ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το μετρό Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο

Από τις εργασίες κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη
Από τις εργασίες κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα κατασκευής του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, δηλαδή την αίτηση διάλυσης της σύμβασης που κατέθεσε η ανάδοχος του έργου και την προετοιμασία μαζικών απολύσεων, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ, από την αρχή του έργου, ήταν, είναι και θα είναι δίπλα τους. Καλούμε τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης να μην αναγνωρίσουν και να μη δεχτούν καμία απόλυση, να απαιτήσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, με πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους.

Οι υποσχέσεις επαναπρόσληψης είναι "αέρας κοπανιστός". Στην καλύτερη περίπτωση αφορούν λίγους, για λίγο χρόνο, με μισθούς και δικαιώματα πετσοκομμένα. Καμιά εμπιστοσύνη στους διαμεσολαβητές κάθε χρώματος που ορίσθηκαν εκβιαστικά από την εργοδοσία για να διαπραγματευτούν τις απολύσεις τους. Ολες οι ανάλογες περιπτώσεις κατέληξαν καταστροφικά για τους εργαζόμενους (ΕΛΛΕΝΙΤ, ΕΛΒΟ, "Χαλυβουργείο", "Ζήμενς" κ.α.).

Αυτό που μεθοδεύεται είναι η συνέχιση του έργου από τους ίδιους και νέους "εθνικούς" εργολάβους. Εκβιάζουν για περισσότερα κονδύλια και κέρδη, απαλλασσόμενοι πρώτα απ' όλα από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Να ποιος και γιατί κλείνει τις επιχειρήσεις. Οχι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Το ΜΕΤΡΟ, αν και όποτε κατασκευαστεί, θα πάρει ακόμα χρόνια. Θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία, θα το πληρώσουν "χρυσάφι" οι εργαζόμενοι στο έργο και οι κάτοικοι της πόλης που θα κληθούν με υψηλή τιμή εισιτηρίου, με φόρους τοπικούς ή γενικούς να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς το κόστος θα εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο. Να πώς δημιουργούνται ελλείμματα και χρέος που πληρώνει ο λαός με αίμα.

Για μια ακόμη φορά και από το παράδειγμα του Μετρό, δικαιώνεται η αναγκαία, ώριμη και επίκαιρη πρόταση του ΚΚΕ, για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης και με την εξουσία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου. Προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και η σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβερνήσεις και κόμματα που εκπροσωπούν αυτά, και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τα στηρίζει».

Αυταρχισμός για να καταργηθεί η Κυριακή αργία

Τις δυνάμεις καταστολής επιστράτευσε η εργοδοσία του βιβλιοπωλείου «Ιανός» ενάντια στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν την Κυριακή εργαζόμενοι, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην κινητοποίηση που γινόταν από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, έξω από το βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις συλλήψεις που έγιναν από τις δυνάμεις καταστολής στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", προσπαθώντας να επιβάλει "πάση θυσία" την κατεύθυνση της ΕΕ και των μονοπωλίων του κλάδου του εμπορίου την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Απευθύνει κάλεσμα σε «όλους τους εμποροϋπαλλήλους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς να καταδικάσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και να αγωνιστούν για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καταγγέλλει την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης για άνοιγμα των καταστημάτων πέντε επιπλέον Κυριακές το χρόνο, που λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΕΒΕ και την ανοχή του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στις 18 Δεκέμβρη και στην οποία δεν είχε προσκληθεί εκπρόσωπος της Ενωσης, δηλαδή των εργαζομένων. Οι πέντε επιπλέον Κυριακές αφορούν τις εξής: Δύο στις αρχές Σεπτέμβρη, την περίοδο των Γιορτών Παλαιάς Ξάνθης, μία την περίοδο του καρναβαλιού και δύο Κυριακές που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Μπαϊράμι.

Απόλυση συνδικαλιστή στην «Παμμακάριστο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις του Ιδρύματος «Παμμακάριστος» στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης, οργανώνουν σήμερα, στις 5.30 μ.μ., ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Ιδρυμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου των Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα. Χτες η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε την απόλυση του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων Δημήτρη Ζαπαντιώτη, που είναι και μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ. Αποκαλύπτεται έτσι ότι η διοίκηση του ιδρύματος θέλει να απαλλαγεί από κάθε φωνή αντίστασης, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο. Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένως το Σωματείο των Εργαζομένων στην «Παμμακάριστο» το «μόνο αμάρτημα των υπό απόλυση εργαζομένων είναι ότι διεκδικούν τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των συναδέλφων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και οχτώ μήνες». Οι υπό απόλυση εργαζόμενοι, τονίζει το σωματείο, «είναι άκρως απαραίτητοι λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού σε ένα ίδρυμα με περιστατικά με βαρύ αυτισμό. Ας σημειωθεί ότι είναι εργαζόμενοι με άριστες εκθέσεις από τους αρμόδιους προϊσταμένους για το έργο τους».

