ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η χαμένη μαγεία του έναστρου ουρανού

Ο πρώτος παγκόσμιος άτλας ρύπανσης φωτός που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό αποκαλύπτει ότι οι 99 στους 100 ανθρώπους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ - και ανάλογο ποσοστό στην Ευρώπη - δεν πρόκειται να δει ποτέ στη ζωή του πραγματικά σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, τουλάχιστον στην περιοχή όπου ζει. Σαν αποτέλεσμα της εκτεταμένης διάδοσης του τεχνητού φωτισμού, πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών δε βλέπουν ποτέ τον Γαλαξία, δηλαδή την ακτινοβολία του συνόλου των άστρων του γαλαξία μας, που σε σκοτεινό ουρανό εμφανίζεται σαν μια εντυπωσιακή γαλακτώδης λωρίδα με προεξοχές.

Τα δύο πέμπτα ζουν σε περιοχές όπου ο ουρανός φωτίζεται τόσο έντονα, ώστε τα μάτια τους ποτέ δεν προσαρμόζονται στη νυχτερινή όραση (αλλαγή στο επίπεδο ροδοψίνης που επιτρέπει την παρατήρηση πολύ ασθενικού φωτισμού, όπως αυτός που προέρχεται από τα άστρα). Στα αστεροσκοπεία που βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές, όπως το περίφημο αστεροσκοπείο του όρους Παλομάρ στην Καλιφόρνια, -που έκανε την πρώτη πλήρη και αναλυτική χαρτογράφηση του ουρανού στη δεκαετία του 1950 - πολλές αστρονομικές μελέτες είναι πια αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν εκατομμύρια νέοι άνθρωποι, κάτοικοι μεγαλουπόλεων, που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους πέρα από μια ή δυο δεκάδες άστρα, δηλαδή τα φωτεινότερα από τα 5-6.000 που μπορεί να δει ο άνθρωπος με γυμνό οφθαλμό κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκοτεινής και καθαρής νύχτας.

Σύμφωνα με τον Κρις Ελβιτζ, της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διεύθυνσης των ΗΠΑ, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της ρύπανσης φωτός. Οπως φαίνεται και στο χάρτη τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ζούγκλας του Αμαζόνιου και των Ανδεων, σημαντικό τμήμα της Κεντρικής Ασίας και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο στις ΗΠΑ η αλλαγή λαμπτήρων με πιο αποδοτικούς που να κατευθύνουν το φως προς τα κάτω θα εξοικονομούσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

Κόκκινο Δίκτυο
Το σαρκοβόρο «μαγικό φανάρι»

Μια ακόμη ύποπτη δραστηριότητα του FBI «είδε» το φως της δημοσιότητας. Στις 20 του Νοέμβρη, στην ηλεκτρονική σελίδα του MSNBC1 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο, που πρόσθεσε νέες ανησυχίες στο χώρο της πληροφορικής. Σύμφωνα με αυτό, το FBI αναπτύσσει έναν ηλεκτρονικό ιό, για την ακρίβεια «δούρειο ίππο» (trojan), ο οποίος θα εγκαθίσταται στον υπολογιστή του θύματος και θα καταγράφει τις δραστηριότητές του. Κυρίως θα προσπαθεί να υποκλέψει τους κωδικούς που πληκτρολογεί και ειδικά στο πολύ διαδεδομένο πρόγραμμα κρυπτογράφησης PGP. Το όνομα του ιού θα είναι «Magic Lantern» (μαγικό φανάρι) και θα μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω διάφορων κενών ασφαλείας του υπολογιστών. Μόλις συγκεντρώσει τις πληροφορίες που θέλει θα τις στέλνει στις κατάλληλες υπηρεσίες στο FBI, για τα... περαιτέρω.

Οπως πάντα, ο φαινομενικός σκοπός του FBI είναι η πάταξη της εγκληματικότητας και ενισχύεται με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Η νομοθετική «πράξη πατριωτισμού»2 (USA Patriot Act) έθεσε τα... θεωρητικά θεμέλια για την επιβολή του σύγχρονου «μακαρθισμού». Οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τη φαντασία και την τεχνογνωσία τους για να αντεπεξέλθουν στο όραμα της «Νέας Τάξης».

Ο «Magic Lantern», με την κωδική ονομασία «Cyber Knight» (κυβερνο-ιππότης), αποτελεί μέρος του αναβαθμισμένου σχεδίου που ονομάζεται «Carnivore»3 (σαρκοβόρο), το οποίο τώρα είναι πλέον ελεύθερο να περάσει από όσες επιφυλάξεις υπήρχαν από την αμερικάνικη Δικαιοσύνη, λόγω και των πιέσεων από οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Η τρομοκρατική επίθεση στις 11 του Σεπτέμβρη, έλυσε τα χέρια στις ...σαρκοβόρες διαθέσεις της κρατικής τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το FBI, να ζητάει από εταιρίες παραγωγής λογισμικού ν' αφήνουν κενά ασφαλείας στα προϊόντα τους, ώστε να μπορεί η αμερικάνικη υπηρεσία να επιτελεί το... θεάρεστο έργο της πιο εύκολα. Ετσι σε άρθρο του Associated Press, που δημοσιεύτηκε στην Washington Post4 στις 22 Νοέμβρη, υποστηρίζεται ότι η ΝΑΙ/McAfee corp (εταιρία που παράγει προγράμματα προστασίας από ιούς) ήρθε σε επαφή με το FBI και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται το πρόγραμμά της να ανιχνεύει τον «Magic Lantern». Πράγμα όμως που διέψευσε η εταιρία λίγες μέρες μετά, με δελτίο τύπου της. Την ίδια διάψευση πήραμε κι εμείς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι απόψεις όμως αλλάζουν από εταιρία σε εταιρία, όπως φαίνεται και σε άρθρο στην «The Register».5

