγμένος εδώ και 12 χρόνια από τις ΗΠΑ για τρία εκατομμύρια δολάρια. Το Σεπτέμβρη, ο κυριότερος ηγέτης της «Αλ Σαμπάμπ», ο Αχμεντ Αμπντί Γκοντάν, σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα επαναληφθεί εκ νέου στις 9 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (που σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών εφημερίδων ονομάζεται «Raad» και κατά άλλα «Yasir») χρησιμοποιήθηκε στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του Ιράν στα στενά του Ορμούζ σαν κινητή βόμβα, καθώς έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να πλήττει εναέριους, χερσαίους και θαλάσσιους στόχους.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σε σειρά σφαλμάτων των πιλότων αποδίδει διεθνής έρευνα εμπειρογνωμόνων το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε το Φλεβάρη του 2004 στη Βοσνία, προκαλώντας το θάνατο του τότε προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και άλλων οκτώ ατόμων.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αλ Ουίφακ», στο Μπαχρέιν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο ηγέτης του, σεΐχης Αλι Σαλμάν, συνελήφθη ύστερα από πολύωρη ανάκριση στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σαλμάν επανεξελέγη την Παρασκευή αρχηγός του μεγαλύτερου κινήματος της σιιτικής αντιπολίτευσης και κλήθηκε ένα 24ωρο μετά για ανάκριση σχετικά με την «παραβίαση συγκεκριμένων νόμων».

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία δε σχεδιάζει περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στα επιδόματά τους, με αφορμή τη διαπίστωση πως πλέον το έλλειμμα του προϋπολογισμού πλησιάζει τα 39 δισ. δολάρια, μεταξύ άλλων και λόγω της μείωσης στις διεθνές τιμές πώλησης πετρελαίου, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