ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Εντείνουν ρυθμούς οι κομματικές οργανώσεις

Αξιοποιώντας τις μέρες των γιορτών, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν ακατάπαυστα τη μάχη της δίμηνης (Δεκέμβρης - Γενάρης) οικονομικής εξόρμησης, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και για την ολοκλήρωση της διάσωσης του αρχείου του Κόμματος - το οποίο στις πλημμύρες του 1994 είχε υποστεί τεράστια ζημιά - με τη στέγασή του σε ένα σύγχρονο, ασφαλές κτίριο.

Η οικονομική δυσπραγία των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, τα εισοδήματα των οποίων έχουν καθηλωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα, δεν αποτελεί εμπόδιο. Ούτε για τα μέλη του Κόμματος που δίνουν τη μάχη του κουπονιού, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την αντικειμενική δυσκολία αλλά ξεπερνώντας τη με ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, αλλά ούτε για τους ίδιους τους εργαζόμενους που πρόθυμα, απ' το υστέρημά τους, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ενίσχυσης του Κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ έχει ήδη καλύψει το 48% του πλάνου της, απευθυνόμενη εκτός απ' τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και στους φοιτητές και σπουδαστές οι οποίοι - όπως μας είπε η υπεύθυνη Οικονομικών της Αχτίδας Ελένη Μπάγια - πρόθυμα συνεισφέρουν, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, που βιώνουν την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωσή τους.

Στη θετική πορεία που καταγράφει η Αχτίδα σημαντικό ρόλο έπαιξε η καλή και έγκαιρη προετοιμασία, με διεξοδική συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις με όλους τους συντρόφους, στη διάρκεια της οποίας επικράτησε ένα θετικό και δημιουργικό κλίμα που προέτρεπε σε ανακαθορισμό προς τα πάνω των ατομικών πλάνων, στο να θέτει ο κάθε σύντροφος στόχους και ποσοτικούς και ποιοτικούς, σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα απευθυνθεί.

Ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων που σχεδιάστηκαν στη φάση της προετοιμασίας έφερε αποτελέσματα και η Αχτίδα συνεχίζει αισιόδοξα και με αποφασιστικότητα τη μάχη της εξόρμησης. Απευθύνεται πλατιά σε καθηγητές, φοιτητές - σπουδαστές και εργαζόμενους του χώρου και βρίσκει ανταπόκριση καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που κατανοούν την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, ξέρουν πως και το ένα ευρώ θα πιάσει τόπο.

Η πολιτική δουλειά - τονίζει η Ελένη Μπάγια - συνοδεύει και ενισχύει τη δουλειά με το κουπόνι. Οι ίδιες οι εξελίξεις θέτουν μπροστά μας το καθήκον να βαθύνουμε την πολιτική δουλειά μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, πράγμα που κάνουμε, καλώντας τον κόσμο να ενισχύσει το ΚΚΕ πολιτικά και οικονομικά, συζητώντας μαζί του, γιατί τον αφορά η διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος. Είμαστε πεισμένοι ότι συνεχίζοντας έτσι τη δουλειά και εντείνοντας παραπέρα τους ρυθμούς για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, θα κερδίσουμε τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Αδικη η κριτική στο θέμα των οδοφραγμάτων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αδικη χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται εναντίον του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, περί λανθασμένων χειρισμών στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε χτεσινές του δηλώσεις, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το όλα ή τίποτε εμένα ποτέ δε θα με βρει σύμφωνο», προσθέτοντας ότι «δε συνδέσαμε απόλυτα το άνοιγμα της Λήδρας με το άνοιγμα του Λιμνίτη. Το συνδέσαμε με την εξής έννοια, συμφωνήσαμε να ανοίξει η Λήδρας, συμφωνήσαμε να ανοίξει ο Λιμνίτης και ένα οδόφραγμα. Το γεγονός ότι στρεψοδικεί η άλλη πλευρά, δεν είναι δική μας ευθύνη. Αυτή είναι η εκτεθειμένη».

Σχολιάζοντας δε τους επικριτές τους σημείωσε ότι «θα ήταν καλά οι φίλοι που ασκούν αντιπολίτευση να περιμένουν να γίνεται μια ενδελεχής ενημέρωση πάνω στα ζητήματα που είναι πάνω στο τραπέζι ακόμα - δεν έκλεισε το θέμα του Λιμνίτη είναι πάνω στο τραπέζι - και μετά να θεωρούν ότι δικαιώνονται οι ίδιοι, σαν και έχουμε μια διελκυστίνδα και πρέπει να δικαιωθεί. Αντί να δικαιώσουμε το λαό μας, και να ανοίγουμε περισσότερες τρύπες στο τείχος της διχοτόμησης, προσπαθούμε να βρίσκουμε αιτίες και αιτιάσεις και τοποθετήσεις ότι δικαιωνόμαστε εμείς».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι συναντά προβλήματα όχι μόνο για τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό, αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι η πρόοδος που αφορά τις μεταρρυθμίσεις έχει ουσιαστικά αποτελματωθεί, προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει μια διαμάχη που οδηγεί σε συμβιβασμούς μεταξύ της κυβέρνησης και του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου και που εμποδίζει και την πορεία που έχουμε χαράξει στο Κυπριακό».

Οπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος «η δική μας στάση και οι τοποθετήσεις πάνω στα διάφορα ζητήματα, τιμούν αυτό το στόχο και αυτή τη δέσμευση, (για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και αυτό που χρειάζεται είναι να διαφοροποιηθούν οι τοποθετήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ώστε να συμβαδίζουν με λύση πραγματικής ομοσπονδίας, η οποία να συναποτελείται από τις δύο πολιτείες».

Αναφερόμενος στη διαδικασία της ταυτοποίησης των οστών των αγνοουμένων και της διερεύνησης της τύχης τους ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει και όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις και όσον αφορά τις εκταφές.

ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά

Επί μισή ώρα κράτησαν χτες οι είσοδοι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, παραβαίνοντας τους κανόνες εναέριας (παράνομη είσοδος στο ελληνικό FIR) και παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ δεν έλειψαν και οι υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα στις 12.11 το μεσημέρι τουρκικός σχηματισμός από 8 αεροσκάφη τύπου F16 εισήλθε παράνομα, δηλαδή χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, στο FIR Αθηνών (μεταξύ Χίου και Λέσβου) και στη συνέχεια κινήθηκε με νότια πορεία. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και στη συνέχεια στη διάρκεια της αναχαίτισης που έγινε, καθώς είχαν εισέλθει στο ελληνικό εναέριο χώρο, σημειώθηκε εμπλοκή και εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών αεροσκαφών με 2 τουρκικά F16 νοτιοδυτικά της Χίου. Στις 12.39 άλλος τουρκικός σχηματισμός από 4 αεροσκάφη F16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το ελληνικό νησί Αγαθονήσι σε ύψος 1.200 ποδών. Τα τουρκικά μαχητικά τελικά αποχώρησαν στις 12.42 εξερχόμενα από το FIR Αθηνών νότια της Σάμου.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι ένα είδος άσκησης πολεμικής ετοιμότητας των πολεμικών αεροποριών των δύο «συμμάχων» χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να παίζουν, σε μόνιμο βάση, το ρόλο των «εχθρικών» και αμυνόμενων απέναντι στα τουρκικά.

Οσον αφορά την πάγια έκφραση εκ μέρους του ελληνικού ΓΕΕΘΑ ότι «όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική», δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα. Τα τουρκικά αεροσκάφη κάθε φορά ολοκληρώνουν πρώτα την αποστολή τους και μετά αποχωρούν, εδραιώνοντας έτσι ένα καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Τελευταία, η αμφισβήτηση αυτή, με τις σκόπιμες υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από ελληνικά νησιά, αγγίζει εκτός από τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο, και ελληνικό έδαφος, πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα όσους παρακολουθούν διαχρονικά την πορεία των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία στην Αγορά

Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου, θα περιοδεύσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης αύριο, Τετάρτη 31/12, στις 11 το πρωί.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ»
Για το Κόμμα που στέκεται δίπλα τους!

Επιβεβαιώνοντας τους άρρηκτους δεσμούς του ΚΚΕ με την εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της «Κεραμοποιίας Κατσίκη» στο Αγρίνιο συγκέντρωσαν και πρόσφεραν 350 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Η προσφορά τους έχει ανεκτίμητη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα προέρχονται από το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ που πήραν αυτές τις μέρες, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο. Εδώ και δυο μήνες, οι εργαζόμενοι δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων τους, μετά την αναγγελία της εργοδοσίας τον περασμένο Οκτώβρη ότι θα βάλει λουκέτο στην επιχείρηση. Ο εργοδότης χρωστάει δεδουλευμένα έως και 4 μηνών.

Στο σύντομο σημείωμα που συνόδευε την προσφορά προς το Κόμμα σημειώνεται: «Οι εργαζόμενοι στην κεραμοποιία "Κατσίκης" στο Αγρίνιο, που σταμάτησε τη λειτουργία από τον Οκτώβρη και είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο, με την είσπραξη του πενιχρού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το ποσό των 350 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, σε ένδειξη αναγνώρισης της έμπρακτης υποστήριξης του Κόμματος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων και της εργασίας τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org