Στέκι εργαζομένων και ανέργων στην Ελευσίνα

Την απόφαση να δημιουργήσουν Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας πήρε η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, οι φορείς και τα σωματεία που την αποτελούν (Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας). Το Στέκι λειτουργεί στην Ελευσίνα, στη διεύθυνση Νικολαΐδου 9. Στην ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας αναφέρει: «Εκτός από πολιτιστικός χώρος, το Στέκι είναι χώρος ενημέρωσης και συζήτησης. Θέλουμε να συμβάλει στην οργάνωση των εργαζομένων και ανέργων στα συνδικάτα, για να διεκδικήσουμε συλλογικά ένα καλύτερο αύριο».

«Κοινωνική σωτηρία» με 1,28 ευρώ τη μέρα!

Στις 20/11, που οι συνταξιούχοι διαδήλωναν με αιχμή την επαναφορά των «δώρων», ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης τους έκλεισε την πόρτα και με θράσος ανακοίνωσε: «Εχοντας πετύχει ταμειακή ισορροπία, η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2015 θα γίνει από 19-22 Δεκεμβρίου 2014. Και το πιο σημαντικό, χωρίς προκαταβολή απ' τον επόμενο χρόνο, όπως γινόταν δεκαετίες». Η κυβέρνηση προκαλεί. Οχι μόνο πετσόκοψε τις συντάξεις, αλλά λέει στους συνταξιούχους να είναι και ευχαριστημένοι που θα πάρουν στην ώρα τους τα ψίχουλα που τους δίνει! Θεωρεί, μάλιστα, επίτευγμα ότι η καταβολή έγινε χωρίς «προκαταβολές» από το 2015, όταν οι συνταξιούχοι και γενικά οι ασφαλισμένοι είναι οι μόνοι που δε φταίνε για την οικονομική κατάσταση στα Ταμεία, αφού είναι οι μόνοι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Θυμίζουμε ότι το 2014, η συγκυβέρνηση προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι των περικοπών στους συνταξιούχους, δίνοντας 500 ευρώ εφάπαξ σ' εκείνους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, στο πλαίσιο του διαβόητου «κοινωνικού μερίσματος». Το ίδιο «γαλαντόμα», όμως, αποδεικνύεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη ΔΕΘ, καθώς και την πρόταση νόμου που κατέθεσε στις 22/12. Σύμφωνα με αυτήν, ζητάει να επανέλθει το δώρο Χριστουγέννων μόνο για όσους συνταξιούχους έχουν εισόδημα κάτω από 700 ευρώ. «Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου 2014, η ρύθμιση αυτή αφορά 1.162.920 συνταξιούχους, που παίρνουν μηνιαίες κύριες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ και συνολικό ετήσιο κόστος 543.055.600 ευρώ, όπως αυτό παρουσιάστηκε αναλυτικά στην παρουσίαση της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ», αναφέρεται σε ανακοίνωση για την κατάθεση της πρότασης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία τον Ιούλη του 2014, οι συνταξιούχοι ήταν 2.656.855. Δηλαδή, στους υπόλοιπους 1.493.935 (2.656.855 - 1.162.920) συνταξιούχους «τρέχουν τα λεφτά απ' τα μπατζάκια» και δε χρειάζονται έστω και την εφάπαξ προσφορά της 13ης σύνταξης. Αλλά και οι «τυχεροί», θα πάρουν μόλις 467 ευρώ το χρόνο (543.055.600 ευρώ/1.162.920 συνταξιούχους) ή 1 ευρώ και 28 λεπτά τη μέρα! Αυτή είναι η «τεράστια επιχείρηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία ταυτόχρονα θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα και θα επανεκκινήσει την οικονομία», όπως έλεγε με στόμφο ο Αλ. Τσίπρας απ' την Κοζάνη (20/12), αναμασώντας και τις αόριστες δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι φανερό ότι τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που τάζουν στο λαό είναι η διαχείριση της φτώχειας του και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της. «Κοινωνική σωτηρία» με 500 ευρώ εφάπαξ από το «κοινωνικό μέρισμα», σε μερίδα των πιο φτωχών συνταξιούχων, ή με 1,28 ευρώ τη μέρα αύξηση για λιγότερους από μισούς συνταξιούχους, δε γίνεται...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org