(1)http://www.msnbc.com/news/660096.asp

(2) Ριζοσπάστης 4/11/2001, σελ. 26

(3) Ριζοσπάστης 30/6/2000, ένθετο «7 μέρες μαζί», σελ. 7

(4) http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A1436-2001Nov22.html

(5) http://www.theregister.co.uk/content/55/23057.html


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ

Δάση - φαντάσματα στον Αρη

Ο Αρης ξεγέλασε για άλλη μια φορά τους παρατηρητές του όπως και παλιά, όταν ο αστρονόμος Σκιαπαρέλι, με τηλεσκόπιο πολύ πιο αδύνατο από τα σημερινά, ανακάλυπτε στην επιφάνειά του αρδευτικά κανάλια! Πηγή της νέας παρεξήγησης δεν ήταν αυτή τη φορά οι υποκειμενικές παρατηρήσεις κάποιου όχι καλά εξοπλισμένου αστρονόμου, αλλά μερικές φωτογραφίες του διαστημόπλοιου «Μαρς Γκλόμπαλ Σερβέιορ», που χαρτογραφεί τον κόκκινο πλανήτη. Σε φωτογραφίες σαν αυτή που δημοσιεύουμε από το νότιο πόλο του Αρη, πολλοί από εκείνους που υποστηρίζουν την εξερεύνηση του πλανήτη είδαν αγρούς γεμάτους φτέρες, δέντρα και φυτά. Ακόμα και ο περίφημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ έστειλε επιστολή σε περιοδικό επισημαίνοντας ότι οι φωτογραφίες πρέπει να μελετηθούν ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Ανθρακες ο θησαυρός! Ο μικρότερος από τους σχηματισμούς της φωτογραφίας έχει το μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου. Φασματοσκοπική ανάλυση από τον ίδιο τον «Γκλόμπαλ Σερβέιορ» δείχνει ότι οι σχηματισμοί που μοιάζουν με φτέρες αποτελούνται από «ξηρό πάγο» (στερεό διοξείδιο του άνθρακα). Οταν έρχεται ο χειμώνας οι θερμοκρασίες στο νότιο πόλο του Αρη πέφτουν μέχρι και στους -100 βαθμούς Κελσίου και το διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το 95% της αραιής ατμόσφαιράς του, παγώνει στην επιφάνεια. Πιθανώς, μικροί κόκκοι σκόνης, που θερμαίνονται το καλοκαίρι από τον ήλιο εξαερώνουν μέρος του ξηρού πάγου και βυθίζονται μέσα σ' αυτόν. Οταν φτάσουν στο έδαφος δημιουργούν διόδους εξαερισμού. Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί τότε να διαφύγει αρκετά γρήγορα ώστε να διαβρώσει το έδαφος και να δημιουργήσει κανάλια γύρω από τις τρύπες εξαερισμού, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός εξωγήινου κήπου.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι υποκειμενικές παρατηρήσεις, αλλά οι υποκειμενικές ερμηνείες. Ο Αρης συνεχίζει να είναι γεμάτος εκπλήξεις, αλλά - προς το παρόν - χωρίς ενδείξεις ζωής.

«Ξηρό» νερό

Δύο επιστήμονες του Κολεγίου της Γαλλίας με έδρα το Παρίσι, εφηύραν ίσως ό,τι πιο οξύμωρο μπορεί να υπάρξει: «ξηρό» νερό. Οι δύο Γάλλοι ερευνητές ανακάτεψαν νερό με εξαιρετικά υδρόφοβους κόκκους γύρης. Οταν έσταξαν το μείγμα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια αυτό σχημάτισε σφαιρικές σταγόνες που συμπεριφέρονταν σαν να περιβάλλονταν από λάστιχο. Η επιφανειακή τάση κρατούσε τους κόκκους γύρης τόσο σφιχτά, που δεν αποκολλούνταν από την επιφάνεια της σταγόνας εκεί που ακουμπούσε στη σκληρή επιφάνεια. Σαν αποτέλεσμα, αυτοί οι «υγροί βόλοι» αντί να γλιστρούν σε ένα κεκλιμένο επίπεδο κυλούσαν σαν κανονικοί βόλοι. Οταν έφταναν μια μέγιστη ταχύτητα περίπου 3 χιλιομέτρων την ώρα, οι βόλοι πλάταιναν παίρνοντας άλλοτε τη μορφή αράπικου φιστικιού και άλλοτε λουκουμά με τρύπα.

Οι υγροί βόλοι μπορούν να κινηθούν ελεύθερα πάνω σε κάθε επιφάνεια, έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας μικροσκοπικών συσκευών που ανιχνεύουν χρήσιμες νέες χημικές ουσίες, περιφέροντας μικρές ποσότητες υγρού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